Bicikli u saobraćaju – da li pravilno vrtimo pedale?

Bicikli u saobraćaju su u evropskim zemljama veoma česta pojava. U mnogim gradovima Evrope je ovo prevozno sredstvo veoma korišćeno zbog svoje praktičnosti i brzine kretanja po gradskim ulicama, ali isto tako i zbog ekonomičnosti i svesti o zagađenju životne sredine koju prouzrokuju automobili.

Ipak pored ove dobre strane koju nam pružaju bicikli, moramo se osvrnuti i na bezbednost biciklista kao učesnika u saobraćaju. Kakvo je stanje u Srbiji i kakva je perspektiva bicikla kao prevoznog sredstva?

Koja pravila morate da znate?

Da biste bezbedno učestvovali u saobraćaju morate poštovati i poznavati osnovna pravila saobraćaja i kretanja kako bicikala, tako i motornih vozila u saobraćaju.

  • Starosna ograničenja za upravljanje biciklom

Dete mlađe od 14 godina ne sme upravljati biciklom na javnim putevima.

Dete sa navršenih 9 godina može samostalno upravljati biciklom u pešačkoj zoni, Zoni usporenog saobraćaja, Zoni 30, Zoni škole ili nekategorisanom putu.

Dete mlađe od 9 godina može upravljati pod nadzorom lica starijeg od 16 godina u Pešačkoj zoni i Zoni usporenog saobraćaja.

  • Pravila kretanja po putu

Biciklisti se moraju kretati biciklističkom trakom, ako postoji na putu, i to desnom trakom u odnosu na smer kretanja saobraćaja.

Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera se takođe vozi desnom stranom u smeru kretanja. Potrebno je poštovati oznake na kolovozu i oznake na biciklističkoj stazi.

Prilikom kretanja po trotoaru biciklista je dužan da pored sebe gura bicikl.

Za prelaz preko kolovoza vozač bicikla mora da koristi obeležen prelaz biciklističke staze preko ulice ili puta, ili standardan pešački prelaz u nedostatku posebno obelećenog prelaza za bicikliste.

Zabranjeno je kretanje biciklima na delu puta gde je to određeno saobraćajnim znakom, kao i na javnim putevima koji su rezervisani za saobraćaj motornih vozila.

Prilikom vožnje noću bicikl mora biti opremljen tako da ima uključeno najmanje jedno belo svetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. Poželjno je da upotrebite i svetloodbojni prsluk.

  • Prevoz lica

Vozač stariji od 18 godina može da prevozi dete do 8 godina starosti samo ako je na biciklu ugrađeno posebno sedište koje je čvrsto spojeno za ram bicikla.

Zabranjeno je prevoženje lica na sklopovima bicikla koji nisu namenjeni za sedenje.

Bezbednost saobraćaja i bicikli

Biciklom se upravlja uz desnu ivicu kolovoza, u širini od najviše 1m, ako ne postoji biciklistička traka ili staza.  Upravlja se na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju – vožnja bez držanja ruku na volanu, sklanjanje nogu sa pedala, mahanje rukama i nogama, podizanje bicikla na zadnji točak.

Umor – neprijatelj bezbedne vožnje. Saznajte više ovde

Biciklista ne sme da se pridžava za drugo vozilo ili da dozvoli da ga drugo vozilo potiskuje ili vuče. Prilikom skretanja potrebno je dati znak rukom i uveriti se da možete bezbedno izvesti ovu radnju. Svetlosna signalizacija važi i za bicikliste kao i pravila o propuštanju pešaka.

Biciklisti su jedna od ugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju iz više razloga:

  1. Bicikle mogu da voze skoro svi (deca različitih uzrasta, adolescenti, mladi, odrasli, penzioneri). Ovo je svakako jedna od prednosti ovog prevoznog sredstva ali i potencijalna opasnost. Kako zbog mana u poznavanju propisa i pažnji tako i zbog slabije mogućnosti predviđanja opasnih situacija kod dece i mlađih.
  2. Vozačka kultura i odnos prema biciklima u saobraćaju – stvar je jasna kao dan. Nedostatak vozačke kulture i tolerancije kao i bahato ponašanje prema ostalim učesnicima u saobraćaju je nešto što je nažalost vrlo prisutno na našim ulicama i putevima.
  3. Nepoštovanje saobraćajnih propisa – kako od strane vozača automobila, tako i od strane samih biciklista.
  4. Veština upravljanja i korišćenje opreme – za vožnju bicikla sem nekih zakonskih ovlašćenja nije predviđena posebna obuka. Od vas zavisi da li ćete dobro savladati vožnju bicikla.
  5. Postojanje infrastrukture prilagođene kretanju bicikala – biciklističke staze i trake su osnova bezbednog učestvovanja biciklista u saobraćaju. Grad Beograd je poslednjih godina značajno napredovao u izgradnji ove infrastrukture.

Gde su u Beogradu posebne površine namenjene za kretanje bicikala?

bicikli

Preuzeto sa sajta www.biciklirajbeogradom.com 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *