Stanje na granicama – letnje gužve

Stanje na granicama je nešto što je ovih dana u centru pažnje medija i vozača koji kreću na put. Vesti o kilometarskim kolonama koje se formiraju na graničnim prelazima i višečasovnom čekanju nerviraju sve one koji bi trebalo uskoro da kolima pređu neku od zakrčenih granica.

Ova vest kao da nam se ponavlja iz godine u godinu. Dok su putnici glavni akteri koji ispaštaju u ovoj priči druge interesuju razlozi stvaranja ovakvih zagušenja na graničnim prelazima.

Šta je uzrok za ovakvo stanje na granicama?

Kada krećete na putovanje kolima koje podrazumeva prelazak jedne ili više državnih granica logično je da uzmete u obzir da na graničnom prelazu nećete biti jedini i da će doći do nekog zadržavanja. Ipak, čekanje od 7 i više sati nikako ne spada u očekivanu i redovnu situaciju.]

Do gužvi i ogromnih zastoja na graničnim prelazima dolazi iz više razloga

  •  Povećan broj putnika

Letnji meseci, naročito jul i avgust su period godišnjih odmora koji većina ljudi koji su zaposleni u inostranstvu koristi za dolazak u rodni kraj ili na more. Na toj putanji je Republika Srbija tranzitna zemlja.

Ova godišnja migracija naročito opterećuje granične prelaze ka  Mađarskoj i Republici Hrvatskoj.

  • Vikend

Poslednji radni dan u nedelji dodatno povećava gužve na putevima i graničnim prelazima jer se sezonskoj migraciji godišnjih odmora priključuju i turisti iz Srbije. Turistički aranžmani uglavnom u ovim terminima otpočinju i završavaju ture dok se putovanja u sopstvenoj režiji obično planiraju tako da se „ukrade“ još malo slobodnog vremena (petak posle podne).

  • Neadekvatna infrastruktura

Mreža puteva kroz Srbiju je daleko od one koja bi omogućavala da se na putevima ne stvaraju gužve i zastoji.

Ovakvo stanje još više dolazi do izražaja kada su ovakvi putevi opterećeni povećanom frekvencijom vozila.

Granični prelazi do kojih postoji auto put su sa druge strane takođe neprilagođeni prijemu i kontroli većeg broja vozila pa vrlo brzo dolazi do stvaranja kolona.

Napomena: Gužve delom ima i zbog nespremnosti vozača i putnika da samoinicjativno koriste alternativne prelaze. Odlazak sa auto puta možda malo usporava ukupno vreme putovanja ali je svakako bolja solucija od nekoliko sati stajanja u mestu

  • Pojačana kontrola na granicama

Zbog aktuelnih dešavanja u svetu i pojačane bezbednosti, države na spoljnim granicama Šengena su u obavezi da striktno sprovode detaljnu kontrolu putnika.

Ova kontrola podrazumeva prvenstveno kontrolu lica. To znači da će umesto primarne kontrole putem evidentiranja i provere putne isprave sada doći do većeg zadržavanja.

Razlog za ovo je potreba da se u SIS (šengenski informacioni sistem) proveri svaki pasoš koji ulazi u Šengen zonu. Ova kontrola utiče na gužvu na granici sa Mađarskom.

Koji granični prelazi su najopterećeniji?

Glavni granični prelazi su najopterećeniji pa se zato preporučuje korišćenje manjih prelaza. Evo najvećih prelaza sa mogućim alternativama:

  1. Ka Republici Hrvatskoj: Batrovci i Šid

Preporučuje se korišćenje alternativnih prelaza: Bačka Palanka, Sot, Ljuba i Neštin

  1. Ka Mađarskoj : Horgoš

Preporučuje se korišćenje alternativnih prelaza: Kelebija i Bački Breg

  1. Ka Makedoniji: Preševo

Moguće je iskoristiti prelaz Prohor Pčinjski

  1. Ka Bugarskoj: Gradina

Moguće je iskoristiti prelaze Ribarci i Strezimirovci

Letnji period je vreme kada je stanje na granicama takvo da zahteva dobro planiranje putovanja i strpljenje.

Pre i tokom putovanja imate priliku da se informišete preko AMSS službe za pomoć i informacije 1987 kakvo je stanje na granicama kako biste mogli na vreme da se preusmerite na neki drugi, manje opterećen, granični prelaz.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *