Ovlašćenje za auto – kada se sve daje i zašto?

Ovlašćenje za auto je jedna od čestih tema vozača. Kada i zašto se daje? Ko ga može dati i šta sa njim možete? Da li je dovoljno da imate ovlašćenje za put u inostranstvo?

Šta je ovlašćenje za auto?

Ovlašćenje za auto je punomoćje kojim vas vlasnik vozila ovlašćuje da možete vršiti određenu radnju njegovim vozilom, ili da možete u njegovo ime i za njegov račun raspolagati pravima koja on ima na ovoj stvari. Čest je slučaj da je vlasnik odsutan, a ističe registracija vozila, ili je potrebno da za njega zaključite neki ugovor vezan za auto, da prodate auto ili da podnesete poresku prijavu…

Napomena: Ovlašćenje se daje sa određenom svrhom, tako da je važno da bude što preciznije. Jako je bitno tačno navesti radnje koje punomoćnik može da vrši u ime i za račun vlasnika vozila.

Čest slučaj je da punomoćnik negoduje što kod nekog organa ne može završiti posao sa kako kaže „totalnim“,“generalnim“ ovlašćenjem. Do ovoga dolazi upravo  zbog nepreciznog navođenja radnji koje se mogu vršiti.

Ovo je naročito izraženo kod onih radnji za koje se zakonom zahteva lično prisustvo vlasnika  – registracija auta, izlazak autom iz zemlje…

Da li ovlašćenje za auto mora da bude overeno?

Da. Svako punomoćje koje dajete kao fizičko lice mora biti overeno kod notara ili (u mestima gde notarska služba nije uspostavljena) sudu ili opštini. Nije bitno u kom ste odnosu sa osobom koja je vlasnik (brat, sestra, suprug/a) ili da li stanujete na istoj adresi. Ovlašćenje mora biti overeno da bi imalo pravnu snagu.

Ovlašćenje za auto umesto kupoprodajnog ugovora

Najčešći slučaj korišćenja ovakvih ovlašćenja je ipak potpuno drugačiji od prave namene ovlašćenja. To je suštinski fingiranje kupoprodajnog ugovora.

Dajete novac, a za uzvrat vam je predata stvar. Ove radnje ispunjavaju elemente kupoprodajnog ugovora. Ipak formalana potvrda prenosa vlasništva na vozilu će ovde izostati.

Česta je praksa da umesto ugovora sa vlasnikom načinite ovlašćenje sa kojim praktično možete vršiti sve radnje. S obzirom da se o vozilima vodi jedinstveni registar kod nadležnog organa, vi formalno ne postajete vlasnik (izostaje formalan prenos vlasništva) sve do upisa u registar, odnosno dok vam se ne izda saobraćajna dozvola na vaše ime.

Najčešće obrazloženje je da je vozilo još u registraciji i da ne želite da platite porez na prenos apsolutnih prava. Prava istina je da samo odlažete ove neminovne troškove, a da sebi možete napraviti veliku glavobolju.

O manama ovlašćenja i posledicama koje mogu da nastupe smo već govorili više u tekstu Prenos vlasništva vozila ili ovlašćenje – pročitaj više ovde.

Nakon plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava sa potvrdom o plaćenom porezu i originalom ugovora o kupoprodaji, polisom osiguranja i registracionim listom odlazite u policijsku stanicu da se upišete u registar nakon čega dobijate saobraćajnu dozvolu.

Više o kupoprodajnim ugovorima pročitajte ovde

Ako je vozilo u registraciji ovo će biti jedini troškovi koje imate u tom trenutku (nova saobraćajna dozvola i porez na prenos apsolutnih prava).

Ovlašćenje za auto u zemlji

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne navodi posedovanje ovakvog ovlašćenja kao obavezan dokument koji bi vozač morao da poseduje prilikom kontrole saobraćaja.

Sama činjenica da je kod vas saobraćajna dozvola zajedno sa polisom osiguranja i samim vozilom je dovoljna za pretpostavku da ste vozilo dobili od vlasnika na korišćenje.

U praksi se može destiti da vas saobraćajni policajci pitaju da li posedujete ovakvo ovlašćenje, naročito ako vozite auto sa drugog registarskog područja ili nije očigledna veza između vas i vlasnika sa saobraćajne dozvole, ali u svakom slučaju nećete biti kažnjeni što ga nemate kod sebe.

Ovlašćenje za odlazak tuđim vozilom u inostranstvo

Ako vam vlasnik daje vozilo da sa njime pređete državnu granicu potrebno vam je ovlašćenje na međunarodnom (FiA) obrascu – Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Ukoliko vlasnik ne dolazi lično da vam da ovo ovlašćenje, na našem šalteru možete priložiti overeno ovlašćenje. U ovlašćenju obavezno mora stajati da ste ovlašćeni da upravljate vozilom u inostranstvu.

Ovo ovlašćenje se ne može preneti na treće lice. Dakle, ako vas vlasik ovlasti da vi možete ovlastiti treće lice da upravlja vozilom u inostranstvu, ovakva odredba nije punovažna.

U AMK-u Novi Beograd, na našim šalterima, možete brzo i lako izvaditi ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Svakog radnog dana od 8-19 h i subotom od 8-14.

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je informativnog karaktera i sadrži sumaran pregled pravila o ovlašćenju za vozilo. Stavovi izneti u ovom i drugim našim tekstovima ne predstavljaju zvanična pravila niti obavezu postupanja za bilo koga. Za svako sporno pitanje je najbolje konsultovati nadležni državni organ ili pravnu pomoć.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

 

241 thoughts on “Ovlašćenje za auto – kada se sve daje i zašto?

 • U koliko posedujem ovlašćenje overeno kod notara, da li za odlazak u inostranstvo treba da vadim još neko ovlašćenje za upravljanje autom.
  Pozdrav

   • Postovani
    Pre tri dana vratio se iz makedonije i policajac na granici kaze da ovlascenje koje imam od vlasnika vazi samo dve nedelje i hteo fa me vrati…molim vas da mi kazete koliko vazi ovlascenje od vlasnika koje je overeno kod notara?
    Hvala unapred

    • Pošotvani,
     Zaista je teško da ovako dajemo odgovor na ovo pitanje. Ako na ovlašćenju postoji datum do kada je izdato u tom slučaju važi do tog datuma. Ovo pitanje zavisi i gde je i po kojim propisima ovlašćenje overeno i dato.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Ukoliko mislite na notarsko ovlašćenje, ne vidimo razlog da ono ne važi bez obzira gde je izdato na teritoriji Srbije. Konsultujte konkretnog notara u mestu gde radite ovlašćenje.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

    • Poštovani,

     Potrebno je da Vam vlasnik da ovlašćenje od notara ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Beču gde će biti navedeno da imate pravo upravljanja vozilom u inostranstvu.
     Sa tim ovlašćenjem, vašim pasošem i saobraćajnom dozvolom od vozila možete izvaditi dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

     Pozdrav.

  • Poštovani,
   Za prelazak državne granice vam je potrebno međunarodno ovlašćenje bez obzira da li vam je vlasnik srodnik ili ne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Recite mi molim vas imam ovlascenje za auto, naravno overeno kod notara ali na ovlascenju pise da vazi do opoziva, da li to znaci da nema ograničenja tom ovlascenju ili pak ima? Hvala

   • Postovani
    Interesuje me dali moram da poseduje i ovlascene i dozvolu za upravljanje u inostranstvu ili mogu samo dozvolu za upravljanje u inostranstvu(FiA)

    • Poštovani,
     Ovlašćenje overeno od strane notara se koristi isključivo na teritoriji Srbije,dok dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu se koristi isključivo preko granice,
     Ne morate imate ovlašćenje od notara u inostranstvu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Dobro vece ja sam crnogorski državljanin interesuje me mogu li da vozim auto u Srbiji na srbijanske tablice i postoji li koje oblascenje da mogu istim putovati u Crnu Goru hvala

   • Poštovani,
    Kao strani državljanin možete upravljati vozilom sa srpskim tablicama u Srbiji uz prijavu boravišta iz MUP-a ili ukoliko posedujete neku od viza za odobrenje dužeg boravka u pasošu.
    Ukoliko želite da tuđim vozilom izađete van Republike Srbije potrebno je da pribavite međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
    Za dobijanje ovog dokumeenta potrebno je lično prisustvo vlasnika vozila i Vas kao korisnika. Od dokumenata mora se priložiti lična karta vlasnika vozila, saobraćajna dozvola i Vaš pasoš i prijava boravka. Dokument košta 1500 dinara i izdaje se na godinu dana.

    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Molim vas,
  ja imam dvojno državljanstvo Republike Srbije i BiH
  Imam 2 lične karte,jedna u Beogradu i druga u Republici Srpskoj
  Imam vozačku dozvolu R Srpske
  Da li mi može dati devojka punomoć na auto koje je registrovano u Beogradu i da li ga mogu voziti i preći granicu iz Srbije u BiH???
  Unapred hvala, mnogo mi to znači i hitno je
  Zoran

  • Poštovani,
   Kao domaćem državljaninu vam gospođa može dati DTV jer se prilikom izdavanja ovog dokumenta traži vlasnik vozila sa saobraćajnom dozvolom i puttnom ispravom onoga ko se ovlašćuje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   U zavisnosti koliko vi primeraka želite. Javni beležnici zadržavaju jedan primerak a drugi (ili više njih) overavaju i izdaju vam
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Prema našem mišljenju nije potrebno da dajete ovakvo ovlašćenje naročito kada se radi o članu porodice jer samim posedovanjem saobraćajne dozvole i nepostojanjem potrage za vozilom imate dovoljan dokaz da ste vozilo preuzeli po ovlašćenju vlasnika, a eventualno suprotno dokazivanje je na organima kontrole. Predlažemo da konsultujete i Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju jer u krajnjoj liniji oni su zaduženi za neposrednu kontrolu učesnika u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Za prelazak državne granice tuđim vozilom (nije bitan stepen srodstva) je potrebno da vozač ima ovlašćenje na međunarodnom obrascu DTV koje izdaje AMSS a koje možete uraditi kod nas svakim radnim danom od 08-19 kao i subotom od 08-14.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Treba mi ovlascenje za preuzimanje auta od parking servisa jer mi je pauk podigao auto, on se sada nalazi u Beogradu Dunavska ulica. Auto se vodi na oca, jel moguce izvaditi ovlascenje bez njegovog licnog prisustva naprimer uz nkegovu licnu kartu i saobracjnu vozila. Ako je moguce gde i kako? Pozdrav

  • Poštovani,
   Konsultujte javne beležnike kod kojih ovlašćenje mora biti overeno ali smo skeptični da bez prisustva vlasnika kao davaoca ovlašćenja ima šanse da vam se ovo ovlašćenje overi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovsni,da li mi je za put u Crnu Goru potrebno ovlascenje za upravljanje vozilom koje se vodi na supruga?

  • Poštovana,
   Za svaki prelazak granice tuđim vozilom je potrebno ovlašćenje, bez obzira na stepen srodstva i druge povezanosti sa vlasnikom kao u vašem slučaju bračni drug.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Pošotvani,
     Svaki prelazak državne granice tuđim vozilom (bez obzira na stepen bliskosti i srodstva ne radi se o vozilu čiji je vlasnik lice koje sa njim prelazi granicu) podrazumeva posedovanje DTV međunarodnog obrasca. Možete izvaditi svakog radnog dana kod nas od 08-19 h i subotom od 08-14. Obavezno je prisustvo vlasnika a više pročitajte u našem članku „DTV“
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  U svakom slučaju je ako ste već planrali da automobil poklonite bolje da odradite prenos i zamenu saobraćajne kako to po redu ide. Ne znamo od koga ste dobili informaciju da ovlašćenje važi 15 dana. Najbolje je da konsultujete notara koji i overava ovakvo ovlašćenje da vam da pouku koliko važi dato ovlašćenje.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Vozilo se vodi na auto školu, a moj otac je instruktor u istoj i koristi to vozilo za obuku vozaca…zanima me da li ja kao dete radnika auto skole mogu da dobijem ovlascenje za dati auto za letovanje u Grckoj i sta mi je potrebno od dokumentacije?

  Pozdrav…

 • Postovani, drzavljanka sam R.Srbije. Otac vozi auto sa BI H tablama. Da li mogu uz njegovo ovlastenje da putujem u Grcku?
  Hvala na odgovoru,
  Sfdscan pozdrav!

  • Pošotvana,
   Ovo pitanje je složeno iz dva razloga. 1. Ovlašćenje za upravljanje ovim vozilom DTV vam izdaje organizacija koja je u BiH ovlašćenja za izdavanje ovakvih ovlašćenja na međunarodnom obrascu i pravilima koja važe za izdavanje ovog dokumenta u BiH. (kod nas je potrebno da strani državljanin podnese na uvid prijavu boravka). Što se tiče vožnje automobila registrovanog u inostranstvu u R.Srbiji od strane vas kao domaćeg državljanina obratite pažnju na važeće propise koje smo ukratko prezentovali u tektu o stranoj vozačkoj dozvoli.
   http://www.amknovibeograd.com/strana-vozacka-dozvola-u-srbiji/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  na kom obrascu treba da popunim ovlascenje za upravljanje motornim vozilom za svog supruga koji je strani drzavljanin (sa dozvolom boravka ovde)? Unapred hvala.
  Jelena

 • Postovani,
  prodao sam automobil pre dvadesetak dana u drugom gradu,odradili smo kupoprodajni ugovor ali ne i ovlascenje.Da li mogu ja bez prisustva kupca da overim ovlascenje i da mu ga posaljem?
  Hvala unapred.

 • Postovani AMK,
  Ja i moj brat zivimo u Svedsku oba dvojica imamo Srpsko derzavlanstvo , moje pitanje je da li moze moj brat da vozi moj auto sa svedskom registraciju u serbiji . Treba li ovlascenje i gde moze da se radi to .
  Hvala unapred

 • Postovani,

  Imam punomoc crnogorskog notara da mogu upravljati vozilom svog sina (koje ima crnogorske registarske tablice), za Crnu Goru i Srbiju. Ja sam gradjanin Republike Srbije. Da li je to ostvarivo?
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Obratite pažnju na propise o vožnji vozila registrovanih u inostranstvu od strane domaćih državljana sa stalnim prebivalištem u R.Srbiji koja ovo zabranjuju osim u striktno navedenim slučajevima (da posedujete boravak u toj državi ili da vozite vozilo člana uže porodice dok je on u Srbiji). Predlažemo da konsultujete upravu za upravne poslove MUP a po ovom pitanju da čujete i zvaničan stav.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, hteo bih da Vas da li sa punomocjem mogu da korisim zetov automobil koji je registrovan u inostranstvu, odnosno u BiH? Inace voznja je na podrucju Republike Srbije. Unapred zahvalan!

  • Pošotvani,
   Kao domaći državljanin sa stalnim prebivalištem u R.Srbiji ne smete upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu jer se izlažete riziku da ovo bude tretirano kao carinski prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam u planu da kupim registrovan auto, interesuje me da li mogu da uradim ovlascenje i da kasnije kada istekne registracija saobracajnu prebacim na mene, bez prisustva vlasnika saobracajne dozvole?

  • Poštovani,
   Sa ovlašćenjem ne možete da prenesete vozilo na vas,možete samo na treće lice bez prisustva vlasnika sa saobraćajne.Naš savet vam je da ako ste u mogućnosti odmah prevedete vozilo na vas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd.

  • Poštovana,
   U zavisnosti o kojim se prekršajima radi i da li su evidentirani kamerama ili eventualno kazne za parkiranje kao i doplatne karte parking servisa, kao vlasnik vozila možete biti pozvani da se izjasnite o vozaču sa snimka ili da se od vas naplati JKP. što za sobom povlači parnicu za potraživanje prema licu koje je ove dugove napravilo. Ako imate ovakav problem već najbolje bi bilo da konsultujete stručnu pravnu pomoć-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Sa vlasnikom vozila morate da dogovorite da vam da novo ovlašćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ako želim da vozim očevo auto bez njega u BiH, a prešao sam sa ocem granicu da li mi treba ovlašćenje? Pozdrav

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da bi trebalo da posedujete dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu za samostalno upravljanje vozilom u inostranstvu mada najverovatnije da nećete imati nikakvih problema s obzirom da BiH nije ratifikovala Bečku konvenciju o drumskom saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Htio sam da pitam imam brata od strica zivi u Bg i drzavljanin je Srbije a ja sam drzavljanin CG, da li mogu uz ovo punomocje autom da upravljam kroz Srbiju u van Srbije.Unaprijed hvala

   • Poštovani,
    Međunarodno ovlašćenje se izdaje kada izlazite iz zemlje vozilom koje nije u Vašem vlasništvu.
    Ovlašćenje se izdaje u prisustvu vlasnika i korisnika.
    Potrebno je da vlasnik ponese saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu, a korisnik pasoš, (za strance je potrebna i prijava boravka ne starija od 3 meseca).
    Za upravljenje vozilom u Srbiji nije Vam potrebno ovlašćenje.

    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Poštovani živim u slovačkoj ali imam srb papire i imam verenicu iz slovačke… sad za nedelju dana idem u srbiju njenim kolima da li moram da imam dozvolu ili nešto slično da mi ne bi radili probleme nasi policajci ili još gore na granici mađari… ako znate nešto pomozite ne volim da strahujem na granici

  • Poštovani,
   Ako imate regulisan privremeni boravak duži od 6 meseci u zemlji registracije vozila mišljenja smo da ćete moći da upravljate vozilom registrovanim u inostranstvu tokom boravka u Srbiji uz obavezu da uvek kod sebe imate i potvrdu o ovom boravku. S obzirom da idete tuđim vozilom u inostranstvo poželjno bi bilo da imate i ovlašćenje na međunarodnom obrascu FiA (žuti karton) koji izdaje ovlašćenja organizacija automobilista u konkretnoj državi. Takođe vam predlažemo da kontaktirate i Upravu saobraćajne policije i konsultujete ih oko upravljanja vozilom registrovanim u inostranstvu na teritiotriji Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani. Da li mogu da dobijem trajno ovlašćenje za upravljanje vozilom koje je u vlasništvu lica sa 85% invaliditetom i da li to ovlašćenje mogu da prenesem na supruga? Predpostavljam da za teritoriju R. Srbije ne predstavlja problem ali me interesuje ovlašćenje za inostranstvo i da li mogu da registrujem automobil bez prisustva vlasnika ( teškog invalida)?

  • Poštovani,
   Vi kao ovlašćeno lice dobijate ovlašćenje koje važi do opoziva vlasnika sa saobraćne koje ne možete prenositi na treće lice. Sa tim ovlašćenjem regularno izvršavate sve radnje koje su navedene u ovlašćenju bez vlasnika vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Koliko smo upućeni MUP ne priznaje ovakvo ovlašćenje jer se zapravo radi o ugovoru o poklonu koji bi trebalo da napravite sa sobom što je paradoksalno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li mi je potrebno ovlascenje za ulazak u Crnu Goru ako posedujem overen kupoprodajni ugovor a u vazecoj saobracajnoj je i dalje ime predhodnog vlasnika koji je naveden kao prodavac u ugovoru?

 • Vidim da ste par puta napisali da je i za C.G. potrebno ovlascenje ako krecem tudjim automobilom, ali procitao sam na vasem AMS sajtu, da za C.G. nije potrebno vase ovlascenje vec se moze overiti u opstini „ugovor“ o koriscenju tudjeg automobila.Da li je to tacno???

 • Poštovani,

  Hrvatski sam državljanin, sa prijavljanim boravkom u Beogradu.
  Da li mogu da dobijem medjunarnodno ovlašćenje od rodjaka (drzavljanina Srb) za upravljanje njegovim vozilom?

  Hvala

  • Poštovani,
   Može, samo je potrebno da ponesete vaš pasoš i važeću prijavu boravka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, imam potpuno ovlascenje za auto, ali saobracajna nije prebacena na moje ime. U ovlascenju stoji da mogu da otudjim auto. Da li mora vlasnik saobracajne da bude prisutan ili mogu samo ja sa ovlascenjem da prodam auto?

  • Poštovani,
   Ako imate ovlašćenje da otuđite vozilo, vi možete u ime vlasnika prodati vozilo bez njegovog prisustva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav kupio sam auto u Bugarskoj i izvadio ovlascenje kod Bugarskog notara za mog oca! Auto se vodi na mene,ja imam i Srpski i Bugarski pasos! Moj otac samo Srpski? Dali sa tim ovlascenjem moze on da vozi auto u Srbiji! Registracija kola je Bugarska.

 • Poštovani,
  Supruga je preduzetnik i vozilo se vodi na preduzeće (tačnije Agenciju čiji je ona vlasni). Imam pitanja u vezi dve siutacije:
  1. Da li i kakva vrsta ovlašćenja (ono koje se overava kod notara ili ovlašćenje izdato od njene Agencije) je potrebna da ja mogu da vozim automobil na teritoriji Republike Srbije?
  2. Za par dana putujemo u Crnu Goru porodično. Da li je u tom slučaju (budući da ću ja voziti a supruga biti suvozač) potreban dokument DTV?

  Dodatno pitanje:
  3. Ukoliko još nije stigla „plastična“ saobraćana dozvola, da li sa potvrdom možemo putovati u Crnu Goru?

  Unapred se zahvaljujem na brzom odgovoru

  • Poštovani,
   Za vozila koja su registrovana na privredne subjekte vam je u principu potrebna kopija ugovora o radu (s obzirom da se radi o preduzetniku kao član porodice biste po našem mišljenju mogli da vozite ali svakako konsultujte Upravu saobraćajne policije o ovome). Za putovanje u Crnu Goru vam nije potrebno DTV s obzirom da se vozilo vodi na vašu suprugu kao vlasnika koja će biti u vozilu. Sa potvrdom ne možete prelaziti granice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala na brzom odgovoru.

    Bitnu stvar nisam pomenuo, a to je da ja nisam zaposlen u agenciji svoje supruge. Jedini „zaposleni“ je ona. Kontaktiraću upravu saobraćajne policije.

    Još jednom se zahvaljujem na stavno brzom odgovoru.

 • Poštovani,
  Zamolio bih za brzi odgovor.
  Prodajem auto, kupac se javio i imamo malih problema. Naime ja kao prodavac sam iz Beograda, auto je na mene-vlasnik sam. Kupac je iz drugog grada, ali se za 3 meseca preseljava za stalno u Beograd, i vadice novu LK kao građanin Bgd. Ja bih voleo da sebe zaštitim i da odmah izvršimo kupoprodaju Ugovorom, ali mislim da nastaje problem, jer smo iz različitih radova. Čini mi se da on mora u roku od 15 dana da podnese poreskoj kako bi platio porez….Kako i šta uraditi. On ne bi da menja tablice na svoj grad, jer će opet za par meseci morati da ih prebacuje na BG…Samo bi imao puno troškova. A ja bih isto želeo da se maksimalno zaštitim ako on slučajno bude imao nekih prekršaja u saobraćaju ili slično. Da li sastaviti Punomoćje, ili je moguć Ugovor i u ovakvom slučaju.
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Novi vlasnik ne mora da promeni saobraćajnu dozvolu do isteka registracije pošto plati porez na prenos apsolutnih prava ali svaki prekršaj koji napravi vi plaćate kaznu.Sa ovlašćenjem morate da dokazujete kod sudije za prekršaje da vi niste krivi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd.

  • Poštovani,
   Ako vi niste vlasnik vozila obavezno morate imati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,kupujem kola od vlasnika kola su registrovana na godinu dana sta trebam od vlasnika da trazim koje ovlascenje je li oba ili moze samo ovo za prelazak drzavne granice

  • Poštovani,
   Sve zavisi za koju namenu vam treba.Ako prelazite granicu morate imati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu koju izdaje AMS ili ovlašćenje overeno kod notara ako ćete voziti samo na teritoriji Srbije.Sve informacije možete dobiti na 011/2693-088
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ako je vozilo kupljeno a nije prepisano i na konto kupoprodajnog ugovora je kupac dao ovlascenje trecem licu da li je to validno za prelazak granice prilaganjem kupoprodajnog ugovora i punomoci?

  • Poštovani,
   Samo vlasnik vozila odnosno lice koje ima ovlašćenje vlasnika da upravlja vozilom u inostranstvu može (u tom slučaju bez prisustva vlasnika) izvaditi DTV kod nas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  U inostranstvu sam a neophodno je da registrujem auto koji se nalazi u Srbiji. Takodje mi istice saobracajna i moram da menjam tablice jer ima cirilicu.
  Da li mogu da ovlastim oca da registruje auto, zameni tablice I sve? Vazno je napomenuti da cu u budicnosti nastaviti da koristim taj auto po najvise u inostranstvu.

  • Poštovani,
   U ambasadi možete ovlastiti lice koje će izvršiti produženje registracije i zamenu tablica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Postovani,
  Kupujem vozilo od lica koje ima potpuno ovlascenje za to vozilo (da ga proda, registruje, vozi u inostranstvu..). Da li ja mogu na isti nacin putem ovlascenja kupiti vozilo od lica koje ima ovlascenje? Hvala.

  • Poštovani,
   Lice od koga kupujete vozilo je dobilo ovlašćenje da u ime vlasnika sa saobraćajne može vršiti sve radnje vezane za registraciju i prenos.Ovlašeno lice nema pravo da daje ovlašćenja trećem licu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Kupili smo polovno auto ciji ce vlasnik biti moja sestra. Vlasnica je trenutno dala mojoj sestri ovlascenje, dok se u narednih par dana ne izda saobracajna dozvola na njeno ime. Da li do tada ostali clanovi nase porodice imaju pravo da voze taj automobil (samo na osnovu sestrinog ovlascenja)?

  • Poštovani,
   Morate imati dozvolu za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu (dtv) koju izdaje AMSS
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовање,пошто сам направио саобраћајни прекршај а возилом управљам без овлаштења тј.није на мом имену ,требам да се јавим у ПС за саобраћај ради утврђивања идентитета прекршиоца. Иначе прошао на црвено,чуо сам да ако немаш пуномоћ траже 120 000 рсд као казну ако не поседујеш пуномоћ! Захваљујем …

  • Postovani,
   120.000 rsd je novcana kazna za prekrsaj ucinjen tudjim vozilom. Ako niste zaustavljeni vec snimljeni u prekrsaju sumnjamo da je vama stigao poziv, vec je samo vlasnik mogao da ulaze na vas kao drzaoca automobila. Predlazemo da konsultujete strucnu pomoc posto se mi ne bavimo davanjem pravnih saveta ove vrste. Hvala na razumevanju.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Da,da baš to ovlaš¢enje pa glavobolja.
  Pitam se vise sta je validno u ovoj zemlji. Ko koga laže? I ko kome uskra¢uje prava? I ko pljačka poštene građane?
  Kupim automobil pre 15 dana .
  Odem sa vlasnikom kod Notara.
  Uradimo to ovlaš¢nje isplatim novac za automobil.
  Kazu mi da sa tim mogu produziti registraciju, prevesti itd.
  Racunnam to je to vise mi ne treba vlasnik.
  Uskoro istice registracija na vozilu.
  Odem u agenciju uplatim registraciju.
  Zatim sa dokumentacijom u sup.
  Da bi mi tamo rekli MORA VLASNIK DA DOĐE. Zadrze mi dokumentaciju na šalteru.
  Bez obzira sto ja imam ovlascenje !!!
  I sto sam dala toliko novca!
  Kasnije dobijem informaciju.
  Da vlasnik se nije odazivao pozivima za sud.
  Pa su u međuvremenu izdali poternicu za njim.
  Sta mi posteni građani imamo sa tim?!
  Hapsite vi njega dajte meni da vozim svoj auto koji sam platila. Ii u celoj priči sta mi znaci Notar?
  Znaci dokle god ne uhapse vlasnika ja sam pesak. A inace treba da se porodim u Februaru.
  Tako da cemo i ja i beba peškeee…

  • Poštovana,
   Ovlašćenje služi da bi ste vi umesto vlasnika vozila vršili radnje koje vam je vlasnik dozvolio.Ako vlasnik ima neplaćene kazne , dok se ne izmire , ne možete izvršiti produženje registracije. Možete samo preneti vozilo na treće lice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, da li prilikom overe ovlašćenja kod notara moraju biti prisutni i prodavac i kupac automobila ili može samo jedan od njih dvojice? Hvala unapred.

 • Pozdrav kupio sam auto registrovan godinu dana .Sta mi treba za upravljanje i sledecu registraciju od ovlascenja ?Auto nije na mom imenu.

  • Poštovani,
   Da biste produžili registraciju neophodno je da imate ovlašćenje za ovu radnju od strane (prodavca) odnosno lica koje je još uvek upisano u jedinstveni registar kao vlasnik vozila. Predlažemo vam da zarad vaše sigurnosti sačinite kupoprodajni ugovor i prenesete automobil na vaše ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Istice mi registracija auto je na sinovo ime a on u inostranstvo,kako da dobijem ovlascenje a da on ne dolazi u Srbiju,da li moze u ambasadi?

  • Poštovani,
   U diplomatsko konzularnom predstavništvu se u principu mogu davati ovlašćenja koja overava službeno lice DKP. Neka gospodin kontaktira predstavništvo u konkretnoj zemlji prvo i zatraži detaljna obaveštenja i uputstva o mogućnosti overe.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Preporučujemo vam da ovo pitanje postavite javnom beležniku da biste dobili kompletan odgovor praćen potpitanjima vezanim za konkretan slučaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan, zeleo bi da dam drugu auto da ga vozi po srbiji nekih nedelju dana . Zanima me ako mu dam saobracajnu i osiguranje od auta dali on moze normalno da upravlja po srbiji dali je to sve po zakonu? ako za zaustavi policija i traze od njega vozacku i saobracajnu jel moze biti problema nekih kada vide da nije saobracajna na njegovo ime ? hvala puno Pozdrav

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da prema zakonu o bezbednosti saobraćaja vozač posedovanjem važeće saobraćajne dozvole i vozačke dozvole kao i vaćeče polise osiguranja ispunjava uslove da učestvuje u saobraćaju. Možete radi izbegavanja eventualnih rasprava i neprijatnosti da drugu date i ovlašćenje da upravlja vašim vozilom ali ono prema našem mišljenju nije neophodno jer je dokaz da lice ima ovlašćenje sam posed saobraćajne dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • pozdrav,
  vozilom ciji sam vlasnik je upravljao clan porodice, doslo je do nezgode gde vozac mog automobila nije kriv, posle 3 dana sam odradio ovlascenje u ambasadi i poslao u srbiju da bi mogli naplatiti nastalu stetu od osiguranja (tako je osiguranje trazilo, ovlascenje da mogu naplatiti stetu od osiguranja), osiguranje stavlja primedbu da je ovlascenje overeno 3 dana posle nezgode i da nije u redu. Da li je primedba njihova u redu obzirom da po zakonu o saobracaju nisam duzan da dam ovlscenje clanu porodice ili bilo kom u zemlji da bi upravljao mojim vozilom?

  • Poštovani,
   Koliko vas razumemo niko ne osporava vaše pravo, već mogućnost da šteta bude isplaćena 3. licu (svako lice koje nije vlasnik – bez obzira na srodstvo) što implicira da se zahteva vaše prisustvo. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć oko ovog pitanja jer su sporovi oko osiguranja nažalost brojni a sam postupak formalan i zahteva visok nivo pažnje u procedurama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Imam vozilo koje se vodi kao teretno sa 5 mesta za sedenje registrovano na firmu u kojoj sam ja direktor.
  Da li je potrebno ovlašćenje za prelazak granice i da li su mi potrebni još neki dokumenti za upravljanje vozilom u inostranstvu sem uobičajnih (saobraćajna, vozačka b kategorije, polisa osiguranja)

  • Poštovani,
   Za prelazak granice tuđim vozilom vam je potrebno i da posedujete Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) koja se izdaje kod nas. Ovlašćenje firme je sa saobraćajnom dozvolom i pasošem korisnika potrebna dokumentacija za izdavanje ove dozvole na međunarodnom obrascu. Što se tiče samog vozila preporučujemo da posedujete i sva dokumenta potrebna za teretno vozilo prema aktuelnom zakonskom propisu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Imam dvojno državljanstvo, BiH i Srbije. Vozim auto u Srbiji na BiH tablice i dozvolu. Zanima me da li mogu dečku da dam ovlašćenje za upravljanje na teritoriji Srbije? On je državljanin Srbije.
  Hvala.

  • Poštovana,
   Domaći državljani sa prebivalištem u R.Srbiji ne mogu upravljati vozilima registrovanim u inostranstvu osim u slučaju striktno predviđenih izuzetaka.
   Član 273

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji:

   1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci,

   2) ukoliko upravljaju „rent-a-car“ vozilima,

   3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana,

   4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije,

   5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • POSTOVANI Interesuje me da li ovlascenje za upravljanjem vozilom i ostalim pravnim radnjama koja su napisna u njemu ima rok vaznosti ako rok vaznosti nije naveden,Pozdrav

  • Poštovani,
   Ovlašćenje nema rok važnosti osim ako to nije navedeno u ovlašćenju ili dok vlasnik sa saobraćajne ne opozove ovlašćenje
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukoliko je vozilo predmet lizinga vlasnik je lizing, a primalac lizinga je korisnik (u konkretnom slučaju pravno lice „A“). Ti podaci se upisuju u saobraćajnu. Pitanje: “ Da li primalac lizinga korisnik (pravno lice „A“) može da putem ovlašćenja ovlasti drugo pravno lice „B“ da koristi ovo vozilo?
  U ZoBS član 274. stav 3. kaže „Pravno lice, koje nije vlasnik vozila, ne sme u saobraćaju na putu koristiti vozilo koje je predmet finansijskog lizinga, pre nego što se podatak o korišćenju ne upiše u saobraćajnu dozvolu u skladu sa odredbama čl.271. stav 3. ZOBS.“ Dakle pitanje je da li pravno lice „B“ može da koristi vozilo lizinga sa ovlašćenjem ili mora da se u saobraćajnu upiše kao korisnik vozila?

  • Poštovani,
   Pravno lice“A“ može samo da ovlasti svoje radnike,a samo vlasnik vozila ( u vašem slučaju lizing kuća) može davati ovlašćenja za korišćenje predmetnog vozila pravnom licu „B“.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam ovlascenje za auto u kome glasi da mogu :
  -da mogu da upravljam vozilom u zemlji i inostranstvu,
  -izvrsim tehnicki pregled i registrujem,
  -prijaviti i odjaviti,
  -izvrsiti prenos vlasnistva na svoje ime,
  -prodati ga izvrsiti prenos vlasnistva na ime kupca,
  -naplatiti osiguranje nastale stete kod osiguravajuceg drustva,
  -ovlascenje vazi do opoziva.

  Moje pitanje je prodao sam ato drugoj osobi, jel moze ta osoba da registruje auto bez mog ovlascenja? I da li pravi vlasnik moze na kome se vodi auto da uradi uradi registraciju bez mene trcem licu ,tj.toj osobi kojoj sam prodao auto?

  • Poštovani,
   Osoba kojoj ste prodali vozilo ne može da registruje vozilo bez ovlašćenja vlasnika vozila, vlasnik sa saobraćajne ima pravo da registruje vozilo na svoje ime i može dati ovlašćenje drugoj osobi da upravlja tim vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Moj brat koristi moje vozilo. Da li je za vožnju po Srbiji potrebno da ima moje ovlašćenje obzirom da živimo na istoj adresi i imamo isto prezime?

  Pozdrav,
  Mirjana

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da je dovoljno da poseduje saobraćajnu dozvolu i polisu osiguranja. Obratite se i Upravi saobraćajne policije da čujete zvaničan stav organa zaduženog za kontrolu učesnika u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,

  Имам једно комплексно питање, које се тиче оперативног лизинга.
  Наиме, са девојком имамо моторно возило на оперативни лизинг и да напоменем, нисмо држављани Србије, држављани смо друге државе, дакле регистарске таблице нису српске, већ иностране. Обојица смо овлашћени корисници тог аутомобила и лизинг компанија нам је сваком понаособ издала дозволу за коришћење наведеног возила током целог уговореног трајања тог оперативног лизинга. Само што ни моје ни њено име није уписано у саобрађајној дозволи, јер искључиво лизинг компанија је власник и ималац тог возила. Стога бих хтео да Вас питам, да ли би у том случају било проблема на граници и са српском полицијом, ако би хтели да дођемо у Србију (и рецимо Црну Гору) са тим возилом, односно, да ли треба да имамо нотарски оверено овлашћење за управљање возилом у иностранству издато у нашој земљи и преведено на српски или рецимо на енглески језик?

  Унапред хвала на одговору!

  Срдачан поздрав,
  Мирослав

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu morate izvaditi u državi gde je vozilo registrovano odnosno gde je vlasnik vozila (pružalac finansijskih usluga). Ukoliko niste domaći državljani, na vas se ne odnose ograničenja po pitanju upravljanja vozilom registrovanim u inostranstvu. U zavisnosti od vozačke dozvole i eventualne prijave boravka ili prebivališta koje imate je eventualna potreba posedovanja dodatnih dokumenta. Što se tiče Crne Gore morate proveriti propise u datoj državi prema državi gde je vozilo registrovano, čiju dozvolu imate ili imate prebivalište boravište ili državljanstvo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kada se radi ovlascenje radi puta u inostranstvo,da li je potrebno da obe osobe budu prisutne u AMS?Kako ide ako je vlasnik automobila nepokretan(bolestan) i nema sanse da dodje?

  • Poštovani,
   U ovakvom slučaju možete izvaditi ovlašćenje od javnog beležnika u kome je naznačeno da možete upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu, na osnovu koga možete vi bez prisustva vlasnika da izvadite žuti karton.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo pitao bi dali treba ovlascenje da vozim kola od oca na Ljubljanske tablice u srbiji i gde bi mogo izvaditi to ovlascenje posto jos uvek nemam slovenacku dozvolu mego samo srpsku a vozio bi u srbiju!?

  Odgovori

  • Poštovani,
   Obratite se Slovenačkom organu ili savezu koji izdaje međunarodna vozačka dokumenta i raspitajte za uslove pod kojima vam može biti izdat žuti karton u Sloveniji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Да ли је неопходно и да ли је могуће ако је неопходно овластити држављана Северне Македоније да вози возило са домаћим таблицама у Србији? Колико сам схватио довољно је да у возилу има саобраћајну дозволу и полису…У конкретном случају лице би трбало да превезе возило из Мађарске у Србију…па закључујем да органи РС не би правили проблем…хвала

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da lice sa vozačkom dozvolom čije se važenje priznaje bez dodatnih uslova i ostalim dokumentima potrebnim za učestvovanje u saobraćaju može upravljati vozilom-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Везано за питање које је Раде поставио, Хтео бих да овластим супругу да управља мојим приватним возилом за пут у иностранство до Будимпеште…она нема пребивалиште код нас нити двојно држављанство!

  • Poštovani,
   Ukoliko se ovlašćenje daje stranom državljaninu potrebno je da to lice ima privremeni ili stalni boravak i da ispravu o boravku priloži uz pasoš prilikom izdavanja dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Везано за питање које је Раде поставио, Хтео бих да овластим супругу (држављанство и возачка БиХ) да управља мојим приватним возилом за пут у иностранство до Будимпеште…она нема пребивалиште код нас нити двојно држављанство! који образац треба да попуним?

 • Dobar dan..imam boravak u Nemačkoj i nemacku vozačku dozvolu.Da li mi može otac pisati ovlašćenje za njegov auto (srpske tablice ) za putovanje u Grčku.Unapred hvala .

  • Poštovana,
   Vama kao državljanki R.Srbije, vlasnik vozila sa vašom putnom ispravom može dati ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Naše mišljenje je da ne treba, ali po izjavama stranaka neke države striktno traže da lice sa ovlašćenjem ili vlasnik vozila upravljaju vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, planiramo porodicno put u Grcku, pa me zanima sledece, auto se vodi na suprugu, ali nismo menjali njen pasos koji je jos u roku i glasi na njeno devojacko prezime dok je saobracajna na udato odnosno na moje prezime. Da li cemo naici na probleme prilikom prelaska granice jer su prezimena razlicita

  • Poštovani,
   Prilikom promene prezimena u ličnoj karti supruga je imala rok od 15 dana da podnese zahtev za novu putnu ispravu. Mišljenja smo da će imati problem jer se dokumenta ne podudaraju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje moja devojka kupila je auto u njemackoj i planira da mi da ovlascenje da mogu da upravljam tim vozilom dalje od njemacke imam srb drzavljsnstvo i prijavljen sam u opstini palilula interesuje me samo dali mogu da upravljam tim vozilom kroz srbiju i crnu goru dok je ona u njemackoj ili ako postoji neki strucniji kadar od vas tipa mup gde bih mogao da se raspitam za to hvala vam puno

  • Poštovani,
   Kao domaći državljanin sa prebivalištem u R.Srbiji ne možete upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu. Ovo pitanje jasno reguliše Član 273 ZOBS koji glasi

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji:

   1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci,

   2) ukoliko upravljaju „rent-a-car“ vozilima,

   3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana,

   4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije,

   5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, prodao sam vozilo preko ovlasvenja licu sa kojim sam sacinio kupoprodajni ugovor, medjutim on je dalje prodao vozilo trecem licu, pa je trece lice prodalo cetvrtom, pa nakon godinu dana me je kontaktiralo lice koje je sada kupilo vozilo da bi sa njim ja sacinio kupoprodajni ugovor. Sta da radim? Ja bi izasao u susret novom vlasniku, ali ne znam sta se desavalo sa vozilom u poslednjih godinu dana. Da li postoji neki dokument, kako bi se ja ogradio a pomogao novom vlasniku. Vozilo je inace staro 16 godina i vredi manje od 1000 eura. Takodje nije korektno da se napravim blesav jer je i u interesu da i papiroloski vlasnik koji je u inostranstvu (moj drugar) nema vise veze sa tim. Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da nećete imati problema što se tiče vozila. Naravno da bi bilo korektno da poslednji kupac papiroloski nema problema što se tiče prenosa vozila. Ako ste u nedoumici nas savet vam je da se obratite prekršajnom sudu i proverite da li je bilo ikakvih prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  moja sestra, poseduje samo inostrani pasoš, uvezla je auto za našeg oca. Da li ona ima pravo da upravlja tim vozilom dok je u Beogradu i pod kojim uslovima?
  Unapred veliko hvala

  • Poštovana,
   Prvi uslov je posedovanje važeće vozačke dozvole. U zavisnosti da li je dozvola strana ili domaća važe pravila o posedovanju potrebne dokumentacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje. Zanima me, moze li se u ambasadi rs u crnoj gori uraditi kupoprodajni ugovor na vozilo sa srbijanskim tablicama.ugovor između dva srbijanska državljanina? Nemamo vremena da idemo za Srbiju a kupcu se zuri. Hvala unaprwd.

  • Poštovani,
   Pošto sa Crnom gorom imamo potpisan bilateralni ugovor,prihvata se ugovor o kupoprodaji overen kod notara u ambasadi ili konzulatu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan zanima me u vezi auto, auto se vodi na mog oca ali je on preminuo da li ja mogu da vozim taj auto po srbiji po beogradu iako se taj auto vodi na mog preminulog oca,ako ne mogu koji su onda uslovi da se auto onda prevede na mene

  • Poštovana,
   Morate iza pokojnika sprovesti ostavinsku raspravu i dobiti rešenje suda o nasleđivanju nakon čega možete prevesti vozilo na vaše ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, kupujem automobil od coveka koji ima ovlascenje od vlasnice. Koja je procedura prenosa? Da li mi treba vlasnica ili mogu da zavrsim sve sa covekom koji ima ovlascenje?
  Hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Ukoliko je gospođa ovlašćena propisno overenim ovlašćenjem da može izvršiti prodaju ili prenos vlasništva na vozilu na drugi način, nije vam potreban vlasnik.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Moja kćerka ima Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom (vozilo je na ime njenog muža koji ne putuje). Da li ja u toku putovanja mogu da upravljam tim vozilom u njenom prisustvu (zbog umora) u drugoj državi. (BiH).

  • Poštovana,
   Možete upravljati vozilom u inostranstvu ako samo jedna osoba poseduje DTV.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li notari zahtevaju prisuatvo i vlasnika vozila i lica kojem se daje ovlascenje ? Vlasnik vozila je u Beogradu a ja u Kraljevu pa me interesuje da li on moze sam bez mog odlaska da to uradi?

  • Poštovani,
   Prilikom overe ovlašćenja kod notara obavezno je prisustvo samo vlasnika vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  Posedujem ovlascenje za sve radnje vozila, jedino imam problem da u ovlascenje pise moj broj licne karte,
  Sredinom prosle godine sam menjao licnu kartu, dali mi vazi jos ovlascenje, dali mogu da registrujem sa novom licnom kartom vozilo?

  • Poštovani,
   Pravilo je da ako se promene podaci prestaje da važi ovlašćenje i to je razlog zbog koga se izbegava stavljanje suvišnih podataka kao što je u vašem slučaju ovo. Ipak preporučujemo da odete u MUP i konsultujete ovlašćena službena lica na registraciji vozila da li će uvažiti istovetnost lica ukoliko je naveden i vaš jmbg.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Nema jmbg u ovlascenju, samo broj licne karte!
    Posedujem jos staru licnu kartu ali vise ne vazi, dali mogu sa starom licnom i novom da registrujem vozilo?
    Ne zivim u srbiji da bi tek tako otisao u sup da se raspitam, zato na ovaj put pitam vas!
    Hvala na pomoc i informaciji

 • Pozdrav. Vidim da za Crnu Goru, za upravljanje tudjim vozilom moze da posluzi i Punomoc i medjunarodna dozvola za upravljanje. Koja je od ove dce brza i jeftinija varijanta? Hvala

  • Poštovani,
   Za CG možete koristiti ovlašćenje dato od javnog beležnika u R.Srbiji i ono je trajno ali je ograničeno ili možete uraditi međunarodno ovlašćenje sa kojim možete godinu dana ići u bilo koju državu sa istim vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Molim vas za pomoć, auto je registrovan u Srbiji (srpske tablice) i vlasnik je osobi X ustupio ovlašćenje za sve radnje vozila. Osoba X nije vozač (ne poseduje vozačku dozvolu).
  Može li se preći granica sa Crnom Gorom, bez ikakvih dodatnih dokumenata (ili ako nešto treba molim vas recite mi šta), ukoliko osoba Y vozi taj auto a osoba X, koja ima ovlašćenje, se nalazi u vozilu? Da li ovo predstavlja neki problem?

  • Poštovani,
   Dok se vlasnik ili lice koje ima ovlašćenje nalazi u vozilu ne bi trebalo da bude problema. Ipak u ovakvom ovlašćenju bi moralo stajati da je lice kome je ono dato ovlašćeno da upravlja vozilom kako u zemlji tako i u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani ! Zanima me za sledecu situaciju odgovor,trenutno sam prepisao vozilo na sebe ,predao svu papirologiju u Mup, narednih dana ja moram da napustim zemlju na duzi period ,da li postoji ovlascenje neko da napravim sa nekim da on moze podici moju saobracajnu dozvolu kao i tablice ,jer su jos u izradi a ja nmg da cekam kraj procesa.

  • Poštovani,
   Možete da ovlastite treće lice da u vaše ime preda i preuzme registarske tablice i saobraćajnu dozvolu.Takvu vrstu ovlašćenja overava javni beležnik.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu je obavezna kao i zeleni karton.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam jedno specificno pitanje. Drug je kupio auto,ali da bi mu tablice bile na BG tablice (on nije iz bg),zamolio me je da auto stavi na moje ime. Ja sam se naivno izleteo i reko da nije problem. Kada smo sve zavrsili ja sam tek tad shvatio koliko problema mogu da imam zbog toga. Sada je moje pitanje sta mogu da uradim da bi imao neki dokaz,u slucaju prekrsaja…..,da ja nisam upravljao autom i da ustvari auto i nije moj. Da li mogu da napisem neko ovlascenje gde ce npr da pise od dana tog i tog svi prekrsaji,sve sto se desi….i za registrovanje ….snosi taj i taj. I onda to oboje potpisemo i overimo kod notara. Znam da sam pogresio,ali to je skola za ubuduce….

  • Poštovani,
   Ako vam je prijatelj za bilo koji prekršaj koji napravi pisaće izjzavu o krivici. Ako smatrate da bi vi mogli da budete oštećeni,nas savet vam je da se obratite najbližoj policijskoj stanici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vlasnik vam mora poslati iz inostranstva ovlašćenje dato pred DKP R.Srbije u konkretnoj zemlji. U tom ovlašćenju mora stajati da ste ovlašćeni za upravljanje vozilom u zemlji i inostranstvu, vaši podaci kao i podaci o vozilu. Nakon toga u AMSS možete izvaditi žuti karton.
   Srdačno,
   AMK NovI Beograd

 • Postovani,
  Imam ovlascenje za auto u kome stoji da mogu POKLONITI auto trecem licu. Da li sa tim ovlascenjem ja mogu saciniti ugovor o poklonu sa trecim licem ili ne?
  I jos nesto… Ako u ovlascenju stoji stavka da mogu auto preneti na sebe, zasto ne mogu sa tim ovlascenjem da podnesem zahtev i platim porez na prenos apsolutnih prava vec se moram ponovo izlagati troskovima da pravim kupoprodajni ugovor? Zar ovlascenje nije zvanicni dokument kao i kupoprodajni ugovor?

  • Poštovani,
   Ovlašćenje je ovlašćenje kojim vas vlasnik ovlašćuje da u njegovo ime i račun raspolažete njegovim pravom. Prenos vozila na sebe ne spada u krug radnji koje se tiču prava raspolaganja tuđom stvari već se ovakva volja izražava kroz ugovore.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, moj suprug je vlasnik auta, ako mi on da ovlascenje da li ga onda moze parkirati na adresi gde sam ja prijavljena? Zivimo na starom gradu a samo ja sam tu prijavljena, on nije u mogucnosti trenutno da se prijavi na toj adresi. Kako bi trebalo da glasi to ovlascenje koja se overava kod notara?

  • Poštovana,
   Morate se obratiti JKP Parking servis za dobijanje tačne informacije šta je potrebno od dokumentacije i pod kojim uslovima neko drugi može da koristi zonu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li moze da se odradi i kupoprodajni ugovor i ovlascenje za upravljanje motornim vozilom jer necemo prenositi vlasnistvo do isteka registracije.

  • Poštovani,
   Kupoprodajni ugovor i ovlašćenje možete sačiniti kada god vama odgovara bez obzira kada penosite vlasništvo na svoje ime.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vlasnik vozila je moj otac i trenutno je u inostranstvu,a uskoro ističe registracija.
   Da li postoji mogućnost da on iz inostranstva pošalje nekom od ukućana ovlašćenje za registraciju bez dolaska u Srbiju?
   Pozdrav

   • Poštovani,
    Vlasnik vozila ako se nalazi u inostranstvu može ovlastiti bilo koga u ambasadi/konzulatu Srbije u državi kojoj se nalazi.
    Srdačno,
    AMK Novi Brograd

 • Poštovani,
  imam overeno ovlašćenje u kojem je precizirano, između ostalog, da mogu vozilom upravljati u zemlji i inostranstvu, raditi registraciju itd… to je auto moje devojke. Sada iz inostranstva dolazim u Srbiju da obavim samo registraciju, a nemam DTV, pošto smo u inostranstvo putovali zajedno. Sada ona ne putuje samnom. Mogu na osnovu ovlašćenja (i svih podataka na njemu) da mi izdaju DTV, da bi se vratio nazad?

  pozdrav

  • Poštovani,
   Ako vozilo kojim upravljate ima Srpske tablice,DTV vam može izdati samo AMS Srbije.Za povratak u inostranstvo možete bez vlasnika vozila preuzeti DTV.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, prodajem vozilo za koje imam ovlašćenje i da ga prodam..Vlasnik je u Kragujevcu, ja u Beogradu..kupac iz Obrenovca. Da li mogu sve ja da završim ili će trebati i vlasnik? Da li uraditi kupoprodajni ili ugovor o poklonu?

  • Poštovana,
   Ako je u ovlašćenju navedeno da možete da vršite odjavu vozila,vlasnik sa saobraćajne nije neophodan.Što se tiče ugovora,razlika je samo u mestu plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani Imam ovlascenje za auto Taj auto bi poklonio drugari u drugoj opstini vlasnik koji mi dao ovlascenje uvereno je Al vlasnik nije ziv Dal mogu Taj auto sa ovlascenje da poklonim drugaru u drugoj opstini

  • Poštovani,
   Više ni vi nemate pravo da koristite vozilo dok se ne završi ostavinska rasprava,nemate pravo u svakom slučaju da dajete trećem licu ovlašćenje jer vi niste vlasnik vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ćao,može mala pomoć? Da li mi je potrebno ovlašćenje za auto ako putujem za BiH ?
  Auto se vodi na oca, nosimo isto prezime ?
  Hvala!

  • Poštovani,
   Dozvolu za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu morate posedovati prilikom izlaska iz Srbije,osim u slučaju ako se vlasnik vozila ne nalazi u vozilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li je moguce dobiti gradsku kartu za ove naplatne rampe oko Nisa ako se auto ne vodi na mene a imam od vlasnika overeno ovlascenje s kojim registrujem auto?

 • Dobar dan zanima me kako mogu da izvadi ovlašćenje za mog oca za moje auto u Sr Mitrovici a on zivi u Beogradu a ja u Beču, da li ja moram da budem prisutan, da li to treba na tehničkom pregledu da se uradi? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Ovlašćenje mora biti overeno od strane diplomatsko konzularnog predstavništva R.Srbije. Obratite se ambasadi. Ovlašćenje je pretpostavljamo potrebno za produženje registracije i u tom slučaju sve radnje na koje se lice ovlašćuje moraju biti nabrojane.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  interesuje me da li vlasnik vozila može da opozove ovlašćenje ako je u ovlašćenju navedeno da je ovlašćenje trajno i neopozivo. Hvala

  • Poštovani,
   Možete opozvati ovlašćenje ako je dato kao ovlašćenje. Druga stvar je ako je fingirana prodaja ovim putem, pa bi vas povlačenje ovlašćenja iz drugih razloga gotovo sigurno vodilo u sudski postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    da li kupac vozila, koji je dobio ovlašćenje da upravlja, proda, registruje vozilo, može i dalje da registruje vozilo na ime prodavca po isteku registracije, bez obzira što je plaćen porez na prenos apsolutnih prava?

    • Poštovani,
     Ovlašćeno lice može vršiti sve radnje koje su navedene u ovlašćenju dok kupac ne promeni saobraćajnu na svoje ime.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  U firmi u kojoj radim smo uzeli vozilo na lizing koje ćemo koristiti za potrebe svih zaposlenih (odlasci na sastanke, poslovna putovanja itd). Pošto ću taj auto uglavnom voziti ja da li je potrebno da imam neka posebna ovlašćenja/odobrenja da bih vozio taj auto? npr ako me zaustavi saobraćajna policija itd

  Isto važi iako se radi o putu u inostranstvo a vlasnik firme nije sa mnom u vozilu, da li i za to ima neko posebno ovlašćenje?

  Hvala na odgovoru!

  • Pošotvani,
   Za korišćenje vozila u inostranstvu je svakom vozaču neophodno međunarodno ovlašćenje koje se izdaje kod nas, više o tome u članku http://www.amknovibeograd.com/dtv/
   Što se tiče upravljanja vozilom u zemlji, mišljenja smo da je obavezno posedovanje kopije ugovora odnosno ovlašćenja na konkretnog vozača izdatog i overenog od strane zakonskog zastupnika firme. Iz vašeg pitanja razumeli smo da se radi o putničkom vozilu o čemu ovde i govorimo. Teretna vozila su u drugom režimu i za njih je propisana jasna dokumentacija Zakonom o prevozu tereta.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, auto pripada mom ocu. Ja nisam iskusan vozac te smo drugarica i ja mislile da ona vozi auto dok se ja nalazim u njemu. Da li mi je potrebno ovlascenje za nju da vozi? Iako cu i ja biti prisutna? Obe imamo vozacke dozvole.

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da je posedovanje saobraćajne dozvole i polise osiguranja dovoljno što se tiče davanja vozila na upotrebu. Ako želite vlasnik vozila može da kod javnog beležnika da gospođi ovlšaćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Auto kojem uskoro ističe registracija se vodi na mog oca koji radi u Nemačkoj. Kako bih registrovala auto, rekli su mi, da on mora poslati ovlašćenje koje će sastaviti u našoj ambasadi tamo. Medjutim, da li to ovlašćenje može biti prihvatljivo ako je skenirano i poslato mailom? Odnosno, da li ovlašćenje isključivo mora biti u štampanoj, originalnoj formi, koje bi on morao u ovom slučaju da mi pošalje?
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Ovlaščćenje prilikom registracije vozila morate imate original koje se daje na uvid,ne prihvataju se kopije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Potvrda koju ste dobili zamenjuje saobraćajnu dozvolu koju možete koristiti samo na teritoriji Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,kupila sam auto I nije odmah uradjen prenos.Sada treba da se registruje a covek od koga sam kupila je u zatvoru.Molim vas za savet,kakva je procedura,kome trebam da se obratim?

  • Poštoovanje,

   Uz overeno ovlašćenje možete obaviti registraciju, s tim što u ovlašćenju moraju biti navedene sve radnje vezane za proces registracije taksativno nabrojane.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, prodao sam auto bez kupoprodajnog ugovora. Kupac zeli ovlascenje dok traje registracija. Da li on moze da registruje auto sa istim tablicama i sa istom saobracajnom u drugom gradu i da li to znaci da se auto i dalje vodi na moje ime? Ako moze, da li je moguce to spreciti ovlascenjem? I da li on moze da odjavi auto i da ga posle registruje na njegovo ime bez kupoprodajnog ugovora? Hvala

  • Poštovani,

   Bez kupoprodajnog ugovora Vi ste i dalje vlasnik vozila, tako da kupac može izvršiti registraciju vozila samo ukoliko Vi kao vlasnik date ovlašćenje za registrovanje vozila.
   Da bi vozilo preveo na svoje ime kupac mora imati neki pravni osnov, u ovom slučaju kupoprodajni ugovor koji mora biti overen kod notara.
   U trenutnim okolnostima Vi ste i dalje formalno vlasnik vozila i snosite odgovornost za sve eventualne prekršaje načinjene vozilom.

   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovanje,
   Zvanično za teritoriju Kosova i Metohije nije potrebno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li moze član porodice da vozi auto sa stranim tablicama?npr otac sa radnom dozvolom i stranom vozačkom da li moze da da ovlašćenje sinu ili bilo kom užem članu porodice da koristi auto u Srbiji ?

  • Poštovanje,
   Osobama sa prebivalištem u na teritoriji Republike Srbije nije dozvoljeno upravljanje vozilom sa stranim registarskim oznakama na teritoriji Srbije, sem u slučaju da upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom (član 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, dali mogu sa kupoprodajnim ugovorom da dobijem ovlašćenje za upravljanje tudjim autom, jer ovlašćenje nemam, jer vlasnik auta nije u Srbiji a ja putujem na more?
  Hvala unapred

  • Poštovanje,
   Ovlašćenje nije moguće izvaditi sa kupoprodajnim ugovorom. Neophodno Vam je ovlašćenje od strane vlasnika overeno kod notara gde je navedeno da možete upravljati vozilom u inostranstvu, ukoliko vlasnik nije prisutan.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, vidim da ste ranijih godina pisali da za putovanje tuđim vozilom u Crnu Goru nije neophodna dtv dozvola, jer oni priznaju i ovlašćenje overeno kod notara. Zanima me da li još uvek važi ovo pravilo.

  • Poštovanje,
   Za svaki izlazak iz Srbije tuđim vozilom neophodno je posedovati ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje
  Da li lice moze da upravlja vozilom preko granice bez ovlascenja na njegovo ime ako se u vozilu nalazi lice sa ovlascenjem bez vozacke dozvole
  Hvala

 • Poštovani,
  u biometrijskoj saobraćajnoj dozvoli pod stavom C.3.2. – ime korisnika vozila – navedeno je ime sina. kao i adresa korisnika vozila pod stavom C.3.3.
  – Da li je potrebno da vadi Ovlašćenje za upravljanje vozilom kada ide u inostranstvo ????
  s poštovanjem

  • Poštovani,
   Međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom neophodno je kad god osoba koja nije navedena kao vlasnik u saobraćajnoj dozvoli izlazi vozilom van granica Republike Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz prodao sam auto i dao ovlascenje sad gledam pise trajno i neopozivo a i da svu krivicu i prekrsaje je odgovorno ovlasceno lice stigla mi je kazna prekoracenje na semaforu u supu si mi rekli da ne mogu nista sa ovlascenjem dok ne dodje on licno da popise izjavu ili kod notara overimo. Ja coveka zovem ali on me laze „docu, docu“ pa sam uradio opoziv ovlascenja u supu sam potpisao nesto i rekli da ce uneti u kompjuter… pa sad ne znam sta da radim jel to ovlascenje moguce opozvati? Ako nije moguce onda vazi ono „da ovlasceno lice snosi sve prekrsaje“ ako je ipak opozvano sta da radim dal da prijavim kradju auta ili sta vec? Auto ne znam gde je da znam skinuo bih mu tablice i on bi me sam nazvao da resimo to, jos nesto cujem price da je mnogo pokvaren covek nisam to znao kad sam prodavao auto molim vas pomozite. Hvala vam unapred

 • Poštovani, prvi put kupujem auto i ne razumem baš zakon o prenosu vozila. Naime, prodavac ima ovlašćenje za auto koji prodaje i meni bi prodao auto uz obavezan prenos. Koje su negativne posledice po mene ako kupim takav auto? Da li on može da prenese auto u moje vlasništvo ili će auto uvek biti tudj?

  • Poštovanje,
   Nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, platićete porez na prenos apsolutnih prava i u MUP-u izvršiti prenos vozila na Vaše ime čime postajete zakonski vlasnik vozila.

   Pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Mozda jedan interesantan problem. Imam ovlascenje da izmedju ostalog mogu da otudjim auto. Medujtim zena koja je dala ovlascenje je promenila prezime.
  Iako sada u ovlascenju stoji maticni broj te zene, u bazi podataka je novo ime koje je vezano za taj maticni broj. Da li je potrebno neko ovlascenje iz MUP-a ili je notaru ipak dovoljno samo ovlascenje kako bi zakljucili kupoprodajni ugovor sa trecim licem?

  Srdacan pozdrav,
  Mirko

  • Poštovani,
   S obzirom da je došlo do promene ličnih podataka davaoca ovlašćenja trebalo bi uraditi novo ovlašćenje sa aktuelnim podacima, kako biste izbegli poptencijalne probleme u budućnosti.

   Pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam ovlascenje od strane firme za koju radim za njihov aitomobil na memorandumu sa pecatom firme. Uskoro putujem u Crnu Goru. Zanima me da li mi je za tamo potreban taj obrazac za upravljanje vozilom u inostranstvu i ako jeste da li ga sa ovim ovlascenjem ja sam mogu podignuti. I postoji li negde blize sem beograda jer sam ja iz topole.
  Srdacan pozdrav

  • Poštovanje,
   Za upravljanje vozilom, a koje nije u Vašem vlasništvu, van granica Srbije potrebno je izvaditi ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Od dokumenta Vam je potrebna saobraćajna dozvola od vozila, ovlašćenje na memorandumu pravnog lica, kao i Vaš pasoš.
   Pozovite 1987 i dobićete informaciju koja je najbliža poslovnica gde možete uraditi ovlašćenje.
   Pozdrav.

 • Postovanje,
  Interesuje me sta mi je potrebno za upravljanje tudjim vozilom koje nije u mom vlasnistvu,koje je takodje na crnogorske table u Srbiji?
  Partner ima Srpsko drzavljanstvo ali i Crnogorsko, i dozvolu njihovu… vozilo je registrovano na njega ali u crnoj Gori
  molim vas za bilo kakve informacije
  hvala !!

  • Poštovana,

   Zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan po ovom pitanju:

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji:

   1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci,

   2) ukoliko upravljaju „rent-a-car“ vozilima,

   3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana,

   4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije,

   5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  interesuje me da li u punomoćju mora da stoji podatak broj lične karte lica kome se daje punomoć, ili je dovoljan samo JMBG, jer mi lična karta ističe ove godine, onda bih morao opet da tražim i overavam novo punomoćje jer će se promeniti broj lične karte.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da broj lične karte nije obavezni element identifikacije ovlašćenog lica u samom obrascu ovlašćenja, ali smo svesni da u praksi ovaj podatak sadrže gotovo sva ovlašćenja. Predlažemo da se obratite policijskoj stanici (registracija vozila) radi dobijanja odgovora da li možete produžiti registraciju i vršiti druge radnje sa vozilom bez ovog podatka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *