Motorna ulja – koliko je ulje bitno za rad vašeg auta?

Motorna ulja i njihova zamena su nešto što se svakom vozaču podrazumeva. Ipak, u praksi je malo drugačije.

Cena servisa, ulja, zamene, neznanje ili nemar mogu biti uzroci zbog kojih propuštate redovnu zamenu filtera ulja i motornog ulja u vašem automobilu.

Zamena ulja je takođe jedan od poslova koji vozači često pokušavaju da urade sami kako bi smanjili cenu servisa. Nemamo ništa protiv ovoga, ali se u tom slučaju potrudite da se prethodno dobro uputite kako. Važno je naučiti kako se menja filter ulja i motorno ulje, kako ćete u skladu sa propisima i savesti odložiti staro ulje itd.

Ako ste spremni, navucite rukavice i dobro obavite posao.

Motorna ulja – koje ulje je za moj auto?

Jedna od najvažnijih stvari pre zamene ulja je da proverite koje ulje (kog viskoziteta i sastava) proizvođač preporučuje za vaš automobil. Takođe, potrudite se da filter ulja bude originalan deo proizvođača, odnosno onakav kakav je proizvođač predvideo u skladu sa preporukom o zameni motornog ulja.

motorna ulja

Savremeni automobili koriste multiviskozna ulja koja ne menjaju sezonski karakteristike viskoznosti, tako da nije potrebna zamena u odnosu na godišnje doba.

Motorna ulja – zašto je važno da redovno menjate ulje?

Ulje je od vitalnog značaja za pravilan rad vašeg auta. Ono obezbeđuje da se mnoštvo pokrenih delova u motoru pomera uz smanjenje trenja među njima. Time se sprečava da dođe do oštećenja ili uništenja motora.

Motorna ulja imaju još jednu značajnu ulogu u radu motora, a to je hlađenje motora. Naime, ono je najbliže onim delovima motora u kojima se i razvija najveća temperatura.

Ovo bi trebalo da bude dovoljan razlog da vodite računa o stanju ulja u motoru i ne zanemarite ovu važnu komponentu ispravnog rada automobila.

Neće dovesti do štete samo nedostatak ulja u motoru, već i staro ulje u kome su se nataložile čestice prljavštine, opiljci, odnosno ono ulje koje je vremenom i upotrebom izgubilo svoja fabrička svojstva.

Benzin u dizel i obrnuto – koliko greška može da vas košta? Saznajte ovde

Motorna ulja – ne čekajte lampicu

Stanje ulja je nešto što vozač treba da proveri s vremena na vreme, a obavezno pre kretanja na duži put. Naćićete gomilu saveta kada da menjate ulje. Ipak saveti su davani prema određenim uslovima upotrebe.

motorna ulja

Napomena: Prekontrolišite stanje ulja u vašem motoru na svakih pređenih 500 km.

Od toga kako se auto upotrebljava zavisi i interval potrebne provere odnosno zamene ulja. Kratke vožnje po gradu su prilično nezahvalne u svakom smislu po vaš automobil, pa i po motorna ulja.

5 načina da očuvate kočnice automobila –  saznajte ovde

Kontrolišite stanje ulja (ručno pregledom nivoa na kontrolnoj igli). Reagujte odmah čim se na vašoj kontrolnoj tabli upali lampica koja upozorava na proveru nivoa ulja.

Ako se uključi lampica koja označava nedostatak ulja u motoru – odmah STANITE!
*Kada kažemo odmah i mislimo to zaista (ne na prvoj pumpi) 🙂

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

 

1 thoughts on “Motorna ulja – koliko je ulje bitno za rad vašeg auta?

  • Svaki dobar majstor ce vam naglasiti koliko je zamena ulja bitna. Ostati bez ulja ce vas kostati mnogo vise nego da o tome vodite racuna redovno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *