Izgubljene registarske tablice

Izgubljene registarske tablice su peh sa kojim se određeni broj vlasnika automobila susreo u svojoj vozačkoj karijeri. Dok žurite ka kolima jer već kasnite na posao, najmanje što vam u tom trenutku prija je da otkrijete da na kolima imate bilo kakav problem. Ovakva neprijatnost, osim što zahteva vreme za regulisanje i dobijanje novih tablica, nije ni mali izdatak koji svakako niste planirali.

Šta da uradite u ovoj situaciji i koliko će to da vas košta?

Izgubljene registarske tablice – kako dolazi do ove situacije?

Registarske tablice možete izgubiti na različite načine. Najčešće se gubi jedna tablica (svakako morate promeniti tablice u ovom slučaju) i to po pravilu prednja.

Kada i zašto se radi odjava tablica? Saznajte više ovde

Veoma mali broj vozača koji će pre nego što sedne u automobil i krene, pregledati da li je automobil sa svih strana u regularnom stanju, pa se može desiti da registarska tablica ostane upravo na mestu gde ste bili parkirani.

Najčešći uzrok problema izgubljene registarske tablice su neadekvatno/ loše postavljanje ili oštećenje rama koji nije zamenjen na vreme. U dosta slučajeva su ramovi za tablice lošijeg kvaliteta i od tanke plastike ili se tablice postavljaju otvaranjem rama.

registarske tablice

Imajte na umu da iako ste vi bili regularno parkirani, neko drugi prilikom isparkiravanja može da se „nasloni“ na vaš automobil, pri čemu će po pravilu stradati ram registarske tablice.

Neki modeli automobila imaju nisko mesto za postavljanje registarske tablice, što dovodi do toga da pri parkiranju i penjanju na ivičnjake lako možete ostati bez tablice.

Krađa tablica je takođe jedna od mogućnosti. Međutim, u ovom slučaju će najverovatnije nedostajati obe tablice i biće vidljivi znaci skidanja.

Šta uraditi kada otkrijete da imate problem izgubljene registarske tablice?

Najbolje bi bilo da već na parkingu konstatujete da vam nedostaje registarska tablica. Na ovaj način ćete sprečiti  eventualno kažnjavanja od strane saobraćajne policije zbog vožnje bez registarskih tablica.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i izgubljene registarske tablice

Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da se za registrovano vozilo izdaje saobraćajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica. U saobraćaju na putu mogu da učestvuju samo motorna i priključna vozila za koje je izdata saobraćajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica.

U slučaju gubitka ili nestanka registarske tablice, odnosno registracione nalepnice, vlasnik, odnosno vozač je dužan da odmah o tome obavesti najbližu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova.

U slučaju da je do gubitka ili nestanka registarske tablice, odnosno registracione nalepnice došlo van mesta u kojem je vozilo registrovano, teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova izdaće na zahtev vlasnika, odnosno korisnika vozila potvrdu o izgubljenoj registarskoj tablici i tablice za privremeno označavanje i potvrdu o njihovom korišćenju u kojoj će biti određena maršruta, koja važi do dolaska u mesto u kojem je vozilo registrovano.

Kada je neophodna promena tablica? Saznajte ovde

U slučaju da su izgubljene ili nestale registarske tablice za vozilo registrovano u inostranstvu, teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova izdaće na zahtev vlasnika, odnosno korisnika vozila potvrdu o izgubljenoj registarskoj tablici, privremene registarske tablice za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije i potvrdu o privremenoj registraciji vozila koja se odvoze iz Republike Srbije koja daje pravo korišćenja vozila na putu i može da važi najviše 15 dana.

Koliko košta kada izgubite registarske tablice?

 • Potrebno je da vratite eventualno preostalu tablicu i izvršite prijavu gubitka /krađe registarske tablice.
 • Sa potvrdom i potrebnim uplatama dažbina za nove registarske tablice, novu saobraćajnu dozvolu, novu registracionu nalepnicu odlazite u policijsku stanicu na šaltere za registraciju vozila.
 • Na šalteru dobijate nove tablice, registracionu nalepnicu usklađenu sa novim oznakama i potvrdu koja menja saobraćajnu dozvolu do izrade dokumenta.

Sve ovo košta oko 4200 rsd

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

40 thoughts on “Izgubljene registarske tablice

  • Poštovani,
   Ovo spada u naše usluge koje možete dobiti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd. ovakve informacije o plaćanjima ne dajemo ovim putem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li kojim slučajem znate da li je moguće ući na autoput, odnosno izaći sa autoputa bez prednje tablice? Ta informacija bi nam pomogla da razrešimo dilemu na kom delu puta smo je izgubili, i eventualno da pokušamo da je nađemo.

  • Pošotvana,
   Specifična situacija koju ćete najverovatnije odmah po izlasku sa auto puta na naplatnoj rampi već prijaviti policijskim službenicima. Nikako ne preporučujemo da sami tražite tablicu po auto putu i napuštate vozilo ili radite neku sličnu situaciju kako ne biste doveli u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Sinoc usled nepogode otpala mi je tablica u Novom Sadu …bulevaru registracija NS 318 CD. AKO je neko slucajno pronasao molio bih da se javi. Sledi pristojna nagrada.

 • Pozdrav.
  Posto prilikom registracije kupujemo tablice, a ne iznajmljujemo, znaci da su one nase vlasnistvo. Zasto ih onda moramo vracati? I meni je recistracija odavno istekla, ionako sam morao da menjam tablice sad po ovom novom. A u medjuvremenu sam izgubio jednu. Da li to znaci da moram da platim da bi mi opet izdali tu jednu ionako vec nevazecu tablicu koju moram odmah da im predam da bih uzeo nove?

  • Poštovani,
   Ako je izgubljena jedna ili obe tablice morate prijaviti u policiji gde će vam izdati potvrdu koju ćete kao pokriće priložiti prilikom zamene istih.

 • Juče mi je grana odvalila prednju tablicu i nigde ne mogu da je nađem. Zašto nije moguće jednostavno štampanje nove prednje tablice, nego moram podnositi zahtev i za novu saobraćaju i n a lwpnicu?

  • Poštovani,
   Registarske tablice kod kojih je jedna tablica oštećena, nestala,ukradena moraju biti zamenjene u kompletu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Priključno vozilo ima svoju tablicu i saobraćajnu dozvolu. Ukoliko bude izgubljena registarska tablica izdaje se nova sa zamenom saobraćajne dozvole i nalepnice.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani imam problem izgubio sam odjavljenu saobracajnu dozvolu za traktor koja se ne vodi na mene jer sam se spremao za preregistraciju kakav je postupak i koliko traje procedura dobijanja potvrde ? Pozdrav

  • Poštovani,
   Potvrdu o poreklu vozila ćete dobiti u pisarnici policijske stanice.To je dokument sa kojim ćete izvršiti tehnički pregled i samim tim uraditi prenos vlasništva vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukradena mi je prednja saobraćajna tablica. Prijavio sam juče PU krađu i dobio sam potvrdu o prijavi. Registracija auta je u novembru, a auto mi sada nije toliko potreban jer imam drugi. Da li moram ranije da zatražim zamenu tablica ili mogu da sačekam registraciju u novembru?

  • Poštovani,
   Možete da sačekate istek registrcije da bi zamenili tablice ukoliko ne vozite to vozilo u medjuvremenu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • 18.04.2019 na parkingu nestale prednje table u VETERNIKU.Molimo pronalazača da vrati istu,sledi nagrada.
  Tablice nose oznaku NS212 ĆŽ

 • Postovani,
  Podneo sam zahtev za cetvrtastu tablicu za zadnji deo automobila, jer sa standardnom ne mogu da prodjem tehnicki pregled. U SUPu su mi napomenuli da se za takvu tablicu moze cekati i do DVA MESECA!? Da li je to zaista tako i da li bih mogao da odstampam cetvrtastu tablicu samo za potrebe tehnickog pregleda?

  • Poštovani,
   Na tehničkom pregledu morate imati tablice koje su propisane pravilnikom o registraciji vozila uz to vozila se fotografišu prilikom obavljanja tehničkog pregleda. Što se tiče čekanja, mišljenja smo da to zavisi od policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam motocikl 49ccm sa tablicom trajno registrovan. imam overen ugovor i ovlasćenje da mogu odjaviti tablicu (stara tablica). Ali sam nakon godinu dana saznao da tablica nije original već je pravljena i lepljena su slova i brojevi, sada treba da odjavim tablicu, kako bih ga preveo na sebe. Šta da uradim, vlasnik otputovao? Hvala

  • Poštovani,
   U obavezi ste da prijavite nestanak originalne tablice u bilo kojoj policijskoj stanici.Dobićete potvrdu koju ćete korostiti umesto nestale tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Izgubio sam ili mi je neko sinoc ukrao prednju tablicu,pa sam danas sve zavrsio oko izdavanja novih,ali me interesuje jedno,naime u septembru mi istice registracija vozila do kada je i vazila stara tablica i saobracajna dozvola…Da li ce i nova koju ce mi izdati vaziti sa tim datumom ili sa danasnjim novim datumom?Jel nece biti problem posle sto se nepoklapaju datumi na saobracajnoj dozvoli i registracionoj nalepnici/Hvala

  • Poštovani,
   Datum isteka registracije i saobraćajne dozvole neće vam se poklapati.Saobraćajna će važiti devet godina od dana preuzimanja novih registraskih tablica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Izgubio sam prednju tablicu Bg729-cm danas u poplavi na novom Beogradu…nalazacu sledi nagrada0652106047…jedno pitanje…vazile su mi tablice do sledece godine…da li sad dobijam novi broj I oznaku ili??

  • Poštovani,
   Obratite se policijskoj stanici Novi Beograd jer je dosta tablica pronađeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li je moguće voziti automobil sa potvrdom o izgubljenoj tablici do kraja registracije ili se one hitno moraju zameniti?

  Pozdrav

  • Poštovani,
   Odmah menjate tablice i dobijate nove, kao i saobraćajnu dozvolu i nalepnicu.
   Srdačno,
   AMK Novui Beograd

 • Poštovani!
  Prijavila sam nestanak prednje tablice i dobila potvrdu kojom se konsattuje da sam podnela krivicnu prijavu(obrazac popunjen u policiji). Zanima me da li do dobijanja novih tablica , mogu da upravljam motornim vozilom sa tom potvrdom ?
  Hvala na odgovoru, pozdrav!

  • Poštovana,
   Na žalost ne smete upravljati vozilom sa potvrdom koju ste dobili od policije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukoliko sam prijavila nestanak tablica i dobila odgovarajuću potvrdu, za koliko dana od izdavanja ove potrvde moram da promenim tablice, saobrćajnu i ostala propratna dokumenta?
  Pozdrav, Aleksandra

  • Poštovani,
   Niste ograničeni vremenskim rokom za podnošenje zahteva za izdavanje novih registarskih tablica,ali samim tim ne možete koristiti potvrdu umesto tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne, samo je potrebno da priložite registracioni list ili isčitanu saobraćajnu dozvolu uz drugu tablicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • pre oko godinu ipo dana su zaustavili decka kome sam prodao motor i skinuli mu tablicu jer nije imao dozvolu,ja sam platio kaznu i sve je to regulisano,u medjuvremenu motor je promenio vlasnika koji hoce da ga prenese ali nemogu da ga odjavim jer je potvrda o privremenom oduzimanju tablice izgubljena jer istu nisam do sad ni uzeo iz ps pa me interesuje kakva je dalja procedura da bih ja mogo motor da odjavim?

 • Postovani
  Kupio sam motor koji sam hteo da prevedem i vlasnik je voljan da ga prevede,motor ima staru saobracajnu i nema tablicu pa je napravljena druga (ispisana na plocici,)hoce li to biti problem kada se bude odjavljivao motoric?
  Napominjem da motor hocu da prevedem i registrujemna novu zutu tablu.
  Unapred hvala!

  • Poštovani,
   Kako mislite napravljena druga? Vozilo pri odjavi mora imati originalnu tablicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Obratite se najbližoj policijskoj stanici,gde ćete predati nađene tablice.Službenici MUP-a će kontaktirati vlasnike tablica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dali zna neko kako da izvadim potvrdu o tablicama koje su policija skinula 2016 godine a nemamo potvrdu .izgubila se .kako bi mogao da izvadim drugu potvrsu da idem na tehnicki

  • Poštovani,
   Obratite se Upravi saobraćajne policije.Njihova adresa je Ljemontova 12a.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *