Greške vozača u Beogradu

Greške vozača u Beogradu su nešto čemu, kao učesnici u saobraćaju (pešaci ili vozači), svakodnevno prisustvujemo. Iako smo svesni da svi ponekad pravimo greške, nikako ne smemo dozvoliti da nam određeno nepravilno ponašanje postane rutina, jer nas ono kasnije može skupo koštati.

Koje su najčešće greške vozača u Beogradu i kako se sa njima izboriti?

Zanimljivo je da određene greške vozača u Beogradu svi primećujemo i da one praktično predstavljaju hroničnu pojavu. Da li smo svesni svih i da li ih i sami činimo?
Kako i koliko one ugrožavaju našu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju?greške vozača u Beogradu

Evo nekih koje smo mi izdvojili kao najupečatljivije i potencijalno najopasnije:

 • Vožnja kroz kružni tok

Kretanje kroz kružni tok je nešto što kod priličnog broja vozača u Beogradu stvara nelagodu i problem. Posmatranjem saobraćaja na raskrsnicama koje su regulisane kružnim tokom saobraćaja, može se primetiti da preko polovine vozača krši pravila kretanja kroz ovakvu raskrsnicu.

Izgubili ste registracione tablice? Kako postupiti u toj situaciji saznajte ovde

U dobrom delu slučajeva do ovoga dolazi zbog nepoznavanja pravila saobraćaja i logike da su rešenja za kružni tok  – dodaj gas! I naravno staro nepisano pravilo beogradskih vozača: „Ako si u krugu – imaš prednost nad svima“.

Kružni tok kod opštine Novi Beograd i Trg Slavija su primeri na kojima se najbolje mogu uočiti greške vozača u Beogradu.

 • Prekoračenje brzine

Nepoštovanje ograničenja brzine u Beogradu je nešto što je već postalo sasvim uobičajeno i „normalno“ za većinu učesnika u saobraćaju. Ovo je toliko uzelo maha da čak oni vozači koji voze po ograničenju u nekim slučajevima izlažu sebe opasnosti i izazivaju nervozu i vozački bes onih koji čine grešku.

O ovome svedoči i ogroman broj kazni i pokrenutih prekršajnih postupaka za ovaj prekršaj.

Kolike su kazne za prekoračenje brzine saznajte ovde

Greške vozača i pešaci

 • Ugrožavanje pešaka

U greške vozača u Beogradu gotovo tradicionalno spada to što vozači ne vode dovoljno računa o pešacima kao učesnicima u saobraćaju (nepropuštanje na pešačkom prelazu, ugrožavanje bezbednosti bočnih pešaka prilikom skretanja, nepoštovanje signalizacije…)

greške vozača u Beogradu

Međutim i sami pešaci često čine greške kada učestvuju u saobraćaju, pa gotovo svakodnevno možemo videti pretrčavanja ulice, prelazak van pešačkog prelaza, ubrzavanje pred stupanje na kolovoz, držanje slušalica u ušima ili telefoniranje prilikom prelaženja ulica, izlazak na kolovoz između autobusa na stajalištu….

 

 • Nepropisno zaustavljanje i parkiranje

Mašta i spremnost beogradskih vozača da se zaustave gde god imaju potrebu je nešto što se često graniči sa bahatošću i nešto što iritira većinu učesnika u saobraćaju.

Već je postalo očekivano da se pred određene lokacije prestrojite na vreme jer znate da će u desnoj traci „na sva četiri“ biti i nekoliko desetina automobila čiji vlasnici odnosno vozači upravo poručuju priloge u obližnjem fast food restoranu, plaćaju račun u apoteci ili jednostavno ležerno posmatraju situaciju iz bašte kafića.

greške vozača u Beogradu

Ovakve greške vozača u Beogradu osim što ukazuju na nivo vozačke (ne)kulture, negativno utiču i na odvijanje saobraćaja.

Vozačka kultura – da li si kulturan vozač? Saznajte više ovde

Neke od ulica gde se od 00-24 mogu videti ovakve greške vozača u Beogradu su Goce Delčeva (Bulevar maršala Tolbuhina), Bulevar kralja Aleksandra, Njegoševa, Ulica 27. marta…

Upadanje u tuđu traku bez pokazivača?

 • Neuključivanje pokazivača pravca

Život u Beogradu jeste često brz. Saobraćaj  ponekad podseća na košnicu u kojoj svako gleda da što brže i što pre završi svoj posao. Na ovom putu kroz beogradski saobraćaj ćemo lako uočiti još jednu grešku vozača u Beogradu koja je potencijalno vrlo opasna. Šta više, ovo je neretko uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda.

Vozite kroz gužvu kada iznenada auto iz susedne trake bez ikakvog znaka upozorenja naglo ulazi u traku kojom se krećete. Zvuči poznato?

Prestrojavanje bez uključenog migavca može biti izuzetno opasno i čest je uzrok lančanih sudara.

Da li znate za još neke greške vozača u Beogradu koje vam prave poteškoće ili  gde se one najčešće dešavaju?

AMK Novi Beograd vam želi srećnu i sigurnu vožnju

8 thoughts on “Greške vozača u Beogradu

  • Poštovani,
   Ma koliko vozačima teško padale novčane kazne činjenica je i da se one mogu izbeći poštovanjem propisa u saobraćaju. Svakako je potrebno podići nivo bezbednosti saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kretao sam se u kruznom toku Slavija u srednjoj traci. Stao sam jer je ispred mene bio auto koji je izlazio iz kruznog toka. Pogledao sam u levi retrovizor i video auto koji se kretao u levoj traci tj prvoj do fontane. Video sam da je prosao i kad sam blago krenuo napred, taj auto je skrenuo desno i isekao me. Doslo je do blagog kontakta njegove zadnje desne i moje prednje desne strane. Kod sudije za prekrsaje ja sam ispao kriv. Ko je kriv u mom slucaju i da li je drugi auto uopste smeo da iz krajnje leve trake skrene desno, isece mene i ne ispadne kriv? Zar nije prvo trebao da se prestroji u moju traku pa tek onda izlazi iz kruznog toka? Hvala unapred na odgovoru

  • Pošotvani,
   Vozač je dužan da se prema oznakama na kolovozu na vreme prestroji u traku koja određuje smer njegovog kretanja kroz sam kružni tok. Vozač u užem krugu koji planira da se prestroji i izađe iz kružnog toka bi trebalo da propusti vozila koja su sa desne strane. Ne znamo tačne okolnosti slučaja i zbog čega ste vi kako kažete krivi i ko je odredio vašu odgovornost.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Ово се често догађа.
    На Славији имате три траке у кружном току, улазе и излазе са једном или две траке. Излазк у Немањину је са две траке. Ако желим да се искључим у леву траку, дргу са десна, логично је да то урадим из средње траке, друге са десна.
    Да ли сам у праву?
    Барем три пута до сада је возило из треће траке пресецало пут и мени и возилу из прве траке који смо излазили из раскрснице. И то тако да се искључи у прву, крајњу десну траку.
    Возач примењује споменуто „дај гас када си у …..“.
    То можда важи када нема уцртаних трака али са уцртаним тракама мислим да није исто.
    Траке управо служе да уреде кретање кроз кружни ток. И да важе сва правила за промену траке као и у било којој улици. Да ли сам у праву?
    Мислим да нисам неко ко успорава саобраћај.
    Свако добро

    • Poštovani,
     Vozila čiji put presecate prilikom isključivanja imaju prednost jer su vam vozila sa desne strane,a i vi im sečete put. Pored toga, novo rešenje na Slaviji podrazumeva i da morate voditi računa o dve trake za javni saobraćaj prilikom napuštanja kružnog toka. Mnogi vozači ne poznaju pravila i idu za logikom da kroz kružni tok prođu što brže ne vodeći računa o prednosti drugih vozača koji se istovremeno kreću u kružnom toku.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozz sinoc je zaustavila policija moju sestru(pocetnik) kaze da je primetio da joj svetla ne rade i napisao joj kaznu ali nije dao uplatinicu nego samo onaj plavi papir da ce dobiti poziv od sudije za preksraj. I interesujeme sta ce biti kolika kazna i dal ce joj mozda produziti probnu vozacku? Hvala unapred

 • I da zaboravio sam da dodam napisao joj: Utvrđeno je da je ista upravljala vozilom u St. Pazovi krećući se ulicom Karađorđevom na osvetljenom delu puta na kom nije uključeno nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti poziciono svetlo prekršaj 331 st.1 tačka 13

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *