Parking senzori – kad jeftino postane skuplje

Parking senzori su deo opreme na automobilu koji vam olakšava da uparkirate vaš automobil. Svetski proizvođači ih ugrađuju u svoje modele vozila već dugi niz godina, pa se sve više tretiraju kao standardan deo opreme.

Međutim, parking senzori se mogu i naknadno ugraditi. Ovo je veoma čest slučaj kod nas.

Evo par saveta o čemu da vodite računa ako naknadno ugrađujete parking senzore.

Kako rade parking senzori?

Parking senzori imaju različite osobine. Uglavnom pri vožnji napred ili u rikverc treba da čujete kontinuirano pištanje kada priđete predmetu na oko 40 – 30 cm. Kako se približavate objektu vozilom, pištanje bi trebalo da vas upozori promenom kontinuiteta ili jačine da ste se približili na razdaljinu ispod 15-10 cm. Nakon ove razdaljine uređaji obično počinju da puštaju neisprekidani zvuk, što je znak da treba da se zaustavite.

Senzori registruju odbijene talase koje emituju po horizontali i vertikali i dobijaju informaciju o udaljenosti prepreke na koju nailazite.

Napomena: Nesporno je da parking senzori olakšavaju život i uparkiravanje na uska gradska parking mesta, ali kao i sve u životu i ova pogodnost ima neke svoje loše strane. Vremenom se navikavate na ovakvu vrstu pomoći i gubite osećaj za veličinu auta. Ukoliko dođe do kvara senzora ili želite da džentlmenski pomognete devojci da uparkira svoj automobil, razmislite dva puta. Postoji velika verovatnoća da ćete se dobrano pomučiti oko parkiranja bez pomoći na koju ste navikli.

Kolike su kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu pročitajte ovde

Naknadna ugradnja parking senzora

Često ćete u saobraćaju po beogradskim ulicama biti u prilici da na kolima ispred vas vidite tačke na zadnjem braniku koje vidno odudaraju od osnovne boje auta. Ovi čudni „čepovi“ su tipičan primer naknadne ugradnje parking senzora.

Na internetu i u novinama možete pronaći na stotine oglasa u kojima se nudi povoljna cena za ugradnju parking senzora i kamera. Evo par razloga zašto kada su u pitanju automobili najniža cena nije uvek i najpovoljnija.

  • Kvalitet uređaja

Kada se naknadno ugrađuju parking senzori, potrebno je da se dobro informišete o uređaju koji se ugrađuje i načinu ugradnje. Ko je proizvođač? Da li postoji garancija za uređaj i tehničke karakteristike koje su navedene?

Parking senzori imaju različitu preciznost pronalaženja prepreka i mogućnosti upozoravanja na njih. Ove mogućnosti su najčešće u direktnoj zavisnosti od proizvođača i cene. Kupovinom neproverenih uređaja se može desiti da objekat kome se približavate bude „brži“ od upozorenja zbog toga što uređaj nema mogućnost „hvatanja“ takve prepreke, ili pod takvim uglom, ili je jednostavno kvalitet uređaja ispod nivoa.

Napomena: Ako se već odlučujete za jeftinu varijantu uređaja imajte na umu da neke uređaje možete nabaviti isto tako kao i ugrađivač preko Ali ekspresa, a najverovatnije ćete postići bolju cenu direktnom kupovinom.

  • Ugradnja

Pored samog uređaja koji se ugrađuje, vrlo je bitan i postupak same ugradnje. Prilikom ugradnje se buši branik vašeg automobila pa je vrlo bitno da taj postupak bude sproveden u skladu sa uputstvima.

Ovde može biti problema estetski izgled automobila nakon ugradnje. Prefarbavanje (bojom, sprejem) u nekim slučajevima nije moguće jer parking senzori u tom slučaju neće funkcionisati do problema sa ulaskom vode i kvarenjem uređaja.

Ugradnja uređaja podrazumeva i povezivanje na napajanje nekog od postojećih uređaja. Zbog toga morate uzeti u obzir da će biti potrebno poznavanje auto elektrike i zadovoljavajući kvalitet sprovođenja ovog posla.

U zavisnosti od modela vašeg auta i broja senzora, može se desiti da vaš auto ima branike koji praktično onemogućavaju da se ugradnja sprovede po specifikaciji i uputstvu.

Napomena: Bušenje branika neprikladnim alatom može dovesti do pucanja branika ili mikropukotina koje će se ukazati već nakon prve zimske sezone.

  • Tehničke osobine parking senzora

Gotovo svi parking senzori, a u zavisnosti od kvaliteta je ova osobina manje ili više izražena, imaju tzv delay. To znači da senzori ne mogu da se usklade momentalno sa pretragom prepreka ako jurnete napred ili u rikverc. Uređaj jednostavno neće stići da vas obavesti.

Napomena: U zavisnosti od temperamenta i vozačkih navika pre ugradnje uređaja se dobro raspitajte oko ove tehničke osobine senzora.

Da li je naknadna ugradnja prepravka vozila po našim propisima?

Ne. Ovakvo naknadno ugrađivanje pomoćnih uređaja kao što su parking senzori ne spada u prepravke vozila za koje je prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja potrebno ispitivanje vozila i izdavanje Uverenja Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ako se odlučite da parkirate lakše vaš auto uz pomoć parking senzora, prvo se dobro informišite o uređaju koji kupujete. Procenite da li je cena koja vam je ponuđena prihvatljiva uzimajući u obzir sve što znate o senzorima i ugradnji.

 

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

2 thoughts on “Parking senzori – kad jeftino postane skuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *