Vozila pod pratnjom – šta kad ih sretnete na putu?

Vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza su posebno obeležena vozila državnih organa koji izvršavaju svoje dužnosti i zadatke.

Zbog prirode posla koji obavljaju i potrebe da im se olakša kretanje kroz saobraćaj na putu, propisana su pravila saobraćaja koja ostali vozači moraju da poštuju kada sretnu vozila pod pratnjom. Zbog toga su ova vozila posebno opremljena uređajima za davanje svetlosnih i zvučnih signala.

Šta je vozilo sa prvenstvom prolaza, a šta vozilo pod pratnjom?

Vozila pod pratnjom su vozila kojima je dodeljena pratnja vozila:

 • Policije
 • Vojske Srbije
 • Bezbednosno – informativne agencije
 • Vojno – bezbednosne agencije

Vozilo je pod pratnjom kada vozila koja su mu dodeljena kao pratnja daju posebne svetlosne i zvučne znake.

Dakle osnovna namena vozila pod pratnjom je bezbednost vozila i lica kojima je pratnja dodeljena. Najčešće ćete videti ova vozila prilikom poseta stranih državnika i delegacija, ili prilikom obezbeđivanja kretanja u saobraćaju lica na najvišim državnim funkcijama u zemlji.

Vozilo pod pratnjom je vozilo ili kolona vozila kojima je dodeljena pratnja, ali i samo vozilo nekog od organa koji prate i obezbeđuju se smatra vozilom pod pratnjom.

Više o radarskoj kontroli brzine saznajte ovde

Vozila sa prvenstvom prolaza su vozila:

 • Policije
 • Hitne pomoći
 • Vatrogasne službe
 • Bezbednosno – informativne agencije
 • Vojno – bezbednosne agencije
 • Vojske Srbije
 • Ministarstva pravde – službe za izvršenje zavodskih sankcija

Ova vozila su vozila sa prvenstvom prolaza kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.

Osnovna namena prava koje je dato vozilima sa prvenstvom prolaza je, da se ovim organima, u slučaju potrebe u vršenju dužnosti, omogući brže i lakše kretanje kroz saobraćaj.

Kako su obeležena ova vozila?

Vozila pod pratnjom mogu pratiti drugo vozilo ili kolonu vozila, ali se vozilom pod pratnjom smatra i samo vozilo neke od službi koje daje posebne svetlosne i zvučne signale.

Vozila pod pratnjom moraju davati posebne svetlosne i zvučne signale. To su trepćuća svetla (crveno i plavo) koja se naizmenično uključuju i isključuju i zvučni znak promenljive frekvencije (sirena).

Ova vozila mogu davati i samo svetlosne signale (blinkeri), ako je omogućena njegova dovoljna vidljivost. Takođe, kako bi bilo uočljivo, može davati i svetlosni znak ablendovanjem.

Lica iz pratnje se mogu učesnicima u saobraćaju zvučno obratiti putem uređaja, a mogu im davati i naredbe znacima iz vozila (gestovi rukom – slobodan ili zabranjen prolaz, ili upotreba znaka STOP iz ruke).

Napomena: Posebni svetlosni i zvučni signali se smeju upotrebljavati samo dok vozilo vrši pratnju. Smatra se da vozilo vrši pratnju i ima posebna ovlašćenja samo ako je obeleženo svetlosnim i zvučnim signalima.

Ko su presretači i kako zaustavljaju saznajte ovde

Vozila sa prvenstvom prolaza su obeležena s plavim trepćućim ili rotacionim svetlom i sirenom.

Napomena: Vozila sa prvenstvom prolaza mogu imati uključenu samo rotaciju bez sirene ako je ovako omogućena dovoljna vidljivost tog vozila.

Šta smeju vozila pod pratnjom, a šta vozila sa prvenstvom prolaza?

Vozila pod pratnjom:

 • imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila (pa i u odnosu na vozila sa prvenstvom prolaza)
 • na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja o ograničenju brzine, propuštanju pešaka, zabrani presecanja organizovane kolone pešaka, zabrane preticanja i obilaženja vozila

Vozila sa prvenstvom prolaza:

 • imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila OSIM vozila pod pratnjom, vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan semaforom ili znakovima policijskog sužbenika
 • na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja o ograničenju brzine, propuštanju pešaka, zabrani presecanja organizovane kolone pešaka, zabrane preticanja i obilaženja vozila

Šta kada se sretnete sa ovim vozilima?

Ako nailazite ili vas sustižu vozila pod pratnjom dužni ste:

 • da ih propustite
 • da im omogućite mimoilaženje, preticanje, obilaženje
 • da po potrebi uklonite vozilo sa kolovoza ili da se zaustavite

Napomena: Ako vas sustiže kolona pod pratnjom, usporite i pomerite se ka desnoj ivici kolovoza, a po potrebi i zaustavite vozilo. Obavezno poslušajte naredbe lica iz pratnje i nikako ne krećite i ne povećavajte brzinu dok ne prođu sva vozila pod pratnjom.

Ako vi sustižete vozilo pod pratnjom (što je u praksi retko jer se ova vozila obično kreću većom brzinom od vas), nemojte se naglo primicati niti menjati pravac. Od službenih lica ćete dobiti naredbu šta da uradite  (da li da ih obiđete ili da se odaljite).

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

6 thoughts on “Vozila pod pratnjom – šta kad ih sretnete na putu?

 • Na sta se konkretno misli kada se kaze da po potrebi uklonimo vozilo sa kolovoza? Da li se vozilo sme pomeriti na trotoar ako nema pesaka i ako se ne ugrozava bezbednost istih? Da li se to smatra voznjom po nedozvoljenoj povrsini ako je u pitanju polaganje?

  • Poštovani,
   Je l se vaše pitanje odnosi na okolnost susreta sa vozilima pod pratnjom ili na polaganje vozačkog ispita?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako baš budete imali takav peh da tokom polaganja vozačkog ispita susretnete kolonu vozila pod pratnjom potrebno je da zaustavite voilo odnosno da se isključite iz saobraćaja, ako vas sustiže kolona pod pratnjom potrebno je da se uklonite i zaustavite vozilo i po potrebi uklonite vozilo sa kolovoza (o čemu ćete svakako dobiti uputstva i od članova komisije, a ako vi sustižete kolonu pod pratnjom potrebno je da usporite i sačekate da vam pratnja da znak o postupanju. Ipak, sumnjamo da ćete se tokom polaganja vozačkog ispita susresti sa ovakvom sutuacijom, a svakako konsultujte instruktora pre polaganja o postpuanju u ovim slučajevima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Po ovome ispada da vozila pod pratnjom mogu da prestižu na mjestima gdje je zabrana preticanja i time ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju

 • Zaboravili ste u tekstu da navedete da vozila pod pratnjom moraju da čekaju da se digne rampa na pruzi da bi mogli da nastave dalje. U odnosu na voz nemaju prednost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *