Zamagljena stakla – kako nastaju?

Zamagljena stakla su prilično iritantan problem sa kojim se susreću vozači. Rukavi, krpe, dlanovi su neka od pomagala kojima se koriste vozači u nameri da reše problem i omoguće normalnu vidljivost. Često se na ovaj način problem reši kratkotrajno i već na sledećoj raskrsnici morate ponovo u akciju.

Da li se problem može rešiti i kako zapravo nastaju zamagljena stakla?

Vožnja sa zamagljenim staklima

Svi smo se susreli sa ovim problemom i svesni smo prvog izazova u ovom slučaju – kako uopšte voziti kada ne vidite ništa?! I pored ovog problema koji je nemoguće ne primetiti, na ulicama Beograda se naročito u kišnim danima može videti ogroman broj vozača koji se bore za pogled kroz šoferku svog automobila.

Izgubili ste registarske tablice? Kako postupiti saznajte više ovde

Zamagljena stakla bitno utiču na vidljivost i povećavaju rizike po bezbednost u vožnji. Isparkiravanje, skretanje, prestrojavanje mogu postati izuzetno rizične radnje kada zamagljena stakla učine svoje. Nepreglednost i loša vidljivost iz kola može biti izuzetno opasna po pešake naročito kada automobili skreću, a vi imate uredno zeleno svetlo na pešačkom prelazu.zamagljena stakla

Kako nastaju zamagljena stakla?

Odgovor je jednostavan – vlažnost + razlika u temperaturi

Topao vazduh je vlažniji od hladnog pa će biti dovoljno da uđete u automobil i jednostavno dišete. Ako je više putnika ovaj proces će se još više ubrzati. Vlažna odeća, kišobrani, čak i vrela pica u kutiji koju ste upravo uneli u auto mogu uticati na zamagljivanje stakala.

U dodiru toplijeg vazduha sa hladnom površinom stakla dolazi do kondenzacije i eto problema.

Kako pobediti zamagljena stakla?

  1. Pravilna upotreba i održavanje ventilacije i klima uređaja – automobili srednje i više klase imaju automatizovane sisteme koji rešavaju ovaj problem. Ako se kod vas ovaj sistem manuelno podešava predlažemo da koristite klima uređaj (isušuje vazduh) i okrenete ventilacione otvore ka staklima.

ZAMAGLJENA STAKLA

  • Uključivanjem grejanja na maksimum i usmeravanjem ka staklima neće rešiti problem ako u automobilu postoji izvor vlažnosti (mokra odeća, patosnice, sneg, kišobrani ili nešto dr.).
  • Ne koristite sistem za unutrašnju cirkulaciju vazduha da odmaglite stakla – ovo će samo pogoršati problem
  • Proverite da li na nekom mestu u auto ulazi voda ili postoji vlažna površina (vlažne patosnice, krpa, odeća, sedište…)
  • Redovno menjajte kabinski filter (filter klime ili polen filter)
  • Proveravajte nivo tečnosti za hlađenje i reagujte ako postoji problem sa hladnjakom

Koje su najčešće greške vozača u Beogradu saznajte ovde

  1. Čistoća – potrebno je da redovno održavate automobil i čistite stakla kako spolja tako i iznutra.
  2. Sredstva koja sprečavaju magljenje – u prodaji se mogu naći sredstva za stakla koja u vam mogu pomoći da se rešite ovog dosadnog problema.
  3. Alkohol, pena za brijanje, deterdžent, brisanje stakala novinama i slično su neke od metoda koje možda mogu da pomognu… Što se tiče posipa za mačke koji se smešta u čarape i stavlja u automobil – količina posipa koja bi efikasno zaustavila ovaj proces nikako nije dobra ideja.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *