Farovi – koliko može da vas košta svetlo na autu

Farovi su uređaji na automobilu koji služe osvetljavanju puta. Bez njih je bezbedno kretanje u noćnim uslovima skoro nemoguće. Svi naši vozači znaju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana i obaveza da se tokom dana koriste kratka, dnevna svetla.

Šta se dešava kada prestanu da rade farovi ili zaboravite da ih uključite? Kako možete da platite veću kaznu, a da ni ne znate da vam ne rade farovi?

Koji sve farovi postoje?

Uređaji za osvetljavanje puta su:

 • Glavni farovi – u njima su smeštena duga i kratka svetla a najčešće su tu i prednja poziciona svetla i migavci
 • Farovi za maglu
 • Svetlo za vožnju unazad

Šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja

 • Danju na vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu moraju da budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.
 • Noću za vreme vožnje u saobraćaju na putu moraju da budu uključena duga svetla osim:
 1. Pri mimoilaženju sa drugim vozilom, ako zaslepljuje vozača koji dolazi u susret, a uvek na odstojanju manjem od 200 m
 2. Ako ometa vozača ispred
 3. Na putu osvetljenom uličnom rasvetom
 4. U tunelu
 5. Za vreme magle
 6. Kada je vozilo zaustavljeno
 • Poziciona svetla moraju biti uključena sve vreme kada je uključeno dugo, odnosno kratko svetlo ili svetlo za maglu.

Lampice na instrument tabli – šta ne smete zanemariti? Saznajte više ovde

Šta kada vam pregori sijalica?

Ovo je jedan od paradoksa sadašnjih propisa jer sam Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i uslovima za učestvovanje u saobraćaju ne navodi više komplet rezervnih sijalica kao obavezan deo opreme.

Ovo je nastalo iz praktičnih razloga jer je postupak zamene sijalica na većini novih modela automobila prilično otežan i podrazumeva upotrebu više alata. Pored toga farovi koji koriste gas (ksenonski) uopšte nemaju sijalice.

Problem nastaje kada na instrument tabli nemate obaveštenje da je pregorela sijalica. Tada je vozilo vidno u neispravnom stanju jer vam u faru gde je srednje svetlo pokvareno gori samo poziciono svetlo.

Ukoliko su dnevni uslovi, za ovo ćete nažalost saznati tek kada vas zaustavi saobraćajna policija i napiše vam prekršajnu prijavu zbog vožnje neispravnog automobila.

Što je još gora stvar, prema kaznenim odredbama ispada da biste bolje prošli da ste tokom dana u gradu, ugasili svetla i tako vozili, nego da vam jedno od svetala nije ispravno.

ABS – sistem koji vam pomaže da stanete. Pročitajte više ovde

Koje sve kazne možete platiti u vezi sa farovima?

 1. Zaboravili ste da upalite dnevna svetla – novčana kazna u iznosu od 3.000 rsd (1.500 ako uplatite u roku od 8 dana).
 2. Ne upotrebljavate duga svetla noću na putu ili ih upotrebljavate suprotno propisu – 5.000 rsd (2.500 ako uplatite u roku od 8 dana).
 3. Noću zbog osvetljenosti ulica zaboravite da uključite farove ili ste uključili samo pozicije – novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana + 6 kaznenih poena + zabrana upravljanja motornim vozilom za vozača koji koristi samo pozicona svetla.
 4. Ako vam ne radi jedan far – 5.000 rsd (2.500 ako platite u roku od 8 dana)

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

29 thoughts on “Farovi – koliko može da vas košta svetlo na autu

 • Da li za farove moze da se ode na priznavanje greske i da se umanji kazna. Naisla sam na rupu i ugasila su mi se svetla. Jos mi nije stiglo pismo. Da li ovo moze da zastari?

  • Poštovana,
   U zavisnosti od toga kako je kvalifikovan prekršaj zavisi i dalja procedura. Ako vam je izdat prekršajni nalog, radi se o mandatnoj kazni koju plaćate u roku od 8 dana. Ako je pokrenut prekršajni postupak, kada dobijete poziv od suda pokušajte sa sporazumom o priznanju prekršaja (detaljno opisano u našem tekstu http://www.amknovibeograd.com/zakon-o-prekrsajima-kako-manje-kazne/)
   Prekršaji zastarevaju kada nastupi relativna zastara (ako organ u roku od godinu dana od učinjenog prekršaja ne pokrene postupak ili apsolutna zastara – 2 godine od učinjenog prekršaja).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani,
  interesuje me da li postoji neko vreme za uklanjanje neispravnosti na vozilu.konkretno mislim na zamenu sijalice na faru (prednjem,zadnjem) u slucaju da je ista pregorela ili u slucaju trenutnog gubitka struje koje se moze resiti jednim udarcem po faru.

 • Ovo je sramota sa zamenom sijalice, treba da zaustavljamo auto i proveravamo sijalice dali su ispravne. Zalosno ali to je cista nepravda i pljacka?

 • Isto i za prvu pomoć čista krađa. Prva pomoć treba da bude preporuka a ne i obaveza jer nju mogu adekvatno da pruže samo zdravstveni radnici dok ostali mogu da nanesu više štete nego koristi. U današnjoj eri komunikacija,hitna pomoć stiže uglavnom brzo.Mislim da u današnje vreme 99,9%vozača ima neotvorene kutije Pp,

  • Pošotvani,
   Boja i tip uređaja za osvetljavanje moraju biti fabrički ugrađene i homologovane. Svaka prepravka podrazumeva atestiranje od Agencije za bezbednost saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Imam Ladu Nivu i na istoj sam zamenio postojeće farove sa led farovima. Obzirom da novi (led) farovi daleko bolje svetle od prvobitnih, interesuje me da li ću imati problema na tehničkom pregledu?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da zamena farova podleže ispitivanju jer se radi o zameni fabrički ugrađenih uređaja. Konsultujte AMSS Centar za motorna vozila o ovom pitanju da dobijete preciznija uputstva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  imam auto koji u sklopu fara ima dnevno svetlo sa sijalicom sa dva vlakna 21/5w. Hteo bih da postojeću sijalicu zamenim sa LED sijalicom. Interesuje me da li je to dozvoljeno da se uradi? Napominjem da bih hteo da promenim samo dneve sijalice, dok bi sijalice za oborena svetla zadržao postojeće halogene H7.
  Pozdrav

 • Zaboravio sam da upalim kratka svetla i nisam primetio jer su upaljena ulicna svetla, to se desilo u Beogradu i nisam siguran gde su kamere.Koliko se ceka ako me uslikala da mi stigne kazna?

  • Poštovani,
   Zavisi od ažurnosti policijske uprave. Prvo dobijate poziv da se izjasnite kao vlasnik vozila ko je upravljao vozilom naznačenog datuma. Sumnjamo da ćete imati problema za ovaj prekršaj ako niste zaustavljeni u navedenoj situaciji. Ipak vodite računa o ovome jer su kazne zaista pooštrene.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Pročitao sam komentare na ovu temu.
  Ali ipak da pitam 🙂

  Zapisnik: …“imenovani se kretao ….NA VOZILU NE RADI PREDNJE LEVO DNEVNO SVETLO“
  Čime je učinjen prekršaj iz člana 333, stav 1, tačka 95. ZOBS.

  Kazna 5000RSD (ili 1/2 u roku od 8 dana)

  Ima li osnova za primedbu, žalbu, molbu? (ili kako već formulisati)

  Nemoguće je da sam zamenim sijalicu (i majstori skidaju akumulator, neki menjaju skidanjem zaštite kod točka ili branika…) Činjenica je da ovako vozim od vikenda, tačnije 3 dana i da u toku radnog dana (juče i danas) majstori nisu mogli da me prime na zamenu sijalice.

  • Poštovani,
   Sve primedbe na zapisnik koje se tiču same situacije i događaja koji je u njemu opisan bi trebalo na licu mesta napomenuti službenom licu radi unošenja u zapisnik. Razumemo vašu situaciju ali sa druge strane u zakonu jasno stoji ispravnost svih uređaja za osvetljavanje puta i normalnu vidljivost. Ako razmišljate da pokrenete sudski postupak preporučujemo da potražite stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav zanima me da li dnevna svetla naknadno ugradjena se kaznjava.
  Jer xenon sijalice je bespotrebno trositi danju jer nisu nimalo jeftine.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Naknadna ugradnja svetala je prepravka vozila koja mora biti atestirana od strane ovlašćene organizacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Mislim da zaboravljena svetla ili kvar ni istim u sred bela dana nije nikakav prekršaj i više služi za iživljavanje policajaca jer ima puno drugih (ozbiljnih)prekršaja koje treba sankcionisati. Dovoljno je upozoriti vozača koji je zaboravio ili nezna da mu je crkla sijalica u sred dana.

 • Postovani,

  da li i dalje vazi 1500 din. umesto 3000 din. za kaznu „Zaboravili ste da upalite dnevna svetla“ ako uplatim u prvih 8 dana? Unapred zahvalan na odgovoru.

  Pozdrav,
  Aleksandar

  • Poštovani,
   Za sve mandatne kazne (što znači da vam je patrola izdala prekršajni nalog za plaćanje kazne sa uplatnicom i na poleđini poukom o kompletnoj proceduri) važi ovo pravilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zaustavljen Sam na svederevskom putu , bio Sam u prodavnici I izaso na nekih 50 m odatle stojala je patrols I zaustavila me policajac me je jako neljubazno upitao kako se snalazite po mraku , na sta ja nisam umeo da mu odgovorim , ljubazno Sam se ophodio Prema njemu I nije mi bila jasna situacija, on je onda grubo mi reko sta vozis , bez svetala , okrenuo Sam rucicu I video da je stvarno tako ,zacudjeno jel auto pisti ako se ne upale svetla I ne ugase svetla , isto tako Taj deo Vince je jako osvetljen I bio Sam u koloni koja , se kretala jako sporo I zaista nisam mogo da primetim da nije upaljeno svetlo na vozilu, mrak je pritom tek poceo da pada oko 19h , tako me je gospodin policajac zadrzao na parkingu od 20min do 30 bez nekog obrazlozenja I bilo sta rekavsi mi, I bacio mi dokumenta koja su bila sa saobracajnom zajedno u krilo jel su mu nepotrebna prethodno izvikavsi se na mene jel Sam mu slucajno dao uz licnu kartu mesto vozacne zdravstvenu , nenamerno naravno jel lice. Osecao Sam se kao kriminalac I gradjanin drugog reda , posle toga mi je samo dao prekrsajni papir ne objasnivsi mi nista , na kome je pisalo vise ne istina ukljucujuci to da nisam hteo da potpisem sto nije istina . Nakom toga izasao Sam iz vozila zeleci da upitam bilo sta nasta mi je odgovorio nadji na internetu. Nisam bio Sam u vozilu , imam devojka kao svedoka za sve ovo . Pa bi zeleo da znam sta da radim sta me ceka I sta da ocekujem. I dali za voznju od 100m gde nisam ni primetio da mi farovi nisu ukljuceni jel se sve normalno videlo treba da dam celu platu I nemam sta da jedem , I dali je potrebno da budem tako sikaniran I ponizavan od strane sluzbenog lica I izgibim pola sata vremena I ako Sam bio fin Prema istom , a nisam realno niti nekog ugrozio niti ueadio nesto sto je ozbiljan prekrsaj ( imam jednu novcanu kaznu za 13 godina vozackog staza ) , nikad osidjivan nikad privodjen. Hvala vam unapred postovani

  • Poštovani,
   Vaša situacija se sastoji od nekoliko potpuno odvojenih pravnih pitanja. Jedno je ono koje se ondosi na službena lica na čije ponašanje ili propuste možete uložiti žalbu MUP. Druga stvar je što ste vožnjom bez uklučneih svetlosnih signalnih uređaja i uređaja za obezbeđivanje normalne vidljivosti zaista načinili prekršaj (nažalost zakon ne poznaje dužinu kretanja putem kao faktor kod bilo kog prekršaja koji se tiče upotrebe svih ueđaja u vozilu koji se moraju upotrebljavati tokom učestvovanja u saobraćaju. Na zapisniku koji ste dobili na poleđini najverovatnije stoji uputstvo odnosno na prednjoj strani član ZOBS koji je prekršen na osnovu čega se pokreće prekršajni postupak. Mogućnost sporazuma je posebno pitanje obrađeno u jednom od naših tekstova.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • dali u toku dana u situaciji zaustavljanja od slzbenog lica neradi jedaf dali ima prava pisati kaznu jer ja u toku voznje po danu nemogu da uocim kad je sijalica izgorela

  • Poštovani,
   Problem nastaje kada na instrument tabli nemate obaveštenje da je pregorela sijalica. Tada je vozilo vidno u neispravnom stanju jer vam u faru gde je srednje svetlo pokvareno gori samo poziciono svetlo.Ukoliko su dnevni uslovi, za ovo ćete nažalost saznati tek kada vas zaustavi saobraćajna policija i napiše vam prekršajnu prijavu zbog vožnje neispravnog automobila.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *