DTV – Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

DTV ili Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu je često neophodan dokument ako idete u inostranstvo kolima vaših rođaka, prijatelja ili firme. U skladu sa međunarodnom konvencijom, ovlašćenje za izlazak iz zemlje tuđim vozilom se daje na posebnom međunarodnom obrascu, a FIA (Svetska automobilska federacija) je propisala njegov izgled.

Kada je potrebna DTV?

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV ili žuti karton) je dokument koji morate imati kada prelazite granicu vozilom koje nije u vašem vlasništvu. Dakle bez obzira da li je auto od vašeg najboljeg prijatelja, bračnog druga ili firme u kojoj radite.

Napomena: Dozvolu (DTV) je potrebno da imate kod sebe samo ako vlasnik vozila nije prisutan tokom vožnje u inostranstvu.

Ova dozvola je dokument koji vam možda niko neće tražiti da ga pokažete ali vas isto tako već na izlazu iz Republike Srbije možete biti vraćeni sa graničnog prelaza da izvadite ovaj dokument. Komplikacije koje mogu nastati sa inostranim organima ako dođe do nekog problema ili kontrole u saobraćaju su vrlo neprijatne i skupe.

Kome se može izdati?

 • državljanima Republike Srbije (uvid u ličnu kartu ili pasoš)
 • stranim državljanima sa privremenim ili stalnim boravkom u Republici Srbiji (uvid u prijavu boravka)
 • stranim državljanima sa dvojnim državljanstvom neke od bivših jugoslovenskih republika, samo ako takav korisnik ima važeću ličnu kartu izdatu u Republici Srbiji

Napomena: Ovaj dokument se izdaje isključivo za vozila registrovana u Republici Srbiji na osnovu važeće saobraćajne dozvole i prestaje da važi ukoliko naknadno dođe do bilo kakvih promena podataka iz lične karte, pasoša ili saobraćajne dozvole. U tim slučajevima je neophodno izdavanje novog dokumenta.

Šta je potrebno za dobijanje dozvole?

Vlasnik vozila je fizičko lice

Vlasnik vozila donosi:

Korisnik (onaj ko će voziti auto u inostranstvu) donosi:

 • svoj pasoš

Korisnik može izvaditi sam dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ako poseduje overeno ovlašćenje vlasnika vozila u kome je izričito navedeno da može upravljati tim vozilom u inostranstvu. Ovo ovlašćenje važi do opoziva i ne može se prenositi na treća lica.

Napomena: Za države u koje naši građani mogu ući sa ličnom kartom, postoji mogućnost da se umesto broja pasoša na dozvoli evidentira broj lične karte.  Međutim, u tom slučaju se ograničavate na mogućnost upravljanja tim vozilom van granica Republike Srbije samo u tim državama. Zato je naša preporuka da na obrascu dozvole uvek bude evidentiran broj pasoša kako ne biste bili ograničeni u pogledu zemalja u koje sa izdatim ovlašćenjem možete otputovati.

Vlasnik vozila je pravno lice

Korisnik dolazi i donosi:

 • Ovlašćenje, na memorandumu firme, potpisano od strane ovlašćenog lica i overeno pečatom firme. Ovim ovlašćenjem se lice ovlašćuje da može predmetnim vozilom upravljati u inostranstvu
 • saobraćajnu dozvolu
 • važeći pasoš

Vlasnik vozila je lizing kuća, a korisnik fizičko lice

Korisnik donosi:

 • posebno ovlašćenje od lizing kuće da predmetnim vozilom može upravljati u inostranstvu (ako u ugovoru o lizingu ne postoji odredba kojom se daje ovlašćenje korisniku)
 • saobraćajnu dozvolu
 • važeći pasoš

Napomena: Po izdavanju je potrebno da odnesete dozvolu na overu u lizing kuću.

Vlasnik vozila je lizing kuća, a korisnik pravno lice

 • Ako u samom ugovoru o lizingu nije navedeno da pravno lice vozilom može upravljati u inostranstvu, potrebno je da korisnik donese dva ovlašćenja. Prvo kojim se pravno lice ovlašćuje od strane lizing kuće da može koristiti vozilo u inostranstvu. Drugo kojim pravno lice ovlašćuje konkretnog vozača da može koristiti vozilo u inostranstvu.
 • saobraćajnu dozvolu
 • važeći pasoš

Napomena: Po izdavanju je potrebno da odnesete dozvolu na overu u lizing kuću.

Koliko važi dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

DTV se izdaje na period od godinu dana pod uslovom da u međuvremenu ne dođe do promene podataka koji su uneti na samom dokumentu.

 

Želimo vam sigurnu vožnju!

AMK Novi Beograd

157 thoughts on “DTV – Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

 • A sta ako sam ja vlasnik firme registrovene u srbije a NEMAM stalni boravak ni dvojno drzavljanstvo?

  I sta ako je vozilo iznajmljeno?

  Ima li neko iskustva?

  Hvala

  • Poštovani,
   Kao strani državljanin bez boravka u Srbiji ne možete dobiti dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ako je to vaše pitanje.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Da li postoji mogucnost da ako vlasnik automobila nije u zemlji ,da skenira svoju licnu kartu i posalje korisniku koji zeli da izvadi ovlacenje za njegov automobil ?

    • Poštovanje,
     Da bi se izvadila dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu neophodno je lično prisustvo vlasnika i korisnika ili korisnik može izvaditi dozvolu bez vlasnika pod uslovom da ima Ovlašćenje overeno od strane notara gde se navodi da može upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • AMSS NEMA i NE ZNA kada ce dobiti obrasce za izdavanje ove vrste dozvole u 21.veku, 24.jula leta Gospodnjeg 2017. godine.
  Put u inostranstvo mi zavisi od neozbiljnosti ove nazovimo institucije koja pojma nema Jula meseca kada ce da dobije formulare.
  Dakle u 21.veku, jedan zuti papir A5 formata koji je u deficitu AMSS-u (kao putare, iznenadila ih sezona odmora u Julu) sprecava me da odem na odmor automobilom.
  Svim snagama se boriti da izdavanje ovog dokumenta predje u madleznost nekoga ko ima sposobnost i kapacitet da pruzi ovu vrstu usluge.
  Ko je nesposoban neka se posla mane!!! BRUKA!!!

  • Poštovani,
   Auto moto klub Novi Beograd ima ovaj dokument i možete ga izvaditi kod nas svakog radnog dana od 08-19 h i subotom od 08-14 h.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • To je samo nečija zgodna prilika da zaradi neki dinar.
   Neka se javi samo jedan kome je bilo kada traženo ovlašćenje za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu.
   Jel vam Rent a kar kuće izdaju ovlašćenja kada prelazite granicu? Naravno da ne.
   U firmi imamo 7 putničkih vozila koja se neprekidno voze kojekuda po EU i to niko nigde nije tražio a i zašto bi ako nije rapisana potraga za vozilom i ako posedujete uredno izdatu saobraćajnu dozvolu.
   Na kraju, navedite mi kojim je propisom regulisano da se taj dokument mora posedovati (zakon ili podzakonski akt a ne dokument nekog AMK).
   Hiljadu ipo po hiljadu ipo i nakupi se.

   • Poštovani,
    Propis je Bečka konvencija o drumskom saobraćaju koja predviđa da FiA (Svetska Automobilska Federacija) izdaje međunarodni obrazac ovlašćenja. Sve zemlje potpisnice ove multilateralne konvencije izdaju ovaj dokument. To što niko ne traži prilikom kontrole saobraćaja ovaj dokument (iako bi trebalo već na domaćoj granici) samo po sebi ne znači da on nije ni potreban naročito u slučaju da se sa vozilom nešto desi u inostranstvu. No, nigde nije propisano da je obavezno da ga izvadite tako da nam je drago što vam je tekst i pored vašeg suprotnog uverenja privukao pažnju.
    Srdačan pozdrav,
    AMK Novi Beograd

    • Strucnjak, jedno pitanje!? Sta se desava sa “Lastom”? Ili nekim drugim prevoznikom? Rade zute kartone za svakog vozaca, za svaki autobus? Lupetate! Ams je auto moto klub! Kakvi medjunarodni dokumenti! Ja razumem da je to izvor prihoda, ali po standardima eu su nasi pasosi, dozvole, saobracajne, lk! Ko jos od zemalja eu trazi zuti karton, medjunarodnu vozacku….. 21 vek, a za medjunarodnu u ams vam trebaju dve slike! Upisah se od smeha

     • Poštovani,
      Linijski prevoz putnika i međunarodni prevoz su u potpuno drugom pravnom režimu, te Lasta ne vadi žute kartone za svoje vozače.Postoji jedna organizacija koja se zove FiA ili Svetska automobilska federacija koja je aktivna u svim zemljama 21. veka koja je preko svih nacionalnih organizacija automobilista sporazumom propisala da ovaj dokument važi kao međunarodno ovlašćenje u slučaju vožnje tuđeg vozila van teritorije države u kojoj je registrovano. „Stručnjaci“ bi mogli dalje u detalje oko pravnih izvora, ali nema potrebe s obzirom da jednostavno niste u obavezi da izvadite ovaj dokument ako ga smatrate nepotrebnim.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

     • Logika je jedna stvar, a zakon druga. Takozvana „međunarodna vozačka dozvola“ je zapravo prepis nacionalne vozačke dozvole na pet svetskih jezika po nekoj konvenciji iz 1968. godine ako se ne varam. U međuvremenu je svet napredovao a kod nas se i dalje uzimaju dobri novci za ovaj overeni prevod, iako sve normalne zemlje prihvataju nacionalnu vozačku dozvolu kao validan dokument, pošto je ona izrađena po evropskim standardima – ime, prezime, lični podaci, kodovi kategorija vozila, mašinski čitljiva itd. Ako vam je ovo nelogično, ponovo pročitajte reči „normalne zemlje“. Mi i naši susedi to očigledno nismo.

     • Poštovani,
      Okolne zemlje ni ne traže ovaj dokument. Izdaju ga sve države koje su potpisnice Bečke konvencije o drumskom saobraćaju UN, a sam dokument je potreban u onim državama koje nisu potpisnice ili sa njima nema sporazuma o priznavanju vozačke dozvole, a čiji spisak se nalazi na veb adresi Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • izvadio sam ovlascenje i overio kod notara, na njemu stoji da mogu da upravljam vozilom u zemlji i inostranstvu, jel to ovlascenje validno za izlazak iz Srbije, tj dal mogu sa njim da idem u Grcku? pozz

  • Poštovani,
   Sa tim ovlašćenjem možete izvaditi DTV (dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu) odnosno međunarodni obrazac ovlašćenja koji je potreban ako prelazite državnu granicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani kakva je procedura sada oko vadjenja ovlascenja za upravljanje tudjim vozilom, a pre dolaska u AMK? Da li se pre toga ide u opstinu ili mora kod notara?

  • Poštovana,
   Potrebno je da vlasnik vozila i korisnik dođu kod nas i da ponesu: ličnu kartu (vlasnik), saobraćajnu dozvolu, pasoš (korisnik).
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovana,
     Može overiti punomoć da možete upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu pred diplomatsko konzularnim predstavništvom R.Srbije i poslati vam taj dokument sa kojim možete bez njega izvaditi DTV.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   DTV je potreban za svaki prelazak granice vozilom koje nije u vašem vlasništvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani ja sam iz jagodine, u amss nemaju taj dokument cekaju ga vec mesec dana, da li mogu na nekom drugom mestu da ga izvadim. U opstini ili mupu?

  • Poštovani,
   Nažalost ne, pokušajte u nekom obližnjem auto moto klubu. AMK Novi Beograd ima dokumenta iako smo upoznati sa problemom nestašice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani kako sam kao drzavljanin BiH…nemam dvojno drzavljanstvo uspio dobiti DTV za vozilo registrovano u Srbiji ciji je vlasnik moja supruga.???Hvala

 • Poštovani,
  ovo je najveća izmišljotina za uzmanje para narodu. Ako ti firma da ovlašćenje da možeš da voziš vozilo u zemlji i inostranstvu AMS ti to kao potvrdjuje. Ko su oni da ti daju nešto što ti je već firma dala. Jesu oni vlasnici vozila ili
  firma koja ti na memorandu to već dozvolila. Napišite samo na srpskom i engleskom i ne bacajte novac uzaludno.
  AMS ima višak tih formulara pa ih sad prodaje. To je isto i za medjunarodnu dozvolu. Naše dozvole su usaglašene sa Evropskim i kad sam išo preko ja im dam medjunarodnu a oni meni šta će nam taj karton, odnosno imaš ili nemaš dozvolu.
  Toliko o tome.

  • Poštovani,
   DTV je međunarodni obrazac koji je predviđen FIA pravilima i Bečkom konvencijom o drumskom saobraćaju stoga je obavezan u pravnom smislu. Sa druge strane, ako smatrate da vam to nije potrebno niko vas ne primorava da uzmete dokument, to je stvar izbora, a na nama je da damo obaveštenja o važećim propisima i eventualnim posledicama (konkretno u ovom slučaju možete biti vraćeni sa granice).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   DTV je potrebna za svaki prelazak vozilom čiji niste vlasnik. Za Crnu Goru možete imati i overeno ovlašćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani za prelazak granice BiH,koliko znam ne treba pasoš već samo l.k u AMSS mi traze pasoš sa obrazlozenjem da vazi samo za Republiku Srpsku l.k…da li je i kod vas to slucaj? Hvala

  • Poštovani,
   Prelazak granice sa Bosnom i Hercegovinom je moguć sa ličnom kartom iz razloga što vam na prelazu u federaciju BiH niko neće tražiti pasoš, odnosno radi se o administrativnoj granici unutar Bosne i Hercegovine. Možete izvaditi DTV sa ličnom kartom ali će taj dokument važiti samo za države za koje Republika Srbija ima sporazum da se lična karta može koristiti za prelazak državne granice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Čuo sam da je za putovanje u Crnu Goru dovoljno ovlašćenje overeno kod notara, bez DTV. Molim vas recite mi da li je to tačno? Hvala!

  • Poštovani,
   Crna Gora priznaje važnost dokumenata overenih kod organa Republike Srbije. Ne bi trebalo da imate problema sa ovlašćenjem od notara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje,
  vlasnica sam putničkog automobila, htela bih da ovlastim muža da ga vozi u zemlji (Srbija). Da li je dovoljno da se popuni obrazac ili mora da se overi i gde (opština, sud, notar)?
  Moje sledeće pitanje se odnosi na zakon i član zakona koji ovo reguliše.
  Molim vas da mi odgovorite, pošto sam na internetu nisam našla odgovor da li se treba overavati, neko kaže da treba, neko da ne treba, jer se može dokazati poređenjem adrese, prezimena i sl, a tu je i potpis.
  Hvala!

  • Poštovana,
   Ako već sačinjavate ovlašćenje morate ga i overiti da bi bilo punovažno, ali smatramo da je dovoljno da suprugu date saobraćajnu dozvolu sa kojom može upravljati i pokazati je prilikom kontrole saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  imam dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije. Posjedujem LK i pasos Srbije, ali vozacku dozvolu BiH. Zaposlen sam u firmi u Beogradu. Da li mogu upravljati motornim vozilom moje firme na teritoriji Srbije sa navedenim dokumentima i da li sa navedenim dokumentima i DTV mogu izlaziti izvan granica Republike Srbije?

  Srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   S obzirom da imate prebivalište u Srbiji trebalo bi da zamenite obrazac vozačke dozvole domaćim. DTV dobijate na osnovu putne isprave i ovlašćenja firme tako da vozačka dozvola sa ovim dokumentom nema nikakve veze.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za svaki prelazak državne granice ( Crna Gora priznaje i notarsku punomoć) je potreban žuti karton.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Primer iz Zakon pravilnika u Sloveniji i Hrvatskoj – EU. A radi se o međunarodnom dokumentu u prometu a vi imate neka svoja pravila … ne važi za strane državljanje.

  Slovenija:
  Komu se izda DVVT
  DVVT se lahko, na podlagi pooblastila lastnika vozila, izda za vozila, ki so registrirana v Republiki Sloveniji, naslednjim voznikom:
  1. državljanu Republike Slovenije,
  2. tujemu državljanu ene izmed držav članic EU,
  3. državljanu države izven EU, če ima voznik v državi EU stalno ali začasno prebivališče oz. delovno dovoljenje,
  4. državljanu iz države izven Evrope (npr. iz ZDA, Avstralije, Argentine itd.), ki pride v Slovenijo kot turist in želi z vozilom slovenske registracije, ki je običajno last sorodnika ali znanca, potovati v tujino.

  (Što bi u obrnutom slučaju stavke 4 značilo da ćete na granici uhapsiti stranca, koji vozi vozilo registrovano u Sloveniji ima dokument ali vaša pravila su drugačija … i to mu se neće priznati, jer se u Srbiji takav dokument strancu ne izdaje … logički proizilazi da se dokument neće uvažiti, jer u tom slučaju ne važi međunarodni reciprocitet nego kako neka država tumači svoj a ne međunarodni zakon )

  Hrvatska:

  1. Vlasnik vozila treba doći osobno sa svojom osobnom iskaznicom, prometnom dozvolom vozila kao i korisnik vozila koji predočuje važeću putovnicu i vozačku dozvolu.. Dozvola se hrvatskim državljanima može izdati i na osobnu iskaznicu korisnika, međutim u tom slučaju dozvola vrijedi isključivo za države koje priznaju osobnu iskaznicu kao ulazni dokument. Putovnica je obvezna kad se dozvola izdaje stranom državljaninu. Vlasnik vozila ne mora biti prisutan ukoliko korisnik posjeduje ovjerenu punomoć

  2. Predstavnik pravne osobe treba donijeti prometnu dozvolu vozila, putovnicu korisnika, te pečat pravne osobe. Dozvola se hrvatskim državljanima može izdati i na osobnu iskaznicu korisnika, međutim u tom slučaju dozvola vrijedi isključivo za države koje priznaju osobnu iskaznicu kao ulazni dokument. Putovnica je obvezna kad se dozvola izdaje stranom državljaninu.

  3.

  Za izdavanje dozvole potrebno je donijeti presliku ugovora o leasingu, prometnu dozvolu vozila, putovnicu korisnika, pečat pravne osobe ili osobnu iskaznice fizičke osobe, ovisno o nositelju leasinga. Dozvola se hrvatskim državljanima može izdati i na osobnu iskaznicu korisnika, međutim u tom slučaju dozvola vrijedi isključivo za države koje priznaju osobnu iskaznicu kao ulazni dokument. Putovnica je obvezna kad se dozvola izdaje stranom državljaninu.

  Nakon izdavanja, dozvolu obavezno trebate odnijeti u leasing kuću na potpis i ovjeru. Ukoliko dozvola nije ovjerena potpisom i pečatom leasing kuće navedena nije važeća.

  • Poštovani,
   Strani držaljanin može dobtiti dozvolu za upravljanje tuđim vozilom (registrovanim u Srbiji) uz saglasnost vlasnika, kao što je slučaj u pravilima koje ste naveli. Potrebno je samo da je prijavljen kao turista (beli karton) odnosno da ima odobren privremeni ili stalni boravak u R. Srbiji. Nismo najsigurniji šta vas je zbunilo u konkretnom slučaju?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Automobil je registrovan na ime mog supruga a ja bih da tim automobilom idem u Makedoniju. Zeleni karton imamo. Da li je potrebno da imam ovlascenje za upravljanje vozilom od supruga i koliko overa tog ovlascenja kosta. Da li je potrebno jos nesto od dokumenata kako bih mogla da predjem granicu?
  Srdacan pozdrav

  • Poštovana,
   Za svaki prelazak međunarodne granice tuđim vozilom vam je potrebna dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Osim ovoga ako imate važeći zeleni karton nemate daljih obaveza što se tiče dokumenata za vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Iz razloga sto sam bio na odmoru van drzave, moj prijatelj je kupio auto namenjen meni od lica koje radi u inostranstvu i dolazi 2 puta godisnje u Srbiji, tako da je izvadio ovlascenje o dozvoli koriscenja i otudjenja vozila i overio kod notara na svoje ime, registrovao auto preko tog ovlascenja. po povratku me zanima da li lice koje poseduje ovlascenje tj moj prijatelj moze ovlastiti mene da ja koristim taj auto kod nas i u inostranstvu bez da ga prenosim na svoje ime??? Vozilo je na domacim tablicama.. hvala.

  • Poštovani,
   Po našem mišljenju ovlašćenje za ove radnje se daje u odnosu na personalne karakteristike ovlašćenog lica pa se stoga ne može dalje prenositi ako to u samom ovlašćenju izričito nije naznačeno a i tada je pitanje da li bi nadležni organ izvršio registraciju vozila. Neka vaš prijatelj koji ima ovlašćenje za prenos vlasništva sačini sa vama ugovor i prenesite auto na svoje ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, zanima me da li vlasnik vozila koji mi je izdao ovlašćenje na moje ime može da poništi ovlašćenje iako ne postoji ni jedna kazna koja bi stigla na njegovu adresu? Hvala unapred

  • Poštovana,
   Ako se radi o ovlašćenju za upravljanje tuđim vozilom DTV, možete doći kod nas sa potrebnim dokumentima i dati ovlašćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, zanima me da li vlasnik vozila koji mi je izdao ovlašćenje na moje ime može da poništi ovlašćenje iako ne postoji ni jedna kazna koja bi stigla na njegovu adresu? Hvala unapred. I molim Vas ako možete da mi odgovorite, već treći put postavljam isto pitanje. Hvala još jednom

  • Poštovani Nenade,
   Odgovorili smo vam u više navrata na ovo pitanje. Vlasnik vozila može u bilo kom trenutku povući ovlašćenje (notarski overeno) za raspolaganje automobilom. Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, molim vas da mi objasnite da li meni, ako sam ovlašteno lice u firmi koja je vlasnik vozila, treba žuti karton prilikom odlaska u inostranstvo sa tim vozilom?
  Pitam iz razloga što, ako sam dobro shvatio, ispada da ja, ako sam u obavezi da izvadim DTV, onda treba da potpišem dokument ispred firme da ovlašćujem opet sebe kao nekoga ko putuje u inostranstvo da izvadim DTV.
  I na kraju ko je vlasnik vozila u firmi u opisanom slučaju i ko je taj koji može da upravlja vozilom u inostranstvu u vlasništvu firme bez DTV-a?
  Zar nije malo apsurdna situacija?

  • Poštovani,
   Interni akti firme propisuju ko daje ovlašćenje vozaču (nezavisno od funkcije, lice koje upravlja vozilom privrednog društva u inostranstvu) da može vozilom firme otići preko državne granice. Ovo ovlašćenje je potrebno priložiti za dobijanje ovlašćenja na međunarodnom obrascu (DTV). Nažalost može doći do kako navodite pomalo paradoksalne situacije da je u manjim firmama sve to zapravo jedno lice. Ipak ta činjenica ne menja proceduru i potrebnu dokumentaciju neophodnu za izdavanje ovog međunarodnog obrasca. Možete pozvati kolege koje se bave izdavanjem ovih dokumenata na 011/269 30 88 i dobiti detaljna uputstva o celoj proceduri.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,Da li moj otac moze da izvadi punomocje na mene,posto je automobil na strane table,a ja sam maloletan,tj 17 godina ?

  • Poštovani,
   DTV se izdaje za vozila registrovana u R.Srbiji i služi za prelazak državne granice vozilom od strane nevlasnika već lica koje samo koristi vozilo kao vozač. S obzirom da ste maloletni podsetićemo vas da probna vozačka dozvola koju jedino eventualno možete sada imati ne važi u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Posedujem dvojno drzavljanstvo,R.Hrvatske i odnedavno R.Srbije.Imam trenutno samo hrvatske dokumente(pasos,l.karta,vozacka dozvola),radim kao saradnik u jednoj kontrolnoj firmi i zbog povecanog obima posla potrebno im je da povremeno koristim njihovo sluzbeno vozilo samo na teritoriji R.Srbije,za sta su oni vec pripremili ovlascenje.Moje pitanje je da li ja mogu upravljati tim vozilom,da li je potrebna saglasnost AMSS i ako jeste sta je potrebno od licnih dokumenata?
  Srdacan pozdrav,

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da možete voziti sa HR vozačkom dozvolom dok ne regulišete eventualno prebivalište i ne zamenite vozački dokument. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom koju izdajemo se izdaje samo u slučaju da vozilom rezidenta prelazite državnu granicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani imam overen kupoprodajni ugovor za auto iako ga jos nisam preveo vodi se na starom vlasniku da li je kupoprodajni ugovor dovoljan da mogu da upravljam vozilom u zemlji i u inostranstvu ? hvala unapred

  • Poštovani,
   Od overe kupoprodajnog ugovora imate 15 dana za plaćanje poreskih obaveza po ovom ugovoru i prenos vlasništva. Dok u javni registar ne bude upisan pravni osnov promene vlasništva možete koristiti ovlašćenje u kome bi bilo navedeno da možete upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu, kako biste mogli dobiti DTV u slučaju izlaska vozilom van granica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan, imam drzavljanstvo R. Srbije i Svajcarske, U srbiji se Auto vodi na oca, a za prelazak u hrvatsku dali vazi samo ovlascenje ili moram da Vadim DTV, inace imam samo svajcarsku dozvolu tako da kad vozim po Srbiji moram uvek kod sebe da imam i Pasos svajcarske tojest licnu kartu. Do sada sam sto puta prolazio sa ovlascenjem ali me nikad nikada nije pitai ni za DTV ni za ovlascenje, Jedino su znali postaviti pitanje recimo hrvati i nasi carinici ciji je auto, kad bih rekao da je ocev jednostavno bi mi samo dali dokumenta nazad i pozeleli lep dan.

  • Poštovani,
   Svaki prelazak državne granice podrazumeva DTV, kontrola posedovanja ovog papira je u principu u nadležnosti saobraćajnih policija, a ne graničnih službi. Takođe nedostatak posedovanja ovog dokumenta može postati ozbiljan problem u slučaju bilo kakvog saobraćajnog incidenta u koji možete biti upleteni i bez vaše krivice. Na vama je svakako izbor da li želite da imate zvanično ovlašćenje ili ne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Interesuje me auto se vodi na mog oca a on je mojoj cerki (odnosno unuki njegovoj ) uradio ovlascenje za kola u kome pise da moze da ih koristi u inostranstvu i zemlji (Srbiji) cerka nema jos dozvolu ima 18 gidina da li moze suprug (njen otac) da vozi auto naravno ona bi sa njim presla granicu i bila u Austriji i sta je potrebno jos od dokumenata za prelazak granice za Austriju.

  • Poštovani,
   Prelazak državne granice tuđim vozilom podrazumeva da vozač poseduje DTV koji se može izdati uz lično prisustvo vlasnika vozila ili po njegovom ovlašćenju gde izričito stoji da vozač može upravljati vozilom i u inostranstvu. Ovlašćenje da lice može upravljati vozilom, dok lice ne stekne vozačku dozvolu se ne može primenjivati kao punovažno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prilikom samog prelaska nije potrebna. U inostranstvu ne biste smeli samostalno upravljati vozilom u tom slučaju.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani, dobar dan.
  Zanima me da li ocu od moje zene treba ovlascenje za upravljanje vozilom u Republici Srpskoj? Njen je auto je na srpske table a auto bi bio tamo i vozio se po Republici Srpskoj od strane njenog oca. Jel njemu kao stranom drzavljaninu treba neki papir za upravljanje tim automobilom? Znam da imamo specijalne odnose sa Republikom srpskom pa zato pitam.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Ako je gospodin državljanin BiH morate konsultovati propise o saoraćaju BiH i videti da li zakon dozvoljava da domaći državljani sa prebivalištem u BiH upravljaju vozilom koje je registrovano u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  zamolio bih Vas ako možete da mi odgovorite na dva pitanja:
  1. ako je vozilo u vlasništu firme, i ja imam validan DTV obrazac za to vozilo, da li na osoba koja putuje sa mnom treba takođe da ima DTV obrazac u slučaju da želi da upravlja tim vozilom? Naravno, podrazumeva se da ta osoba poseduje overeno ovlašćenje od firme da može upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu.

  2. U slučaju da je odgovor na prethodno pitanje da nije neophodno da ta osoba ima DTV obrazac, da li ja uvek moram biti u vozilu kada ta osoba upravlja njime (pod uslovom da sam u toj državi, naravno)?

  Zahvaljujem Vam se na odgovoru

  • Poštovani,
   Druga osoba može upravljati bez DTV na njeno ime samo u prisustvu lica koje poseduje ovlašćenje na međunarodnom obrascu, ne i ako samostalno upravlja vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani,
  putovao bih sutra za Madarsku,vozilo se vodi na sina koji je u Francuskoj.Da li mogu sutra da izvadim DTV obrazac bez njega?

 • Postovani,
  moj rodjak zivi u Svajcarskoj. Ovde je kupio vozilo kada je bio na odmoru i to vozilo se vodi na njega.On je sada tamo i ne moze da dolazi skoro u Srbiju. Ja bih sada trebao da mu oteram vozilo u Svajcarsku. Koliko sam razumeo treba mi medjunarodna vozacka dozvola,ovlascenje od njega da mogu da upravljam vozilom u Srbiji,treba mi zuti karton tj. ovlascenje da mogu da upravljam tim vozilom i u inostranstvu. Moje pitanje je da li postoji nacin da izvadim sve potrebne dokumente bez da on mora da dolazi u Srbiju….ako bi mogli ukratko da mi objasnite najjednostavniji nacin. Sta overavam kod notara ,sta radim kod vas i ostalo….hvala unapred!

  • Poštovani,
   Postoji način da gospodin pred diplomatsko konzularnim predstavništvom overeno ovlašćenje u kome se jasno navodi da vi možete upravljati vozilom u zemlji R.Srbiji i inostransrtvu. Sa ovim ovlašćenjem vi možete bez njega izvaditi kod nas Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Što se tiče MVD, tu vam gspodin nije potreban jer se ovaj dokument vadi na osnovu vaše nacionalne vozačke dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan.
  Ja sam vlasnik vozila koje koristi moj otac. Trebalo bi za 10 dana da putuje u Makedoniju i zanima me sta mu je sve potrebno, pored vozacke i saobracajne.
  I kakva je procedura dobijanja tih dokumenata, jer ja sam u Bg, a on i auto na 150km odavde. Hvala!

  • Poštovana,
   Gospodinu je potreban Zeleni karton kao prepis polise osiguranja i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu koju možete vi kao vlasnik izvaditi kod nas svakim radnim danom od 08-19 odnosno subotom od 08-14. Sva potrebna dokumenta za izdavanje ove dozvole su navedena u tekstu na koji ste postavili pitanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje .
  Da’l mi je potreban zuti karton ako vozilo iznajmljujem od renta car agencije (koja mi daje zeleni karton) i kompletnu dokumentaciju + ugovor o najmu , za odlazak u Rusiju ?
  Koliko se vremenski ceka na izdavanje zutog kartona ?
  Hvala

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da je potrebno da posedujete i DTV. Konsultujte agenciju po ovom pitanju. Prema našem iskustvu sa ovlašćenjem ili ugovorom gde je bitno da izričito stoji da možete upravljati vozilom u inostranstvu, su klijenti ovaj dokument vadili kod nas. U zavisnosti od gužve možete dobiti dokument za 10 ak minuta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, naš sin je vlasnik automobila. Ja imam DTV da mogu da upravljam vozilom u inostranstvu. Da li je potrebno da i moj suprug vadi dozvolu, jer putujemo u inostranstvo i vozićemo oboje ili je dovoljno to sto ja imam tu dozvolu i sa njim sa u vozilu a on upravlja vozilom?

  • Pošotvana,
   Dok ste vi kao imalac ovlašćenja prisutni u vozilu nije potrebno da i suprug ima DTV. Međutim vodite računa da li ćete baš u svakom momentu biti u vozilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani interesujeme da mogu da dobijem zeleni karton za vozilo sa ovlastenjem da mogu da upravljam u inostranstvu konkretno me interesuje za bosnu… Hvala unapred

  • Pošotvani,
   Za vađenje zelenog kartona je potrebna polisa osiguranja, ne mora vlasnik lično da vadi ovaj dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,može li moj sin na koga se vodi auto sam bez mog prisustva da izvadi taj DKV obrazac ,uz fotokopiju mog pasoša,pošto smo dosta udaljeni 200 km. Auto ja vozim i trebalo bi da idem u Republiku Srpsku preko Hrvatske. Unapred zahvalan.

  • Pošotvani,
   Najbolje je vaš sin okrene kolege sa međunarodnih dokumenata na 011/319 40 12 da vam daju detaljne informacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Putovali bismo nekoliko nas kolima u inostranstvo. Automobil se vodi na firmu u kojoj je zaposlena samo jedna putnica, koja bi dobila i DTV ovlascenje. Pitanje je da li neko od nas, koji nemamo DTV, moze da je odmeni u voznji u toku puta? Ona bi bila prisutna u vozilu i na prelasku granice bi ona bila vozac. Unapred zahvalna na odgvoru.

 • Poštovani,
  moja supruga je makedonska drzavljanka, sa stalnim prebivalistem u Srbiji. Aplicirala je za drzavljanstvo ali je procedura jos u toku. Poseduje automobil na svoje ime koji je registrovan u Skoplju. Dali ja kao supruznik mogu u legalnim okvirima da upravljam automobilom preko granice, tj u makedoniju i nazad, bez prisustva supruge. neko ovlascenje overeno kod notara ili nesto slicno?

 • Da li je potrebno ovlašćenje za auto ako je vlasnik prisutan? Na sajtu videh da nije i u AMSS rekoše da nije. Ali opet da proverim.

  Hvala

 • Postovanje.
  „Korisnik može izvaditi sam dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ako poseduje overeno ovlašćenje vlasnika vozila u kome je izričito navedeno da može upravljati tim vozilom u inostranstvu. Ovo ovlašćenje važi do opoziva i ne može se prenositi na treća lica.“
  Ovo gore navedeno sam procitao kod vas jos pre nekoliko dana i danas sam bas bio u jednoj agenciji koja se bavi registracijom vozila da pitam nesto u vezi punomocja. Gospodja koja tamo radi mi rece da ovo nije tacno i da vlasnik mora biti prisutan prilikom izdavanja DTV-a u AMSS, bez obzira da li imam overenu punomoc.
  Dakle, sta je tacno? Sve mi se cini da gdja. nema bas pojma…

  • Poštovani,
   Postojanje overenog ovlašćenja je upravo namenjeno tome da vlasnik ne mora prisustvovati već vam je za to dao ovlašćenje kroz klauzulu da možete upravljati vozilom „i u inostranstvu“. Agencije nemaju ovlašćenje za izdavanje DTV stoga najverovatnije ni ne posvećuju mnogo pažnje Pravilniku o izdavanju ovog dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam punomocje overeno kod notara, za upravljanje tudjim vozilo, putujem u Grcku I danas sam u osiguranju triglav izvadila zeleni karton, jer to validno za put ili ne?

  • Poštovani,
   Za prelazak preko granice morate izvaditi takozvani žuti karton tj.dozvolu za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu koji možete kupiti na našem šalteru u ulici Bulevar maršala Tolbuhina 40 na Novom Beogradu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne, svaki vozač mora imati DTV na svoje ime i vozilo kojim će upravljati u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Vlasnik sam i direktor firme koja ima auto u svom posedu.
  Automobilom želim da idem u inostranstvo.

  Ako donesem pečat, saobraćajnu i ličnu kartu, da li vi možete izraditi ovlašćenje koje bih na licu mesta i potpisao i na osnovu njega mi izdati DTS?

  Ja bih došao kod vas danas tokom dana u slučaju da je ovo mogucće.

  Hvala

  • Poštovani,
   U principu ne radimo ovo iz prostog razloga što je neophodno da ovlašćenje bude na memorandumu vaše firme.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Vozilo kojim bi putovao u Grčku se vodi na moju majku, dakle isto prezime, dali mi je potreban DTV?

  Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Nije bitan odnos sa vlasnikom. DTV je neophodan čim se sa tuđim vozilom prelazi državna granica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ne možete kod notara vaditi žuti karton jer je AMSS organizacija koja je ovlašćena za izdavanje ovog međunarodnog dokumenta. 1500 rsd je cena žutog kartona.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,zajima me da li postoji neka mogucnost da ja (sa prebivalistem u srbiji) vozim auto od svoga druga koji je sa stranim tablicama (nemackim) bez njega
  Hvala

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da vam ovo prema važećim propisima nije dozvoljeno i da time činite carinski prekršaj i rizikujete potencijalno oduzimanje vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li mogu izvaditi zuti karton za sebe sa dokumentima za auto i pasosem vlasnika bez overene punomoci jer nema vremena da se ista posalje, a vlasnik je u inostranatvu.
  Hvala

  • Poštovani,
   Ako u ovlašćenju piše da možete upravljati u zemlji i inostranstvu,vlasnik vozila ne mora biti prisutan za predaju za dtv.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U C Gori imam stalni boravak, a u Beogradu sam došao na mesec dva dana. Kćerka poseduje vozilo registrovano u Beogradu. Imam dvojno državljanstvo. Ako uzmem DTV kod vas ili AMSS shvatio sam da mogu da prelazim granicu prema C Gori, , ali me interesuje , mogu li u C Gori koristiti vozilo i koliko dugo?

  • Poštovani,
   Ovo pitanje se tiče propisa u CG koji se odnose na mogućnost da domaći državljanin (u ovom slučaju govorimo sa aspekta propisa CG) može voziti automobil registrovan u inostranstvu na teritoriji države na kojoj ima prebivalište. Konsultujte nadležni organ CG za tumačenje propisa o saobraćaju o ovom pitanju pre početka vožnje ovakvog vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dolazim u Srbiju sa USA pasošem i odatle planiramo porodični put u Grčku. Iako posedujem i srpski pasoš, ne mogu da ga iskoristim za prelazak Grčke granice, jer ističe mesec dana nakon planiranog povratka iz Grčke (a prema nekom sporazumu, mora da bude 3+ meseca). Planiramo da vozimo auto koji bismo pozajmili od rođaka.

  Po tekstu i komentarima, izgleda da moram da podnesem zahtev i čekam na obnavljanje Srpskog pasoša…Da li postoje neke druge opcije za nekog sa ne-srpskim pasošem?

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da u svakom slučaju ne koristite različite pasoše ukoliko sa pasošem SAD uđete u Srbiju. Ako imate dovoljno vremena srpski pasoš možete zameniti tokom boravka u R. Srbiji po hitnom postupku. Što se tiče ovlašćenja za upravljanje tuđim vozilom, možete ga izvaditi kod nas uz prisustvo vlasnika i vaš pasoš i dokaz o boravku u Srbiji (važeća lična karta R.Srbije ili prijava boravka). Takođe pretpostavljamo da imate važeću vozačku dozvolu neke od država SAD.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, vlasnik vozila koji je uži član porodice je preminuo, a imam neodložan put u BiH sledećeg meseca. Da li u takvom slučaju postoji neka procedura i da li uopšte postoji mogućnost korišćenja tog vozila u inostranstvu?

  • Poštovani,
   Vozilo ne možete koristiti u inostranstvu do okončanja ostavinske rasprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,

   Dozvola za upravljane tuđim vozilom u inostranstvu Vam je potrebna za sve zemlje van Srbije ukoliko vozilo nije u Vašem vlasništvu.

   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  kupila sam auto od druga, jos uvek se ne vodi na mene, ali imam ovlascenje u kome stoji da ga mogu prodavati, voziti u inostanstvo i slicno.. da li mi je u tom slucaju potreban DTV zuti karton za odlazak na letovanje u Grcku?

  • Poštovana,
   Svako napušštanje državne teritorije podrazumeva DTV. Ovlašćenja ne važe u inostranstvu ukoliko nemaju međonarodnu overu odnosno podrazumevani dokument na međunarodnom obrascu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ukoliko je vlasnik prisutan u vozilu nije vam potrebno ovlašćenje ali vodite računa da lice bez ovlašćenja bez vašeg prisustva neće moći da upravlja u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ako imam ovlašćenje overeno kod notara jel mogu da dam ja na osnovu tog ovlaščenja međunarodno ovlašćenje.

  • Poštovani,
   Vi samo možete za sebe izvaditi međunarodnu dozvolu bez prisustva vlasnika, ne i preneti ovlašćenje na treće lice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   DTV je potreban za prelazak državne granice tuđim vozilom ukoliko vlasnik nije u vozilu. Naše radno vreme je od 08 do 19 časova, a subotom od 08 do 14 časova. Sve informacije možete dobiti na broj telefona 011/ 2693 088
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,zivim u Srbiji,suprug je u Sloveniji treba mi njegovo ovlascenje da bi mogla da registrujem ovde auto.Gde i kako on moze da mi da tj posalje iz Slovenije ovlascenje?Gde treba da ide i overi?

  • Poštovana,
   Ovlašćenje za registraciju vozila vaš suprug može overiti u Ambasadi Srbije u Sloveniji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zivim u Cg Podgorici državljanin sam Srpski auto mi je na Srpske tablice vodi se na suprugu koja je u medju vremenu dobila Crnogorsko drzavljanstvo kako sad da prebacim auto na sebe da bih mogao da mu produzim registraciju jer ona vise nemoze jer nema vise srpska dokumenta.

  • Poštovani,
   Ukoliko je gospođa još uvek srpski državljanin, možete sačiniti ugovor o poklonu i overiti ga, a zatim nakon regulisanja procedura u poreskoj upravi prijaviti MUP promenu vlasništva. Takođe ako gospođa više nije državljanka R.Srbije, u R.Crnoj Gori možete kod javnog beležnika da se inforimišete o načinu overe ugovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, da li ima potrebe vaditi DTV ukoliko je putničko vozilo u vlasništvu pravnog lica, a u inostranstvu ga vozi vlasnik firme?
  Hvala

  • Poštovani,
   U obavezi ste da izvadite DTV iako ste vlasnik firme na kojoj je vozilo registrovano,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovanje,
     Ukoliko planirate izlazak van granica Republike Srbije, a niste vlasnik vozila potrebna je dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
     Pozdrav,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ovo konkretno pitanje zavisi od vašeg statusa. Ako imate Kanadske papire, potrebno je upravo kako ste opisali da se prijavite u R.Srbiji i sa prijavom boravka tzv. Beli karton izvadite DTV zajedno sa vlasnikom vozila. Mišljenja smo da vozačke dozvole zemalja koje su priznate u R.Srbiji omogućavaju upravljanje na teritoriji R.Srbije bez problema.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  čuli smo da je za putovanje u Tursku potrebno da ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom bude overeno u Turskoj ambasadi
  da li je to tačno?

  srdačan pozdrav!

  • Poštovana,
   Nemamo takvu informaciju. Pretpostavljamo da je u pitanju overa ovlašćenja kod javnog beležnika koje da bi se koristilo u inostranstvu mora proći proces međunarodne overe. Dozvola za tuđe vozilo je međunarodni dokument koji se izdaje prema međunarodnom sporazumu i koliko nam je poznato ne podleže dodatnim overama bilo čijeg diplomatsko konzularnog predstavništva. Pozovite AMSS Sektor za međunarodna dokumenta Tel: 011 333 11 21
   mob: 069 870 11 41
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Molim vas da mi pomognete sa sledećim pitanjem. Moj prijatelj Mađar (mađarski državljanin) treba da prođe kroz Srbiju vozilom (na mađarske table) svog prijatelja takođe mađara. Da li znate da li mu treba neki dokument koji izdaje mađarski auto moto savez koji je ekvivalent DTV (dozvoli za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

  • Poštovani,
   Za strana vozila dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu isljučivo dobijaju u državi gde je vozilo registrovano što je u vašem slučaju Mađarska.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Da li moramo oboje ici kod notara za dozvolu za upravljanjem vozilom ili moze samo vlasnik sa svim mojim podacima.
  Hvala

 • Poštovani, molim vas samo da nam pojasnite u kom zakonu ili propisu se nalazi taj član da je to ovlašćenje neophodno. Hvala unapred!

  • Poštovani,
   Obaveza posedovanja Dozvole za upravljanje tuđim vozilom je sastavni deo multilateralnog sporazuma vozačkih federacija pod okriljem FiA odnosno svetske automobilske federacije, a koji je urađen u saglasnosti sa nadležnim ministarstvima radi ostvarivanja pravne sigurnosti i lakšeg funkcionisanja i dokazivanja vlasništva u inostranstvu. Više o ovom dokumentu imate na stranici AMSS.
   Srdačno,
   AMk Novi Beograd

 • Poštovani,
  Automobil je u vlasništvu moje majke na srb table. Ja imam dozvolu boravka u grčkoj. Da li mogu voziti njen auto uz DTV? I koliko može neprekidno biti automobil u inostranstvu?
  Hvala

  • Poštovani,
   Za upravljanje vozilom u inostranstvu vam je svakako neophodna DTV ako vozilo nije vaše. Što se tiče svega daljeg morate konsultovati propise konkretne države u koju idete (u vašem slučaju Grčka).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani:
  Da li mi treba dtv za upravljanje tudjim vozilom za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru ili moze samo punomoc overn kod notara?

  • Poštovanje,
   Ovlašćenje je potrebno za izlazak iz Srbije, nebitno o kojoj zemlji se radi.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovanje,
     Za svaki izlazak iz Republike Srbije tuđim vozilom neophodna je dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, što je jasno navedeno u svim informacijama vezanim za ovu temu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Poštovanje,
      Crna Gora, BiH i Makedonija su države u koje se može ući sa ličnom kartom umesto pasoša, te je moguće u međunarodno ovlašćenje uneti broj lične karte umesto broja pasoša, što generalno ne preporučujemo jer se time dokument ograničava na ove tri države.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li je potreban Dtv za izlazak iz zemlje i vožnju po inostranstvu ukoliko je vlasnik vozila prisutan u vozilu?

  • Poštovanje,
   Ukoliko je vlasnik prisutan u vozilu nije potrebno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Kakva je situacija kada se vozilom do Albanije ide preko teritorije Kosova i Metohije? Da li u tom slučaju treba na DTV dozvoli da stoje i br. lične karte i br. pasoša, budući da na prelazu KiM ne priznaju pasoše srpskih državljana, već samo lične karte? Hvala.

  • Poštovanje,
   Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu je neophodna kad god izlazite iz Srbije tuđim vozilom. U dokument se unosi broj pasoša korisnika, sem za Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu gde je ulazak omogućen i sa ličnom kartom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovanje,
   Za svaki izlazak iz Srbije tuđim vozilom neophodno je posedovati ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *