Umor – neprijatelj bezbedne vožnje

Umor od posla, sedenja, trčanja, nespavanja, plivanja… Mnogo puta smo čuli da je neko umoran od svega. Svi ga poznajemo i borimo se sa njim na razne načine. Ipak da li dobro odreagujemo kada ga osetimo tokom vožnje?

Umor i pospanost spadaju u najozbiljnije rizike za bezbedno upravljanje kolima. Iako su vrlo čest uzrok saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posledicama kao faktori rizika se često nalaze u senci nekih drugih uzročnika ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Letnji period je vreme godišnjih odmora i pojačanog saobraćaja. Mnogo vozača kreće na dalji put tokom koga će se sa sigurnošću sresti sa umorom i potencijalnom opasnošću.

Kako nastaje umor u vožnji?

Umor je prolazno psihofizičko stanje u kome dolazi do usporenja rada organizma i kognitivnih procesa. Nastaje usled neprekidnog fizičkog ili psihičkog rada kome se posvećuje pažnja i napor.

Nestaje relaksacijom nakon kraćeg ili dužeg prekidanja aktivnosti koja ga je izazvala.

Vožnja je svakako aktivnost koja podrazumeva i fizičko i psihičko angažovanje većeg obima. Dok vozimo ne možemo obavljati mnogo drugih aktivnosti. Pažnja nam je usmerena na upravljanje vozilom i put.

Tokom vožnje vozač je izložen faktorima koji u dužem vremenskom intervalu negativno deluju na stanje odmornosti i svežine. Buka, vibracije, jednoličan položaj tela, koncentracija na put i upravljanje, mikroklima u kabini, mirisi…

Svi ovi faktori deluju na nervni sistem vozača i umaraju ga dužim delovanjem.

Napominjemo: put i brzina su takođe značajni faktori za pojavu umora. Dobar put koji nije preterano monoton u smislu jednoličnog kretanja i brzina koja je prilagođena tim uslovima uticaće da do ispoljavanja umora dođe znatno kasnije.

Ako brzo vozite po krivudavom planinskom putu brže ćete biti umorni jer će vam biti potrebna veća koncentracija da pri bržem kretanju pravilno i bezbedno izvedete sve radnje.

Umor i njegovi pojavni oblici

Kao što smo već rekli umor dovodi do smanjene sposobnosti za rad. Šta se tačno dešava?

  • Budnost – stanje u kome smo svesni i spremni na reakciju – veoma bitno stanje za bezbednu vožnju. Nakon duže vožnje dolazi do ispoljavanja umora na taj način što opada pažnja.

U početku prestajete da budete koncentrisani na razgovor koji se vodi ili muziku sa radija. Postepeno slabije uočavate okolinu (znakove, životinje, pešake). Kada već umor uzme maha počinju greške u vožnji.

Dolazite u stanje kada vaše misli više ne mogu da prate zahtevnu radnju kao što je vožnja i može nastati pojava tzv mikrosnova – kada ste u budnom stanju ali ste samo fizički prisutni. Misaono „kašnjenje“ ove vrste je izuzetno opasno u vožnji i zahteva da se odmah zaustavite.

Napominjemo: produžavanje vremena reagovanja može biti veoma opasno. Čim osetite prve simptome pada budnosti reagujte promenom ritma vožnje i napravite kraću pauzu.

  • Pospanost – kada je umor duže prisutan, naše telo teži odmoru i nastaje stanje pospanosti. Ovakvo stanje je izuzetno opasno za bezbednost jer može dovesti do sna tokom vožnje što se po pravilu kobno završava.

Do pojave pospanosti u vožnji dolazi najčešće na monotonim putevima na kojima vozač samo održava kretanje vozila i nema potrebu za drugim radnjama. Gledanje u pravac i razdelnu liniju uspavljuje vozača.

Kako da pobedite umor u vožnji?

PAUZA! Kada primetite da niste koncentrisani – PAUZA! Kada niste videli znak pa vas je iznenadila krivina – PAUZA! Kada osećate neprijatnost zbog dugog sedenja – PAUZA! Kada ste morali naglo da kočite jer ste kasno uočili životinju na putu – PAUZA!

Jedini način za otklanjanje umora je ODMOR. Prestanak aktivnosti koja dugo traje i zahteva fizički i psihički napor za vas.

Ako ste umorni u toj meri da vam telo zahteva san, prekinite putovanje i prespavajte negde.

Ako ste osetili blažu pospanost možete odremati (ne duže od 30 minuta) tokom pauze.

Kako da vozite odmorni?

Do sada smo pričali o situacijama kada je već došlo do pojave umora. Ali postoji način da vožnju učinite manje napornom i da odložite umor.

Da biste sprečili pojavu umora poštujte određena pravila:

  1. Naspavajte se pre putovanja
  2. Ne krećite na put ako ste u protekla 24 sata konzumirali alkohol
  3. Nakon 2 sata vožnje napravite pauzu od 10 minuta
  4. Nakon 4 -5 sati neprekidne vožnje napravite pauzu od 45 minuta.
  5. Na pauzama izađite iz kola i razmrdajte se
  6. Ne dozvolite da u kabini bude zagušljivo ili pretoplo
  7. Izbegavajte noćnu vožnju
  8. Ne prejedajte se

AMK Novi Beograd vam želi sigurnu i odmornu vožnju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *