Strana vozačka dozvola u Srbiji

Strana vozačka dozvola u Srbiji i njena upotreba su jedno od čestih pitanja vozača kako onih sa stranim državljanstvom, tako i naših državljana koji su stekli državljanstvo druge zemlje ili žive i rade u inostranstvu.

Napominjemo da je osnovni uslov za upravljanje vozilom u saobraćaju u R. Srbiji posedovanje vozačke dozvole za upravljanje onom kategorijom vozila kojom vozač upravlja. Ovo se odnosi kako na nacionalnu vozačku dozvolu tako i na inostrani vozački dokument.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja i strana vozačka dozvola u Srbiji

***NOVO***NOVO***

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja su stupile na snagu 26.03.2018. godine, a primena ovih izmenjenih i novih normi počinje 8. dana od objavljivanja u Sl. Glasniku, dakle 03.04.2018.

Među pravilima koja su izmenjena su i ona koja su regulisala upotrebu strane vozačke dozvole. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Da li se strana vozačka dozvola u Srbiji može koristiti i pod kojim uslovima?

Strana vozačka dozvola u Srbiji se može koristiti od strane sledećih lica:

1. Stranac koji privremeno boravi u Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize.
2. Domaći državljanin (R. Srbija) koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Srbiju.

Napominjemo: Lica sa stranom vozačkom dozvolom su dužna da kod sebe imaju dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritriji R.Srbije kada upravljaju vozilom u saobraćaju i da ga pruže na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.

Da li je uz stranu neophodna i međunarodna vozačka dozvola?

Prema pravilu reciprociteta međunarodna vozačka dozvola je neophodna uz stranu vozačku dozvolu za one države koje imaju ovaj isti uslov za domaće vozače kada upravljaju vozilima na teritoriji tih država.

međunarodna vozačka dozvola

Napominjemo da međunarodna vozačka dozvola važi samo uz nacionalnu vozačku dozvolu i da se uvek pokazuje u paru.
Koje države traže međunarodnu vozačku dozvolu našim vozačima – saznajte OVDE.

Koliko dugo se može upotrebljavati strana vozačka dozvola u Srbiji?

Strana vozačka dozvola kao i strana međunarodna vozačka dozvola prestaju da važe u saobraćaju na putevima R.Srbije protekom roka od 12 meseci:

 • Od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od 6 meseci ili stalno nastanjenje
 • Od dana izdavanja diplomatske lične karte
 • Od dana ulaska državljanina R.Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Srbije.

Šta ako imate stranu i nacionalnu vozačku dozvolu?

Pravilo po kome niko ne može u isto vreme da koristi dve ili više vozačkih dozvola izdatih od strane dve države ostaje na snazi ali čini se u nešto ublaženoj varijanti.

Zakon sada predviđa da ako vozač poseduje važeću srpsku vozačku dozvolu i inostranu vozačku dozvolu koja nije izdata po osnovu zamene srpske vozačke dozvole ima obavezu da koristi srpsku vozačku dozvolu kada upravlja vozilom u saobraćaju na teritoriji R.Srbije.

saobraćajna policija

Deo zakona koji reguliše posebne mere i ovlašćenja službenih lica predviđa da će se oduzeti inostrana vozačka dozvola ako se u kontroli saobraćaja zatekne vozač koji koristi vozačku dozvolu suprotno ovom pravilu.

Imate problem sa parkiranjem u Beogradu? Imamo rešenje za vas

***NOVO*** NOVO***

Javni parking nije jedina mogućnost za parkiranje u Beogradu. Kao reakcija na preopterećenost grada automobilima i manjak parking prostora pojavila se kompanija sa idejom da reši ovaj problem – deljenjem parking mesta (parking share). Lako parkiraj je internet servis koji omogućava spajanje vlasnika parking mesta sa onima kojima je parking potreban, lako i bez ličnog upoznavanja.

Ako tražite parking, neophodno je da Lako parkiraj aplikaciju instalirate na vaš Android/iPhone uređaj, unesete gde, kada i koliko dugo planirate  parkirati svoje vozilo, dok plaćanje možete izvršiti sa platnom karticom (možete kupiti pripejd kredit ili možete napraviti jednu transakciju za parkiranje). Postoji mogućnost otvaranja traženog garažnog mesta putem ove aplikacije.

Više o parkiranju u privatnim gražama saznajte OVDE

Strana vozačka dovzola u Srbiji – kako je zameniti

Strana vozačka dozvola u Srbiji kojoj nije istekao rok važenja će se zameniti bez polaganja vozačkog ispita i ispita iz prve pomoći na osnovu zahteva sledećih lica:

 • Strancu kome je odobren boravak od najmanje 6 meseci
 • Strancu kome je izdata dozvola za stalno nastanjenje
 • Osoblju diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i međunarodnih organizacija u R.Srbiji.
 • Osoblju stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava i stranih dopisništava
 • Državljaninu R.Srbije koji se vrati iz inostranstva odnosno dođe u Srbiju da u njoj stalno boravi.

Napominjemo: Ova odredba se ne odnosi na inostrane privremene, probne i sliče vozačke dozvole. I prilikom zamene moraju biti ispunjeni ostali opšti uslovi za izdavanje vozačke dozvole.

Ako se iz teksta strane vozačke dozvole ne može zaključiti za koju kategoriju ili vrstu motornih vozila je izdata ili da li joj je istekao rok važenja, za izdavanje srpske vozačke dozvole će biti potrbno da podnosilac zahteva priloži ispravu iz koje se ovi podaci mogu utvrditi.

Strana vozačka dozvola u Srbiji – postupak zamene

Ako zahtev za zamenu podnosi domaći državljanin potrebno je da priloži:

 • Važeću inostranu vozačku dozvolu sa overenim prevodom od strane ovlašćenog sudskog tumača.
 • Važeću ličnu kartu na uvid.
 • Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje tom kategorijom vozila.
 • Dokaz o plaćenoj taksi i naknadama za izdavanje vozačke dozvole.

Ako zahtev podnosi strani državljanin potrebno je da priloži:

 • važeću inostranu vozačku dozvolu i overen prevod
 • Važeću putnu ispravu
 • Dokaz o odobrenom boravku u Republici Srbiji dužem od 3 meseca
 • Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje tom kategorijom vozila – ovde važi pravilo reciprociteta
 • Dokazi o uplati taksi i naknada za izdavanje vozačke dozvole

Da li se može voziti vozilo registrovano u inostranstvu?

Jedna od poezanih tema sa inostranim elementom je svakako i vožnja automobila koji je registrovan u inostranstvu.

I ovde su promenjene i dodate određene odredbe koje su konačno legalizovale vožnju vlasnika automobila koji ih uvoze odnosno njihovo kretanje do mesta carinjenja.

Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Srbiji ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište (lična karta) u R.Srbiji.

Ako vozite ovakav automobil, a ne spadate u neku od kategorija koje čine izuzetak od pravila da ne smete voziti auto registrovan u inostranstvu rizikujete carinski prekršaj i potencijalno oduzimanje vozila.

Izuzuzetak kada se auto registrovan u inostranstvu mogu voziti ona lica koja imaju prebivalište u Srbiji:

 • Ako imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci
 • Ako upravljaju rent -a-car vozilima
 • Ako upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo da upravlja ovakvim vozilom
 • Ako urpavljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u
 • Srbiji odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže 5 dana od ulaska na teritoriju Srbije.
 • Ako upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u R.Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu

 

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je informativnog karaktera i sadrži sumaran pregled novih zaonskih pravila o stranoj vozačkoj dozvoli. Stavovi izneti u ovom i drugim našim tekstovima ne predstavljaju zvanična pravila niti obavezu postupanja za bilo koga.

Sve dileme i nejasnoće uvek rešite postavljanjem pitanja nadležnom državnom organu.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

150 mišljenja na „Strana vozačka dozvola u Srbiji

 • pozdrav,,….a gde se vadi potvrda o duzini boravka…da se pokaze uz nemacku vozacku dozvolu …sta priloziti kada dodjem na tri nedelje iz nemacke i vozim tatin Auto novosacke table..a moja dozvola je nemacka…..ja sam drzavljanin srbije…licna karta r.srbije..vozacku SRB sam preveo u nemackoj prosle godine.

  • Poštovani,
   Za sada ovo pitanje ni nama nije najjasnije na koji način je zamišljeno obezbeđivanje ovog dokumenta osim pečata u pasošu koji ne mora postojati ukoliko se pasoš prosto očita elektronski.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • hvala na odgovoru.svako dobro. !!! ali pecat na ulazu u srbiju nelupaju u nase SRB pasose.samo citaju elektronski..ali jos uvek policija nemoze da ocita to na putu kada stopira Auto.

    • potvrda se vadi u SUPu, to je obican beli karton na kojem pise kada ste usli u drzavu i koliko ostajete.. po pravilu, morate se prijaviti SVAKI put pri ulasku u Srbiju u roku od 24h

     • Poštovani,
      Svaki strani državljanin mora da se prijavi u roku od 24h i odjavljuje ga pogranična policija pošto napusti državu i svaki put mora da se prijavljuje po ulasku u državu.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, imam jedan primer pa me zanima da li je to moguce :
  Majka moje verenice ima automobil stranih registarskih tablica ( ona ima prebivaliste u Nemackoj) , Da li je moguce da dobijem neki vid potvrde ili ovlascenja s kojim bih mogao i ja da vozim taj automobil u inostranstvu ( iako nisam gradjanin Nemacke tj. i dalje se vodim kao gradjanin Srbije) i da li postoji mogucnost da isti vozim u Srbiji. hvala unapred 😀

  • Poštovani,
   Ako imate prebivalište u Srbiji ne možete voziti automobil registrovan u inostranstvu kao što smo naveli članove zakona u tekstu. Što se tiče dobijanja ovlašćenja to zavisi od organa države čiji je gospođa državljanin odnosno gde ima mesto prebivališta, mada ne vidimo jasan osnov da se vama bez kontakta sa navedenom državom izda takvo ovlašćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo, jedno pitanje
  Iznajmila Sam auto na aerodromu i sada citam ovde i nije mi jasno jel mi treba medjunarodna vozacka dozvola jer zivim u Svajcarskoj i imam dozvolu iz Svajcarske a dolazim samo na 7 dana u srbiji? Imam srpski pasoš, i licnu kartu iz Ch.

  • Poštovana,
   Prema pravilu reciprociteta kao imaocu svajcarske vozačke dozvole vam je potrebna i MVD izdata u CH.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Državljanin sam Srbije, lična karta je iz Srbije, ali imam crnogorsku vozačku dozvolu. Interesuje me da li sada mogu ovde (u Srbiji) da vozim auto sa domaćim tablicama ili ipak moram da prevedem dozvolu ?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Naše mišljenje je da nova pravila propisuju da sa stranom dozvolom možete upravljati vozilom uz dokaz o dužini boravka u R. Srbiji s obzirom da je ovo svakako duže od godinu dana smatramo da biste bili dužni da zamenite vozačku dozvolu. Predlažemo da konsultujete Upravu za upravne poslove ili Upravu saobraćajne policije da čujete stav odnosno tumačenje novih pravila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  zanima me da li je mogu voziti u Srbiji sa stranom vozačkom dozvolom tačnije slovačkom, državljanin sam Republike Srbije, imam ličnu kartu i pasoš Republike Srbije.

  • Poštovana,
   Nova pravila kažu da domaći državljanin može upravljati sa stranom dozvolom ako prebiva ili boravi u inostranstvu pa dođe u Srbiju, pri čemu je neophodno posedovati dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritriji R.Srbije kada upravljaju vozilom u saobraćaju i da ga pruže na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica. Predlažemo da proverite kako Saobraćajna policija tumači ove nove norme i koji se tačno dokument u ovakvom slučaju smatra dokazom o dužini boravka u kontinuitetu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Zanima me da li je moguće zameniti stranu vozačku dozvolu(američku) za srpsku dozvolu, iako sam položio kod nas i imam probnu. Ali pošto me je zahvatio novi zakon jer sam položio posle 3.4.2018 imaću probnu dve godine. Pa me zanima da li je moguće da zamenim za pravu dozvolu.

  Unapred zahvalan

  • Pošotvani,
   Ne razumemo vas najbolje. Pravila o važenju probne dozvole o kojima govorite počinju da se primenjuju nakon godinu dana od stupanja zakona na snagu. Dakle nećete imati probnu dozvolu dve već godinu dana. Zamena inostrane dozvole je u principu moguća uz poštovanje pravila reciprociteta i evenutalnih dodatnih zahteva (polaganje vozačkog ispita).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,

    Izvinjavam se na svojoj neobaveštenosti, ali ako sam dobro razumeo, ako sam položio 15.04.2018. probnu dozvolu ću imati godinu dana, a ne dve?

    • Poštovani,
     Nova pravila o izdavanju i važenju probnih dozvola počinju da se primenjuju godinu dana od stupanja zakona na snagu. Sve dozvole izdate do tog datuma se izdaju prema starim pravilima, s tim što ograničenja po novom važe od 03.04.2018. godine.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani. Imam bosansku vozačku i ličnu, srpski pasoš i auto na srpske table (na moje ime). Da li mogu da vozim svoj auto u Srb. sa BiH vozačkom i ličnom?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da ako posedujete i srpsko državljanstvo i ličnu kartu obratite pažnju na uslov da se ne smatrate stranim državljaninom te da se može ustanoviti da ste bili u obavezi da zamenite vozački dokument. Konsultujte Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li neko zna koliko iznose troskovi zamene inostrane vozacke dozvole za dozvolu Srbije? Imam srbijansko drzavljanstvo ali bosansku vozacku dozvolu. Unapred hvala. Pozdrav

  • Poštovani,
   Koliko smo informisani, pored takse RAT 8200 rsd približno, još oko 1000 rsd plaćate za izdavanje novog obrasca, tako da ukupno oko 10.000 rsd košta zamena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  da li mogu voziti automobil registrovan u BiH, tacnije RS, ukoliko posjedujem obje licne karte i oba pasosa, a vozacka je iz Srbije?
  I da li u slucaju prenosa vozacke u Republiku Srpsku mogu voziti na teritoriji Srbije vozilo registrovano u RS.

  • Poštovani,
   U ovom slučaju nije merodavno da li imate vozačku dozvolu jedne ili druge države već državljanstvo odnosno prebivalište (po pravilu ne možete posedovati dve lične karte)

   Kao što je navedeno u tekstu:

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Srbiji ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište (lična karta) u R.Srbiji.

   Ako vozite ovakav automobil, a ne spadate u neku od kategorija koje čine izuzetak od pravila da ne smete voziti auto registrovan u inostranstvu rizikujete carinski prekršaj i potencijalno oduzimanje vozila.

   Izuzuzetak kada se auto registrovan u inostranstvu mogu voziti ona lica koja imaju prebivalište u Srbiji:

   Ako imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci
   Ako upravljaju rent -a-car vozilima
   Ako upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo da upravlja ovakvim vozilom
   Ako urpavljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u
   Srbiji odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže 5 dana od ulaska na teritoriju Srbije.
   Ako upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u R.Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, pod zamenom strane dozvole se podrazumeva izdavanje nase a da li vracaju i stranu ili ne?

  Hvala unapred.

 • Pozdrav,

  Dolazim iz Australije, imam Australijsku vozacku dozvolu, srpski pasos i licnu kartu koji vaze, ali mi je srpska vozacka dozvola istekla.

  Sta mi treba kako bih mogla da vozim rent-a-car u Srbiji posto dolazim na mesec dana u junu?

  Hvala.
  Jelena

  • Poštovana,
   Proverite sa konkretnom rent a car agencijom koje uslove traže za iznajmljivanje automobila. Povedite računa da niko ne može imati dve vozačke dozvole izdate od organa dve države i o postupanju u tom slučaju, a naročito budući da ulazite sa srpskim dokumentima i imate samo njih.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Šta ako imate stranu i nacionalnu vozačku dozvolu?
    Pravilo po kome niko ne može u isto vreme da koristi dve ili više vozačkih dozvola izdatih od strane dve države ostaje na snazi ali čini se u nešto ublaženoj varijanti.

    Zakon sada predviđa da ako vozač poseduje važeću srpsku vozačku dozvolu i inostranu vozačku dozvolu koja nije izdata po osnovu zamene srpske vozačke dozvole ima obavezu da koristi srpsku vozačku dozvolu kada upravlja vozilom u saobraćaju na teritoriji R.Srbije.

    • Poštovani,
     Kako član 183 predviđa pravilo ostaje da niko ne može koristiti istovremeno dve vozačke dozvole s tim da oni vozači koji imaju i stranu vozačku dozvolu koja nije izdata po osnovu zamene nacionalne vozačke dozvole R.Srbije dužni su da koriste srpsku vozačku dozvolu dok upravljaju vozilom na teritoriji R.Srbije.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam Crnogorsko drzavljanstvo i vozacku dozvolu. Dobio sam drzavljanstvo Srbije i zivim u Beogradu. Radim na prekookeanskim brodovima tako da provodim 6,7 mjeseci van zemlje. Hocu li imati problema sa saobracajnom policiom( 2 do 3 mjeseca koliko provedem u BG ) ako upravljam kolima sa SRB tablicama koja se vode na suprugu koja je drzavljanin Srbije.

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da ako koristite stranu vozačku dozvolu kao što smo naveli u tekstu prilikom kontrole vam može biti tražen dokaz o dužini boravka u Srbiji u kontinuitetu na osnovu čega se ceni i da li ste u obavezi promene inostranog obrasca vozačke dozvole. Predlažemo da uskladite vozački dokument sa mestom prebivališta. Takođe toplo preporučujemo da direktno od Uprave za upravne poslove ili Uprave saobraćajne policije potražite odgovor jer je za sada prilično nejasno na koji način dokazujete boravak u kontinuitetu kao domaći državljanin.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li je moguće upravljati vozilom srpskih registarskih tablica, putem ovlašćenja. ( sa francuskom vozačkom dozvolom, i da li može sa kosovskom?)
  Npr. Vozilo je na mene, a za letnji period da upravlja moji brat koji živi u Francuskoj, ako poseduje ove dve vozačke a inače je državljanin Srbije.
  Hvala

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da tokom privremenog boravka možete upravljati sa vozačkom dozvolom R.Francuske uz pravilo recipročne obaveze posedovanja i međunarodne vozačke dozvole. Predlažemo vam da konsultujete i Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju naročito oko statusa vozačkih dokumenata koji su regulisani posebnim sporazumima (KiM).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  pre bukvalno dva meseca sam zamenila srpsku vozačku dozvolu za austrijsku pošto sam poslednje tri godine živela u Beču, inače sam srpski državljanin i imam prebivalište i u Srbiji (nisam se odjavljivala). Srpska vozačka dozvola bi mi inače istekla u avgustu. Kako je neočekivano iskrsla situacija da se moram vratiti u Srbiju na duže od godinu dana, da li ja moram podneti zahtev za zamenu vozačke dozvole u avgustu ili imam pravo da vozim sa austrijskom dozvolom do godinu dana? Tj. da li datum isteka srpske vozačke dozvole igra neku ulogu, budući da mi je austrijska dozvola izdata sa rokom od datuma zamene?

  • Pošotvana,
   Ako ste izvršili zamenu vozačkog dokumenta, obrazac srpske dozvole se vraća organu izdavaocu (MUP R.Srbije) tako da ga ne možete produžavati jer od zamene vi imate samo vozački dokument Austrije. Korišćenje strane dozvole je od skoro uslovljeno posedovanjem dokaza o dužini boravka na teritoriji Srbije u kontinuitetu. Ipak kako se radi o novim pravilima predlažemo da konsultujete Urpavu saobraćajne policije po ovom pitanju jer još nemamo informacije o zvaničnim stavovima ovog organa o postupanju po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zelim da registrujem kola na sebe u bih, imam dvojno drzavljanstvo i probnu vozacku srbije.
  Da li u tim okolnostima mogu voziti kola u srbiji?

  • Pošotvani,
   Ako ste pročitali tekst, mišljenja smo da ukliko imate stalno prebivalište u R.Srbiji ne smete voziti vozilo registrovano u inostranstvu ako ne spadate u neki od izuzetaka (osoba sa boravkom u inostranstvu itd).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvani,
   Pročitajte pažljivije tekst, uz uslov reciprociteta domaći državljani koji koriste stranu dozvolu moraju kod sebe imati i dokaz o dužini boravka u inostranstvu. Konsultujte upravu saobraćajne policije po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,imam slovensu vozacku dozolu i srb pasos i lk,mogu li voziti u srbiji srpske registracije i gde se vadi dokaz o duzini boravka u srbiji u kontinuitetu?

 • Pozdrav! Državljanin sam Srbije i BiH. Imam potvrdu za moped izdatu u Bijeljini, a moped vozim u Srbiji na srbijanske table (na mom imenu). Lične karte imam obe, boravak duži od godinu dana u obe države. Treba li mi još šta od dokumenata ili je to sve u redu i mogu normalno voziti ? Zaustavljali su me par puta i nije bilo problema, ali opet otkud znam.. Hvala unapred !

  • Pošotvani,
   Ovakve situacije su veoma brojne i odnose se na još uvek neuređena brojna statusna pitanja naročitno između bivših JU repubika. Prema pravilima ne možete imati dve lične karte jer prebivalište možete imati samo u jednoj državi, a prijavu boravka u drugoj u kom slučaju bi trebalo da u skladu sa tim uskladite i vozački dokument kao i registrovanje vozila. No, najbolje je da se obratite Upravi za upravne poslove ili Upravi saobraćajne policije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Interessujeme dali mogu da vozim auto od rodjaka iz Srbije,
  Ja imam Svajcarsku vozacku dozvolu a auto sa srpskim tablicama
  Unapred zahvalan zoran

  • Poštovani,
   Naše mišljenje je da imate pravo da upravljate vozilom sa Srpskim tablicama ali morate posedovati dokument o dužini boravka na teritoriji Srbije u kontinuitetu.Predlažemo vam da se konsultujete sa Upravom saobraćajne policije, Ljermontovljeva 12a, tel.011/3470-200
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav.Posedujem dvojno drzavljanstvo Madjarsko i Srpsko..Vozacku dozvolu imam Madjarsku,posedujem licnu kartu,pasos obe drzave..
  Da li mogu voziti auto sa Srpskim tablicama u Srbiji?

  • Poštovani,
   Naše mišljenje je da imate pravo da upravljate vozilom sa Srpskim tablicama ali morate posedovati dokument o dužini boravka na teritoriji Srbije u kontinuitetu.Predlažemo vam da se konsultujete sa Upravom saobraćajne policije, Ljermontovljeva 12a, tel.011/3470-200
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  državljanin sam Srbije, imam vizu za boravak u Nemackoj u trajanju od 9 meseci. Mogu li u Nemackoj kupiti auto i voziti ga u Srbiji sa srpskom vozackom dozvolom na nemacke tablice dok mi traje boravišna viza u Nemackoj? I mogu li sa tim autom ići u Crnu Goru?

  Pozdrav,
  Marko

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da uz potvrdu o odobrenom boravku možete voziti automobil registrovan u inostranstvu uz posedovanje sve ostale dokumentacije koja je navedena u zakonu. Što se tiče Crne Gore ne vidimo problem ali ipak za to već morate konsultovati ondašnje propise. Svakako vam toplo preporučujemo da konsultujete upravu saobraćajne policije Srbije po ovom pitanju da čujete zvanično mišljenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,ja sam drzavljanin Republike Srbije,vratio sam se da zivim u Srbiju,ali sam u medjuvremenu vozacki ispit polizio u Crnoj Gori i imam njihovu vozaclu dozvolu
  Da li ja sa tom vozackom dozvolom mogu upravljati svojim vozilom registovanim na Srpske tablice? Iste kategorije
  Hvala

  • Pošotvani,
   Obratite pažnju na nove zakonske odredbe o stranoj vozačkoj dozvoli u tekstu koji je označen kao novina u delu teksta na koji ste ostavili komentar. http://www.amknovibeograd.com/strana-vozacka-dozvola-u-srbiji/
   Mišljenja smo da kao domaći državljanin koji se vratio u zemlju možete koristiti stranu dozvolu do isteka zakonskog roka u kome je morate zameniti.
   ZAKON:
   Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.

   Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  Drzavljanin sam Kanade I Srbije. Poslao sam vozilo za Srbiju iz Kanade I posto ne moze da se registruje u Srbiji ostace na kanadskim tablicama. Da li mogu da ga vozim u Srbiji sa kanadskom dozvolom I koliko vremenskim imam pravo na to. Da li vremenski neograniceno da vozilo bude na kanadskim tablicama?

 • Pozdrav. Moja vozačka je istekla u januaru a izdata je u CG pa me interesuje da li mogu da je zamenim u Srbiji pošto imam srbska dokumenta. Hvala.

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato, dokument da bi se zamenio mora biti važeći. Predlažemo da konsultujete Upravu za upravne poslove MUP da vam daju zvaničan odgovor i savet o načinu postupanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim vas ,trebam da zamijenim bosansku vozacku za srpsku ,imam pasos i licnu Srbije . Koliko dana se ceka vozacka ? Hvala

  • Poštovani,
   Zamenu inostrane vozačke dozvole izvršićete u gradskom MUP-u po mestu prebivališta.Zakonski rok za izdavanje vozačke dozvole je 30 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam Australijansku vozacku dozvolu i hocu da vozim skuter od 50 kubika , dvojni sam drzavljanin, da li mogu da vozim sa svojom dozvolom ? Inace sam u srbiji godinu i po dana ali planiram da se vratim u Australiju za koji mesec .

  • Pošotvani,
   S obzirom da ste u Srbiji u dužem periodu od uobičajene posete tj boravka postojala je obaveza da zamenite inostranu vozačku dozvolu (ako posedujete i domaće državljanstvo i dokumenta, prvenstveno ličnu kartu) jer pravila predviđaju da morate uz stranu dozvolu imati i dokaz o boravku u kontinuitetu na teritoriji R.Srbije. Toplo preporučujemo da konsultujete Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Suprug radi u Sloveniji. Ima njihovu vozacku dozvolu. Da li on sa slovenackom dozvolom moze da vozi auto na srpskim tablicama i koji je registrovan na njega?

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da nema problema što se vožnje tiče samo je potrebno da gospodin kod sebe ima propisana dokumenta ( dokaz o odobrenom boravku u inostranstvu odnosno o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji R. Srbije).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam dvojno drzavljanstvo Bih i Srbije. Planiram prijaviti trajni boravak u Srbiji. Kako mogu dobiti srbijansku vozacku i hoce li u njoj pisati da je zamenjena za Bosansku?
  Hvala

 • Postovani imam dvojno drzavljanstvo Francuske i Srbije ,polozio sam pre xetiri meseca u Francuskoj,imam potvrdu da imam dozvolu tj da sam je dobio ,mogu li sa tim dokumentom voziti iznajmljeno vozilo u Srbiji???? Hvala unapred

 • Postovani, posedujem vozacku dozvolu izdatunu BiH, drzavljanin sam Srbije, da li mogu sa tom vozackom da vozim auto u Srbiji, koji je registrovan u Srbiji na tudje ime?

  • Poštovani,
   Povedite računa o pravilu da se inostrana dozvola od domaćih državljana može koristiti ako imate boravak duži od 6 meseci u inostranstvu. Uz to potrebno je da posedujete kod sebe dokaz o dužini boravka u kontinuitetu u R.Srbiji. Sama vozačka dozvola nije problem jer je važeća i priznata u R.Srbiji ali na ostala pitanja bi trebalo da obratite pažnju i ako kontrola saobraćaja ne poklanja mnogo pažnje ovome.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam prebivaliste u Nemackoj od 2012.godine.
  Vozacku sam polozila u Srbiji i 2014.godine promenula na elektronsku..
  Probala sam prebaciti vozacku na Nemacku,ali su mi rekli da to nije moguce posto imam prijavu od 2012.godine a vozacku iz 2014.
  Traze mi papir zasto sam te 2012.morala menjati vozacku u Srbiji..??? U SUP-u takav papir mi ne mogu izdati,ne znam zasto..Sta mogu uciniti po tom pitanju,kome se obratiti??Mozda Predsedniku..?? 🙂 🙂

 • Postovani, imam dvojno drzavljanstvo, R.Srbije i R.Hrvatske, srpsku vozacku dozvolu, adresa boravka u srbiji, zanima me da li mogu voziti auto sa nemackim tablicama registrovan na moje ime u Srbiji. Prijavljen sam u nemackoj na hrvatske dokumente, i imam prebivaliste (anmeldung).

  • Pošotvani,
   Ove situacije više nisu toliko pitanje saobraćaja koliko druge vrste regulisanja dokumenata. (Odjava prilikom napuštanja države zbog odlaska na rad u inostranstvu, nemogućnost posedovanja više ličnih karti itd.) Zakon o bezbednosti saobraćaja navodi da lica koja imaju prebivalište na teritoriji R.Srbije a domaći su državljani ne mogu upravljati vozilima registrovanim u inostranstvu osim u slučaju da Izuzuzetak kada se auto registrovan u inostranstvu mogu voziti ona lica koja imaju prebivalište u Srbiji:

   Ako imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci
   Ako upravljaju rent -a-car vozilima
   Ako upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo da upravlja ovakvim vozilom
   Ako urpavljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u
   Srbiji odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže 5 dana od ulaska na teritoriju Srbije.
   Ako upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u R.Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu
   toplo preporučujemo da konsultujete Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju pre početka vožnje u Srbiji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • drzavljan sam Srbije i hrvatske,mogu li sa prijavljenim boravistem u Srbiji,voziti profesionalno autobus neko vreme sa hrvatskom dozvolm

  • Postovani,
   Status profesionalnih dozvola je u R.Srbiji menjan novim zakonom od juna ove godine ali jos nemamo informacije o licenciranju. Najbolje bi bilo da se obratite Agenciji za bezbednost saobracaja ali smo skepticni po pitanju ovakve mogucnosti.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam dvojno drzavljanstvo , srpsko i crnogorsko sto znaci imam 2 pasosa srp.i cg. Takodje imam i lk.cg i srb.ali mi je vozacka crnogoska i dalje.. treba da se zaposlim u srpskoj firmi za medjunarodni transport i da vozim njihov kamion…imam pasos i lk srpski ali vozacka crnogorska i dalje… Da li mogu voziti u tom slucaju medjunarodne trase bez da moram menjati cg vozacku za srpsku

  • Postovani,
   Jedno lice po pravilu ne moze imati vise licnih identifikacionih dokumenata (licna karta) jer je prebivaliste moguce imati samo na jednom mestu. U svakom slucaju s obzirom da imate prebivaliste u R.Srbiji potrebno je da uskladite vas vozacki dokument sa ovom situacijom. Sto se tice medjunarodnog transporta od stupanja novog zakona vaze pravila o licencama za profesionalne vozace tako da vam preporucujemo da kontaktirate Agenciju za bezbednost saobracaja.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, drzavljanin sam Srbije, ali zbog svoj boravka u francuskoj sam morao da zamenim srpsku vozacku dozvolu za francusku. Sad me zanima da li mogu polagati za neku dodatnu kategoriju u srbiji i to upisati u moju francusku dozvolu, ili cu morati da polazem u francuskoj? Hvala

  • Poštovani,
   Da bi se stekla kategorija koja kao uslov podrazumeva posedovanje vozačke dozvole kategorije koju već posedujete, morate imati nacionalnu vozačku dozvolu R. Srbije. Predlažemo vam da konsultujete upravu za upravne poslove MUP oko procedura po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vozilo mora biti u registraciji i imati važeću polisu osiguranja čime je prisustvo vozila kao i vlasnika odnosno korisnika ograničeno samo po sebi a ovo pitanje se tiče i mogućnosti boravka stranog državljanina na geritoriji R. Srbije bez regulisanja boravka (turistički).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Zanimam me sledeće, naime ja sam pre nedelju dana položila vozački u BiH, ali imam dvojno drzavljanstvo i živim i radim u Srbiji. Sada bi trebalo da prevedem vozačku na Srpsku… Gde se to rešava i da li mi je potrebno nešto više od Srpske lične karte i BiH vozacke dozvole?

  • Poštovana,
   Obratite se policijskoj upravi prema mestu prebicališta. Potrebno je da podnesete zahtev i platite taksu
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,u RF sam vec 9 godina i imam njihovu dozvolu.Ja hocu da je prevedem na Srpsku vozacku,i koliko sam cuo mogu da zadrzim obe dozvole,i koliko traje procedura prevodjenja

  • Poštovani,
   Zamenom vozačkog dokumenta ne možete više imati dve dozvole jer se inostrana dozvola vraća preko Ministarstva spoljnih poslova organu države koji je dozvolu i izdao. Nemojte mešati odredbu zakona koja dozvoljava da tokom boravka u R.Srbiji ukoliko posedujete i stranu vozačku dozvolu možete koristiti nacionalnu vozačku dozvolu R.Srbije (neće kao ranije biti oduzeta strana dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani!
  Imam vozacku dozvolu BIH i imam drzavljanstvo Srbije. Imam B i C i D kategoriju.
  U nameri sam da prepisem vozacku dozvolu na Republiku Srbiju. I nameravam da polazem za D kategoriju u Srbiji pošto kategorija C i D iz BIH nisu priznate u evropi.
  Dali je to izvodivo?

 • Dobar dan ,ako mozete nesto da mi pojasnite,ja imam polozenu vozacku dozvolu u R.Češku vec 92 god.ali tada sma jmao locnh kartu i pasos njihov a vozacka dozvola tj.kartica mi je izgubila ,sada sam bio da uzmem potvrdu za vozacku i uzeo sam da imam polozenh vozacku dozvolu,ovde u srbiji kazu da nemozes bez karticu tj.vozacku a imam potvrdu i prevodio sam kod sudskog tumaca ,jel mozete nesto da mi objasnite,unapred se zahvaljujem

 • Imam polozenu vozacku dozvolu u r.Česku vec 1992 god. Imao sam i pasos i sve dokumente al vise nisam tamo,ali kartica tj.vozacku dozvolu sam izgubio a bio sam u r.česku izvadio sam potvrdu o polozenoj vozacku dozvolu sta mi treba jos da bi prevodio i uzeo nasu srpsku vozacku ,jnapred se zahvaljujem

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato da biste zamenili vozački dokument neophodno je da posedujete važeću vozačku dovzolu strane države. Preporučujemo da kontaktirate Upravu za upravne poslove MUP R.Srbije da dobijete zvanične informacije o ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dali je moguce da zamenim privrememo moju australisku dozVolu dok boravim u srb, pa nakon prestanka boravka od godine dana d vratim svoju australisku dozvolu.

  • Poštovani,
   Ako imate dokumenta R.Srbije postoji mogućnost ali prvo se raspitajte o uslovima naknadne promene srpske vozačke dozvole u Australiji kako ne biste bili u problemu. Ovo menjanje će vam svakako biti i trošak, tako da preporučujemo da razmislite dobro pre preduzimanja konkretnih koraka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,Imam ukrajnsku vozačku dozvolu i sada bi da prebacim na srbijansko,A posedujem i srbijansko drzavljanstvo i Madjarsko .Traze mi dokaz potvrdu o boravku u ukrajinu za vreme pologanja.Na sajtu republike srbije to nigde ne piše???Kako sada da pribavim kada ne živim vise tamo!

  • Poštovani,
   Ukoliko se radi o potvrdi o boravku u vreme sticanja dozvole takvu potvrdu čini radna viza ili odobrenje privremenog ili stalnog nastanjenja koje vam je izdao tamošnji organ. Preporučujemo da se obratite Upravi za upravne poslove MUP R.Srbije da vam razjasne i zvanično odgovore o kom se papiru radi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Sin mi živi nekoliko godina u Londonu. Ima srpsko državljanstvo. takodje i madjarsko. Poseduje englesku vozačku dozvolu. Pitanje: da li može u Srbiji da upravlja sa mojim vozilom, redovno registrovanim u Srbiji, sa engleskom vozačkom dozvolom?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da nema prepreka za ovo uz poštovanje posedovanja ostale propisane dokumentacije vozača kako smo i naveli u tektsu. Neka se gospodin pre početka upravljanja vozilom obrati i Upravi za upravne poslove MUP prema mestu prebivališta da dobije zvaničan odgovor na ovo pitanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Posedujem vozačku dozvolu Ujedinjenih Arapskih Emirata, da li mi je za upravljanje vozilom u Srbiji potrebna medjunarodna vozačka dozvola?
  Srpska dozvola je zadržana prilikom zamene, odnosno poslata diplomatskim putem nazad u Srbiju. S obzirom da je još uvek ne želim podići iz razloga što ću biti tu samo za godišnji odmor, šta mi je činiti?

  Unapred zahvalan!

 • Drzavjanin sam makedonije i imam njihovu licnu kartu i dozvolu sta treba da radim da bi mogao da vozim auto sa srpskim tablicama hvala unapred

  • Poštovani,
   Ako se radi o turističkom boravku, potrebno je da kod sebe imate važeću vozačku dozvolu i prijavu boravka. Ako radite u R.Srbiji potrebno je da regulišete status (odobrenje boravka, privremeno, stalno..) a nakon toga da u skladu sa propisima zamenite vozački dokument. Sve zavisi o kakvoj se konkretno situaciji radi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam dvojno drzavljanstvo i zamijenila sam BiH vozacku za vozacku Srbije. U polju ogranicenja mi pise broj Bosanske vozacke. Ukoliko polozim za kategiriju A1 u Srbiji zanima me da li ce pri zamjeni vozacke (zbog upisa nove kategorije) i dalje pisati broj vozacke iz BiH ili ne?

  • Poštovana,
   Nova kategorija se samo upisuje u vozačku dozvolu,a na dozvoli postoji evidentirano da je kao dokumnent izdata na osnovu zamenjene dozvole. Preporučujemo da se raspitate kod Uprave za upravne poslove MUP
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani

  Imam crnogorsku vozacku dozvolu koju bih uskoro trebalo da mjenjam sa srpskom vozackom dozvolom.
  Sada me interesuje da li je moguce zamjeniti tu srpsku(koja je bila crnogorska) sa njemackom vozackom dozvolom?

  • Poštovani,
   Na vozačkim dozvolama koje su zamnenjene postoji upisan podatak o tome. U zavisnosti od međudržavnih sporazuma je i mogućnost dalje zamene. Preporučujemo vam da potražite zvanično mišljenje o svim opcijama u ovom slučaju od Uprave za uoravne poslove MUP.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Vratio sam se iz Amerike u Srbiju da zivim. U Americi sam pre tri godine polozio vozacki ispit i dobio privremenu vozacku dozvolu koja mi vazi do juna 2020.

  Procitao sam da privremenu vozacku dozvolu ne mogu zameniti za srpsku, iako sam vec tri godine u saobracaju. Da li to znaci da moram ispocetka da polazem vozacki ispit, i da cu dobiti probnu vozacku iako imam 3 godine iskustva u saobracaju?

  Hvala,

  Milos

  • Poštovani,
   Probne dozvole se u principu ne menjaju za standardne dokumente. Sa SAD je još ptoblematično i to što od propisa konkretne države zavisi dosta toga. Toplo vam preporučujemo da se prvo obratite Upravi za upravne poslove MUP prema mestu prebivališta i pokažete konkretan dokument da biste dobili zvanično uputstvo šta vam je činiti po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U slucaju kada stranac sa odobrenim boravkom u Srbiji (ima nasu licnu kartu) zameni stranu vozacku za nasu, da li ona vazi 10 god. tj. da li je ista kao kada nas drzavljanin polozi i dobije dozvolu? Hvala!

  • Poštovani,
   Važnost vozačke dozvole za sve je 10 godina osim u slučaju ako lice nema ograničenja po predhodnoj dozvoli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  Državljanin sam Crne Gore a supruga Srbije i mjesto prebivališta za stranca mi je u Beograd. Interesuje me da li moja crnogorska vozačka dozvola važi u Srbiji da mogu sa njom da vozim suprugin automobil na BG tablice u Srbiji i van Srbije. I ako hoću da zamijenim CG vozačku za Srpsku da li moram da polažem opet vozački ili samo postoji postupak za zamjenu bez polaganja.
  Hvala

  • Poštovani,
   Što se tiče polaganja nije potrebno, vršite zamenu vozačkog dokumenta.
   Mišljenja smo da morate obratiti pažnju na član ZOBS:

   1. Uslovi za upravljanje vozilom

   Član 178

   Motornim vozilom, odnosno skupom vozila sme samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.

   Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.

   Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.

 • Zdravo drzavljanin sam Rep. Srpske imam bosansku vozacku dozvolu zivim u srbiji oko godinu dana kupio sam automobil na Srpske tablice. zanima me da li mogu da upravljam sa Bosanskom vozackom i licnom kartom,posedujem onaj beli karton za boravak cekam drzavljanstvo Srpsko i posedujem ovlascenje od vlasnice automobila?!

  • Poštovani,
   Obratite pažnju na član ZOBS:
   1. Uslovi za upravljanje vozilom

   Član 178

   Motornim vozilom, odnosno skupom vozila sme samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.

   Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.

   Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam drzavljanstvo BiH, a od skoro sam drzavljanin i Srbije. Zbog posla sam se preselio u Beograd. Imam vozacku dozvolu iz BiH, interesuje me da li mogu da upravljam vozilom sa srpskim tablicama na teritoriji Srbije? Posto mi u firmi traze da povremeno vozim, a meni se ne menja vozacka jer jos uvek imam auto koje sam kupio u Bosni pre 3 godine i koje i dan danas vozim (bosanska vozacka, bosanke tablice).

  • Pošotvani,
   Vodite računa da kao državljanin R.Srbije koji ima i prebivalište u R.Srbiji ne možete upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu osim ako ne spadate u 4 izuzeta slučaja po samom zakonu. Takođe, od momenta stalnog nastanjenja odnosno prebivališta strana dozvola ističe po samom zakonu citat iz ZOBS:
   Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako imate prebivalište u R.Srbiji strana vozačka dozvola prestaje da važi 6 meseci od nastanjenja u R.Srbiji.
   Ova pitanja su vrlo komplikovana jer zavise od niza statusnih pitanja građana. Napominjemo da je usvojen zakon o evidenciji građana koja će biti izrađena do 2020. godine i koja će objediniti sve evidencije na jednom mestu, nakon čega se može očekivati i rigoroznija kontrola naročito po pitanju država bivših jugoslovenskih republika gde je primećeno da građani poseduju najrazličitiji dijapazon dokumenata različitih država.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam 18 godina i uskoro cu poloziti za vozacku dozvolu u crnoj gori, ako ja nju “konvertujem” u srpsku dozvolu posle stupanja novog zakona gde ce probna trajati do 21. godine, da li cu ja dobiti probnu ili pravu vozacku? Imam srpsku licnu i drzavljanstvo.

  • Poštovani,
   Ukoliko u Crnoj Gori dobijate probnu vozačku dozvolu, ovakve dozvole nije moguće zameniti za vozačku dozvolu R.Srbije, niti se regularna inostrana dozvola može zameniti probnom. Preporučujemo da konsultujete Upravu za upravne poslove MUP R.Srbije da vam daju zvaničan odgovor o vašim pravima i mogućnostima vezanim za vozački dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan.
  Imam kosovsku vizacku dozvolu i drzavljanstvo Republike Srbije. Da li imam prava da ru dozvolu zamenim za srpsku i da li odmah dobijam pravu ili prvo probnu dozvolu? Hvala.

  • Poštovani,
   Zbog posebnog režima dokumenata sa prostra KiM, obratite se nadležnoj policijskoj upravi za tačnu i zvaničnu informaciju
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije,a zivim u Nemackoj i imam nemacku dozvolu boravka ivozacku dozvolu (vratio sam BiH i uzeo De dozvolu). Moj rodjak zivi u Svajcarskoj i pozajmio bi mi auto za godisnji odmor u Srbiji i Bih. Da li imam pravo da upravljam automobilom sa Ch tablicama koji registrivan na rodjaka u Svajcarskoj i nemackom vozackom dozvolom?Hvala na odgovoru

  • Poštovana,
   Nemačka vozačka dovzola vam važi uz posedovanje međunarodne vozačke dozvole prema uslovu reciprociteta. Što se tiče upravljanja vozilom stranih tablica vodite računa o vašem statusu u R.Srbiji i da li spadate u izuzetak koji dozvolajava upravljanje vozilom registrovanim u insostranstvu. Prenosimo vam član zakona:

   Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.

   Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji:

   1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci,

   2) ukoliko upravljaju „rent-a-car“ vozilima,

   3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana,

   4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije,

   5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

 • Postovanje…
  Interesuje me ako dolazim u Srbiju na odmor dali mogu voziti privatno vozilo u Srbiji sa MVD ili samo rent a car vozilo. Strani sam drzavljanin. hvala..

  • Poštovani,
   U zavisnosti čiju vozačku dozvolu imate je da li vam je potrebna MVD, a što se tiče mogućnosti da upravljate vozilom u Srbiji, ukoliko imate saglasnost vlasnika i sve potrebne papire uz vašu stranu dozvolu mišljenja smo da nema problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje..
  Imam australijsku vozacku dozvolu i dali mi je potrebna MVD. za voznju vozila u Srbiji i nisam drzavljanin republike Srbije.I jos jedna stvar vozacka dozvola Srbije mi je istekla pre 10 godina i ako bi se vratio za stalno u Srbiju mogu li ja produziti tu istu ili moram ponovo plagati vozacki ispit ili dali mogu prevesti Australijsku vozacku dozvolu za Srbsku. Hvala..

  • Poštovani,
   Nije vam potrebna MVD za vožnju sa austrijskom dozvolom, ali obratite pažnju na ostale obaveze koje imate kao strani državljanin dok boravite u R.Srbiji, kao što je prijava boravka koju uz pasoš morate imati kod sebe dok upravljate vozilom u R.Srbiji. Što se tiče dozvole koja je istekla, mišljenja smo da ukoliko niste zamenili dozvolu za austrijsku, možete produžiti dozvolu koja je istekla ali prvo morate regulisati status u R.Srbiji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani..
  Imam Australijsko drzavljanstvo i dozvolu a ne Austrijsko i zani me dali mogu voziti u Srbiji bez MVD. i dali mogu produziti vozacku koja je istekla pre 10 godina ako se vratim u Srbiju za stalno a za sada jos nisam drzavljanin Srbije.hvala..

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da ovo nije moguće. Proverite sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Uprava za upravne poslove po vašem mestu prebivališta. Napominjemo da u Vijetnamu ne važi kako naša nacionalna dozvola tako ni međunarodna dozvola (FiA)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani..
  Imam AUSTRALIJSKO drzavljanstvo i vozacku zanima me dali mogu voziti u Srbiji bez MVD i dali mogu produziti vozacku koja je istekla pre 10 godina ako se vratim u Srbiju za stalno a za sada jos nisam drzavljanin Srbije. hvala..

 • Poštovani, molim vas za odgovor, boravio sam prethodne 23 godine u Demokratskoj Republici Kongo (nekadašnji Zair). Stara vozacka mi je iz Mozambika. Pre toga sam vozio automobil u Mozambiku sa privremenom vozačkom iz Zimbabvea bez ikakvih problema, to jest sve dok mi nije oduzeta zbog vožnje u pijanom stanju. Kasnije sam položio vozački u Mozambiku. Da li naša policija može da sazna da sam u prošlosti imao oduzetu vozačku dozvolu, jer sam imao sličan problem i u Gvineji Bisao, i ni jednom do sada to nije isplivalo na površinu. Moje pitanje je da li će mi ta stara vozacka koja mi je iz Mozambika biti priznata u Srbiji kao predmet za zamenu za našu vozačku dozvolu? Hvala.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da vozačka dozvola koja je oduzeta trajno što znači poništaj rešenja u jednoj državi, zbog čega ste i polagali ponovo u drugoj državi ne može da se zameni iz prostog razloga što je uslov za zamenu dozvole posedovanje važeće inostrane vozačke dozvole. Takođe skrećemo vam pažnju da veliki broj država afričkog kontinenta ne priznaje strane dozvole pa se analogno tome ni dozvole tih država ne priznaju ni kod nas niti se mogu zameniti za nacionalnu vozačku dozvolu R.Srbije. Toplo preporučujemo da se obratite diplomatsko konzularnom predstavništvu koje je zaduženo za konkretnu državu i pitate da li eventualno postoji sporazum.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani na privremenom sam boravku u SAD-a i posedujem vozačku dozvolu stečenu u istoj zemlji.Da li prilikom mog boravka u Srbiji imam pravo da upravljam vozilom sa srpskim registarskim oznakama koje registrovano na mog oca?

  • Pošotovani,
   Mišljenja smo da nema prepreka da dozvolu koristite samo morate obratiti pažnju na niz drugih stvari kao što je posedovanje odgovarajućih dokumenata koja su dokaz potreban za korišćenje strane vozačke dozvole o čemu smo detaljnije pisali u tekstu povezanom sa izmenama pravila o stranoj vozačkoj dozvoli. Ukoliko iz dozvole nije moguće jasno utvrditi o kojoj se kategoriji radi, morate imati i overen prevod iste.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,
  Супруга, страни држављанин, има Ирску возачку дозволу која ускоро истиче. Жели да је замени за српску, има одбрен боравак на годину дана. Да ли се ирска возачка дозвола шаље назад у Ирску и поништава?
  Да ли покушати продужити путем интернета Ирску па ову стару пребацити на српску? Знамо да није дозвољено имати две у исто време.

  И где се ради лекарско уверење за страног држављанина?
  Срдачан поздрав

  • Poštovani,
   Strana vozačka dozvola mora biti važeća da bi mogla biti zamenjena. Kada se strana dozvola preda radi zamene za nacionalnu vozačku dozvolu R.Srbije, ona se diplomatskim putem vraća organu države koja ju je izdala. Što se tiče posedovanja više vozačkih dozvola ono više nije zabranjeno samo je ograničeno da ukoliko vozač poseduje stranu i srpsku vozačku dozvolu, dok učestvuje u saobraćaju na teritoriji R.Srbije mora koristiti srpsku vozačku dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,
  Држављанин сам Републике Србије и поседујем аутомобил регистрован у Србији. Радим У немачкој и морала сам заменити нашу возачку дозволу немачком. Долазим на одмор и планирам да својим аутомобилом путујем у Грчку. Да ли могу са немаком возачком дозволом управљати својим аутомобилом (регистрованим у Београду) у Србији, Македонији и Грчкој?

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da što se tiče upravljanja vozilom u R.Srbiji nemate nikakvih problema uz posedovanje dokaza o odobrenom boravku ili nastanjenju u SR Nemačkoj i uz posedovanje Međunarodne vozačke dozvole. Takođe ne vidimo šta bi bio konkretan problem što se saobraćaja tiče u R.Severnoj Makedoniji i Grčkoj po ovom pitanju s obzirom da je vozilo u vašem vlasništvu i imate vozačku dozvolu koja je priznata u ovim državama. Povedite računa da ne pomešate ostala dokumenta pre svega putne isprave, ukoliko ih posedujete više, prvenstveno da ne ulazite i ne izlazite iz država sa različitim dokumentima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li moze sa bosanskom vozackom dozvolim da se vozim u Srbiji, vozilo na srbijanskim tablama, pre svega kamion? S tim da imam srbijansko drzavljanstvo..Da li je potrebno da se prebacije dozvola iz Bosne u Srbiju ili moze i bez toga? Hvala

  • Poštovani,
   Ukoliko imate državljanstvo R.Srbije i prebivalište u R.Srbiji inostrana vozačka dozvola bi trebalo da bude zamenjena jer sam zakon propisuje njen prestanak važnosti nakon godinu dana od ulaska u R.Srbiju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Predala sam dokumenta za zamenu inostrane dozvole za Srpsku jos 8 marta. Rekli su mi u lokalnoj policiji da je odobrena zamena, ali dokumenta nisu stigla iz Beograda pa mi ne mogu jos izdati Srpsku dozvolu. U medjuvremenu mi je istekla Australijska dozvola a oni kazu da mi ne mogu dati nikakvu potvrdu i tako sad nemam dozvolu, nesmem da vozim. U jednom odgovoru ste rekli da je rok za izdavanje dozvole mesec dana. Sta ja mogu da uradim, gde da se informisem sta se desava? Vozacka mi je jako potrebna.
  Hvala unapred

 • Poštovani,

  Posjedujem dvojno državljanstvo – BIH i Republika Srbija, posjedujem BIH i Srbijansku ličnu kartu i vozačku dozvolu BIH. Da li ja mogu da vozim legalno auto na BIH tablice u Srbiji?

  Hvala unaprijed,
  Pozdrav

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da kao državljanin R.Srbije sa prebivalištem u R.Srbiji ne biste mogli da upravljate vozilom registrovanim u inostranstvu jer bi uvidom u dokumenta bilo konstatovano da imate dve lične karte a ne da imate boravak u BiH što bi moglo da se svrsta u izuzetak kada je dozvoljeno da državljanin R.Srbije sa prebivalištem u R.Srbiji može upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu. Sa druge strane najverovatnije da ne biste imali problem uz pokazivanje samo lične karte BiH ukoliko ne bi bilo detaljnije provere.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Imam srpsku vozacku dozvolu koja mi je privremeno oduzeta.Medjutim,posjedujem i vazecu njemacku dozvolu.Mogu li sa njom da vozim u inostranstvu(kad odem na odmor).Boravak mi je u Srbiji.
  Hvala

  • Poštovani,
   Vodite računa o propisima država kroz koje prolazite kako se odnose prema upotrebi inostrane vozačke dozvole povezane sa vašim statusom (državljanstvom, boravkom…)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Posedujem dozvolu R. Srbije, otac poseduje dozvolu Nemacke. Znam da ja ne smem da vozim auto koji je registrovan na njega u Nemackoj bez njega. Da li bih mogao isti taj auto sa vozim ukoliko imam dozvolu neke druge drzave npr BiH sa prijavom u BiH?

  • Poštovani,
   Kada ste u R.Srbiji smatrate se državljaninom R.Srbije i ukoliko posedujete važeću vozačku dozvolu R.Srbije dužni ste da je koristite. Samo ovo pitanje nije povezano toliko sa vozačkom dozvolom koliko sa vašim statusom. Prenosimo vam član zakona:

   Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji:

   1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci,

   2) ukoliko upravljaju „rent-a-car“ vozilima,

   3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana,

   4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije,

   5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam dvojno drzavljanstvo, i dvojne licne karte BIH i Srbije, kao i mesta prebivalista u obe republike. Da li bih mogao da ukoliko izvadim vozacku dozvolu BIH, upravljam vozilom registrovanim u Srbiji sa tablicama Srbije, a sa bosanskom vozackom dozvolom i ostalim dokumentima. Naime imam zabranu upravljanja 3 meseca na dozvolu republike Srbije, pa me interesuje da li bih to mogao da izbegnem pokazivanjem BIH dokumenata. Hvala.

  • Poštovani,
   Situacija koju ste opisali je veoma česta, a prema našem mišljenju pravno nemoguća iz prostog razloga što ne možete imati dva prebivališta odnosno dve lične karte od kojih su obe izdate državljaninu sa stalnim prebivalištem u određenom mestu. Zabrana upravljanja se ne odnosi na vozačku dozvolu već na zabranu da vi upravljate određenom kategorijom na teritoriji R.Srbije, tako da vam ne bismo savetovali da pokazujete druga dokumenta jer svakako zabrana važi za vas, a ne za dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam dvojno drzavljanstvo, srpsko i kanadsko. Vozacku dozvolu imam samo iz Kanade. Dolazim u Srbiju i ostacu vise od godinu dana pa me interesuje ako zamenim vozacku za srpsku, sta se desava sa mojom kanadskom? Da li ako za koju godinu odem u Kanadu, da li cu moci da dobijem kanadsku nazad ili cu morati da polazem u Kanadi opet?
  Hvala.

  • Pošotvana,
   Zamenom vozačke dozvole vaša inostrana dozvola se preko diplomatskog predstavništva vraća organu koji ju je i izdao. Morate se raspitati kakva je procedura sa kasnijom zamenom vozačkog dokumenta jer neke države dozvoljavaju samo jednom sticanje na osnovu strane vozačke dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam jedno pitanje,ja sam drzavljanin R.Srbije i moja supruga ima papire EU i trenutno radi u Nemackoj,deca idu tamo u skolu,a ja cekam papire za spajanje porodice i na osnovu njih dobicu nemacke radne papire na period koliko mi vazi i sam pasos.Posedujem vozacku dozvolu R.Srbije i pre par meseci sam zapoceo polaganje za A kategoriju.Tipovanje sam polozio ali praktivni deo necu stici poloziti pre nego sto odem jer su mi u auto skoli rekli da postoje problemi zbog manjka ispitivaca i poslednjih meseci se bas dugo ceka.Mada kao imacu rok od 18 meseci da polozim i prakticni deo,a posle18 meseci ako ne polozim moram sve ispocetka.U nemackoj na osnovu nase dozvole izdaju njihovu vozacku dozvolu sa kategorijama koje su u nasoj dozvoli ,nista se dodatno nepolaze.E sad mene zanima ja kada se prijavim u Nemackoj i pocnem raditi nebitno,necu odmah traziti njihovu vozacku dozvolu jer mi nije odmah potrebna,iz razloga jer hocu prvo da sacekam da polozim za A kategoriju koju sam zapoceo kod nas i da mi se ta kategorija unese u nasu vozacku pa cu tek tad na osnovu nje traziti nemacku vozacku dozvolu.Da li postoji mogucnost da mi nepriznaju tu novu A kategoriju jer sam je polozio recimo posle datuma prijave boravka u nemackoj?

  • Poštovani,
   Ovo morate proveriti sa nadležnim službama u SR Nemačkoj. Mišljenja smo ipak da s obzirom da imate rok u kome se možete služiti nacionalnom vozačkom dozvolom R.Srbije da sticanjem dodatne kategorije imate pravo da prilikom zamene ostvarite upis i te kategorije, ali svakako proverite ovo u Nemačkoj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *