Registarske oznake po izboru vlasnika

Registarske oznake po izboru vlasnika su nešto oko čega su podeljena mišljenja vozača.

Svako je bio u prilici da na gradskim ulicama uoči da određeni broj registarskih tablica izgleda drugačije.

Umesto standardnih oznaka koje sačinjavaju tri ili četiri broja i dvoslovne oznake neki vlasnici su sami izabrali šta će pisati na njihovim registarskim tablicama.

Dok jedni smatraju da je ova mogućnost posebnost i žele da svoj auto obeleže na prepoznatljiv način, drugi to smatraju bespotrebnim luksuzom i željom za pokazivanjem novčane moći.

Bilo kako bilo Zakon o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o registraciji omogućavaju da se na poseban zahtev izdaju registarske oznake po izboru vlasnika. Na svakome je izbor da li želi registarske oznake po izboru vlasnika ili će pak uzeti standardne „obične“ tablice.

Šta podrazumevaju registarske oznake po izboru vlasnika?

Registarske tablice imaju propisani izgled i formu.

U okviru toga je data mogućnost da se na mestima na kojima bi inače išla standardna oznaka vozila (brojevi i dvoslovna oznaka razdvojena crticom) izaberu znakovi koji ispunjavaju ostale zahteve propisane Pravilnikom.

Dakle oznaka registarskog područja mora ostati kakva jeste, a izabrani znakovi čine deo registarske tablice iza oznake registarskog područja i crvenog štita.

Vlasnik može po izboru odabrati:

 • od 3 – 5 slovnih znakova
 • kombinaciju brojčanih i slovnih znakova.

Između brojčanih i slovnih znakova na registarskoj tablici obavezan je znak „-“ koji se računa kao jedan od izabranih znakova.

Napominjemo: Na registarske oznake po izboru vlasnika se takođe odnosi novina o neprimenjivanju slova: Đ, Ć, Č, Ž, Š, W, Y

Registarske oznake po izboru vlasnika važe 9 godina i ne mogu se prenositi na drugo lice osim u slučaju smrti vlasnika vozila.

Dakle ako prodajete auto bez obzira da li vozilo menja registarsko područje, ovakve tablice se odjavljuju.

NOVO – Saznajte sve o izmeni pravilnika o registraciji!

Da li je dopušen baš svaki izbor?

Nije moguće dati potpuno mašti na volju. Evo nekih ograničenja:

 • Ako se bira kombinacija brojčanih i slovnih znakova u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, izuzimajući kombinaciju slovnih znakova „TX“, „RP“ i „RPE“
 • Značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne sme da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku.
 • Izbor znakova se ne može primeniti na vozila sa posebnom zadnjom registarskom tablicom

Koliko posebnost košta?

Ako se odlučite da vašu registarsku tablicu krasi vaše ime, nadimak, naziv kraja u kome živite i slično, spremite se da pored standardne cene za izdavanje registarskih tablica platite i dodatnu naknadu po Uredbi Vlade Republike Srbije.

Ova naknada iznosi 87.530 rsd.

Kako se podnosi zahtev za registarske oznake po izboru vlasnika?

Da biste dobili posebne tablice vozilo prethodno već mora biti registrovano odnosno upisano u jedinstveni registar. To podrazumeva da ćete prvo dobiti standardne tablice registarskog područja, a zatim možete podneti zahtev za registarske oznake koje vi odaberete.

Dobijanje ovakvih tablica podrazumeva da odete u područnu policijsku upravu ( za Beograd – Ljermontova 12 a).

Popunjavate zahtev i željene oznake i plaćate taksu za izradu tablica kao i posebnu naknadu o kojoj je bilo reči.

Čekate izradu tablica, a do tada vozite sa postojećim registarskim tablicama.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

 

 

14 thoughts on “Registarske oznake po izboru vlasnika

 • Dobar dan,recite mi na koga mogu da se prenesu posebne tablice,t.j. tablice po izboru u slucaju smrti vlasnika vozila?hvala unapred na odgovoru

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato, tablice se ne prenose, ako završite postupak u roku 60 dana od isteka registracije ako je naslednik vozila na istom registarskom području, može nastaviti da koritsti tablice u suprotnom one se vraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Lep pozdrav,dali još uvek za ove tablice važi to da iste imaju važenje od devet godina ili je nešto promenjeno po tom pitanju. Ako se nešto kupi logično da ostaju u vlasništvu dok se ne proda vozilo ili? Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovani,
   Morate prijaviti nestanak jedne registarske tablice u najbližoj Policijskoj stanici.Skinućete drugu tablicu,uplatićete takse za novu saobraćajnu,tablice i nalepnicu.Stari broj registarskih tablica ne možete zadržati.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje,

  Da li tablice mogu da prenesem na drugo vozilo kada prodam auto ili za svaki auto mora da se plaća 80+ hiljada?

  Hvala

  • Poštovani,
   Posebna tablica se dobija u policijskoj upravi koja je teritorijalno nadležna, niko drugi nema uvid u izdate tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  U Vašem članku stoji „od 3 do 5 slovnih oznaka“ ili „kombinacija slova i brojeva“… Da li bi (prema Vašim informacijama) oznaka 6_6_6 (6-razmak/blanko-6-razmak/blanko-6) bila oznaka koju je moguće izabrati kao personalizovanu? Hvala, unapred….

  • Poštovani,
   S obzirom da su dozvoljeni samo slovni znaci, mišljenja smo da nema smetnje da budu i samo brojevi iskazani na personalizovanoj registarskoj tablici. Svakako je potrebno da se obratite konkretnoj policijskoj upravi i postavite ovo pitanje za dobijanje zvaničnog odgovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *