Automobilom na skijanje – šta bi trebalo da znate?

Automobilom na skijanje? Ako ste se ove zime odlučili za ovu opciju neophodno je da se pre polaska na put upoznate sa propisima u državama u kojima se nalaze popularni skijaški centri.

U zavisnosti od odabranog mesta za relaksaciju bi trebalo da zavisi i oprema koja vam je neophodna u vašem automobilu. S obzirom na to da kod nas važe gotovo najstroži propisi u pogledu obavezne upotrebe zimskih guma na svim točkovima, ako se zaputite u inostranstvo, a pridržavate se ovog domaćeg pravila, uglavnom nećete imati problema sa ovim delom opreme.

Da li ste u obavezi da imate zimske gume? Saznajte više ovde

Automobilom na skijanje – Slovenija

Od 15. novembra do 15. marta sva vozila moraju imati zimsku opremu (za vozila do 3,5 tone to su četiri zimske gume sa minimalnom dubinom profila 3 mm ili četiri letnje gume sa dubinom profila od 3 mm u kompletu sa lancima za sneg za pogonske točkove).

zimska oprema

Automobilom na skijanje – Austrija

Zimska oprema je obavezna od 1. novembra do 15. aprila i ona podrazumeva zimske pneumatike sa minimalnom dubinom šare 4 mm za putnička vozila, odnosno letnje pneumatike sa istom dubinom šare i lancima za sneg za pogonske točkove.

Lanci za sneg – potreba ili obaveza? Saznajte više ovde

Automobilom na skijanje – Bugarska

Zimska oprema je obavezna uvek kada su na kolovozu sneg, led ili poledica makar to bilo i u junu. Dakle, ako idete u Bugarsku na skijanje, iako nema propisanog intervala za korišćenje zimske opreme, ipak se opremite. Pod zimskom opremom se podrazumevaju zimske gume i lanci za sneg.

automobilom na skijanje

Automobilom na skijanje – Bosna i Hercegovina

Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. aprila za sva vozila bez obzira na vremenske uslove. Za putnička vozila (masa do 3,5 tone) zimska oprema podrazumeva četiri zimske gume ili četiri letnje gume sa šarom dubine od najmanje 4 mm, pod uslovom da imaju lance za sneg za pogonske točkove.

Automobilom na skijanje – Francuska

Nije propisana obavezna upotreba zimskih guma. Međutim, morate da posedujete lance za sneg i upotrebljavate ih na delovima puta na kojima je to jasno naznačeno.

*Podaci o zimskoj opremi preuzeti od AMSS i Europcar.

Pored ovih obaveštenja ispoštujte i pravila da pre puta proverite da li posedujete sva dokumenta potrebna za odlazak voziom u inostranstvo kao i dodatne stvarčice na koje vas niko ne obavezuje ali koje vam mogu biti od velike koristi na ovakvom putovanju.

Pored toga nikad nemojte kretati na put pre nego što proverite vremenske uslove na putevima kojima morate proći. Zimski uslovi vožnje mogu biti veoma zahtevni i opasni, tako da je veoma preporučljivo da bacite pogled na sajtove koji prikazuju vremensku prognozu u Evropi i mogu da prate trenutnu situaciju i razvoj vremenskih uslova. Nemojte kretati na put ako je u tom trenutku ili je najavljena vremenska nepogoda.

Kod nas možete sebi obezbediti i AMSS članstvo – pomoć na putu. Obezbedite na vreme siguran put i miran san!

Više o tome kako najlakše postati AMSS član saznajte ovde

 

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

2 thoughts on “Automobilom na skijanje – šta bi trebalo da znate?

 • Dobila sam zamenu novcane kazne 5000 u zatvor 5 dana, a proteklo je vise od godinu dana od izvrsnisti naloga za prekrsaj, kome da se obratim da obustavi izvrsenje, napominjem da nisam uradila prigovor na vreme jer je rok samo tri dana( ne pise tri radna dana))a sam podigla u petak vece i odnela kuci a subotom i nedeljom ne radi posta

  • Poštovana,
   Morate se obratiti sudu koji je doneo presudu/rešenje ili kontaktirati stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *