Agresija u vožnji i šta sa njom?

Agresija vozača – gde je nestalo strpljenje?

Vozačka agresija je oblik ponašanja sa kojim svako od nas može da se susretne gotovo svakodnevno, bilo kao učesnik u saobraćaju ili posmatrač odvijanja saobraćaja.

Fizički sukob, svađa, psovanje, prekomerna upotreba sirene, škripa guma, nepristojne gestikulacije. Sve su ovo društveno neprihvatljiva ponašanja putem kojih se ispoljava vozačka agresija.

Zašto i kako dolazi do ovakvog ponašanja je pitanje na koje treba da daju odgovor psihijatri, psiholozi i psihoanalitičari.

Mi ćemo vam dati par saveta kako da izbegnete pojavu agresije i šta da uradite ako ste nađete na meti ovakvog vozača.

Čime može biti uzrokovana vozačka agresija?

 • Vozačka agresija može biti reakcija na nasilničko (agresivno) ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. U ovim situacijama dolazi do pojave besa zbog ponašanja drugog vozača kojim je izvršeno nasilje i iznuđena radnja u saobraćaju.
 • Vozačka agresija ipak može biti uzrokovana i nekim drugim unutrašnjim faktorima (crte karaktera, vaspitanje, kultura…).

Dakle oni koji se nasilno ponašaju u saobraćaju bi se mogli okarakterisati kao primarni nosioci agresivnog ponašanja i izazivanja istog kod drugih učesnika u saobraćaju.

Ovi vozači ne smatraju da u njihovim postupcima ima išta loše i da je nasilje koje sprovode u saobraćaju „normalno“.

Ovakvo ponašanje omogućava da se zatvori krug uzročno posledičnih emocionalnih reakcija

Nasilje – Bes – Agresija

Napomena: Iz navedenog se može zaključiti da je od velike važnosti da se prilikom prvih kontakata sa vožnjom, mladi vozači nauče da su nasilnička vožnja i bes, odnosno agresivno ponašanje, nešto čemu nema mesta u bezbednom i normalnom učestvovanju u saobraćaju.

Šta je nasilnička vožnja?

Zakon o bezbednosti saobraćaja je iz tog razloga prvi normativni akt koji je prepoznao da postoji problem sa ovakvim ponašanjem vozača pa je predvideo kao kažnjivo ponašanje – nasilničku vožnju.

Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

 1. kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta
 2. kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.

Više o kaznama za saobraćajne prekršaje za koje niste znali pročitajte ovde

Šta u saobraćaju najčešće izaziva bes kod vozača?

 • naglo presecanje putanje kretanja
 • spora vožnja
 • zaustavljanje i parkiranje u saobraćajnoj traci
 • „pribijanje“ u zadnji deo auta
 • zauzimanje parking mesta
 • naglo kočenje
 • zaustavljanje saobraćaja radi sprovođenja sopstvene nedozvoljene radnje
 • prekomerna upotreba sirene

Kako da izbegnete pojavu besa i agresije?

Nema vozača koji se upravljajući autom nije naljutio zbog nekog ponašanja drugog učesnika u saobraćaju.

Ipak, osim trenutnog stresa nastalog ovakvom situacijom u kojoj smo iznenada morali da reagujemo na nečije ponašanje u saobraćaju, ovo ne bi smelo da prozurokuje našu dalju razdraženost i da nas uvede u agresivno ponašanje.

Da li ste kulturan vozač? Saznajte da li posedujete vozačku kulturu ovde

Evo par saveta za bezbedno i prihvatljivo ponašanje u saobraćaju:

 • Primarno je da ne uskladite vožnju sa pravilima saobraćaja i da se kulturno ponašate u saobraćaju. To znači da bi trebalo da se uzdržite od nasilnog, bezobzirnog i bezobraznog ponašanja u vožnji i tako sprečite stvaranje gneva kod ostalih vozača.

Primer: Ako stojite na semaforu i shvatite da ste pogrešili saobraćajnu traku, te da treba da se prestrojite pokušajte da umesto naglog ubacivanja ispred vozača u susednoj traci, ostvarite kontakt sa njim i da ga zamolite da vas propusti – teško da će vas odbiti.

 • Ako pogrešite – izvinite se.

Ovakvim ponašanjem možete u velikoj meri uticati na smanjenje tenzije i razvoj negativnih emocija kod drugih vozača koji su „oštećeni“ vašim pogrešnim postupkom.

 • Ako pogreši drugi vozač – prvo i najvažnije – odreagujte tako da ne dođe do ugrožavanja bezbednosti saobraćaja.

Nakon toga bez obzira da li vam se izvinio, pokušajte da prihvatite da je neko jednostavno napravio grešku. Što pre vratite misli na vaš dalji put umesto na jurenje drugog vozača da mu na sledećem semaforu „očitate lekciju“.

 • Ako primetite agresivnog vozača pokušajte da izbegnete produžavanje kontakta sa njim. Ignorišite ih i ostanite koncentrisani na vašu vožnju.

Ako ste pod stresom zbog neprijatne situacije u kojoj ste učestvovali, zaustavite se na kratko. Izađite iz kola ili porazgovarajte sa saputnikom o nekoj drugoj temi – misli ćete usmeriti ka drugim stvarima i postići ćete emocionalnu ravnotežu.

 • Budite relaksirani tokom vožnje:
 1. nemojte voziti u stanju anksioznosti ili nervoze
 2. krenite uvek na vreme
 3. slušajte prijatnu muziku
 4. što više učinite uslove u kabini prijatnim za vas (mris, temperatura…)
 5. Mislite na vaše obaveze, a vožnju tretirajte samo kao pomoćnu aktivnost da sve obavite. Ne dozvolite da vas nešto drugo omete u tome

Napominjemo: Najvažnija je bezbedna vožnja i izbegavanje svake situacije koja nije vredna potencijalnih posledica koje može da prouzrokuje.

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu i mirnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *