Kupoprodajni ugovor – prvi korak do automobila

Kupoprodajni ugovor je jedan od najčešćih pravnih poslova na osnovu koga se vrši prenos vlasništva na automobilu.

Šta zapravo znači prenos vlasništva na automobilu?

Kada kažete da ste „preneli auto na sebe“ znači da ste stekli pravo svojine na automobilu. Zapravo, došlo je do prenosa prava svojine sa starog vlasnika na vas. Osnov za ovakav promet prava svojine je kupoprodajni ugovor.

Da li možete sami da zaključite kupoprodajni ugovor?

Da. Nema razloga da se plašite ovog postupka. Ovaj ugovor čak možete pronaći kao tipski gde je potrebno samo da popunite tražene podatke o prodavcu, kupcu, ceni i stvari koja je predmet prometa.

Kupoprodajni ugovor sa fizičkim licem:

Odlučili ste da kupite polovan auto. Našli ste odogovarajući model po odličnoj ceni. Videli ste auto i ocenili da je u odličnom stanju u odnosu na cenu. Zaključujete kupoprodajni ugovor i krećete u proceduru da biste obavili prenos vlasništva na automobilu.

Polovni automobili – oprezno kupujte! Pročitajte više ovde

 1. Popunite i potpišite kupoprodajni ugovor sa prodavcem.
 2. Overite ovaj ugovor kod javnog beležnika – od 1. marta ove godine obavezno je da sve overe vršite kod notara, a samo u mestima gde javni beležnik nije određen ovo još uvek možete uraditi u opštini ili sudu.
 3. Podnošenje poreske prijave – podnosi se na teritoriji poreske filijale po prebivalištu prodavca. Obveznik ovog poreza je prodavac, a samo plaćanje ćete obaviti u dogovoru sa njim i ugovornoj obavezi. Poreska Uprava će vam izdati potvrdu o plaćenom porezu na promet apsolutnih prava.
 4. Odlazite sa primerkom overenog kupoprodajnog ugovora i potvrdom o plaćenom porezu, registracionim listom u policijsku stanicu u vašem gradu.
 5. Dobijate potvrdu sa kojom vozite, a nakon 5-7 dana treba da preuzmete i novu saobraćanu dozvolu čime je i konačno potvrđen prenos vlasništva na automobilu.

Više o porezu na upotrebu vozila saznajte ovde

Kupoprodajni ugovor i registracija

Registracioni list ne znači da vršite tehnički pregled ako je vozilo još uvek u registraciji već da samo preuzmete ovaj list koji nije overen. Ovo možete uraditi na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.

Ako je auto iz istog registarskog područja, nije potrebno da se prethodno radi odjava tablica.

Ako je auto registrovan do nekog budućeg datuma, ovo vas ne sprečava da uradite prenos vlasništva odmah kako ne biste došli u situaciju da sebi iskomplikujete život. Nećete platiti ništa što inače ne biste platili pre ili kasnije.

Ako je automobil sa istog registarskog područja – platićete dažbine za izdavanje nove saobraćajne dozvole koju biste svakako platili kada dođe vreme za registraciju.

Ako je automobil sa drugog registarskog područja – platićete pored nove saobraćajne dozvole i naknadu za nove tablice i registracionu nalepnicu koja će važiti do istog datuma kao prethodna registracija.

Koliko iznosi porez za prenos vlasništva na automobilu?

Porez na prenos apsolutnih prava na automobilu se plaća po stopi od 2,5% od kataloške vrednosti vozila (po katalogu AMSS).

Više o porezu na prenos apsolutnih prava saznajte ovde

 

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu vožnju.

20 thoughts on “Kupoprodajni ugovor – prvi korak do automobila

 • Postovani,

  Sa web stranice skinuo sam primer Kupoprodajnog ugovora za kupovinu polovnog vozila.
  Mene buni stavka III ugovora gde se izmedju ostalog kaze:
  „Prodavac odgovara ako na prodatom vozilu postoji neko pravo treceg lica koji iskljucuje, umanjuje ili ogranicava kupcevo pravo“

  Desavalo se da kupci provere auto i da je naizgled sve u redu, ali zbog neazurnosti nasih sudova, koji ne dostavljaju podatke na vreme, kasnije shvate da su prevareni.
  Interesuje me, ako mozete da mi pomognete da razjasnim konkretnu situaciju.
  Na koji to nacin prodavac odgovara i kako kupac da izvrsi povracaj novca u sto kracem roku. Da li se ti sporovi razvlace godinama po sudovima ili to ide brzo?
  Da li bi mozda trebalo da se u ugovoru doda i recenica i da li je to, pravno gledano, ispravno ili suvisno:

  „Ukoliko se nakon potpisivanja ugovora i isplate od strane kupca, naknadno utvrdi da na prodatom vozilu postoji pravo treceg lica koji iskljucuje, umanjuje ili ogranicava kupcevo pravo Prodavac je duzan da odmah vrati kupcu kompletan novcani iznos iz ovog ugovora i nadoknadi svu nastalu stetu u vezi s tim.

  Molim vas sto pre za savet, posto uskoro kupujem auto.

  Srdacan pozdrav.
  Dejan.

  • Poštovani,
   Prema opštim pravilima Obligacionog prava prodavac odgovara za pravne nedostatke prodate stvari. Sve ovo dolazi tek do izražaja u eventualnom sporu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dal je moguce da se uradi kupoprodajni ugovor i plati porez a uraditi prenos vlasnistva na sledecu registaraciju ker ke auto skoro registrovan

  • Poštovani,
   Ne morate čekati istek registracije da bi ste izvrili porez na prenos apsolutnih prava i prenos vlasništva nad vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • poreska uprava mi je izgubila ugovor,navodno je poslato ali to meni nikad nije stiglo. sada mi je pauk odneo auto i ne mogu da uzmem bez ugovora. sutra idem sa vlasnikom kod notara,koja je procedura?

  • Poštovani,
   Kako je poreska uprava izgubila ugovor, original ste im predali na pisarnici i dobili na vašem primerku delovodni broj predmeta pod kojim je primljena dokumentacija. Ne znamo na šta konkretno mislite vezano za vlasnika i javnog beležnika. AKo idete ponovo da overavate ugovor savetujemo vam da prethodno konsultujete javnog beležnika.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koja je procedura ako je istekla registracija vozila a ja hocu da kupim i napravim kupoprodajni ugovor i da registrujem na svoje ime

  • Poštovani,
   Ako je proteklo više od 60 dana moraćete da menjate tablice, a ako vozilo ide u drugo registarsko područje promena tablica bi svakako bila obavezna.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  kupio sam auto U Beogradu, registrovan je do juna. Zeleo bih odmah da ga prebacim na svoje vlasnistvo, uradim kupoprodajni ugovor i platim porez. posto sam iz druge opstine i trenutno nisam u mogucnosti da prebacim tablice na svoju opstinu,tek za nekih mesec dana, dali mogu da vozim auto sa BG tablicama iako sam prebacio auto na svoje vlasnistvo?
  i jos jedno pitanje, kada odjavim tablice ove koja je procedura vadjenja probnih tablica i na koliko vremenski se mogu izvaditi? hvala.

  • Poštovani,
   Ne možete evidentirati vozilo sa BG tablicama na vaše ime ako nemate prebivalište na teritoriji ovog registarskog područja. Tablice se prvo moraju odjaviti pa zatim vi podnosite svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje tablica na vašem registarskom poduručju. Probne tablice se dobijaju odmah po podnošenju zahteva i izmirivanju svih propisanih dažbina. Za više informacija kontaktirajte naše kolege kod kojih i možete izvaditi probne tablice.
   http://amkjedinstvo.rs/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da biste mogli registrovati automobil potrebno vam je uverenje o plaćenom porezu koje se izdaje u filijali prodavca. Proverite za koliko možete dobiti ovo Uverenje u konkretnoj filijali.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  kupio bih vozilo (domace tablice) koje bih koristio iskljucivo za delove, a kasnije dao na otpad (na kilogram). Da li mi je dovoljan kupoprodajni ugovor overen kod notara i odjava vozila od strane prethodnog vlasnika ?

  • Poštovani,
   Pribavljanje vozila koje je u celini i ima sve sklopove za učestvovanje u saobraćaju je pravno pitanje odvojeno od vašeg daljeg raspolaganja. Preporučujemo vam da se obratite nekom od ovlašćenih auto otpada radi informisanja o željenoj prodaji za delove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam ovlašćenje u kom je navedeno da mogu registrovati auto. Mogu li da r egistrujem auto bez prisustva vlasnika koji živi u drugom gradu i tablice su tog drugog grada. Mogu li da izvršim tehnički pregled u svom gradu i platiti sve potrebne dažbine i sa tim uplatnicama otići u mesto vlasnika i podići registracionu nalepnicu bez prisustva vlasnika?

  • Poštovani,
   Vlasnik vozila vas je ovlastio da u njegovo ime možete vršiti radnje koje su navedene u ovlašćenju bez njegovog prisustva.Tehnički pregled, polisu osiguranja i takse za registraciju možete izvršiti bilo gde na teritoriji Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  U slučaju prodaje automobila, ako vlasnik ne zeli da ga odamah prevede na sebe, da li su dovoljni kupoprodaji ugovor i ugovor o ovlascenju overeni kod notara?

  • Poštovani,
   Ako kupac ne prenese vozilo na svoje ime,svaki prekršaj i svaka kazna pripisuju se vama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Ukoliko postoji overen kupoprodajni ugovor između kupca i punomoćnika prodavca (postoji ovlašćenje overeno kod notara kojim vlasnik vozila pvlašćuje punomoćnika da može izvršiti prodaju vozila i prenos na treće lice), plaćen je porez i dobijeno rešenje PU, odjavljene tablice u prebivalištu prodavca, šta je potrebno od dokumentacije radi predaje za registraciju vozila u prebivalištu kupca? Da li je potrebno dostaviti i ovlašćenje koje je prodavac dao punomoćniku da se može prodati vozilo?

  Hvala, pozdrav

  • Poštovana,
   Morate priložiti original ugovora, punomoćje, uverenje o regulisanoj poreskoj obavezi, poništenu saobraćajnu, registracioni list, polisu osiguranja, dokaze o uplati propisanih poreza i dažbina, vašu ličnu kartu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Jedna informacija mi je potrebna.. Treba da kupim vozilo koje je trenutno u kvaru, istekla mu je registracija pre mesec dana. Dogovorili smo se da vozilo odmah prenesemo. E sad, ja bih uradio kupoprodajni ugovor i platio porez, ali ne bih da ga registrujem odmah, vec kad sredim vozilo. Pa me zanima koliko imam vremena od placanja tih troskova do registracije? Inace smo na istom opstinskom podruciju.
  Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *