Auto gume – šta to piše na pneumaticima?

Auto gume ili pneumatici su jedan od najvažnijih delova mehanizma za kretanje automobila. To je jedini kontakt sa površinom dok vozimo i zbog toga bi svaki vozač trebalo da povede računa o stanju pneumatika.

Sigurno ste nekada bili u prilici da vas neko pita koje gume koristite? Je l su šesnaestice ili? Tada većina vozača ili slegne ramenima ili se napravi važna potvrdno odgovarajući na pitanje nemajući pojma šta to zapravo znači.

Svakom vozaču ne bi bilo na odmet da zna neke od osnovnih oznaka kojima su predstavljene bitne karakteristike pneumatika.

Zašto je bitno kakve su vam auto gume?

Kako pneumatici spadaju u uređaje za kretanje, veoma je važno oni budu onakvi kakve je proizvođač predvideo za vaš auto i da ispunjavaju ostale kriterijume ispravnosti.

Dakle, za početak, stanje vaših pneumatika je bitno zbog bezbednosti vas i drugih učesnika u saobraćaju. Sekundarno treba da povedete računa koje auto gume koristite i zbog upravljivosti, udobnosti, ekonomičnosti, veka trajanja…

Od izbora pneumatika u zavisnosti od karakteristika zavisi šta možete da očekujete u vožnji. Zbog značaja ovih karakteristika trebalo bi da znate kakve auto gume koristite. Ipak ne treba se opterećivati suvišnim konstrukcijskim oznakama koje većini vozača kao uobičajenim korisnicima automobila zaista i ne prave razliku.

Treba da povedete prvenstveno računa da li vaše auto gume imaju vidljiva oštećenja, dovoljnu dubinu šare i da li je u njima odgovarajući pritisak. Auto gume na istoj osovini (npr. prednji točkovi) moraju biti jednake po tipu (proizvođaču), vrsti, konstrukciji, nosivosti i dimenzijama.

Ovo podrazumeva da su ostali parametri pneumatika prilagođeni vašem automobilu. Ovde se možete osloniti na prodavca ako ste kupili auto u ovlašćenom servisu.  Ipak ako kupujete polovan auto ili je došlo vreme za zamenu pneumatika, morate znati još po nešto o ovome.

Napominjemo: Izbor pneumatika mora biti prilagođen vašem automobilu i vožnji. Postavljanje neodgovarajućih guma ili neusklađenost vožnje sa pneumaticima može voditi tehničkoj neispravnosti vozila i ozbiljnom ugrožavanju bezbednosti saobraćaja.

 

Vozače zanima i kada se koriste zimske gume?

Koje sve oznake sadrže auto gume?

Svaki pneumatik na svojim stranama sadrži neke oznake.

Analiziraćemo jednu od tipičnih oznaka : Michelin 205/55 R 16 Energy Saver 91H

 1. Michelin – jedan od svetskih proizvođača pneumatika
 2. 205 – oznaka širine gazeće površine pneumatika
 3. 55 – oznaka profila pneumatika

205/55 – Označava odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine.

 1. R – radijalna konstrukcija pneumatika – Radijalni pneumatici se koriste na putničkim vozilima i imaju drugačiju konstrukciju od dijagonalnih. Ostvaruju veliku kontaktnu površinu sa podlogom.
 2. 16 – prečnik felne (vrednost je u inčima)
 3. Energy Saver – model
 4. 91 – indeks nosivosti – označava koliko maksimalno opterećenje može da izdrži pneumatik

(90 – 600 kg; 91 – 615 kg; 92 – 630 kg; 93 – 650 kg… 110 – 1060 kg..)

 1. H – indeks brzine – maksimalna brzina koju pneumatik može da postigne pri dozvoljenom opterećenju.

Indeksi brzine :

Indeks N Q R S T U H V W Y ZR
Brzina 150 160 170 180 190 200 210 240 270 300 >240

Neke dodatne oznake:

XL – pneumatik za veće opterećenje

RF – ojačan pneumatik

M+S – Pneumatik za blato i sneg na zimskim i all season pneumaticima

TWI – indikator istrošenosti – pokazuje kada je potrebna zamena

DOT – datum proizvodnje

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

2 thoughts on “Auto gume – šta to piše na pneumaticima?

 • Pozdrav,

  Vezano za oznake na pneumaticima, po EU standardima. Zanima me da li postoji utvrđeno koliko ekonomičnost prave pneumatici sa oznakom C kategorije ekonomičnosti, a koliko sa E kategorije (npr.)?
  Kako bi vozači stvarno videli primer i uštedu novca pri kupovini sa većom kategorijom uštede goriva..

  Unapred zahvalan!
  Miloš

  • Poštovani,
   Tehničke oznake na pneumaticima propisuju standardi,a koliko je koja ekonomična je već pitanje marketinga i tržišta jer ovakvo ispitivanje podrazumeva iste uslove što je težak slučaj da se egzaktno može utvrditi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *