Telefoni u vožnji – navika koja se teško menja

Telefoni su postali sastavni deo današnjeg vremena i naših života. Ovo je činjenica koju potvrđuju brojna istraživanja. U strahu smo kada ne možemo duže od 30 sekundi da pronađemo mobilni telefon. Ako smo ga zaboravili kod kuće ceo dan ćemo imati osećaj anksioznosti da nešto bitno propuštamo i da nas neko može pozvati baš tada.

Mobilni telefoni se nalaze svuda oko nas. Želja da se telefoni koriste neprekidno tokom svake aktivnosti može dovesti do neželjenih posledica. Od toga da vam prekipi kafa, do jako ozbiljnih situacija u kojima ćete ugroziti vaš i tuđe živote.

Mobilni telefoni u vožnji odvlače pažnju vozača i ometaju ga u bezbednom upravljanju kolima. Upotreba mobilnog telefona u ovom slučaju može povećati rizik od nezgode nekoliko desetina puta.

Mobilni telefon u kolima i Zakon o bezbednosti saobraćaja

Upotreba mobilnog telefona „iz ruke“ (odnosno bez pomagala koja će učiniti da vam ruke ostanu potpuno slobodne) je zabranjena zakonom u većini zemalja.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije kaže:

“ Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje“.

Ukoliko koristite telefon tokom vožnje zaprećena kazna je 5.000 rsd

Koje su kazne propisane za prekoračenje brzine saznajte ovde

Napomena: pod pojmom vožnja u ovom slučaju se podrazumeva učestvovanje u saobraćaju. Tako da kazne stižu i ako se mobilni telefoni koriste dok stojite na crvenom svetlu ili u saobraćajnoj gužvi. Možete biti kažnjeni sve dok se ne isključite iz saobraćaja na propisan način.

Pod korišćenjem telefona se smatra svako korišćenje uređaja bez pomenute opreme (telefoniranje, slanje tekstuanih poruka, korišćenje društvenih mreža, upotreba interneta, upotreba telefona kao GPS uređaja, listanje podsetnika, snimanje govora…)

Zašto je mobilni u vožnji opasan?

PAŽNJA  je jedan od osnovnih preduslova za bezbednu i kvalitetnu vožnju. Korišćenje telefona ometa pažnju vozača na različite načine, kao što je objasnio mr Živorad Fićović, u svojoj knjizi namenjenoj kandidatima za vozače:

  • Vizuelno – pogled u ekran mobilnog telefona odvraća pogled vozača od puta ispred njega. Samo letimično spuštanje pogleda na displej telefona traje u proseku 3 sekunde. Dakle 3 pune sekunde se vaše vozilo kreće, a vi nemate zapravo uvid šta se ispred vas dešava.
  • Zvučno – reagovanja na zvukove telefona odvlače pažnju vozača na praćenje situacije u saobraćaju i eventualne zvučne signale koji su mu upućeni od strane drugih učesnika.
  • Fizički – vi se krećete, a ruke su vam umesto na volanu usmerene na davanje komandi telefonu.
  • Kognitivno – skretanje misli sa vožnje na mobilni telefon (razgovor, poruke..)

Vreme reagovanja se prilikom upotrebe mobilnih produžava za 50 %.

Šta je najopasnije kada su telefoni u pitanju?

  • Tekstualne poruke – razvoj aplikacija za razmenu poruka učinio je da je retko da danas na pametnim telefonima nećete naći neku od njih (Viber, WhatsApp, Messenger, Telegraf…).

Kompanija Edgar Snyder and associates je objavila na svom sajtu podatak da telefoni tokom vožnje u SAD uzrokuju 1,6 miliona saobraćajnih nezgoda na godišnjem nivou. Odnosno, svaka 4 nezgoda uzrokovana je pisanjem poruka.

Kucanje poruka tokom vožnje apsolutno ometa pažnju vozača u dužem vremenskom periodu.

Za pisanje najkraće poruke je potrebno u proseku oko 5 sekundi, kada se tome doda vreme pažnje koju vozač mora da posveti ulasku u aplikaciju i izboru komandi, može se slobodno reći da je pažnja vozača potpuno skrenuta sa vožnje na više od 15 sekundi.

Ako se krećete brzinom od 50 km/h za ovo vreme ćete preći put od 208.3 metra!

Ne moramo mnogo da pričamo da je ova dužina puta tolika da vam se u gradu u svakom trenutku ispred kola može naći dete koje pretrčava ulicu ili pešački prelaz, drugi automobil…

Ko su presretači i kako snimaju i zaustavljaju saznajte ovde

  • Internet

Upotreba „pametnih“ telefona omogućava korišćenje interneta u svakom trenutku. Korišćenje google mapa i pretraga ulica takođe odvlače pažnju vozaču.

  • Razgovor

Što se tiče vremenskog angažovanja kompletne pažnje razgovor zahteva najmanje vremena u kome je pogled vozača usmeren na telefon. Ipak držanje telefona u ruci i upravljanje jednom rukom čine i razgovore prilično rizičnim za vožnju.

Kako da se rešite ove opasne navike?

Ako već ne možete bez telefona – kupite opremu koja omogućava da vam ruke budu slobodne (handsfree).

Utišajte mobilni telefon i odložite ga u kasetu, a uzmite tek kada parkirate auto.  Imajte na umu da bilo koja posledica koja može da nastane zbog upotrebe mobilnog daleko prevazilazi važnost odgovaranja na poruku ili javljanja tokom vožnje.

AMK Novi Beograd

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *