Lanci za sneg – kada su obavezni?

Lanci za sneg su obavezan deo zimske opreme za vaš automobil ako se ove zime zaputite ka nekom od planinskih ski centara u Srbiji/inostranstvu, ili krenete zavejanim putevima van grada.

Sneg je jedan od neprijatelja bezbedne vožnje i normalnog kretanja vašeg automobila po putu jer je rastresit i smanjuje trenje između točkova vašeg vozila i podloge. Proklizavanje, ili u narodu poznato „šlajfovanje“, je nešto što svaki vozač doživi kada da malo jači gas, a na kolovozu je sneg ili led.

Smanjenje trakcije na snegu i proklizavanje vas može dovesti u neprijatnu situaciju da ostanete zaglavljeni na putu. Upravo da ne bi došlo do ovakvih situacija se koriste lanci za sneg.

Zakon o bezbednosti saobraćaja – kada su obavezni lanci za sneg?

Vozila (osim mopeda, motocikala, tricikala i četvorocikala) moraju biti opremljena zimskom opremom od 1. novembra do 1. aprila. U ovu opremu putničkih vozila spadaju zimski pneumatici na svim točkovima i lanci odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.lanci za sneg

 

Kako pripremiti auto za sneg i zimu? Saznajte ovde

Od obaveze da se poseduju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije, izuzeta su vozila u naselju.

Lanci za sneg se na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ smeju postaviti samo kada je kolovoz prekriven snegom. Kada kolovoz nije pod snegom ne postoji ni razlog da postavljate lance za sneg ili slična pomagala, jer na ovaj način samo možete oštetiti pneumatike, vozilo, put i dovesti sebe i druge u potencijalnu opasnost.

Postavite lance za sneg na vreme na točkove vašeg automobila. Dakle, to ne znači da na suvom kolovozu postavite lance, već kada naiđete na deo kolovoza gde je obavezna upotreba lanaca, odnosno kada su uslovi na kolovozu takvi da vam je neophodno povećanje trakcije za nastavak normalnog kretanja.

Šta morate da znate kada su u pitanju lanci za sneg?

  • Proverite da prilikom nabavke lanaca kupite one lance koji su prilagođeni dimenzijama vaših pneumatika.
    Napomena: Nikada ne pokušavajte da postavite i vozite sa lancima za sneg koji nisu prilagođeni za dimenzije vaših pneumatika (preveliki ili premali lanci mogu ugroziti vašu bezbednost i oštetiti vozilo).
  • Nikada ne postavljajte lance za sneg na putu gde postoji opasnost da drugi vozači ne stignu na vreme da ukoče kada vas uoče. Pronađite bezbedno mesto za zaustavljanje i obavezno koristite potrebnu opremu (svetloodbojni prsluk, rukavice i poželjno – najlon. Ne zaboravite da morate da baratate sa izuzetno prljavim pneumaticima na kojima se nalazi sneg / led).

lanci za sneg

  • Neophodno je da se lanci za sneg ili druga pomagala postave na pogonske točkove (prednje, zadnje ili sva 4 u zavisnosti od pogonskih osovina na vašem automobilu). Nikada ne postavljajte lance za sneg samo na jedan pneumatik, čak i kada smatrate da je samo jednom točku potrebna pomoć da vas izvuče.
  • Detaljno ispoštujte uputstvo za postavljanje (u zavisnosti od tipa lanaca / pomagala). Uvek proverite da li ste postavili lance preko gazeće površine pneumatika ili su oni samo sa spoljne strane. Proverite da li su lanci dobro učvršćeni.
  • Kada postavite lance, krenite polako i obavezno nakon nekoliko desetina metara proverite, ponovite proveru nakon par stotina metara. Ako se čuje lupanje ili uočite da je lanac spao, odmah se zaustavite i postavite ga na ispravan način.
  • Vozite polako. Lanci su tu da vam pomognu da povećate trakciju i da se ne zaglavite u snegu. Kada osetite dejstvo ove namene lanaca i priviknete se na vožnju nikako ne povećavajte gas. To što uspevate da se lepo krećete po zavejanom kolovozu ne znači da ste spremni za finski reli.
  • Lanci vam ne pomažu na zaleđenim površinama već prave suprotan efekat klizanja.

Alternative lancima za sneg

Lanci za sneg su jedna (najčešća i najpouzdanija) varijanta pomoći za povećanje trakcije pneumatika na površinama pod snegom. Ipak nisu jedino rešenje za vaš automobil i pomoć u nevolji. Noviji proizvodi renomiranih proizvođača čak nisu lanci u pravom smislu te reči (radi se o kompozitnim materijalima visoke izdržljivosti) ali se pod ovim izrazom označava princip rada (povećanja trakcije) ovih proizvoda.

Kako radi ABS sistem? Saznajte ovde

Postoje i brojna druga pomagala u vidu sprejeva, „čarapa za gume“, plastičnih vezica, simulacije gusenica…

Na vama je da se opredelite koje ćete od sredstava koristiti ali treba da znate da su lanci ipak najduže u upotrebi te se stoga smatraju najpouzdanijim. Takođe nismo sigurni da bi sprej bio adekvatno pomagalo u smislu saobraćajnih propisa prilikom eventualne kontrole.

lanci za sneg

Lanci za sneg – cene

Na kraju dolazimo i do pitanja koje svakako interesuje mnoge vozače, a to je koliko to sve košta. Lanci za sneg su sastavni deo zimske opreme ali kako nisu neophodni za vožnju u naselju, većina vozača ih ni ne poseduje. Praktikuje se „pozajmljivanje“ kada se krene na skijanje ili u planinske krajeve. Ako ovo radite obavezno ispoštujte prvo pravilo koje smo vam napomenuli – dimenzije vaših pneumatika.

Cena ovog proizvoda zavisi od kompatibilnosti sa dimenzijama pneumatika, kvaliteta samih lanaca i njihove debljine.

Cene se kreću od 1.500 rsd pa do 8.000 rsd

AMK Novi Beograd vam želi srećnu i bezbednu vožnju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *