Registracija električnog trotineta u Srbiji

Registracija električnog trotineta u Srbiji – novina za vlasnike trotineta u Srbiiji. Kako i gde se obavlja registracija električnog trotineta u Srbiji? Koliko košta registracija električnog trotineta u Srbiji?

Svi vozači električnih trotineta moraju da podnesu zahtev za izdavanje registracione nalepnice Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ali hajde da prvo razjasnimo ko može uopšte da se registruje?

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila kaže da su trotineti svrstani u kategoriju vozila Vrsta K4 – jeste lako električno vozilo, odnosno motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg uključujući i masu baterije.

Dakle ako je vaš trotinet ima više od dva točka, ako je teži od propisane mase ili prelazi najveću dozvoljenu brzinu ili snagu motora, takav trotinet neće moći da se registruje i bićete u konstantnom prekršaju.

Šta je registracija električnog trotineta u Srbiji?

Električni trotineti pored toga što nerviraju mnoge pešake i vozače, spadaju u laka električna vozila koja su svakodnevni učesnici u saobraćaju. Kako saobraćajne gužve postaju sve veće ovakva vozila se sve češće mogu sresti na ulicama.

Električni trotineti su po poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja definisani kao laka električna vozila odnosno motorna vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.

Od 15. juna i ova kategorija vozila može da učestvuje u saobraćaju samo ako je registrovana.

Registracija električnog trotineta

Od kada je obavezna registracija električnih trotineta u Srbiji ?

Od 05. aprila 2024. godine postoji mogućnost da se električni trotineti registruju, dok će od 15. juna ove godine samo oni koji su registrovani moći da učestvuju u saobraćaju bez rizika da vozači budu izloženi prekršajnom kažnjavanju.

Dakle od sada će i električni trotineti biti u obavezi da imaju izdatu registracionu nalepnicu ili će se smatrati neregistrovanim.

Zakažite tehnički pregled i registraciju svog auta – www.amknovibeograd.com

Gde se obavlja registracija električnog trotineta u Srbiji ?

Ovlašćenje za izdavanje registracione nalepnice za električne trotinete pripada Agenciji za bezbednost saobraćaja. Na sajtu Agencije su objavljene lokacije gde se trenutno može izvršiti registracija električnog trotineta u Srbiji. Da vidite lokacije kliknite OVDE.

Šta je sve potrebno za registraciju električnog trotineta u Srbiji?

Za početak je neophodno da vlasnik doveze trotinet na lice mesta gde će se izvršiti registracija.

Registracija električnih trotineta u Srbiji je detaljno propisana Pravilnikom koji kaže da vam je za registraciju potrebna sledeća dokumentacija:

Uz zahtev se, saglasno zakonu, prilaže, odnosno pribavlja:

1) tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

2) fotokopija lične karte ili očitana lična karta, odnos dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica.

3) popunjena i potpisana izjava, na propisanom obrascu.

4) dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

Ono što može zadati dodatnu glavobolju i probleme ali i trošak vlasnicima trotineta je činjenica da isti dokument predviđa da ukoliko iz dostavljene dokumentacije nije moguće utvrditi karakteristike vrši se ispitivanje lakog električnog vozila radi utvrđivanja navedenih karakteristika, uz propisanu naknadu za ispitivanje, o trošku podnosioca zahteva.

Koliko košta registracija električnog trotineta u Srbiji?

Cena usluge izdavanja nalepnice za laka električna vozila – trotinete od 1.560 dinara i obrasca nalepnice od 500 dinara.

Nalepnice za trotinete su trajne i ne zahtevaju godišnje obnavljanje, a nova se može izdati na zahtev vlasnika trotineta, u slučaju oštećenja ili uništenja.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *