Benzin u dizel i obrnuto – kada greška može skupo da košta?

Benzin u dizel i dizel u benzin –  već na samo pominjanje ovakve greške iole iskusnom vozaču se diže kosa na glavi.

Vozite benzinac i u žurbi ste svratili na pumpu da sipate gorivo. Sami uzimate točilicu i punite rezervoar. Platili ste i užurbano sedate u automobil. Ako do tog momenta niste shvatili da je došlo do opake greške bićete u velikom problemu koji može jako skupo da vas košta.

Ma koliko moglo smešno da izgleda ova greška je veoma česta. Kao primer, navešćemo podatak da u Britaniji oko 150.000 vozača godišnje načini ovu grešku.

Benzin u dizel motor

Ako ste sipali benzin u dizel motor ovo je prilično loše jer je benzin rafinisanije gorivo koje je manje masno, a i podsetićemo vas da su se nekada dizel motori čistili upravo benzinom. Ovo uzrokuje situaciju u kojoj  benzin smanjuje koncentraciju masnijeg fluida (dizela) koju dizel gorivo ima po svom sastavu.

Ova greška (benzin u dizel motoru) nije bezazlena i može dovesti do ozbiljnih oštećenja pumpe i metalnih delova. Može doći i do ozbiljnih oštećenja na delovima sistema za gorivo koji nisu predviđeni za benzin.

Kada raditi veliki, a kada mali servis automobila? Saznajte ovde

U svakom slučaju u zavisnosti od količine goriva koju ste sipali može se dogoditi da pokrenete auto, ali ćete vrlo brzo osetiti da nešto nije u redu. Nakon toga je pitanje trenutka kada će se auto ugasiti posle čega ga više nećete pokrenuti.

Napomena: čim osetite cimanje, prekide u hodu motora, uočite paljenje lampica na kontrolnoj tabli ili bilo šta čudno prvo i jedino ispravno je – STANITE. Nikako ne pokušavajte da ponovo startujete motor odnosno da „verglate“.

Ovu grešku ćete ustanoviti lako otvaranjem poklopca rezervoara osetićete miris čistog benzina u dizel rezervoaru vašeg automobila, koji nikako ne treba tu da se nalazi.

Prvo i najbezbolnije rešenje je da ispraznite rezervoar potpuno i sipate odgovarajuće gorivo.

U svakom slučaju razmislite o članskoj kartici AMSS i pozivu koji vam može biti dragocen u ovakvoj situaciji.

Dizel u benzin

Ako ste sipali dizel u benzinca prvo i najvažnije je da ne uradite ništa. Ne šalimo se, ne dotičite ključ i ne pokušavajte da startujete motor. Najbolja solucija je ako shvatite da ste pogrešili odmah kada ste napravili grešku.

Pražnjenje rezervoara je takođe najbezbolnija solucija osim ako niste usuli veoma malu količinu dizela koju možete razrediti dodavanjem benzina.

Šta kaže ZOBS o farovima? Saznajte više ovde

Ako startujete motor, dizel može oštetiti svećice i dovesti do lošeg rada, dimljenja, oštećenja ventila itd.

Kako najčešće dolazi do greške?

Benzin u dizel i obrnuto najčešće dolazi

 1. vašom greškom kada na pumpi promašite pištolj za gorivo i sami uspete gorivo
 2. greškom zaposlenog na pumpi koji vas nije razumeo koje gorivo ste tražili
 3. neznanjem koje gorivo koristi automobil koji vozite (najčešće kada pozajmite ili rentirate)

Napomena: na poklopcu rezervoara je uobičajeno da se stavlja oznaka pogonskog goriva ili u samoj saobraćajnoj dozvoli možete pročitati koje pogonsko gorivo se koristi.

 1. kada vam nestane goriva i tražite pomoć proverite sa dobronamernim pomagačem da li vam daje pravo gorivo kako se ova najbolja namera ne bi pretvorila u još veći problem od samog nestanka goriva.
 2. greška na pumpi – sipali ste gorivo sa pravog pištolja ali je taj rezervoar na stanici natankovan pogrešnim gorivom. Ovakva greška je ozbiljno koštala neke pumpe u Australiji.

AMK Novi Beograd vam želi da uvek sipate pravo gorivo.

 

1 thoughts on “Benzin u dizel i obrnuto – kada greška može skupo da košta?

 • Poštovani,
  Mišljenja smo da je neophodno da izvadite svo gorivo, isperete rezervoar benzinom, a zatim naspete pun rezervoar goriva. Preporučujemo vam da konsultujete servis.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *