Filter vazduha – kako diše vaš automobil?

Filter vazduha je jedan od delova koji je često zaboravljen u održavanju automobila. Redovno servisiranje automobila nije nešto čime prosečan vozač kod nas može da se pohvali. Cena je najčešći faktor zbog koga se odlaže servisiranje ili selektuje koji elementi su prioritetniji u održavanju.

Filter vazduha za motor automobila je često neopravdano loše kotiran u odabiru prioriteta kod zamena potrošnih delova kada ih vozači sami menjaju ili sami odlučuju šta serviser da uradi, a šta ne.

Filter vazduha – čemu ovo zapravo služi?

Najprostije rečeno, kao i svaki drugi filter, filter vazduha na vašem automobilu sprečava ulazak prljavštine, čestica, prašine ili drugih stranih tela u motor automobila.

Zaprljan ili oštećen filter vazduha višestruko loše utiče na rad vašeg automobila, a potpuno zanemarivanje može dovesti do većih kvarova pa samim tim i štete na vašem automobilu.

Filter vazduha – da dišete i vi i vaš auto

Kada se priča o filterima i održavanju automobila prva asocijacija je filter koji je namenjen prečišćavanju vazduha namenjenog motoru automobila. Redovna zamena ovog filtera spada u tzv. mali servis i važna je za pravilan rad motora.

Veliki i mali servis – šta obuhvataju i kako se vrše? Saznajte ovde

Kabinski filter vazduha (polen filter) je takođe filter vazduha na vašem automobilu. Njegova namena je sprečavanje ulaska prašine, polena, prljavštine u kabinu vašeg automobila kroz ventilaciju ili sistem za klimatizaciju na vašem automobilu. Ovaj filter takođe ne treba da zaboravite u redovnom održavanju ali prvenstveno zbog vašeg zdravlja, a ne rada automobila.

Zašto da redovno menjate i proveravate filter vazduha?

Prosto objašnjenje je da ne „gušite“ motor vašeg automobila. Smanjena koncentracija vazduha koji ulazi u motor ili ulazak čestica mogu prouzrokovati probleme u radu koji mogu u krajnjoj liniji dovesti do oštećenja i prestanka rada najvažnijeg dela vašeg auta.

filter vazduha

Ako redovno menjate filter vazduha vaš auto će vam biti zahvalan jer mu omogućavate

  • povećanje efikasnosti rada motora
  • smanjenje potrošnje goriva
  • produžavanje veka
  • sprečavanje pregrevanja

Takođe, u odnosu na posledice i potencijalne kvarove cena zamene ovog filtera apsolutno ne može da opravda nemar u redovnosti zamene. Filter vazduha je deo koji u odnosu na ostale filtere i zamene tečnosti na redovnom servisu najmanje košta.

Benzin u dizel i obrnuto – kada greška može skupo da košta? Saznajte ovde

Iz ovog razloga predlažemo vam da uvek prilikom zamene koristite novi filter, a ne čišćenje starog. Različita „izduvavanja“, usisavanja i slične metode čišćenja postojećeg filtera mogu dovesti do oštećenja i odvajanja njegovih sitnih komadića koji će u tom slučaju otići u vaš motor.

Kada da promenite filter vazduha?

Savetujemo vam da redovno održavate vaš automobil i da na svakom redovnom servisu obavite zamenu filtera vazduha.

Ovo možete da radite prema uputstvu proizvođača (vremenski interval ili broj pređenih kilometara) ali ako su uslovi vožnje takvi da se često krećete po prašnjavim putevima topla preporuka je da prekontrolišete stanje filtera i češće od preporučenog perioda.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *