Školska godina počinje – vozači OPREZ

Školska godina počinje 1. septembra. Nevezano od toga da li su časovi skraćeni ili regularni, sva deca moraju da dođu do škole i da se iz nje vrate kućama. Na tom putu oni će biti učesnici u saobraćaju, bilo da idu peške, bilo da se voze nekom vrstom prevoza.

Vozači, ovo znači da će vam biti potreban dodatni oprez i angažovanje oko bezbednosti ovih najmlađih učesnika u saobraćaju.

Koji problemi nastaju kada počne školska godina?

  • Đaci kao učesnici u saobraćaju

Kako za njih od sutra startuje školska godina, veliki broj mladih školskog uzrasta će se naći u saobraćaju na putu do škole. Kako se radi o mladima i deci ne može se računati na njihovu apsolutnu pažnju i posvećenost bezbednosti u saobraćaju.
Vozači su zato tu da obrate maksimalnu pažnju na ove mlade učesnike u saobraćaju i spreče da dođe do bilo kakvih nemilih scena na ulici. Moramo se pripremiti i prilagoditi vožnju očekivanoj pojavi nebezbednog ponašanja u saobraćaju, naročito u okolini škola.

Roditelji bi trebalo da kao deo vaspitanja rade sa decom i na ponašanju u saobraćaju. Bilo bi poželjno da im ponovite sva ona opšta pravila bezbednog ponašanja narčito sada kada počinje školska godina.

Roditelji bi takođe trebalo da svojim ponašanjem utiču na razvijanje svesti o bezbednom učešću u saobraćaju kod dece.

Napominjemo: Ako vozite dete u školu – poštujte pravila o uzrastu deteta koje može sedeti na suvozačkom sedištu. Nije dovoljno ni da dete samo sedne na zadnju klupu ako tokom vožnje stoji između vozačkog i suvozačkog sedišta! Koristite sigurnosne pojaseve.

  • Povećan intenzitet saobraćaja

1. septembra počinje jedna opšta obaveza koja će na ulice i u saobraćaj izvesti mnogo novih učesnika. Gradski saobraćaj uvodi dodatne autobuse na linije, mnogi roditelji kreću kolima da odvezu svoju decu do škole.
Ako na to dodamo radove koji se trenutno izvode na više lokacija u gradu, može se očekivati poprilična gužva.

Povećanje intenziteta saobraćaja i pojava gužvi se loše odražavaju na pažnju vozača pa u celoj ovoj priči najgore mogu da prođu đaci pešaci.

  • Kontrola saobraćaja

Zbog svega o čemu smo pričali očekivana je i pojačana kontrola saobraćaja naročito u zoni škola.

Napominjemo: Poštujte pravila saobraća, vozite ispravno vozilo, povedite računa o pešacima, poštujte ograničenje brzine, koristite pojas, ne razgovarajte mobilnim telefonom bez handsfree uređaja.

Saznajte više o tome kako se vrši kontrola saobraćaja

Ko je najugroženiji?

Ako se iz statističkih pokazatelja mogu izvući neki zaključci onda bi ovako izgledala situacija:

  • Najugroženija su deca do 14 godina starosti
  • Većina dece je stradala kao putnici u putničkim automobilima
  • 1/3 stradale dece su pešaci
  • Dečaci više stradaju
  • Najviše nezgoda u kojima su stradala ili povređena deca se desi oko 18 časova posle podne

AMK Novi Beograd vas moli da sačuvamo naše najmlađe učesnike u saobraćaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *