ABS – sistem koji vam pomaže da stanete

ABS sistem je akronim sa kojim je upoznat gotovo svaki vozač. Da li auto ima ABS? Da li radi? Uključio se ABS… Samo su neke od mnogih fraza koje često možete čuti kada se u društvu povede priča o kolima.

Iako se o ovom sistemu mnogo priča, samo mali broj vozača je zaista upućen kako on funkcioniše i čemu zaista služi. Da biste se upoznali daćemo vam neke od osnovnih informacija šta je ABS i koliko vam može pomoći?

Šta znači činjenica da na kolima postoji ABS sistem?

Da bismo upoznali funkcionisanje nečega treba da pođemo od samog naziva. Od čega je skraćenica ABS?

Anti-lock Braking System – Sistem protiv blokade prilikom kočenja

Svako od nas je u saobraćaju imao potrebu da iz nekog razloga oštrije koči. Ovo su po pravilu situacije u kojima je ugrožena vaša ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Dete koje pretrčava put, drugi auto koji se nije zaustavio u raskrsnici, životinja na putu, oštećenja na kolovozu koja nisu obeležena… Samo su neke od situacija kada ćete „leći“ na kočnicu. Ipak zakoni fizike kažu da se sa određene brzine kojom ste se kretali ne možete zaustaviti u mestu.

Naglo i oštro neprekidno delovanje na komandu kočnice će svakako početi da deluje i kočioni sistem će dejstvovati na točkove putem diskova i doboša ali će točkovi u toj situaciji ostati blokirani. Kočioni sistem deluje na sva četiri točka što može dovesti do toga da pri oštrom kočenju možete imati efekat skijanja.

Grčevito ste pritisnuli kočnicu, ali na vaše užasavanje nastavljate da klizate po putu. Kada shvatite da će vam faliti još par metara puta da biste stali pre prepreke počinjete da motate volanom – ali ni to ne pomaže. I dalje nastavljate da klizate po putu, a ono što vas onemogućava u svemu što ste pokušali je upravo vaša noga koja i dalje grčevito drži pedalu kočnice pritisnutu do kraja.

ABS sistem je upravo projektovan da spreči ovakvu situaciju u kojoj ćete imati zablokirane točkove koji klizaju po putu.

Kako radi?

ABS sistem preko senzora na točkovima kontroliše momenat kada kočiona sila počinje da deluje u toj meri da blokira točak. Tada ABS smanjuje dejstvo kočenja da bi ga zatim odmah ponovo omogućio (ako i dalje držite pritisnutu kočnicu) takođe do momenta blokade.

Ovo delovanje sistema može da se ponavi do 15 – 16 puta u sekundi i da na taj način spreči da dođe do blokade točkova, a samim tim ABS vam omogućava da povratite upravljivost automobila.

Napomena: ABS sistem vam neće pomoći da brže ukočite! Ovo nije kočničar koji treba da koči umesto vas. To je pomoć da pri naglom kočenju ostanete upravljivi i da sprečite proklizavanje.

Da li skraćuje zaustavni put?

Teoretski ne. Praktično će to često biti slučaj.

Iskusan vozač bi kočenjem bez ABS sistema najverovatnije ostvario podjednak efekat doziranjem sile kočenja. Međutim kako do oštrog kočenja i dolazi u nepredviđenoj situaciji, ovo može dovesti manje iskusne vozače u situaciju da odreaguju nagonski i kočenjem zablokiraju točkove.

ABS sprečava ovo i omogućava vam da iskoristite pun kapacitet kočnica. Zbog toga će auto sa ovim sistemom ostvariti kraći zaustavni put od onog auta kod koga dođe do blokade točkova i proklizavanja.

5 načina za održavanje kočnica – pročitaj ovde

Kako znate da deluje?

ABS sistem prilikom aktiviranja po pravilu daje dosta bučan zvuk „trešenja“, a i osetićete vibracije na pedali kočnice. Nemojte da vas ovo uplaši dodatno u već stresnoj situaciji.

Napomena: Ne isprobavajte vaš ABS na ulici. Naglo zaustavljanje može ugroziti bezbednost vas i drugih učesnika u saobraćaju. Dovoljno je da na nekom parkingu pre zaustavljanja jače stisnete pedalu kočnice da biste osetili kako ABS radi.

Ako dođe do kvara na sistemu, ovo će vam biti signalizirano na komandnoj tabli uključivanjem žute lampice sa oznakom „ABS“.

Napomena: Na ovakve kvarove reagujte odmah. Navika na ovaj sistem pa ostanak bez njega može biti opasan momenat za vašu bezbednu vožnju i kočenje.

Kada se još aktivira?

ABS sistem se najlakše aktivira prilikom kočenja na klizavim podlogama. Sneg, led, blato, vlažan kolovoz… Ovde najčešće dolazi do proklizavanja jer pneumatici ne ostvaruju normalno prijanjanje zbog odsustva trenja pa će se i ovaj sistem lakše aktivirati.

Napomena: Na klizavim i rastresitim podlogama će se sistem aktivirati iako kočenje nije bilo oštro. Ovo može biti problematično ali samo ako ne prilagodite brzinu uslovima na putu.

 5 najčešćih problema pri vožnji po snegu – pročitaj ovde

 

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *