Vatrogasni aparati u kolima – kome i kada su potrebni?

Vatrogasni aparati (pp aparati) u kolima su deo opreme koji u slučaju nužde može biti od velike koristi vozačima. Iako kod nas nije obavezan deo opreme za putnička vozila, preporučuje se da ga imate u kolima za slučaj potrebe.

Kola su počela da vam gore. Prvo se pojavio dim u kabini, a zatim ste otvorili haubu nakon čega je buknuo plamen. Zvuči kao scenario akcionog filma, ali nažalost ovo je jedna od rizičnih situacija koja je u saobraćaju veoma moguća. Prema statistikama, godišnje u Srbiji izgori oko 600 vozila.

Šta kada dođe do požara na automobilu?

Ovakve situacije uvek prati najveći neprijatelj dobrog i efikasnog postupanja – panika. Gašenje požara je zadatak koji zahteva pribranost i poznavanje osnovnih bezbednosnih postupaka u ovakvim slučajevima kako bi se izbegla tragedija i nastanak velike materijalne štete.

Osim znanja morate imati i odgovarajuću opremu za gašenje požara na vozilu. Zato su vatrogasni aparati kao deo opreme veoma poželjni.

Evo par korisnih saveta ako se nađete u ovakvoj situaciji:

 • Ako se krećete – odmah na bezbdnom mestu zautavite auto
 • Pozovite vatrogasnu službu ili policiju
 • Uzmite PP aparat i pribrano ga aktivirajte u pravom trenutku
 • Nikako ne podižite poklopac motora potpuno (ako je tu nastao požar) – nagli dotok kiseonika može rasplamsati požar. Otključajte haubu i pokušajte da uz minimalno podizanje usmerite prskalicu aparata ispod poklopca motora.
 • Ako nemate aparat pokušajte da ga potražite u najbližem javnom objektu ili da zaustavite neko od vozila javnog saobraćaja koji su u obavezi da ga poseduju.
 • Kao pomoć u gašenju požara u nastanku, ako nemate aparat može da posluži i jakna, ćebe ili drugi objekat prigodan da prekrije plamen.

Napominjemo: Nikako se ne preporučuje korišćenje vode za gašenje požara na automobilu. Ako je požar izazvan paljenjem goriva, voda može stvoriti zapaljivu i čak eksplozivnu mešavinu isparenja.

Šta treba da znate kada su u pitanju vatrogasni aparati?

Za početak potrebno je znati da postoji više vrsta pp aparata. Nisu svi iste namene niti prilagođeni gašenju svake vrste požara. Požari na vozilima najčešće nastaju usled neispravnih elektro instalacija, curenja tečnog goriva ili gasa, pregrevanja ili kao posledica saobraćajne nezgode.

PP aparati rade na dva osnovna principa:

 1. Aparati sa CO2 rezervoarom – nakon izvlačenje osigurača je potrebno snažno pritisnuti i otpustiti ručicu kako bi se aktivirao C02 koji služi za izbacivanje praha. Tek tada je aparat spreman za upotrebu.
 2. Aparati pod stalnim pritiskom – izvlačenjem osigurača aparat postaje aktivan. Pritiskanjem ručice se aktivira mlaznica i počinje curenje praha / pene. Ovi aparati su karakteristični po tome što imaju manometar koji pokazuje stanje pritiska u boci.

Napominjemo: Vatrogasni aparati u vozilima služe prvenstveno za gašenje požara u inicijalnoj fazi. Aparat svakako ne može odmoći ali kod već razvijenih požara jednostavno nisu zapreminski dovoljni da ugase požar.

Da li su vatrogasni aparati obavezan deo opreme?

Za putnička vozila – NE.

Za teretna vozila – DA.

Za vozila javnog prevoza – DA.

Napominjemo: PP aparat treba da bude dostupan vozaču. Poželjno je da stoji u kabini ispod sedišta, a većina vozača ga drži u prtljažniku što takođe može da se praktikuje ali je svakako bez obzira na mesto neophodno da vozač bude upoznat sa tačnim mestom u vozilu na kome će pronaći PP aparat.

SAZNAJTE OVDE – koji su obavezni delovi opreme za auto.

Koji vatrogasni aparati se koriste u vozilima?

PP aparat mora biti takav da je podesan za gašenje požara klasa A,B,C i elektroinstalacija pod naponom. Punjenje aparata je suvi prah ili druga supstanca koja ispunjava prethodno pomenuti uslov.

Za putnička vozila se preporučuje:

aparat S1 / S1A

Domet mlaza: 4 – 6 m

Količina praga: 1 kg

Vreme dejstva: 6 – 7 s

U putničkim vozilima kojima se vrši javni prevoz putnila – PP aparat 1 kg suvog praha.

U autobusima i teretnim vozilima – PP aparat – 2 suvog praha kg

U priključnim vozilima za javni prevoz putnika – PP aparat 3 kg suvog praha

U kojim zemljama su vatrogasni aparati u kolima obavezan deo opreme?

Kao obavezan deo opreme PP aparat se traži u

Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji

Bosna i Hercegovina i Makedonija traže aparat samo za vozila sa ugrađenim TNG- om

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

5 thoughts on “Vatrogasni aparati u kolima – kome i kada su potrebni?

 • Pozdrav, svidja mi se clanak. Meni se danas zapalio Punto, nesto je puklo u toku voznje ispod haube i dim se poceo razvijati sve vise i vise. Nisam ni procitao ovaj clanak, ali sam uradio bas kako pise tu. Zamolio sam prolaznika sastrane da pozove vatrogasce, a ja sam otrcao do taksiste i zamolio ga za aparat za gasenje pozara. Otkucao sam haubu, ali je nisam dizao jer sam video promenu boje na njoj sto mi je govorilo o razvijanju temperature ispod haube. Malo podigao sastrane i sasuo ceo prah iz aparata, a iz obliznje firme covek je doneo veliki protivpozarni aparta i njega sam isto sasuo ispod haube. U roku od par minuta, vatrogasci su stigli, ali ono sto sam uradio sam video da sam uspeo da lokalizujem pozar. Vatrogasci su izvrsili ostalo. Steta je na haubi, cela elektroinstalacija ispod haube i sva plastika, a treba ce menjati i kaiseve sigurno, iako nisu pukli, ali su pretrpeli veliku temperaturu. Svi mi kazu da sam dobro prosao. To i ja mislim. Da mi se to dogodilo negde na otvorenom putu, mislim da bi mi ceo auto bio velika uzarena lopta. Clanak je poucan i vredi ga procitati, pa i nabaviti aparat za gasenje pozara da se ima u kolima, ali mislim da bi trebali biti malo veci jer onaj mali se istrosio za cas. Na kraju uvek presudi koliko je ko pribran u datom momentu. Ja nisam povredjen ali nakon sest sati od celog dogadjaja, hvata me muka, pritisak u glavi, spava mi se, nije mi dobro. Ali to je posledica dogadjaja. Hvala Bogu niko, ni ja ni drugi nisu povredjeni. Svi sastrane su me pitali da li ima gas. Imam. Ali sam znao da ne moze biti nista jer je gas sigurniji od benzina. Ko sumnja, neka pita strucnjake. A bas pre samog dogadjaja sam poceo da osetim miris benzina koji ulazi kroz ventilaciju, blago, u malim naletima, ali nisam znao sta se dogadja. Cak sam gledao i u retrovizor da li imam trag iza sebe ali nista. Verovatno je dovod goriva pukao i polio akumulator, trenutak kada sam cuo prasak ispod haube i kada je krenuo blagi dim. Sumanjju cak da je filter za gorivo jer je plastican i zna da popusti, da pukne vremenom. Ako osetite gas ili benzin unutar kabine, odmah zaustavite i nemojte stati dok ne nadjete gde pusta. Ako se oseti, znaci da je negde doslo do proboja. Ne sme da se oseti miris benzina ili gasa u kolima!!! Nadam se da sam nekome pomogao.

  • Poštovani,
   Teretna vozila moraju imati PP aparate, takođe obaveza može da zavisi i od konkretnih pravila prevoza određenih materija/supstanci. U vozilima vrste M1 kojima se vrši javni prevoz putnika mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 1 kg suvog praha.

   U vozilima vrste M2, M3, N1, N2, N3 i K5 mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 2 kg suvog praha.

   U priključnim vozilima za javni prevoz putnika, mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 3 kg suvog praha.

   Član 107
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim Vas,
  budite jasniji!
  Da li se službeno vozilo vrste M1, kategoriše kao vozilo koje vrši javni prevoz putnika (korsa, pežo, …)?
  Pitam Vas zbog toga što pokušavam da ubedim odgovorne u firmi da za sva vozila nabave vatrogasne aparate, ali nemam obavezujući pisani dokaz na osnovu koga je to neophodno.
  Hvala unapred

  • Poštovana,
   Obratite pažnju na odredbe Zakona o prevozu putnika:
   1. Vrste javnog prevoza

   Član 10

   Javni prevoz putnika obavlja se kao domaći i međunarodni prevoz.

   Član 11

   Domaći javni prevoz putnika (u daljem tekstu: domaći prevoz) obavlja se kao linijski prevoz, vanlinijski prevoz, poseban linijski prevoz i taksi prevoz.

   Domaći linijski prevoz obavlja se kao:

   1) gradski i prigradski prevoz – prevoz unutar naseljenih mesta ili između naseljenih mesta koja se nalaze na teritoriji jedinice lokalne samouprave;

   2) međumesni prevoz – prevoz između naseljenih mesta koja se nalaze na teritoriji dve ili više jedinica lokalne samouprave.

   Član 12

   Međunarodni prevoz putnika obavlja se kao linijski prevoz, poseban linijski prevoz i vanlinijski prevoz i to kao bilateralni, multilateralni i tranzitni prevoz.

   Član 12a

   Limo servis smatra se javnim prevozom.

   Član 13

   Domaći ili međunarodni prevoz koji putničkim vozilom ili autobusom obavlja domaće, odnosno strano lice koje nema svojstvo prevoznika, a koji se obavlja dva ili više puta tokom dana, nedelje ili meseca, na istom ili sličnom prevoznom putu ili se lica koja se prevoze ukrcavaju ili iskrcavaju na autobuskim stajalištima ili na istim ili sličnim mestima ukrcavanja ili iskrcavanja, i lica koja se prevoze nisu u srodstvu sa licem koje upravlja vozilom smatra se javnim prevozom koji je ovim zakonom zabranjen.

   Javnim prevozom iz stava 1. ovog člana smatraće se naročito i:

   1) prevoz za koji je naplaćena usluga prevoza;

   2) prevoz koji se obavlja na relacijama na kojima postoji linijski prevoz;

   3) prevoz više od pet lica, uključujući i vozača;

   4) prevoz „od vrata do vrata“;

   5) prevoz koji se obavlja na osnovu javnog oglašavanja;

   6) ako lice koje upravlja vozilom (vlasnik ili korisnik vozila) nije u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda, odnosno prihoda ostvarenih po osnovu rada, socijalnih ili penzijskih primanja finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku vršenja inspekcijske kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o poslednjem tehničkom pregledu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *