Lampice na instrument tabli – šta ne smete zanemariti?

Lampice na instrument tabli su veoma bitan element normalne i sigurne vožnje i upotrebe automobila. Instrument tabla putem ovih indikatora pokazuje koji uređaji na vozilu su u funkciji, koji su u problemu, a koji su neispravni.

Lampice na instrument tabli takoreći, prenose poruke koje vam vaš auto šalje. Ako su te poruke upozorenje da nešto ne funkcioniše, nikako ne treba da zanemarite ovo stanje i nastavite vožnju kao da se ništa ne dešava.

Ipak, svesni smo da mali broj vozača čita detaljno uputstvo koje dobije uz auto. Na početku je najlakše samo voziti. Iznenađenje koje se pojavi kada se uključe neke nepoznate lampice može biti veoma neprijatno.
Za početak je bitno da se upoznate sa nekim od simbola koje ne biste smeli da zanemarite.

Lampice na instrument tabli – osnovna pravila

Za početak kada sledeći put sednete u vaš auto, ubacite ključ u bravu ili pritisnite dugme za startovanje tako da date samo kontakt. Tada će se na instrument tabli uključiti sve kontrolne lampice koje postoje na vašem automobilu. Obratite pažnju na simbole na njima.

 • Ne paničite ako se upali neka od lampica koju do sada niste videli. Najverovatnije da je kompjuter registrovao neki problem i da vas na to samo upozorava. Ako je lampica crvene boje zaustavite se dok ne proverite o čemu se radi.
 • Čuvajte uputstvo ili priručnik koji ste dobili prilikom kupovine automobila. Ako kupujete polovan automobil ne bi bilo loše da tražite od prodavca da vam preda i ovakav priručnik ili uputstvo.
 • Ne zanemarujte signale koje vam šalju lampice na instrument tabli – ovo nije Božićna jelka i nikako ne bi trebalo da vozite dugo sa šarenilom boja na instrument tabli vaših kola.

Lampice na instrument tabli – boje koje upozoravaju

 1. Crvena označava potencijalno ozbiljne probleme na koje morate odmah da obratite pažnju, ili vas podseća na nešto bitno za nastavak daljeg kretanja (aktivna parkirna kočnica).
 2. Žuta vas upozorava da bi trebalo da se servisira ili popravi nešto.
 3. Zelena i plava obaveštavaju da je neki uređaj aktivan.

Ako morate da parkirate zbog kvara tu je AMSS pomoć na putu!Saznajte više

Lampice na instrument tabli – šta se podrazumeva da znate?

Neke lampice na instrument tabli su toliko poznate da o njima nećemo dugo pričati. Teško da ima vozača koji ne zna šta znači upaljena žuta lampica za gorivo ili kako izgleda simbol upaljenih srednjih / dugih svetala.

Lampice na instrument tabli – kada obavezno da reagujete?

Kada ovo vidite ispred vas, vreme je za parkiranje auta ili vožnju pravo do servisa. Nikako nemojte nastaviti da vozite duže nakon uključivanja ovih lampica jer možete izazvati ozbiljnija oštećenja bitnih sklopova automobila i ugroziti bezbednost vas i drugih učesnika u saobraćaju.

Ulje je jedan od najbitnihih elemenata za ispravno funkcionisanje motora. Pumpa za ulje omogućava njegov stalan pritisak i protok. Curenje, kvar na pumpi, premalo ili previše ulja može izazvati oštećenja motora, a verujte to je skupo. Nikako nemojte ignorisati ovu lampicu.

Lampice na kontrolnoj tabli

Ova lampica znači samo jedno – potrebno je ODMAH STATI! Proverite nivo tečnosti za hlađenje, funkcionisanje ventilatora i protočnost usisnika za vazduh. Dalja vožnja pod ovom signalnom lampicom može dovesti do totalnog kvara motora pa čak i požara na vozilu.

Ova lampica signalizira da imate problem sa dopunjavanjem akumulatora i da će veoma izgledno doći do situacije da će doći do njegovog pražnjenja. Ovo može uzrokovati problem sa svetlima, servo uređajem pa čak i motorom. Može značiti prostu dotrajalost akumulatora ali i neke ozbiljnije kvarove (alternator i dr.).

Kvar ili problem sa vazdušnim jastucima u vozilu. Obavezno prekontrolišite što pre o čemu se radi. Vazdušni jastuci su veoma bitan element bezbednosti prilikom sudara koji vam može sačuvati život.

Ovo signalizira da je vaš kompjuter detektovao problem sa motorom. Makar ovo bila samo greška – pravac servis. Potrebno je otići na dijagnostiku kako biste bili sigurni o čemu se radi.

Ova lampica signalizira da je pritisak u vašim pneumaticima ispod onoga koji bi trebalo da bude. Do ovoga može doći iz različitih uzroka (oštećenje, loš ventil na pneumatiku, nepravilno postavljanje…). U svakom slučaju nikako ne treba da ignorišete ovu lampicu jer možete ugroziti vaš i tuđe živote naročito prilikom brze vožnje.

Problem sa grejačem u dizel motoru. Ovo je deo koji vam omogućava startovanje dizel motora i ima funkciju sličnu svećicama na benzincu, pa stoga obratite pažnju da odmah proverite ovo.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

19 thoughts on “Lampice na instrument tabli – šta ne smete zanemariti?

 • Mozda mi mozete pomoci molim Vas Audi A6 2014 god 85000km pali se lampica zuta ovog grijaca i gubi snagu auto je bilo ok samo sam natankao bolji dizel i upalila se preko 2 gas ne ide gore i vise od 70km/h nemoze ici bio sam kod mehanicara i nemoze pronaci sta je u pitanju odgovorite mi
  Unaprijed zahvalan

 • Na mom audiu a6 konstantno gore sve lampice molim vas pomozite mi I uputite sta da radim Audi je 2009 god.HVALA

  • Poštovani,
   Obratite se ovlašćenom servisu ili drugom serviseru osposobljenom za vašu marku automobila
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Na Fiat Evu 2011 istovremeno su se upalile lempica za motor i lampica trougao sa znakom uzvika u njemu. Sta može biti? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Lampica na komandnoj tabli koja označava motor najčešće znači da kompjuter detektuje grešku vezanu za rad motora.
   Najbolje bi bilo da uradite dijagnostiku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • GOLF 5,1.9 tdi,2007. god,Majstor mi je detektovao problem EGR ventila,jer mi se palio znak kvara grejača,a potom i žuta lampica.Naručio je i montirao nov egr ventil(cena 13100,00),međutim problem je i dalje tu,i pored par puta restartovanja,kaže da su svi parametri zadovoljavajući,znak za kvar grejača se pojavljuje.Kad stanem i ponovo startujem auto,koje usput da kažem,pali i po ovoj hladnoći iz prve,znak se ugasi.Inače u zadnje vreme ne vozim mnogo,a sa ovim problemom ne ide mi se na duži put

  • Poštovani,
   veoma moguće da je problem u senzorima čestica čađi, pokušajte sa malo dužom vožnjom na otvorenom putu u većim obrtajima motora, ali svakako preporučujemo da ako problem nastavi da se pojavljuje, posetite ovlašćenog servisera za VW.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Hvala Vam na izdvojenom vremenu.Majstor je u toku vožnje pratio i stanje čestica,i nisu problem.
  Ja sam već pravio jednu dužu vožnju izvan grada,nakon zamjene EGR,neću da kažem da sam divljao,žuta lampica je non stop uključena,samo povremeno i lampica grejača.Kad sam stao,ugasio auto,nakon paljenja žuta se ugasila,ja se ponadao,ali…Majstor kaže da će da je ostalo da pregleda instalaciju…nema kraja !
  Pozdrav !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *