Zimska oprema – saveti za vozače

Zimska oprema je neophodan deo opreme vašeg automobila ako ove zime planirate da bezbedno vozite ili krenete ka nekom od zimskih centara za odmor i rekreaciju.

Da li mi je zimska oprema potrebna – kratko i jasno: DA. Zimska oprema pored obavezne opreme koju propisuju Zakon o bezbednosti saobraćaja i Pravilnici, podrazumeva i neke korisne stvari koje bi trebalo da budu u vašem automobilu ako ste krenuli na skijanje ili na put u zimskim uslovima.

Šta sve obuhvata zimska oprema automobila ?

  1. Zimske gume

Prva asocijacija na zimsku opremu su zimske gume. Ovo jeste jedan od najvažnijih delova zimske opreme ali ne i jedini.

Kada su obavezni lanci za sneg? Saznajte ovde

Potrebno je da vozači na točkovima putničkih i lakih teretnih vozila imaju sve četiri zimske gume. Dubina šare pneumatika ne sme biti manja od 4 mm.

zimska oprema

Zimski pneumatici poseduju drugačiji raspored šare i imaju svojstva materijala koja bolje odgovaraju uslovima puta kada se na njemu nalazi sneg i led, odnosno kada su niže temperature. Dakle, timovi tehnologa i inženjera u fabrikama proizvođača pneumatika su na osnovu ispitivanja i istraživanja došli do toga da pneumatici ne reaguju isto na spoljašnje uslove. Stvoreni su pneumatici koji dokazano bolje reaguju na zimske uslove i omogućava bezbedniju vožnju.

  1. Lanci za sneg

Van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Pored propisane opreme nije zgoreg da imate niz pomagala koja vam mogu biti od ključne pomoći prilikom potencijalnih problema sa snegom i ledom u zimskom periodu.

O čemu bi još svaki vozač trebalo da misli zimi?

  1. Čišćenje snega i leda sa auta

Zakon ne propisuje da obavezno morate imati strugače i metlice za sneg i led. Sa druge strane, Zakon propisuje da morate imati očišćeno vetrobransko staklo. Da li ćete ovu radnju izvesti rukama (koje će nakon toga da budu mokre i promrzle) ili pomagalima koja su predviđena za ovu namenu, ostaje da sami izaberete.

zimska oprema

  1. Prljavština i hladnoća

Svi poslovi oko automobila kada su na putu sneg i led su izuzetno prljavi. Ako ne planirate hemijsko čišćenje odeće posle stavljanja lanaca na točkove ili odglavljivanja automobila iz snega obavezno u kola stavite par rukavica i staru jaknu. Kao dobra zaštita od prljanja vam može poslužiti i obična velika crna kesa za smeće. Od kese možete lako napraviti improvizovanu „kabanicu“.

Kako pripremiti auto za zimu i sneg? Saznajte više ovde

Ne zaboravite da u zimskim uslovima morate računati i na nepogode ili neprohodnost puta. Ako dođe do toga de se zaglavite na putu, grejanje kabine koje vam obezbeđuje motor automobila će raditi onoliko koliko ima goriva. Ne dozvolite da se smrzavate zbog čuvanja goriva. Uvek kada idete na put van naselja u zimskim uslovima ponesite u kolima ćebe.

  1. Prepreke

Zimi takođe ne bi bilo loše da sa sobom u automobilu imate neki od alata koji vam potencijalno mogu pomoći da raskrčite put vašem automobilu. Ovo se odnosi kako na vožnju u naselju, tako i van naselja.

Manja lopata ili ašov mogu biti od izuzetne pomoći u raskrčivanju zaleđenog snega koji je zbog čišćenja ulica bukvalno „zarobio“ vaš auto na parkingu. Nikako ne pokušavajte da pokretanjem automobila probijete ovakve nanose jer će po pravilu doći do štete.

Ovakva dodatna zimska oprema vas može spasiti velikih muka u zimskim uslovima.

AMK Novi Beograd vam želi bezbedu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *