Ugovor o poklonu automobila – šta sve morate da znate

Ugovor o poklonu automobila je pored kupoprodaje jedan od najčešćih pravnih poslova kojima se vrši prenos vlasništva na automobilima. Tokom posedovanja automobila u jednom trenutku se može pojaviti želja i potreba da auto nekome poklonite, odnosno da prenesete pravo svojine ugovorom bez naknade.

Najčešći su pokloni između srodnika, supružnika i prijatelja, ali se ovaj ugovor nekada pojavljuje i kao simulovani ugovor iza koga se zapravo krije kupoprodaja ili neki drugi realan pravni posao.

Kako da sačinite ugovor o poklonu automobila?

Da biste uspešno okončali ovaj pravni posao potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari, odnosno na bitne elemente ugovora o poklonu.

Svaki ugovor o poklonu automobila mora da sadrži:

 • jasno iskazanu želju poklonodavca da bez naknade prenese pravo svojine na poklonoprimca
 • podatke o poklonodavcu i poklonoprimcu (ime, prezime, JMBG, adresa)
 • Podatke o predmetu ugovora o poklonu – poklonjenom autu. Ovde morate navesti sve bitne elemente za identifikaciju vozila (Marka i komercijalna oznaka, broj šasije, broj motora, boja)

Svaki ugovor o poklonu mora biti overen kod notara (u sudu ili opštini se još overavaju ugovori samo ukoliko za to područje nema notara).

Više informacija o javnim beležnicima – notarima saznajte ovde.

Plaćanje poreza kod ugovora o poklonu automobila

Kada overite ugovor, potrebno je da podnesete poresku prijavu. Prijava se podnosi filijali Poreske Uprave na opštini na kojoj je adresa poklonoprimca. Kada popunjavate poresku prijavu navedite u njoj ako postoji neki od razloga za poresko oslobođenje.

Poreska obaveza po ovom osnovu nastaje danom zaključenja ugovora o poklonu.

Poreska stopa kod ugovora o poklonu automobila je proporcionalna i određena na sledeći način:

 • Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u drugom naslednom redu po zakonskom redu nasleđivanja (u daljem tekstu: nasledni red), porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 1,5%.

Da pojasnimo, drugi nasledni red čine bračni drug (ako ostavilac nije imao potomaka) i roditelji ostavioca ili drugi naslednici na osnovu prava predstavljanja.

 • Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosno obveznici koji sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem nisu u srodstvu, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 2,5%.

Ko nije u obavezi da plati porez na nasleđe i poklon?

Zakon o porezima na imovinu predviđa da porez na nasleđe i poklon ne plaća:

 • poklonoprimac prvog naslednog reda
 • supružnik poklonodavca

Ovlašćenje za zaključivanje ugovora o poklonu

Najčešći slučajevi „zloupotrebe“ ovlašćenja za vozila su oni kada se zapravo radi o kupoprodaji, a radi izbegavanja prenosa i plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava se vozi sa opštim ovlašćenjem. Ako u ovlašćenju nije naznačeno da auto možete i pokloniti nećete moći da zaključite ovaj ugovor na osnovu datog ovlašćenja.

Prenos vlasništva vozila ili ovlašćenje? Saznajte više.

 

Želimo vam sigurnu vožnju,

AMK Novi Beograd

 

 

281 thoughts on “Ugovor o poklonu automobila – šta sve morate da znate

 • Poštovani,

  Zanima me :
  Sačinila sam kupoprodajni ugovor sa ocem, i sada se auto ugovorom vodi na mene. Nismo radili prenos i saobraćajna dozvola nije menjana. Sada bih ipak da mu „vratim“ auto, i htela bih da radim ugovor o poklonu, da se auto ugovorom vodi na njega.
  Koja je procedura dalja?
  hvala

  • Poštovani,
   Poreska uprava ima rok od 30 dana da vam izda potvrdu o plaćenom porezu. Predlažemo da odete da lično vidite šta se dešava sa potvrdom i da ih malo pritisnete zbog isteka ovog roka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • bi sam pet puta rekli su mi da je rok 60 dana i to je proslo sad kazu da mora da se ceka ima puno predmeta ista sad dali ima nesto da se to ubrza
    hvala

    • Poštovani,
     Rok za regulisanje poreza po pitanju prometa vozila je u principu kratak. Proverite sa šefom konkretne poreske filijale o čemu se radi u vašem slučaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beorgad

    • Poštovani,
     Za organe uprave i upravni postupak bi se moglo postaviti pitanje vanbračne zajednce kao osnova poreskog oslobođenja s obzirom da se porez na poklon ne naplaćuje naslednicima iz prvog naslednog reda, a prema zakonu o nasleđivanju su to BRAČNI drug i deca. Obratite se konkretnoj filijali poreske uprave sa ovim pitanjem da dobijete zvaničan stav i odgovor.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Potreban mi je vas odgovor.Naime vozim auto koji je registrovan na mog oca i koji na sebi ima pristinske tablice.koja je procedura odjaviti te tablice i registrovati auto na tablice opstine na koju se vodi moja l.k.u ovom slucaju krusevacke.
  Unapred zahvalan
  Sasa

  • Poštovani,
   Vlada Republike Srbije je sporazumima regulisala status registarskih tablica sa područja AP Kosovo i Metohija. Pitanje prenosa ćete svakako rešiti ugovorom o poklonu ali pitanje eventualnih procedura pre registracije ćete morati da proverite kod nadležnog državnog organa u ovom slučaju Ministarstva Unutrašnjih poslova Republike Srbije – Uprava za upravne poslove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ako mozete da mi odgovorite na sledeca pitanja bilo bi mi od koristi…
  Naime auto se vodi na mog muza (bivseg po papirima) sada bi preveli na moje ime, pa me zanima koja je procedura i kako se radi prenos, kao poklon ili kako, i da li se placa porez? sta je potrebno od dokumenata? Da li traze dokaz o braku ili ne (imamo isto prezime) i da li to moze agencija da uradi ili mora licno, na teritoriji prebivalista ili registracije vozila?
  Hvala puno u napred

  • Poštovana,
   Za prenos prava svojine na automobilu mora postojati pravni osnov. To može biti neki od ugovora (poklon, kupoprodaja, rešenje organa…). Porez se plaća bilo kao porez na prenos apsolutnih prava u slučaju kupoprodaje (2,5% od kataloške vredosti vozila) bilo kao porez na poklon (2,5 % u vašem slučaju. Poreske olakšice na koje mislite u ovom slučaju ne možete koristiti jer se radi o vašem bivšem suprugu koji ne spada više u vaš prvi nasledni red. Kompletnu proceduru oko prenosa može odraditi i agencija ali će vam biti naplaćena ova usluga uz dažbine koje morate da platite (overa ugovora, taksa za podnošenje poreske prijave).
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Supruga mi poklanja automobil i kao prvi nasledni red ne plaćam porez na ovaj poklon.
  Zanima me zašto moram da navedem u ugovoru – barem u jednom primeru sam to video – vrednost poklona?

  hvala, pozdrav,

  Branko

 • postovani

  koliki je vremenski period za podnosenje poreske prijave od dana kada je sacinjen kupoprodajni ugovor
  ili ugovor o poklonu ( ukoliko ima razlike za vremenski period izmedju ova 2 ugovora)
  ja sam cuo 15 dana, ali nemam 100% pouzdanu informaciju, posto neki takodje pricaju i da nakon 2 meseca mogu predati poresku prijavu kako bih platio porez na promet

  hvala

  srdacan pozdrav

  • Postovani,
   Na osnovu informacija sa sajta Poreske uprave imate rok od 15 dana za podnosenje ove prijave. Nemojte da vas zbunjuje cinjenica da i neblagovremeno prijavljen porez poreska uprava prihvata i poreska obaveza u tom slucaju nastaje od tog trenutka ali takodje mozete sebe izloziti mogucnosti da dobijete prijavu za poreski prekrsaj.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Po[tovani,
  zelela bih suprugu da poklonim auto. Uskoro ce i registracija pa sam mislila sve tada da uradim. Da li sve to mogu u agenciji i koji su moji koraci. Da li placam nesto i koliko?

  Pozdrav,
  Jelena

  • Poštovana,
   Sačinite i overite ugovor o poklonu pre registracije i uzmite potvrdu o poreskom oslobođenju (ako ga ima), a zatim neka vaš suprug ode da registruje vozilo na svoje ime. Svakako gospodin može ovlastiti i agenciju za posao registracije, a cena zavisi od tarife konkretne agencije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako vam je supruga u prvom naslednom redu ne plaćate. Supruga vam je u prvom naslednom redu prema zakonu o nasleđivanju ukoliko imate dece.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Да ли се плаћа порез на пренос апсолутних права на моторном возилу када је закључен уговор о поклону између браће?

  • Poštovana,
   Ne plaćate svakako porez na prenos apsolutnih prava već porez na poklon po poreskoj stopi prema odredbama o naslednom redu braće kao srodnika.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako vam je supruga u prvom naslednom redu (ako imate dece) onda je to razlog za poresko oslobođenje, u svim ostalim slučajevima je poreska stopa 2,5%
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     dobio sam od sestre iz Rijeke auto na poklon, da li mogu da odem i da ga dovezem u Srbiju da ga registrujem i carinim, znači da se sa njim vratim preko granice.Šta mi treba od dokumentacije?.
     hvala

     • Poštovani,
      Toplo preporučujemo da se za proceduru uvoza obratite špediteru da vas u najmanju ruku uputi o svim potrebnim dokumentima. Dobro povedite računa da li su broj motora i broj šasije očuvani na vozilu jer prema novom Pravilniku nije moguće dobijanje PUS broja za vozila koja imaju ovaj problem, a budu uvezena nakon 19.jula.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Ugovor o poklonu smo moj otac i ja sastavili pre skoro godinu dana, ali u medjuvremenu automobil nisam preveo na sebe niti podneo molbu za oslobadnjanje poreza. S obzirom na rok od 15 dana, sta bih trebao sad da uradim? Da pokusam da predam molbu o oslobadjanju sa ugovorom starim godinu dana ili da sacinim novi ugovor? U slucaju novog ugovora, kakva je procedura, da li treba da raskinem stari? Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Idite u konkretnu poresku filijalu i postavite hipotetičko pitanje da li bi bilo moguće da dobijete uverenje o poreskom oslobođenju na osnovu starijeg ugovora. U praksi ovo prolazi bez posledica ali ne možemo vam sa sigurnošću tvrditi na koga ćete naići. Prema zakonu o porezima na imovinu, poreska obaveza nastaje danom potpisivanja ugovora ili danom saznanja poreske uprave za činjenicu koja označava nastanak poreske obaveze, tako da smatramo da ima prostora da prođete sa starim ugovorom. Raskid ugovora o poklonu je specifičan tako da vam savetujemo da izbegnete ovo
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Vlasnik vozila sa kojim nisam u nikakvom srodstvu, živi u drugom gradu, koji je podalje od mog mesta boravka, ali je u Srbiji, želi da mi pokloni registrovani automobil, koga mi je predao da upravljam sa njim pre nekoliko meseci ovlašćenjem. Pitanje, da li na Ugovoru o poklonu on kao vlasnik, na koga se vodi saobraćajna, svoj potpis kao poklonodavac može overiti kod notara u njegovom mestu življenja i da mi tako overni Ugovor pošalje da ja svoj potpis kao poklonoprimac overim kod notara u svom mestu. Ko bi i gde platio platio porez na promet i u kolikom procentru od procenjene vrednosti u tom slučaju. Ja bih vlasniku vratio tablice i saobraćajnu da u svom mestu gde je sada auto registrovan, auto odjavi i vrati tablice, a on bi mi potvrdu o vraćenim tablicama i poništenu saobraćajnu vratio zajedno sa Ugovorom, kako bih ja mogao, po plaćenom porezu na promet (ukoliko ga ja plaćam u svom mestu) auto registrovati u svom mestu. Ovim bi izbegao troškove putovanja za odlazak u njegovo mesto stanovanja i smanjio sebi troškove. A pošto je auto registrovano do Maja 2018 godine, omogućio bih sebi promenu registracije u vremenu dok traje posojeća registracija.
  Hvala na odgovoru, uz sve pohvale za sajt i ovako stručne i detaljne odgovore.

  • Poštovani,
   Možete potpisati overen primerak ugovora kod notara u vašem mestu stanovanja. Porez na poklon se plaća po mestu prebivališta poklonoprimca (to ste u ovom slučaju vi) a po poreskoj stopi od 2,5% od procenjene vrednosti vozila (procenu radi Poreska uprava na osnovu kataloga AMSS). Sve ostalo što ste opisali se može urraditi upravo kako ste opisali tako da nemamo šta da dodamo. Hvala vam na pohvalama, tu smo za sve usluge kojima se bavimo kao i vaša pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li na osnovu ugovora o poklonu se prenose sva prava za daje raspolaganje vozilom? Ukoliko bi osoba, na samrti, ugovorom o poklonu automobila poklonila auto supružniku, da li bi supružnik u narednom periodu mogao da proda auto? Koja je procedura nakon sačinjavanja ugovora o poklonu kod notara? Da li se Poreskoj podnosi neki dokaz o ugovoru iako je takav ugovor oslobođen poreza? Da li se auto može prodati ako poklonodavac u međuvremenu premine?
  Hvala unapred na pomoći.

  • Poštovana,
   Na osnovu ugovora se prenosi pravo svojine na stvari u kompletnom svom obuvatu. Nakon potpisa i overe ugovora o poklonu kod notara potrebno je da u mesno nadležnoj filijali poreske uprave (prema prebivalištu poklonoprimca) podnesete jedan primerak overenog ugovora na osnovu koga ćete dobiti Uverenje o namirenom porezu (odnosno poreskom oslobođenju). Nakon dobijanja tog Uverenja prenostie vlasništno na vaše ime upisom u jedinstveni registar kod MUP-a. Napominjemo vam da ugovori o poklonu sačinjeni pred smrt poklonodavca mogu biti predmet potencijalne tužbe naslednika kasnije ali o tome se već konsultujte sa stručnom pravnom pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovana,
     U tom slučaju ne bi trebalo da imate nikakvih problema sa ovim pravnim poslom.
     Nema na čemu, tu smo da vam pružimo ulsluge i pomoć u oblasti našeg posla.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani!
  Želim da poklonim auto sinu . Živimo na istoj adresi. Nemam muza . Da li bi placali porez prilikom prenosa? I koja je sledeca procedura?
  Hvala u napred!

  • Poštovana,
   Prvi nasledni red je oslobođen obaveze plaćanja poreza ali svakako morate odneti overen primerak ugovora u poresku filijalu po opštini prebivališta poklonoprimca nakon čega dobijate Uverenje o poreskom oslobođenju. Nakon toga, ako je vozilo još uve registrovano – sa tim Uverenjem i overenim ugovorom, saobraćajnom dozvolom, polisom osiguranja, registracionim listom (prepis tehničkog pregleda) i važečom ličnom kartom gospodin odlazi u MUP da registruje vozilo na svoje ime
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Prenosim vozilo na suprugu (imamo dete) tako da sam oslobodjen poreza. Zanima me koji je minimum primeraka ugovora koji moram da overim imajuci u vidu da meni i supruzi ne treba da ostaje primerak nakon registracije. znaci dovoljno samo da obavimo prenos i da registrujemo vozilo.
  Nadam se da ste me razumeli.

  Unapred zahvalan
  Bojan Jankovic

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da su vam svakako potrebna tri primerka ugovora, dva overena dobijate od notara (jedan će zadržati poreska uprava i jedan morate imati vi radi registracije. Iako vam predlažemo da ipak zadržite jedan primerak (overenu kopiju). Raspitajte se kod konkretnog notara da li zadržava samo jedan primerak u svojoj arhivi prilikom overavanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Odgovor na ovo pitanje je najbolje da potražite kod konkretnog notara gde ćete overavati ugovor. Mišljenja smo da ugovor o poklonu kao dvostrani pravni posao u principu treba da potpišu poklonodavac i poklonoprimac ali najbolje da konsultujete notara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  odradio sam sve sto je potrebno oko prenosa vozila, predao u Poreskoj Upravi na Novom Beogradu, dve nedelje cekam da mi se jave, i jos nisu kako bi to uplatio i odnneo sve u MUP.
  Da li postoji neki zakonski rok do kada mi moraju to zavrsiti? I koliko traje procedura u MUP-u da dobijem tablice i saobracajnu, posto mi je auto potreban, a ne znam koliko se to moze razvuci.
  Unpared hvala na odgovoru!

  • Poštovani,
   Posetite filijalu poreske uprave, ogromne su gužve oko poreskih dugova, trebalo bi da se ovakve stvari rešavaju po ubrzanom postupku (3 dana) otprilike. Kada dobijete uverenje o plaćenom porezu završavate sve za jedan dan.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Na koje konkretno usluge mislite? Auto moto klub Novi Beograd se bavi uslugama iz oblasti saobraćaja (tehnički pregled, registracija vozila, osiguranje vozila, auto škola, vozačka dokumenta, učlanjivanje u AMSS i pomoć vozačima kroz davanje informacija). Ne bavimo se pravnom pomoći niti naplaćujemo ove usluge već dajemo samo informacije u cilju pomoći vozačima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Interesuje me da li mogu da prodam vozilo ukoliko je vozilo predmet ugovora o poklonu, prvi nasledni red u roku od 15 dana, a da vozilo ne prenosim na svoje ime?

  S postovanjem.

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati možete sa oba primerka ugovora (poklon i kupoprodaja) ali konsultujte se unapred sa javnim beležnikom kod koga overavate ove ugovore.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Начинио сам уговор о поклањању аутомобила са човеком из друге општин.Ауто је регистрован још 8 месеци и он хоће на регистрацији да плаћа порез,нове таблице и саобраћајну.Докле важи тај наш уговор о поклањању и да ли је касно да се то ради тек за 8 месеци??

  • Poštovani,
   Gospodin ne može prevesti automobil na svoje ime (registrovati, promeniti tablice…) dok ne plati porez na poklon. Ugovor je trajan (važi do eventualnog raskida). Možete imati problem sa poreskom upravom ako od overe ugovora do plaćanja poreza protekne toliko vremena. Ne vidimo razlog da gospodin ne prevede odmah automobil na svoje ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Договор је да плати порез који износи 3200 рсд а таблице и саобраћајну да мења на регистрацији.Пореска у Руми каже да мора да плати у року од 15-30 дана а пореска у Коцељеви има рок до 60 дана.Да ли је то у реду са тим различитим роковима тј да ли то зависи од општине??Кажу да иде и казна ако се не плати на време.Ко не дај боже сноси трошкове казне??

  • Poštovani,
   Od overe ugovora imate opšti rok od 15 dana da izvršite poresku prijavu. Zbog neažurnosti često dođe do situacije da vi prijavu izvršite i znatno kasnije ali može biti problema u poreskoj tada kao i ako notar pre vas dostavi spisak overenih ugovora. Ali u svakom slučaju poslušajte savete o rokovima iz konkretnih poreskih filijala. Poreski obveznik je poklonoprimac.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Moja mama je posle ostavinske rasprave nasledila auto od njenog oca, želimo sada da auto prebacimo na mene, njenu cerku. Zanima me procedura gde prvo da se obratim i da li se plaća neki porez s obzirom da je prvi red?

  • Poštovana,
   Sa rešenjem suda koje je pravnosnažno konsultujte notara oko overe ugovora o poklonu. Porez na poklon se ne plaća u prvom naslednom redu ali se svakako prijavljuje poreskoj filijali da vam izda uverenje o oslobođenju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Otac je vlasnik registrovanog automobila i registrovane prikolice i oba vozila imaju zasebne saobraćajne dozvole. Ugovorom o poklonu bi preneo vlasništvo nad oba vozila na sina odnosno mene. Da li je u ovom slučaju potrebno praviti dva ugovora o poklonu ili jedan u kome su navedeni podaci za oba vozila. Takođe me zanima koliko primeraka ugovora mora da se overi u jednom a koliko u drugom slučaju da bi se obavio proces registracije na moje ime i da jedan overen primerak ostane meni.
  Unapred zahvalan,
  Dušan

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da nema prepreka da istim ugovorom prenesete vlasništvo na obe vrste vozila. Što se tiče primeraka ugovora prilikom registracije se traži original odnosno overena kopija, tako da je potrebno da imate dva primerka kod sebe ako žeite zadržati jedan. Konsultujte se sa konkretnim javnim beležnikom kod koga ćete raditi overu oko ovog pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • zanima me je l mogu registrovati kola a nemam polisu osiguranja,a napravio sam ugovora na poklon.
  mislio sam da mi ostane registracija a treba mi onda polisa
  a vlasnik bivsi ne zivi u mojoj opstini

  • Poštovani,
   Pojasnite nam šta zapravo želite. Ne možete registrovati vozilo bez polise obaveznog osiguranja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Želim da poklonim automobil rođenoj sestri ali ne uspevam da pronađem koji je to nasledni red, kao da pravo ne prepoznaje taj odnos. Kolika stopa poreza se plaća?

  • Poštovani,
   Braća i sestre nasleđuju u drugom naslednom redu i to po pravu predstavljanja. Potražite savet u konkretnoj filijali poreske uprave, prema zakonu o porezu na imovinu drugi nasledni red poreska stopa je 1,5%.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Konsultujte se sa računovođom samo oko načina evidentiranja ovog uvećanja imovine firme ili umanjenja pravnim poslom bez naknade.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  Naprimer da dobijem auto od prijatelja na poklon a on živi u drugom gradu,overimo ugovor o poklonu kod notara,da li na osnovu tog ugovora ja mogu upravljati tim vozilom do isteka registracije pa kasnije prepisati na moje ime i registrovati ga i koja je stopa poreza i rok za plaćanje istog od overe ugovora o poklonu.
  Hvala vam unapred na odgovoru!!!

  • Poštovani,
   Ne možete na osnovu ugovora upravljati vozilom, možete sačiniti ovlašćenje. Imate rok od 15 dana od overe ugovora da prijavite poreskoj upravi ovaj pravni posao kako biste dobili poresko rešenje (2,5 % kao kod prenosa apsolutnih prava)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Napravljen je ugovor o poklonu izmedju pravnog lica (poklonodavac) i fizickog lica (poklonoprimalac).U ugovoru je navedeno da sve troskove snosi poklonodavac.Da li u tom slucaju poresku prijavu moze podneti firma i platiti porez(iako je po zakonu da to uradi onaj ko prima poklon)?
  Da li je neophodno da ugovor bude overen kod notara?Koja se dokumentacija predaje uz prijavu?
  Unapred hvala za odgovor!

  • Poštovana,
   To je ugovorna obaveza i samo njeno ispunjenje po našem mišljenju može izvršiti poklonodavac (po ugovoru) dok bi po našem mišljenju poresku prijavu trebalo da podnese poklonoprimac osim ako neko drugi nije ovlašćen na ovu radnju. Ipak upoznati smo da u praksi Poreske uprave ima odstupanja pa vam savetujemo da se konsultujete sa konkretnom filijalom poreske uprave. Po našem mišljenju s obrzirom da se ne radi o ugovoru u privredi, već ugovoru sa fizičkim licem notar bi trebalo da overi ugovor (takođe prethodno konsultujte notara o ovom pitanju).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imamo porodicni auto koji se vodio na mene. Ja sam se preselila u drugi grad ali nisam promenila adresu u saobaracjno dozvoli i zelim da auto ugovorom o poklonu prenesem na oca. Da li je moguce da ja auto prebacim na oca pre nego sto prethodno promenim adresu u sabracajnoj dozvoli i tablice?

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da možete bez zamene tablica i saobraćajne dozvole uraditi ovakav promet prava svojine. Ipak vam toplo preporučujemo da u konkretnoj policijskoj stanici gde ćete vrštiti registraciju na gospodina pitate da vam pripadnici MUP daju mišljenje po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Poresko oslobođenje kod ugovora o poklonu se odnosi na prvi nasledni red gde ne spadaju roditelji te ovde postoji poreska obaveza.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Moj zet i ćerka žele da mi poklone polovnog Punta (ja sam tašta). Koliki je procenat prenosa vozila na moje ime? Registracija je oko avgusta meseca 2018. a ja bih želela da prenos uradim odmah jer mi treba auto radi odlaska u inostranstvo.

  • Poštovana,
   Prva bitna stvar u vašem pitanju je da li se vozilo vodi u registru kao svojina vaše ćerke ili zeta. Ako je u svojini ćerke, porez na nasleđe i poklon se plaća po stopi od 1,5%, a a ko je u pitanju zet, stopa je 2,5%.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Od oca dobijam na poklon juga i prikolicu. Napravili smo i overili ugovor u poklonu. Juče sam dobio i potvrdu o oslobođenju poreza od poreske uprave. Ragistacija juga ističe 4 marta a prikolice 14 marta.
  Molim vas da mi odgovorite da li je praktičnije da otac još sad produži registraciju za oba vozila pa da ja kasnije u mupu promenim saobracajnu na svoje ime ili da promenu saobracajne na svoje ime izvrsim pre isteka registracije i koji je postupak da bi to izveo.

  Srdačan pozdrav,
  Dušan

  • Poštovani,
   Uobičajeno je da se prilikom registracije izvrši i ova promena kako ne biste morali da idete ponovo u policijsku stanicu, procedura je potpuno ista samo što vi predajete overen ugovor i uverenje iz Poreske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,da li mogu da sklopim ugovor o poklonu tj. Da li moze lice koje mi je prodalo auto da mi ga ,,pokloni,, ako se taj auto ne vodi na njega vec na trace lice a on samo ima ovlascenje. ?

  I da li ja mogu taj auto da prenesem na sebe sa tim ugovorom o poklonu?

  • Poštovana,
   Punomoćnik može zaključiti one ugovore odnosno vršiti ona raspolaganja sa imovinom vlasnika na koja ga je vlasnik izričito ovlastio. Ako punomoćnik poseduje ovakvo ovlašćenje da u ime vlasnika zaključi ugovore kojima se prenosi pravo svojine, možete zaključiti ugovor.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani, dobijam na poklon autombil od rodjene sestre koja zivi i radi u nemackoj, koja je procedura dal imam pravo na umanjenje poreza i ako ima koliki je porez?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da ćete u ovom slučaju prilikom carinjenja platiti uz carinu i PDV pa neće biti razloga za plaćanje poreza na poklon. Svakako konsultujte poresku filijalu po ovom pitanju. Potrebno je da odradite celu proceduru za uvoz vozila koja podrazumeva pripremu dokumentacije kako u inostranstvu (za izlazak iz EU) tako i u zemlji (JCI,carinski račun, Atestiranje koje vrši Agencija za bezbednost saobraćaja pa tek onda registracija. Pogledajte zvaničnu stranu Uprave carina.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Dečko je pre godinu dana dobio kola i čekao je prvu registraciju da bi ih i preveo na sebe. Podneo je zahtev još pre nedelju dana, a kako mu je registracija već istekla danas je išao da proveri za koliko će to otprilike biti gotovo jer su mu kola neophodna, da bi u opštini Rakovica dobio odgovor da oni po naredjenju direktora moraju da čekaju minimum 60 dana da bi mogli uopšte i da pogledaju taj predmet, kao i da oni imaju još oko 500 vozila na čekanju. Šta mu je činiti i da li se taj proces može ikako ubrzati?

  Srdačan pozdrav

  • Poštovani,
   Pretpostavljamo da se radi o konkretnoj Poreskoj filijali u opštini Rakovica. Pokušajte da saznate da li procedura za eventualno povlačenje dokumenata traje isto toliko dugo ili se obratite načelniku filijale.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,

    S obzirom na to da su njemu rekli da mora da podnese zahtev u opštini na koju je prijavljen, ako ne bude mogao da se ubrza proces, da li bar postoji neki papir ili nešto što može da traži kako bi bar mogao da vozi kola, dok se ceo ovaj proces ne završi?

    Srdačan pozdrav

    • Poštovani,
     U zavisnosti od načina sticanja vozila je i konkretna Poreska filijala (kupoprodaja – prijava se podnosi na opštini na kojoj prodavac ima prebivalište; poklon – na opštini gde poklonoprimac ima prebivalište…) Nažalost ne postoji papir koji bi vam omgućio upravljanje vozilom kome je istekla registracija.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  U januaru ove godine sam bratu poklonio auto. Sacinili smo ugovor o poklonu i on je prebacio automobil na svoje ime ali smo kod notara dobili samo 2 primerka ugovora koje je brat predao 1 u poresku a 1 u policiju i sada nemamo nikakav papir da sam ja njemu automobi poklonio. Da li postoji mogucnost da se taj ugovor nekako dobije (kopija) i da li notar moze da ponovo izda isti dokument od januara?
  Hvala na odgovoru i srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   Javni beležnik overava minimum dokumenata koji je neophodan, a na vama je da odredite koliko primeraka će vam trebati ako ništa drugo barem da overite fotokopiju koju ćete predati prilikom registracije. U principu ako je automobil preveden na gospodina, ovaj ugovor vam i nije neophodan. Pokušajte da kontaktirate javnog beležnika koji je overio ugovor da vidite da li je voljan da vam omogući kopiranje primerka koji je kod njega koji bi potom overio na osnovu originala.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  da li potrebno izvrsiti overu ugovora o poklonu putnickog vozila, zakljucenog izmedju privrednog drustva i fizickog lica?
  Hvala na odgovoru

 • Postovani,

  Da li je moguce saciniti ugovor o poklonu izmedju pravnog i fizickog lica? Ako ne, koja je najbolja opcija obzirom da zaposleni treba da preuzme vozilo bez naknade?

  Unapred zahvalan,

  Milos

  • Poštovani,
   Moguće je ali s obzirom na to da se radi o ustupanju sredstva pravnog lica bez naknade predlažemo da obavezno konsultujete pravnu odnosno službu računovodstva oko načina sprovođenja ovog pravnog posla.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Slično pitanje kao i prethodno, poklonio bih vozilo registrovano na moju firmu majci, dakle šta je u ovom slučaju najeftinije rešenje praviti ugovor o poklonu (koji bi nas kod notara koštao oko 10000din ako se ne varam) ili nešto drugo? Da li možete bliže objasniti, posavetovati nas šta nam je raditi?

  S poštovanjem,
  Maks Mihailovic

  • Pošotvani,
   U svakom slučaju ugovor morate overiti pošto se ne radi o prodaji vozila (kada je moguće izdati samo fakturu uz odluku o otuđenju). Nezahvalno je davati savete na ovakva pitanja jer raspolaganje imovinom je u velikoj meri regulisano procedurama i internim aktima pravnog lica. Konsultujte opšte akte pravnog lica, računovodstvo ili stručnu pravnu pomoć da nađete najadekvatnije rešenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Isao bih na godišnji odmor u R.Hrvatsku i tom prilikom uzeo na korišćenje i upravljanje putničko m/v čiji je vlasnik moja ćerka, da li mi je potrebna obična punomoć ili međunarodna dozvola za upravljanje tim vozilom i gde se može dobiti, hvala Vam unapred

  • Poštovani,
   Za prelazak državne granice je neophodno da posedujete DTV – ovlašćenje na međunarodnom obrascu. Potrebno je da vlasnik vozila dođe sa ličnom kartom, pasošem korisnika vozila i saobraćajnom dozvolom radnim danima od 08-19 i subotom od 08 -14h. Bulevar maršala Tolbuhina 40 Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim za razjasnjenje…
  Zelim kupiti auto od coveka koji poseduje ugovor o poklonu,overen kod notara,ali jos nije placen prenos kod njega u mestu poklonoprimca…
  Covek kaze da mu ostavim podatke i dokumenta,platim njemu iznos,pa ce on poslati njegovom poklonoprimcu da mi sta… ? S kim ja sklapam sta…koji ugovor,zbunjen sam…? Hvala unapred…

  • Poštovani,
   Najverovatnije da sa njim sklopite kupoprodajni ugovor ali problem je što bi to podrazumevalo raskid ugovora o poklonu u ovom slučaju. Pokušajte da dobijete bolje objašnjenje šta je na umu gospodina.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  interesuje me kako da odredim katalošku cenu svog vozila, koje je 1986. godište?

  Na on line katalogu AMSS-a najranija godina proizvodnje je 1993.

  Podatak mi je neophodan radi sačinjavanja Ugovora o poklonu.

  Hvala. Pozdrav…

  • Poštovani,
   Poreska uprava će svakako poresku osnovicu odrediti prema proceni koju sama odredi iz kataloga. Kontaktirajte AMSS CMV Porečka 4 gde se vrši procena vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  još jedno pitanje.
  Kod ugovora o poklonu vozila poreska prijava vrši se u mestu prebivališta poklonodavca ili poklonoprimca?
  Imam oprečne informacije u vezi s tim..
  Pozdrav…

  • Pošotvani,
   Poreski obveznik kod ugovora o poklonu je poklonoprimac pa se i prijava podnosi prema mestu njegovog prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Planiram da poklonim auto ocu. Auto je registrovan do Novembra 2018. Koliki porez treba da platim i ako vam nije tesko da napisete kojim odakle da krenem. Takodje, da li bi otac mogao da registruje auto ako bih mu dao samo ovlascenje? I koliko dugo traje ovlascenje? I koja tacno ovlascenja on dobija? Izvinjavam se na prevelikom broju pitanja. Radujem se vasem brzom odgovoru.

  Unapred zahvalan.

  • Pošotvani,
   Ako dajete ovlašćenje za registraciju to podrazumeva da ne vršite i promenu vlasništva. Ovlašćenje važi do opoziva. Gospodin može sa ovlašćenjem da registruje vozilo i obavlja sve ostale radnje na koje ga u ovlašćenju konkretno ovlastite da obavlja u vaše ime i za vaš račun. U slučaju poreza na poklon, u ovakvom „obrnutom“ smeru nema poreskog oslobođenja već se plaća porez po stopi od 1,5 % kataloške vrednosti vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  po pomenutom Ugovoru u poklonu brat meni poklanja vozilo. Odlazimo kod notara da overimo ugovor.
  Da li je potom obavezno prisustvo mog brata u Poreskoj upravi prilikom podnošenja prijave PPI3, ili ja mogu sam da obavim sve preostale radnje, uključujući i odlazak u MUP radi izrade nove saobraćajne dozvole?

  Hvala puno.

 • Postovani..moj sin je invalid i prvu registraciju kao vlasnik vozila imao je u aprilu sa beneficijama na osiguranje kao invalid …sada bi hteo da uveze auto na sebe..da li je kao invalid oslobodjen placanja pdv i carine i da li moze uopste ako vec ima auto koji se vodi na njega..ovaj sto sada vozi bi u tom slucaju poklonio ocu samo ne znam po kojoj stopi poreza..hvala na odgovoru..

  • Poštovana,
   Porez na prenos apsolutnih prava je 2.5% koje treba da plati, kada sačini ugovor o poklonu i prebaci vozilo u vlasništvo svog oca, onda će otac morati da doplati sve takse koje prethodni vlasnik nije uplatio zbog olakšica, odnosno u ovom slučaju njegov sin.Samo u tom slučaju sin će imati pravo na beneficije koje ostvaruje kao invalid na sledeće vozilo što se tiče carine i registracije.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Kada sin poklanja ocu imovinu porez na poklon je 1,5 %, jer je u pitanju drugi nasledni red.
   Pozdrav.

 • Da li ja kao otac,mogu da poklonim auto cerki a da ne platim porez.Auto nije moj ali imam ovlascenje da mogu da ga poklonim.Pozdrav

  • Poštovani,
   Automobil nije u vašem vlasništvu već samo u ime vlasnika možete pokloniti automobil nekome i preneti na taj način vlasnikovo pravo svojine. Mišljenja smo da nemate osnov za poresko oslobođenje ali konsultujte nadležnu filijalu poreske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  da li je moguće da otac koji je vlasnik auta, pokloni svojoj ćerki auto (ugovor o poklonu) koja je po prvi put izvadila l.k. a kasnije ona sa promenom prebivališta sa KiM u SRB prevede auto na SRB table i koliko procentualno plaća porez, 2,5 ili 1,5 %?

  Hvala

 • Poštovani,
  Prošle godine preminuo nam je otac koji je bio vlasnik dva auta. Na ostavini naslednici smo majka, sestra i ja, ali se nismo ranije raspitale, tako da auta delimo sve tri. Kako su u medjuvremenu istekle registracije uredno su odjavljeni i vraćene tablice (jer je otac živeo u drugoj opštini). Sada bih da oba auta prodamo i koliko sam razumela trebaće mi ugovori o poklonu i sa majčine i sa sestrine strane (kako bih ja mogla da regulišem sve poslove oko prodaje jer mi sestra živi u inostranstvu pa nije u mogućnosti često da dolazi). Mora li ugovor o poklonu biti poseban za svaku ili mogu obe na jedan ugovor i imamo li pravo na oslobađanje poreza, pošto ne razumem nešto ovo oko naslednih redova? Hvala puno unapred.

  • Poštovana,
   Imate dve mogućnosti,ili će se majka i sestra odreći svoga dela automobila u vašu korist ili ćete napraviti ugovor o poklonu za oba vozila na istom ovlašćenju.U oba slučaja morate ići kod notara da se overi i to ćete priložiti sa rešenjem ostavinske rasprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Mozda nije usko vezana tema mog pitanju za temu bloga, u sledecoj sam situaciji, kupio sam automobil pre dve nedelje i odmah sutradan napravio kupoprodajni ugovor, a dan kasnije poslao jednu kopiju overenog ugovora sa tablicama i saobracajnom agenciji koje vrsi uslugu odjave tablica i placanja poreza posto nismo u istoj registarskoj opstini, do dana danasnjeg (12 dana kasnije) cekam da mi vrate probusenu saobracajnu i potvrdu o placenom porezu i govore mi da nisu jos iz poreske dobili procenu poreza za automobil, da li je moguce da me agencija vuce za nos ili su u poreskoj zaista toliko neazurni sto se tice izvoda o porezu?
  Unapred Hvala

  • Poštovani,
   Zaista ne znamo šta se dešava u vašem konkretnom slučaju ali smo upoznati da pojedine filijale poreske uprave prilično „kasne“ sa izdavanjem potvrda o plaćenom porezu. Stavili smo pod navodnike jer je praksa da se ove potvrde izdaju ubrzano ali organ svakako ima svoj zakonski rok za izdavanje ove isprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovanje,
    Imam sacinjen ugovor o poklonu overen kod notara,potvrdu o placenom porezu,auto je registrovan na Bg tablice do decembra 2018.ja sam iz cacka,a zena koja je poklonodavac je otisla za Kinu na duzi vremenski period,molim da mi pojasnite procedure jer ja sam hteo da ga prevedwm na sebe prilikom isteka registracije jer moguce da cu u medjuvremenu da se preselim za Bg?hvala

    • Poštovani,
     Sa kupoprodajnim ugovorom možete voziti do isteka registracije na teritoriji Srbije.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,nedavno sam kupio motor,odnosno izvrsio kompezaciju. Bilo je kasno popodne pa nismo imali gde ugovor da sacinimo. Ostalo je na ljudskom dogovoru da prenesemo jedan drugom po potrebi. Pridavac je imao ugovor o poklonu. Kada sam ga nazvao 2 meseca kasnije trazio je 350€ da to ucini. Onda sam saznao da je nakon sto mi je prodao motor platio porez na poklon. Da li je time postao vlasnik? Da li osoba na koju sa vodi u supu moze povuci taj ugovor i dati meni kako bih izvrsio prenos? Ne znam sta vise da radim.

  • Poštovani,
   Pošto je porez na prenos platio poklonoprimac,samim tim je i postao vlasnik vozila.Naš savet je da se obratite nadležnoj policijskoj stanici i objasnite im vaš problem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  dobio sam ugovor o poklonu, ako mozete da mi objasniti kojim redom ide ako ja dobijam kola?

  Znaci prvo saljem gospodinu sto mi daje kola, on popuni i overi kod notara?
  Onda je idem u poresku na svojoj opstini ili kako?

  Hvala

  • Poštovani,
   Ništa ne popunjavate, odlazite sa gospodinom da overite ugovor a nakon toga podnosite poreskoj upravi prijavu sa jednim primerkom ugovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Obojica idete kod notara da overite ugovor. Onda ti ideš sam u poresku upravu u svojoj opštini prebivališta, jer si ti poklonoprimac. Prethodno možeš da skineš sa neta i popuniš obrazac „poreska prijava ppi 3“. U poreskoj će ti odrediti visinu poreza (2,5 % od vrednosti vozila ako niste u bližem srodstvu), odeš u banku, platiš i posle dan-dva (kada legne uplata) vratiš se u poresku po rešenje.
   Onda imaš sve papire, i ideš u MUP po novu saobraćajnu. 🙂

   Pozdrav…

 • Ako porez na poklon auto nije plaćen u roku od dva meseca dali ide neka kazna, dali se poništava ugovor, sta raditi u tom slučaju, nisam bila u mogućnosti da platim odma porez na auto?

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati ako podnesete prijavu organ će uzeti da je obaveza nastala tada i normalno vam obračunati porez. Konsultujte poresku filijalu prethodno o roku i podnošenju prijave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Porez na prenos ne plaća samo prvi nasledni red i supružnici,u vašem slučaju nećete platiti punu cenu poreza.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Poštovani,molim vas za pomoć,naime,kupio sam automobil od zene iz Beograda,sa kojom sam kod notara overio ovlašćenje za upravljanje na svoje ime, i nismo potpisali kupoprodajni ugovor.Za desetak dan mi ističe registracia,pa bih želeo auto da poklonim supruzi,i registrujem vozilo na nove tablice,i novom saobraćajnom u Pančevu.Da li postoji mogućnost,da sve to završimo,ako nam poreska odobri izuzeće poreza,u Pančevu,bez potpisa i prisustva sadašnje vlasnice??Naravno ja bih tablice odjavio u Beogradu,sto je i obaveza…. Srdačan Pozdrav

  • Poštovani,
   Ako ste vi dobili ovlašćenje da izvršavare sve radnje vezane za registraciju i prenos, vlasnik sa saobraćajne nije neophodan za potpisivanje kupoprodajnog ugovora i plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava. Vi, kao ovlašćeno lice potpisujete umesto vlasnika.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Poštovani, trebam da prebacim vozilo sa svoga imena na radnju, koja je takođe moja, zanima me dali se u tom slučaju plaća porez jer faktički tu ću se idalje ja voditi kao flasnik a radnja će biti korisnik vozila? Hvala unapred!

  • Poštovani,
   O pitanjima sticanja osnovnih sredstava koja se unose u imovinu pravnog lica ili preduzetnika morate konsultovati računovođu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Automobil marke Fiat Stilo karavan 2003.god. brat moje supruge hoće da joj pokloni automobil ugovorom o poklonu?
  Prezime nije isto.
  Koliki % je porez ako nije isto prezime,a rodjeni su brat i sestra?
  Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Zakon o porezima na imovinu:
   Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosno obveznici koji sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem nisu u srodstvu, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 2,5%.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kao prvo odusevljena sam posvecenoscu autora ovoga sajta. Samo napred. Pitanje: moj suprug je vlasnik vozila, koje nije registrovano, tac ije ranije su jos vracene tablice. Zeli da ga pokloni (ili fiktivno proda ako ce ici brze?) Svome ocu. Zive u razlicitim gradovima. Koja je najjednostavnija procedura. U smislu .. da se sve obavi u jednom grady, kom ? Kod poklona znam da se ide u poresko u mestu poklonoprica. Da li to onda znaci da se ide u mup takodje u mestu poklonoprimca ? I da li je potrebno da prodavac tada bude prisutan, obzirom da je vec ranije vratio tabliice. Hvala

  • Poštovana,
   Ako se radi ugovor o poklonu,porez na prenos apsolutnih prava plaća se bilo gde i procedura traje malo duže. Ako se radi kupoprodajni ugovor,porez se isključivo plaća na opštini prodavca i moraju biti prisutni u oba slučaja i kupac i prodavac prilikom preuzimanja rešenja u poreskoj upravi.Dalje se radi tehnički pregled, polisa obaveznog osiguranja i adekvatne uplate za registraciju vozila plus takse za novu saobraćajnu i tablice.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam auto na ovlascenje,u kojem je navedeno da mogu da poklonim,hteo bih da poklonim supruzi,a bio sam u jednoj agenciji i oni su mi rekli da nemogu da poklonim,zanima me radi cega,kada imam napisano u ovlascenju?

  • Poštovani,
   Ne vidimo razlog da ne možete raspolagati vlasništvom na ovaj način ako ste za to izričito ovlašćeni. Najbolje je da konsultujete javnog beležnika po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Sestra i ja smo nacinili ugovor o poklonu koji je overen u sudu od strane notara. Ona meni poklanja njen auto.
  Interesuje me koja je sledeca procedura koju treba da ispunim i da li predstavlja neki problem sto ne zivimo u istom gradu (imamo razlicito prebivaliste) i da li mogu da ostavim iste tablice na autu ili moram da menjam?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Morate promeniti tablice ako vozilo ide u drugo registarsko područje. Predlažemo da pročitate naš tekst o registraciji vozila gde je sve oko registracije detaljno objašnjeno.
   Potrebno je da podnesete poresku prijavu i da po dobijanju uverenja o izmirenom porezu odete da prenesete vozilo na vaše ime u policijskoj stanici u vašem mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam vozilo, overio kupoprodajni ugovor kod notara i uradio ovlašćenje , sve takse platio, ali nisam stigao da platim porez. Danas sutra i prođe 3 meseca, da li sada mogu platiti porez ili ne?

 • Zanima me sta se desava kada istekne rok za placanje poreza na auto… Meni je istekao nisam bio u drzavi 3 meseca pa jel mogu sada sa starim ugovorom posto je rok za placanje 15 dana a proslo je 3 meseca da platim porez?

 • Dobar dan. Kupio sam motocikl, ali trenutno nemam dovoljno novca za prenos vozila. Pa bih zbog toga da umesto prenosa uradim ugovor o poklonu sa vlasnikom. Kako to tačno ide i da li je obavezno navođenje vrednosti vozila?

  • Poštovani,
   I sa ugovorom o poklonu plaćate porez osim ako niste prvi nasledni red.Cena vozila mora biti navedena u svakom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanni ,sacinio sam ugovor o poklonu sad trebam da predam u poreskoj da mi odrede koliki porez treba da platim ,pitanje je: ako se ceka mesec dana za resenje da li ja mogu vozilo da registrujem ili moram da cekam resenje i da platim porez pa tek onda da ga registrujem,pozdrav

  • Poštovani,
   Ne možete registrovati bez Uverenja o izmirenom porezu. Poreska uprava ima krajnji rok za ovo ali se u praksi prenosi rade po hitnom postupku. Ne bi trebalo da traje duže 3-7 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovana redakcijo,
  Hteo bih da prodam vozilo čiji sam vlasnik,inače živim u Rakovici, pravnom licu (firmi) koje se nalazi u Novom Sadu. Kakva je procedura, ako bismo napravili Ugovor o poklonu? Da li je to u zakonskim okvirima?
  Unapred zahvaljujem!

  • Poštovani,
   Ovo pitanje morate proveriti sa računovodstvom firme, da li bi ovakvo besteretno sticanje spadalo u donaciju što zavisi od statusa pravnog lica i kakvim fiskalnim procedurama podleže.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Danas sam predao sve moguce papire u poresko Palilula,za prenos vlasnista vozila,i rekli su mi da se ceka od 10 do 15 dana ta potvrda..Auto je registrovano do 10 tog meseca,i auto mi je jako potreban,posao mi zavisi od auta..Jel postoji neka mogucnost da se pise molba da to sto pre zavrse,da bih predao u sup da mi zavrse i nove tablice..Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato postoji praksa Ministarstva finansija da se uverenja o porezu na prenos vozila izdaju ubrzano i postupak zavisi od same poreske filijale. Uobičajeno je do 5 dana. Pokušajte da se raspitate o predmetu i zamolite da se uverenje izda brže zbog vaše potrebe za obavljanjem posla.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Pre 4 godine sam ugovorom o poklonu dobio vozilo(traktor) koji nije odmah registrovan. Da li je taj ugovor i dalje validan, odnosno, da li je moguće sada, posle 4 godine, izvršiti registraciju na osnovu tog ugovora. Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati različita je praksa po pitanju rada poreskih filijala. Daćemo vam par upozorenja:
   Porez na prenos apsolutnih prava dospeva od momenta podnošenja prijave međutim zakon o opštem poreskom postupku podrazumeva da se prijava podnese u roku od 15 dana od overe ugovora te bi se moglo dogoditi da revnosniji poreski inspektor odreaguje na ovakav raskorak u vremenu. Pored toga prema novom ZOBS vlasnik je dužan da prijavi svaku promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli u roku od 15 dana od njenog nastanka i zameni ovaj dokument. Pretpostavka je da nećete imati problema ali ipak preporučujemo da konsultujete pravnu pomoć i savet pravne službe poreske uprave ne određujući sam konkretan predmet.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato porez se ne plaća samo u prvom naslednom redu prema odredbama zakona o nasleđivanju koji čine (bračni drug i deca odnosno krvni srodnici prave nishodne linije)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Потовање
  У фебруару сам продала свој аутомобил човеку који није хтео одмах да га преведе на себе. Сада је послао заступника који ме је позвао да дођем код нотара да потпишем овлашћење да може да ,,одјави возило, поклони, попуни порески пријаву,,. Али сам потписала и уговор о поклону моторног возила са фебруарским датумом, када сам продала ауто. Заступник је рекао да купац хоће својој жени да поклони ауто. И да ће ми послати слику поништене моје возачке дозволе. Слика није стигла.Жена се не презива као купац. Схватила сам да сам продала кола препродцу, да је он продао кола, и да таблице нису ,највероватније, одјављене.
  Могу ли да поништим уговор о поклону? И које су ми могућности?
  Срдачан поздрав

  • Poštovani,
   Samo ovlašćenje može da se opozove.Ako ste potpisali ugovor o poklonu ili kupoprodajni ugovor i overili kod notara ne možete opozvati.Naše mišljenje je da se obratite upravnim poslovima najbliže policijske stanice i proverite šta je sa vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  Može li se ostvariti ugovor o poklonu (majka-ćerka) pre prve registracije vozila, dok još uvek ima probne tablice.
  Hvala!

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da nema problema da se napravi ugovor o poklonu, ali je potrebno da već na overu odnesete potrebnu dokumentaciju koja pokazuje ko je kupio vozilo (račun). Za sve informacije oko ovoga najbolje je da kontaktirate javnog beležnika da vas uputi u sve detalje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Predao sam sve u poresku upravu da bih platio porez na poklon vozila. Rekli su mi na salteru zvace vas…
  Od toga je proslo dve nedelje, da li znate mozda okvirno koliko najduze moze da se ceka. Mozda sta mogu da uradim da ubrzam. Bilo kakav savet ili informacija dobro dosla.

  Hvala.

 • Dobio sam auto na poklon od daljeg rodjaka radili smo ugovor o poklonu e sad me zanima koji je vremenski rok za prijavu u poreskoj upravi i da li se placa nesto vise ako neprijavim auto odmah u poreskoj
  I da li ima vremenski rok za prijavu
  Pozdrav hvala unapred na odgovoru

  • Poštovani,
   Prema ZOPP rok za poresku prijavu je 15 dana od nastale poreske obaveze, kasnijom predajom se smatra da je poreska obaveza dospela od momenta predaje što je definisano u zakonu o porezu na imovinu ali dolazite u situaciju da revnosniji poreski inspektor napiše kaznu za poreski prekršaj, i ako koliko nam je poznato do ovoga u praksi dolazi jako retko.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Radim u inostranstvu i uvezao bi jedan auto svom ocu koji zivi u Srbiji. Koje povlastica imamo prilikom toga ako se radi o poklonu sin-otac?
  Unapred zahvalan
  Miki

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da ćete platiti manju poresku stopu, od 1,5%
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • I jos nesto…citajuci sve ovo gore nemogu sakriti odusevljenje vasim iscrpnim odgovorima. Iako tu ima dosta identicnih pitanja nije vam bilo tesko odgovoriti na sva. Dobro znamo da je praksa u Srbiji da je tesko doci do tacne informacije, na majlove reko dolaze odgovori cak i od drzavnih institucija. Zato svaka pohvala vama na pozrtvovanju i pomoci.
    🙂
    Miki

    • Poštovani,
     Hvala vam na podršci. Trudimo se da opravdamo 60 godina tradicije Auto – moto Kluba Novi Beograd, pomognemo vozačima i građanima i prezentujemo naše usluge.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • A dali postoje ikakve naznake da ce se Sam proces uvoza i registrovanja automobila pojednostaviti? Te spedicija, notar,agencija…. Obilna dokumentacija…. Sta je svrha toga da se novac koji drzava moze da uzme sleva u dzepove svercera. Danas se u mnogim zemljama to sve obavi za 10 minuta na internetu. Ja ssm uvezao motocikl veteran i prilikom
  Dolaska u zemlju stao u red na carini oko 5 minuta…isto toliko trebalo je za jedan jedini papir sa kojim ssm sutradan platio porez. Pokazao ssmo ugovor i ssobracajnu. Nisu ni izasli da vide… Drugi dan tehnicki i osiguranje..i dva minuta posle dobije se privremena sspbracajna dok original ne stigne za par dana u posti…ista procedura je za auta. Dakle ko treba da pokrene inicijativu da se to pojednostavi? Zasto placati spediterima 1000 evra? Bolje da drzava uzme pola toga kroz veci porez….

  • Poštovani,
   Nadamo se da će sam postupak carinjenja i uvoza biti lakši i manje papirološki zahtevan u budućnosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati, ne možete uplatnicom dokazivati plaćanje poreza već izdavanjem potvrde od strane poreske filijale.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani , sa „porodičnim prijateljem“ sam sklopila kupoprodajni ugovor koji smo overili kod notara. Sve to na poverenje i bez isplate auta.Zatim je on u platio porez na prenos apsolutnih prava poreskoj upravi. Desava se to da on hoce da odustane od auta i da ga vrati u moje vlasnistvo(pretpostavljam da je novac problem). Da li postoji mogucnost da mi ponistimo taj prenos i ako je on platio porez ili sada on mora meni da „prodaje“ auto pa da ponovo pravimo kupoprodajni ugovor , overavamo kod notara i da ja onda podnosim poresku prijavu i placam porez na prenos apsolutnih prava ???

  • Poštovani,
   Ako je kupac prebacio saobraćajnu na svoje ime,procedura je ista kao i kada ste vi njemu prodali vozilo.Ako nije prenos odrađen vašu saobraćajnu regularno koristite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, suprug mi je dao ovlašćenje na upotrebu vozila u sve moguće svrhe. Ja se sams selim zbog posla privremeno u Novi Sad i biću prijavljena tamo sa adresom stanovanja. Da li na osnovu tog ovlašćenja mogu da plaćam mesečnu/godišnju parking kartu, parking servisu jer ću živeti u zoni gde se parking naplaćuje.
  Hvala na odgovoru.

  • Poštovana,
   Morate se obratiti parking servisu u predmetnom gradu po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Predala sam prijavu poreza na poklon automobila Poreskoj Upravi Čukarica 1.4.2019.Rekli su mi da ostavim br. tel. da ce me zvati. Nisu me jos zvali a nisu ni poslali resenje. Sta da radim? Koliko se čeka? U čemu je problem?

  • Poštovana,
   Od ažurnosti i opterećenosti poreske filijale zavisi kada će ovo uverenje biti izdato. Pokušajte da kontaktirate poresku filijalu da proverite da možda nije sve gotovo ali je neko zaboravio da vas pozove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, kupio sam auto, pa bih uradio ugovor o poklonu, kako bih ja zavrsavao porez u svojoj opstini. Da li bih trebao da napravim i ovlascenje za dalji prenos vozila na moje ime ili je ugovor dovoljan? Hvala i pozdrav

 • Postovani,
  Gore medju pitanjima (novembar 5, 2017 u 9:13 am) neko je pitao: Hteo bih supruzi da poklonim auto koliki je porez hvala
  Vi ste odgovorili: Poštovani, Ako vam je supruga u prvom naslednom redu (ako imate dece) onda je to razlog za poresko oslobođenje, u svim ostalim slučajevima je poreska stopa 2,5%
  Srdačno, AMK Novi Beograd

  Interesuje me gde u kom zakonu stoji ta odrednica da mi je supruga u prvom naslednom redu ako imamo dece. Ja sam video da clan 21 Zakona o porezima na imovinu, odmah na pocetku kaze:

  Porez na nasleđe i poklon ne plaća:
  1) naslednik prvog naslednog reda, supružnik i roditelj ostavioca, odnosno poklonoprimac prvog naslednog reda i supružnik poklonodavca;

  Nigde se kasnije ne pominju deca kao uslov oslobadjanja od poreza. Ako ipak jestu je li to noviji neki zakon ili raniji, zapravo sta vazi sad, i ako bi ste mogli navesti koji zakon i clan tako govori.

  Ovo pitam jer se auto vodi na suprugu, ona bi ga poklonila meni, ali nemamo dece. Takodje, kako nam predstoji skori razvod opcija je i da u sporazumu o podeli imovine navedemo kome bi pripao auto, pa bi to moglo biti osnov oslobadjanja (takodje po clanu 21 gore pomenutog zakona, ali sada tacka 6a).

  Dakle, moje kljucno pitanje ovde je: jeste li imanje dece uslov oslobadjana ili ne od placanja poreza kod poklona/prenosa vozila izmedju supruznika?

  Hvala unapred!!

  • Poštovani,
   Član 20 zakona koji je ranije uređivao poresko oslobođenje je brisan. Član 21. glasi kako ste naveli i odnosi se na supružnika svakako.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hvala na brzom odgovoru!!

  Da proverim ipak da li sam dobro razumeo: dakle kod ugovora o poklonu ne bi platili porez iako nemamo dece?

  Takodje, da li bi vazila i opcija kod sporazumnog razvoda, kada se kod podeli imovine navede da auto pripada meni, pa potom, da po odluci suda, ta odluka bude dovoljna u poreskoj upravi kao osnov za oslobadjanje. Tj. da li bi ova opcija bila sa manje troskova jer se izbegavaju troskovi pravljenje ugovara i overa kod notara?

  Hvala jos jednom!!

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da kako stoji sada u zakonu odredba važi za supružnika u svakom slučaju. Vaše dalje pitanje već nije iz domena saobraćaja već čisto pravne prirode, tako da vas moramo uputiti da se konsultujete u poreskoj upravi o navedenom s obzirom da se ovde radi o sticanju imovine odlukom državnog organa koji vrši sudsu vlast.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hvala puno!! Sve pohvale na racun Vase agencije, sajta i Vas licno, pre svega na brzini i kompletnosti odgovora!

 • Poštovani,
  Da li firma koja je u pdv-u moze fizičkom licu da pokloni auto, i ako moze koja je procedura?
  Hvala

 • Postovanje
  Kupio sam auto u Sapcu,i covek od kog sam kupio,nije vlasnik,ali sam sa vlasnikom vozila napravio punomoc da u njegovo ime sa tim covekom od kog sam kupio,mogu da radim sve radnje,tipa,prenosa vlasnistva,odjave vozila itd.E sad za 10 tak dana treba da odjavim vozilo u Sapcu i da prijavim vozilo u Bg i registrujem na svoje ime,a planiram da napravim kupoprodajni ugovor o poklonu,da bih mogao porez da platim u Bg,a ne u Sapcu.Samo me zanima da li mi ipak treba vlasnik vozila,ili mogu sa tim covekom kog je on ovlastio u njegovo ime da sve zavrsim(DA SACINIM KUPOPRODAJNI UGOVOR O POKLONU,I ODJAVU VOZILA)?
  HVALA

  • Poštovani,
   Lice koje je ovlašćeno da u ime i za račun vlasnika obavlja radnje, može izvršiti sa važećim ovlašćenjem one radnje koje su izričito navedene u ovlašćenju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam auto iz drugog grada,e sad me zanima da napravimo kupoprodajni ugovor o poklonu da bih ja mogao da platim porez u svom gradu,da ne gubim vreme iduci ponovo u njegov grad.Da li je to moguce,da li mi nece u poreskoj previti problem?Hvala

  • Poštovani,
   Možete napraviti ugovor koji odgovara pravnom poslu koji ste preduzeli. Obveznik poreza na poklon je poklonoprimac a poreza na prenos apsolutnih prava je prodavac, pa od toga zavisi i mesto gde izmirujete poresku obavezu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Hteo bih da poklonim svoj auto rođenoj sestri koji ona već duže vreme vozi, problem je u tome što je imala dva čukanja sa njim i u oba slučaja je ona bila kriva, tako da sad plaća poprilično veću registraciju i ne znam da li bi tu bilo nekih problema oko prenosa? Takođe živimo na istoj adresi pa me zanima da li bi bilo potrebno odjavljivati auto ili postoji migućnost samo da plati porez na poklon?
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Kada bude prenela vozilo na svoje ime plaćaće nižu registraciju ali je u obavezi da izmiri kazne koje je dobila prilikom prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan zanima me da li ja mogu da vozim auto ciji je vlasnik moj otac, medutim moj otac je preminuo pa me interesuje da li ja taj auto mogu da vozim u srbiju ili moram da cekam da ostavinska rasprava zavrsi.

 • Postovani,
  RODJENI brat zeli da mi pokloni auto, koji bi bio porez i da li ima neke veze sto sam ja prilikom udaje promenila prezime ?

  • Poštovana,
   Morate imati lična dokumenta u skladu sa novim ličnim statusom i sa aktuelnim podacima zaključivati ugovore. Porez zavisi da li se bi se vaš brat nalazio u drugom ili trećem naslednom redu u vašem konkretnom slučaju i stopa iznosi 1,5 odnosno 2.5%
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  da li moram da platim porez na promet za skuter!
  Uradio sam ugovor o poklonu, kada najkasnije moram da prevedem skuter i registrujem na svoje ime, da mi ne istekne ugovor
  Hvala

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato skuteri nisu izuzeti od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava. Opšti rok je 15 dana od overe ugovora za prijavu poreza, a od dobijanja uverenja o izmirenom poreskom dugu 15 dana da ovu promenu prijavite MUP sa svim dokumentima koja su potrebna radi dobijanja nove saobraćajne dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim vas da mi odgovorite na pitanje:Napravio sam ugovor o poklonu za auto posto mi je stepenski prenos bio 1 Dali mogu preneti stepenski prenos na drugi auto koji sam kupio i sta mi je potrebno unapred hvala

  • Poštovani,
   Za prenos bonusa na drugo vozilo morate platiti punu cenu polise osiguranja, kasnije će vam biti refundirana razlika novca.Od dokumenata morate priložiti:
   -čitač saobraćajne dozvole (za vozilo koje ste otuđili)
   -fotokopija ili čitač lične karte
   -fotokopija platne kartice
   -kopija stare i nove polise osiguranja
   -kopija kupoprodajnog ugovora ili ugovora o poklonu
   -zahzev ( koji dobijate u osiguravajućem društvu)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje, zanima me da li mogu sačiniti ugovor o poklonu za auto koji ja vozim na ovlašćenje overeno kod notara, ali u tom ovlašćenju pise da ga mogu prevesti na sebe ili treće, nigde se izričito ne spominje „pokloniti“ ?

  • Poštovani,
   Možete sačiniti ugovor o poklonu na osnovu ovlašćenja koje posedujete.Uvovor možete sačiniti samo na treće lice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje, potrebno mi je par informacija.
  Moj deda želi da mi pokloni svoj automobil, jer prosto nije vise u stanju da ga vozi zbog godina i bolesti. Pa me zanima kakva je procedura oko prevoda automobila na moje ime? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Sačinićete ugovor o poklonu motornog vozila koji ćete overiti kod javnog beležnika,platićete porez na prenos apsolutnih prava u opštini prodavca i prenećete vozilo na svoje ime pošto dobIjete potvrdu da je izmiren porez.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Pre tri meseca mi je prijatelj poklonio auto Ugovorom o poklonu koji je uredno overen kod notara.
  Iz razloga odlaska u inostranstvo, auto nisam preuzeo, niti izvrsio prijavu poreskoj upravi. U medjuvremenu, prijatelj je auto prodao trecem licu (sto s moje strane nije problem).
  Zanima me da li ja sada imam nekih obaveza prema poreskoj upravi, obzirom da je sacinjen i overen taj Ugovor o poklonu, tj. da li ce mi u nekom trenutku stici da platim neki porez.
  Unapred hvala na odgovoru!

  • Poštovani,
   Nemate nikakvih obaveza prema poreskoj upravi jer niste predali dokumentaza uplatu poreza na prenos.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pitanje je : Treba da napravim ugovor o poklonu sa poklonodavcem, zivi daleko od mene, da li i na kakav nacin mozemo overiti ugovor na dve strane kod notara, da saljem postom ili se pak moramo pojaviti zajedno na jednom mestu? I ako je to drugi po redu auto koji ce se voditi na mene pravi li se razlika? Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Obratite se notaru u vašem mestu i on će vam dati sva uputstva. Ne morate biti zajedno prisutni već je moguća overa potpisa odvojeno ali na istim dokumentima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hteo bih da prodam auto ja sam iz nisa kupac iz kragujevca.Savetovali su me da napravim ugovor o poklonu kako bi izbegao da se maltretiram za porez i ceka se 20 dana.Mene interesuje da li osoba moze da odveze automobil do kragujevca i ukoliko bude imala neki prekrsaj da li cu ja imati problema da li me stiti taj ugovor
  .Da li u ovom slucaju uraditi kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu hvala unapred.

  • Poštovani,
   U najčešćim slučajevima ugovor o poklonu svakako možete sačiniti jer je isto merodavan kao i kupoprodajni ugovor.Razlog zbog čega su vas savetovali je da izbegnete maltretiranje oko plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.
   Sa ugovorom o poklonu kupac može da završi sve u svom gradu bez vašeg prisustva.Ugovor može da bude dokaz da ste vozilo otuđili ali i ne mora,naš savet vam je da se konsultujete sa upravom saobraćajne policije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Supruga je vlasnik auta trenutno a hteli bismo da ga prenesemo na moje ime. Da li da pravimo ugovor o poklonu ili kupoprodajni ugovor? Šta se sve plaća i u kom procentu, odnosno, ima li oslobađanja od plaćanja nekih stavki u našem slučaju?
  Nemamo dece, vidim da je to bitno u prethodnim komentarima pa da napomenemo.

  • Poštovani,
   Izbor ugovora je na vama, s obzirom da verovatno imate prebivalište na istoj adresi kao i supruga nema uticaja mesto plaćanja poreza je verovatno isto za vas oboje. Poreska stopa bi u oba slučaja trebalo da bude 1,5% ali preporučujemo vam da se informišete u filijali poreske uprave na vašoj opštini.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Pravno lice želi bez naknade da prenese vlasništvo nad vozilom fizičkom licu koje je bilo u radnom odnosu kod njega a sada odlazi sa posla.
  Koja je procedura i najbolji način da se to uradi – poklon, ugovor o kupoprodaji..?
  Hvala

  • Poštovani,
   Pravno lice kada otuđuje vozilo mora da sačini kupoprodajni ugovor (porez na prenos apsolutnih prava se plaća na opštini sedišta firme),izda fakturu ili račun,odluku o prodaji vozila,APR firme.Sa svim dokumentima kupac predaje dokumentaciju za prenos vlasništva na svoje ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Mišljenja smo da možete prodati vozilo, uz potpuno istu proceduru kao kod vaše kupovine. Javnom beležniku morate priložiti i dokaze o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava koji ste izmirili.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Kupac mog auta insistira na potpisivanju ugovora o poklonu a dogovor je bio da ga vozi do isteka registracije i onda potpisujemo kupoprodajni ugovor i prepisuje ga na sebe. Da li on moze da proda auto trecem licu nakon potpisivanja ugovora o poklonu i na taj nacin izbegne placanje poreza?

  • Poštovani,
   I na ugovor o poklonu se plaća porez na prenos apsolutnih prava, od momenta predaje stvari za koju ste dobili novac, lice koje je kupac stiče svojinu ali se ovo pravo mora i upisati u javne knjige koje vodi MUP. Predlažemo vam radi pravne sigurnosti poklonoprimac izvrši evidentiranje ovog prenosa u MUP pa nakon toga može da radi sa vozilom šta želi, a i vi ste oslobođeni svake odgovornosti za dalje događaje sa vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam ovlascenje za auto od trenutka kupovine. Hocu da ga prevedem na svoje ime. Prodavac je previse daleko da bi radili ugovor. Da li ja mogu uraditi ugovor o poklonu na ime brata od strica (isto prezime) , pa onda brat da uradi ugovor o poklonu na moje ime. Time bih postigao da na svojoj opstini platim porez kad kao ovlasceno lice prebacim auto na brata i jasno mi je da tu placam pun iznos poreza. A da li placam porez i kad brat prebaci auto na mene?

 • Postovani,
  Kupio sam automobil iz druge opstine na kojem je registracija istekla pre neki dan, pri kupovini napravili smo ovlascenje na moje ime da ja izmedju ostalog mogu izvrsiti prenos na moje ime , kao i zakljuciti ugovor o poklonu pa me interesuje dali mogu uraditi ugovor o poklonu na moje ime kako bi izbegao placanje poreza u mestu odakle je auto ? Tablice se verovatno ne mogu odjaviti u mojoj opstini vec u onoj cije reg. tablice i nosi vozilo ? Bitno mi je dali mogu na sebe uraditi ugovor o poklonu posto je navedeno u ovlascenju i kod notara isti overiti uz moj potpis kao primaoca poklona i darodavca po njegovom ovlascenju?

  Srdacan pozdrav i sve pohvale na detaljnim obrazlozenjima.

  • Poštovani,
   Sa ovlašćenjem ne možete preneti vozilo na vaše ime već samo na treće lice.Ako želite sačiniti ugovor o poklonu,kod javnog beležnika mora biti prisutan vlasnik sa saobraćajne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani
    Da vas obavestim da sam danas napravio ugovor o poklonu na svoje ime po ovlascenju i da sam isti uredno overio kod notara, tablice sam morao odneti i odjaviti u Mup cije oznake su bile na tablicama. Uradio sve bez vlasnika posto je u ovlascenju stajalo da sve te radnje ja mogu obaviti bez vlasnika izmedju ostalog pokloniti vozilo i napraviti ugovor o poklonu.
    Cisto da resimo dileme oko toga i da korisnici budu detaljno upoznati oko onoga staxmogu a sta ne.
    Pozdrav

 • postovani,
  zelim da poklonim automobil drugarici. Zivim u Francuskoj, ona bi dosla po njega, koja je procedura?
  hvala najlepse na odgovoru
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Toplo vam preporučujemo da se obratite špediteru oko procedure uvoza jer postoji velika mogućnost da propustite neki papir što kasnije izaziva velike probleme. Ugovor mora biti overen i on predstavlja osnov sticanja vozila, EUR 1 papir i COC dokument su takođe vrlo važni ukoliko ih posedujete zbog regulisanja obaveza oko uvoza. Takođe ukoliko je vozilo ispod EURO 3 norme, ne preporučujemo da ga gospođa uvozi. Još je neophodno da proverite da li su na vozilu u ispravnom i čitljivom stanju BROJ ŠASIJE (VIN OZNAKA) i BROJ MOTORA, jer u suprotnom vozilo neće moći da se registruje u R.Srbiji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani veliki pozdrav prvo. Ovako imam pitanje u vezi ugovora o poklonu. Kupio sam vozilo koje je registrovano do polovine ovog leta i nisam nista prevodio na sebe pa bih to odradio za sada ugovor o poklonu a pitanje je dali mogu preko agencije i notara u svojoj opstini da odradim i da posaljem papire kod vlasnika da mi potpise ugovor o poklonu sa svim svojim potrebnim dukumentima. Ili kako vec moze da se odradi da ne idem kod vlasnika jer smo podaleko ili bas mora da idem.hvala unapred.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da možete overiti ugovor ali ćete dva puta platiti tarifu za overu kod notara. Kada odete da overite vaš primerak kod javnog beležnika pre overe ga pitajte da vam da detaljne informacije o načinu overe u drugom gradu. Predlažemo da u zavisnosti od vašeg položaja (poklonodavac, poklonoprimac) budete obazrivi ko će prvi overiti i poslati poštom dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Po naslednom rešenju nakon smrti oca vozilo je (kao i sva ostavština) na ime moje majke, sestre i mene. Složili smo se da vozilo damo mojoj ćerki. Da li je lakše uraditi na moje ime (pa da ga koristi moja ćerka) ili imamo mogućnost pokloniti svo troje mojoj ćerki bez plaćanja poreza?
  Zavrzlama zar ne?

  • Poštovani,
   Kao što ste naveli imate mogućnost lakog rešenja ne mešajući lica koja nisu pozvana na nasleđe. Mi vam ne možemo davati konkretne savete po ovom pitanju nažalost jer nas u tome sprečava zakon.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Kupio sam auto pre dve godine, odradjen je ugovor o poklonu i overen kod notara. Porez nisam platio odmah, ali posle nekih godinu dana kada sam bio u poreskoj upravi receno mi je da ne mogu da platim porez posle toliko vremena, vec bih morao da idem kod prekrsajnog sudije ili bih morao da raskinem ugovor i sastavim novi. Zbog nekih nepredvidjenih situacija nista od toga nije odradjeno jos uvek, a ja sam se u medjuvremenu odlucio da prodam auto. Da li novi vlasnik moze da sastavi ugovor sa proslim vlasnikom ili ce procedura biti mnogo komplikovanija?
  Hvala unapred, Mirko

  • Pošotvani,
   Zakonska obaveza je da u roku od 15 dana od overe ugovora podnesete poresku prijavu. Pravno gledano vi ste stekli svojinu, tako da „obilaženje“ vas tehnički može da se izvede ali svakako da su ovakve situacije sve komplikovanije kada se ne regulišu na vreme.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ako kupim auto preko ugovora o poklonu koji je overen kod notara da li taj auto bez problema mogu da dovezem do svog prebivališta. Čuo sam i da je do 1.7.2020. moguće odjaviti tablice u mojoj opštini kad budem hteo da ga preregistrujem na svoje ime (registracija važi do avgusta).

  Hvala na odgovoru!

  • Poštovani,
   Ako je vozilo registrovano, ne vidimo razlog da ga ne možete odvesti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,prodao sam auto i napravili ugovor o poklonu medjutim neko vreme mi je vratio auto a nismo raskinuli ugovor o poklonu ugovor jos stoji kog njega medjutim ja prodao drugom coveku auto.E sad koja je dalja procedura dali moram da raskidam ugovor o poklonu snjim da bi mogao trecem licu preneti auto.Hvala

  • Poštovani,
   Svakako vam savetujemo da formalno pravno rešite prvo pitanje ugovora i ako je poklonoprimac stvar vratio i na taj način faktički odbio poklon, bez raskida ugovora potencijalno možete ući u sudski epilog.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  kupio bih auto supruzi koja trenutno nije u zemlji. Auto je registrovan jos 10 meseci pa da li ja mogu sa prodavcem da napravim ovlascenje na moje ime a kad zena se zena vrati da ga registrujem na njeno ime. Kupac je iz drugob registracionog podrucja.

  • Poštovani,
   Ne savetujemo vam kupoprodaju vozila na ovlašćenje iz brojnih razloga koje smo navodili u našim tekstovima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ako mi prodavac izda ovlascenje za auto da li mi je potreban i ugovor o kupoprodaji za dalju odjavu,prenos vlasnistva i registraciju?

  • Poštovani,
   Ne preporučujemo prodaju vozila na ovlašćenje. Formalno će vaša prava biti definisana ovlašćenjem s tim da ne možete biti ovlašćeni da vozilo prenesete na sebe.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani
  skopio samkupoprodajni ugovor i overio kod notara al sam odustao od kupovine da li trebam da ponistavam ugovor i ako treba kako?

  • Poštovani,
   Obratite se javnom beležniku kod koga je ugovor sklopljen i overen. Raskid ugovora je takođe vrsta ugovora koji se overava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ne razumemo vas na šta konkretno mislite? Ako mislite na ovlašćenje da neko može raspolagati vozilom, ono se sačinjava i overava ga notar. O kom obimu poslova će se raditi vi određujete sami.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li je neophodna promena tablica ukoliko poklonoprimac i poklonodavac žive u istom gradu, odnosno opštini.

  Hvala!

 • Postovani dobio sam auto na poklon i predao za porez dobio sam resenje ali sada bi da vratim taj isti auto dali moram prvo platiti porez zahvalan unapred

  • Poštovani,
   Ako vozilo vraćate vlasniku sa saobraćajne,ne morate plaćati porez na prenos apsolutnih prava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,sacinio sam ugovor o poklonu pre godinu ipo,ali nisam predavao dokumenta za placanje poreza. Interesuje me da li mi taj ugovor i dalje vazi,ili moram saciniti novi da bih platio porez? Pozdrav

  • Pošotvani,
   Do sada nemamo informaciju da je pravljen problem u poreskoj upravi (zavisi od filijale) ali svakako ako je ugovor overen pre godinu dana jasno je da niste u zakonskom roku prijavili porez.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Kao i iz komentara iznad:
  Majka mi je pre 2 godine poklonila automobil (tada je sačinjen i overen ugovor o poklonu kod notara). Meni taj automobil nije trebao, pa je u međuvremenu (pre godinu dana) istekla registracija a i saobraćajna. To ništa nije odjavljeno, ni tablice nisu vraćene. Automobil prosto stoji na parkingu.
  Vidim da ste gospodinu iznad rekli „ali svakako ako je ugovor overen pre godinu dana jasno je da niste u zakonskom roku prijavili porez.“. Da li i mene očekuju neki ovakvi problemi? Šta biste mi vi savetovali da uradim?

  Pozdrav,
  Stefan

  • Poštovani,
   Nećete imati problema što se tiče prenosa vozila na vaše ime.Naš savet je da podnesete poresku prijavu jer ste vi u svakom slučaju oslobođeni poreza na prenos apsolutnih prava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Prilikom placanja poreza na prenos apsolutnih prava na vozilu, a na osnovu sacinjenog ugovora o poklonu, na cije ime se podnosi poreska prijava?
  Na ime poklonodavca ili poklonoprimca i da li se isto radi o PPI4 obrascu?

  Pozdrav,
  Marko

  • Pošotvani,
   Obveznik poreza na poklon je poklonoprimac a solidarni dužnik je poklonodavac (ukoliko ne dođe do ispunjenja poreska obaveza se može namiriti i od poklonodavca.) Obrazac prijave imate i na internet stranici poreske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani da li postoji mogucnost ako mi neko pokloni auto. Da mi posle izvesnog vremena trazi povracaj poklona tj auta. I ako je ugovor overen kod notara. Hvala unapred.

 • Zdravo, moja rodjena sestra hoce da mi pokloni auto jer ne vozi, stoji neregistrovan vec skoro 9-10 meseci. Sa obzirom da Zakon o porezima na imovinu predviđa da porez na nasleđe i poklon ne plaća poklonoprimac prvog naslednog reda ili supruznik. Da li ja, kao njen rodjeni brat, ona i ja smo na istoj adresi preivalista, jedino je njeno prezime drugacije jer se udala, mogu da prodjem kao poklonoprimac prvog naslednog reda? Ako je odgovor potvrdan, kako da to naglasim i kome?

  Ovde se zaista radi o poklonu. Sestra zeli da mi pokloni auto iz zdravstvenih razloga mi je potreban, pa bih veoma cenio Vas odgovor i, ako imate, neki savet, mozda, kako bi ste Vi to uradili?

  Hvala.

  Sa postovanjem,

  Ujka Nemanja

  • Poštovani,
   Nasledni redovi su predviđeni Zakonom o nasleđivanju. Brat kao stepen srodstva, se ne nalazi u prvom naslednom redu kada je u pitanju sestra.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  kupio sam auto pre godinu dana i sacinjen je ugovor o poklonu. Automobilu nisam menjao vlasnika i nisam registrovao, jer je bio registrovan na godinu dana. Godinu dana je isteklo i auto je prodat. Koji su moji sledeci koraci sa novim vlasnikom? Mogu li sada i ja sa novim kupcem napraviti ugovor o poklonu?

  Unapred zahvalan na odgovoru.

  • Poštovani,
   Niste izmirili porez da biste dalje raspolagali vozilom. Oba uverenja o plaćenom porezu će biti potrebna kada novi vlasnik bude predavao papire MUP.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Auto ima CG table, u vlasništvu moje majke, koja živi u CG. Ja živim u Srbiji. Ona uskoro planira preseljenje u Srbiju. Želimo da auto prenesemo na SRB table. Kako najjeftinije da prodjemo u tom smislu? Nebitno je na koga ce se auto voditi… Da li ici na klasicnu uvoznu proceduru (kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu), pa dalje sta treba (špedicija…), ili nesto trece?

  • Poštovani,
   Morate auto u nekom trenutku, a najdalje nakon isteka 3 meseca od ulaska vlasnika i vozila u R.Srbiju, registrovati u R.Srbiji. Toplo preporučujemo da se prvo raspitate kod firmi koje rade špediciju o proceduri i koliko bi vas ona koštala.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav! Auto je stradao u udesu i zelim da ga prodam za delove. Javio mi se kupac i zeli da sacinimo Ugovor o poklonu. Da li se ovim Ugovorom prenosi vlasništvo kao i kupoprodajnim Ugovorom? Da li ja kao prodavac imam još neku obavezu prema tom automobilu nakon overe Ugovora kod notara? Da li treba da odjavljujem tablice ili je to to?

  • Poštovani,
   Ugovor o poklonu merodavan je kao i kupoprodajni ugovor.Tablice obavezno odjavite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,imam ugovor o poklonu I platio sam porez u svojoj opstini,jel mogu ja da odjavim tablice ,posto ne mogu da nadjem vlasnika a ni njegov broj.hvala

  • Poštovani,
   Tablice možete predati prilikom promene vlasništva nad vozilom u Policijskoj stanici gradu kome pripadate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Uradio sam ugovor o poklonu motornog vozila. Nismo nikakav rod i razlicite smo opstine. Do registracije ima jos 6 meseci a moracu da mwnjam tablice i saobracajnu. Da li ja mogu da vozim to vozilo? Ili moram menjati vec sad tablice i saobracajnu. Hvala.

  • Poštovani,
   Poreska obaveza počinje da teče od dana sklapanja ugovora o poklonu. Poreska prijava se podnosi na opštini poklonoprimca. Samim tim preporučljivo je da vozilo prevedete na sebe odlaskom u MUP sa ugovorom i potvrdom o izmirenom porezu.
   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav!
  Tetka (sestra moje majke) zeli da mi pokloni auto. Koliko sam shvatila potrebno je platiti porez od 2,5% na katalosku vrednost auta. Zanima me gde se potrazuje ta vrednost i ko je odredju, i naravno da li se to dodatno placa?

  • Poštovani,
   Procenu vrednosti vrši Centar za motorna vozila AMSS. Preporučujemo da se njima obratite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Kupio sam auto ali su mi rekli da napravim ugovor o poklonu kod notara kako bi platio porez u svojoj opstini da ne bi odlazio u opstinu gde je vlasnik vozila i tako smo uradili.
  Da li ja postajem apsolutni vlasnik vozila kada platim porez, da li mogu da prenesem auto na svoje ime i da li cu da imam kasnije problem ako zelim da prodam auto.
  Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Sa ugovorom,potvrdom o plaćenom porezu trebalo bi da u MUP-u odradite proceduru prebacivanja vozila na vaše ime kako bi ste dobili saobraćajnu dozvolu na Vas kao novog vlasnika. Na taj način postajete apsolutni vlasnik vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Treba da dobijem nov auto na poklon, iz Republike Srpske. To bi bila prva registracija i uvoz u Srbiju. Sta je sve potrebno platiti? I po kojoj stopi?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Toplo preporučujemo da se za proceduru uvoza obratite špediteru da vas u najmanju ruku uputi o svim potrebnim dokumentima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo. Kako se procenjuje vrednost automobila?
  Kupio bih auto i rekli su mi da je porez 2,5%
  Da li postoji kataloska vrednost ili je vrednost onoliko koliko ja platim auto

  • Poštovani,
   Procenom vrednosti vozila bavi se Centar za motorna vozila AMSS. Obratite se njima za sve informacije oko procene vozila.
   Pozdrav

  • Poštovani,
   Za procenu vrednosti vozila preporučujemo da se obratite Centru za motorna vozila AMSS.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani.
  Moja situacija je ovakva.
  Vozim sestrin auto nekoliko godina, sa ovlašćenjem (da mogu auto da registrujem, odjavim, prodam, i tkt).
  Ona se seli u inostranstvo, i odlucili smo da prebacimo auto na moje ime.
  Sta mi je sve potrebno?
  Da napomenem da autu istice registracija za 30 dana, pa bih najradije da to uradim pre isteka?
  Ps. ona moze biti u mojoj opštini tek za 20 dana pa me zbunjuje porez o poklonu, kako se to placa i koliko se ceka na potvrdu da bih mogao da produžim registraciju.
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Sa overenim ugovorom o poklonu od strane notara u obavezi ste da podnesete poresku prijavu, jer poreska obaveza počinje da teče danom zaključivanja ugovora o poklonu. Prijava se podnosi filijali Poreske Uprave na opštini na kojoj je adresa poklonoprimca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Da bi ugovor o poklonu nastao potrebna je saglasnost kako poklonodavca, tako i poklonoprimca. Poklon se ne smatra učinjenim ako ga poklonoprimac nije prihvatio.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje, odradio sam pre 3 godine punomoc sa rođenim bratom koji živi u drugoj Opštini, prošle godine smo sacinili ugovor o poklonu te sam platio porez u mojoj opštini. Sada treba da odjavim auto i da ga registrujem. Da li cu tablice i komplet odjavu moći da odradim u mojoj opstini ili ću morati ići u mesto gde živi moj brat? Hvala

 • Poštovani,
  Predao sam pre tačno mesec dana poresku prijavu na osnovu poklona automobila i idalje mi nista nije stiglo. Zvao sam sve telefone i sve se zavrsava kada dodjem do poslednjeg broja na koji se niko ne javlja vec danima, a u zgradu PU ne mogu da udjem zbog korone , jer ne rade sa strankama.

  • Poštovanje,
   Ukoliko ne možete lično otići u PU, predlažemo da im se obratite pisanim putem,preporučeno sa povratnicom.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  interesuje me sledeće.Zelim da poklonim auto rodjenom bratu ali se auto vodi na mog supruga i nalazi se u Nemačkoj.Prilikom uvoza,verovatno je potreban ugovor o poklonu.Da li se plaća porez na takav ugovor,s obzirom da ga poklanja zvanično moj suprug a ne ja?
  Hvala,srdacan pozdrav:)

  • Poštovanje,

   Obveznici koji se, u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca, nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosno obveznici koji sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem nisu u srodstvu, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 2,5%.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, da li može ugovorom o poklonu da se prenese vlasništvo vozila sa SZR na fizičko lice. Suprug je vlasnik SZR i vozilo je plaćeno preko računa firme. Sada bi ugovorom o poklonu vlasništvo preneo na suprugu,tj. mene. SZR je u sistemu PDV-a. Hvala!

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da privredni subjekt sa posebnom imovinom ne može istu poklanjati naročito ako je korišćen odbitni pdv. Pravna priroda ugovora o poklonu je lična, te je nespojiva sa privrednim subjektima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *