Pravilnik o registraciji vozila – šta se menja?

Pravilnik o registraciji vozila opisuje i detaljnije od Zakona o bezbednosti saobraćaja uređuje sam postupak registracije. Pravilnik je izmenjen u nekim delovima, a nove odredbe su stupile na snagu 29.07. 2017. godine.

Evo koje su promene nastupile:

Pravilnik o registraciji vozila – novina u registracionom listu

Prva od promena i nije od velikog značaja za vozače. Odnosi se prvenstveno na tehničke preglede, ali nije zgoreg da znate šta je novo.

Od subote su tehnički pregledi u obavezi da koriste novi registracioni list. Njegov izgled je praktično isti kao i ranije samo je dodat podatak o obliku karoserije. Dakle od sada samo treba da tehničari na liniji tehničkog pregleda unesu i decimalnu oznaku oblika karoserije vašeg automobila (AA, AB, AF).

Pravilnik o registraciji vozila – registarske tablice – od sada bez domaćih slova

Po izmenama koje donosi pravilnik o registraciji vozila od sada se više neće izdavati registarske tablice koje sadrže slova: Č, Ć, Š, Ž, Đ, kao i Y i W. 

Rok važenja registarskih tablica se produžava sa 7 na 9 godina.

Napomena: ovo se odnosi na vlasnike onih vozila koja na tablicama nisu imala slovne oznake koje se sada ukidaju.

Šta sa onim tablicama koje sadrže slova koja se ukidaju ?

Vlasnici vozila koja su do sad registrovana sa ovim slovnim oznakama su u obavezi da ih promene posle isteka 7 godina od izdavanja, odnosno datuma do koga im važi saobraćajna dozvola. Znači da će već od sledeće godine neki vlasnici morati da stanu u red i da pod mišku stave stare tablice.

Pravilnik o registraciji vozila – hitno do saobraćajne dozvole

Do sad je član 8. određivao da organ kada utvrdi ispunjenost uslova za zamenu saobraćajne dozvole zbog promene podataka u saobraćajnoj izdaje potvrdu sa kojom možete da vozite, a novu saobraćajnu u roku od 30 dana.

Da budemo pošteni ovaj rok je u praksi u većini slučajeva bio dosta kraći – od 5 do 7 dana.

Šta je novo? Od sada je predviđeno da ako postoje dokazi koji opravaju hitnost postupanja kao što su lečenje, bolest, smrt člana porodice, neodložno službeno putovanje ili drugi opravdani razlozi, vlasnik može podneti zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole bez odlaganja.

VOZAČI, OPREZ! počelo je testiranje kontrole prosečne brzine, saznajte više…

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *