formula za brzinu vodi do kazne

Formula za brzinu – fizika za osnovce vodi do kazne za vozača

Formula za brzinu je prosta formula iz fizike koja bi uskoro mogla da zabrine mnoge vozače.

MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja su najavili nove mere kontrole u cilju povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Jedna od mera je i kontrola prosečne brzine kretanja na deonicama auto puta kroz Srbiju.

Na osnovu vremena koje vam je bilo potrebno da pređete utvrđenu razdaljinu obračunavaće se prosečna brzina.

Kako se meri prosečna brzina?

Formula za brzinu glasi V = S/t

v – brzina kretanja

S – pređeni put

t – vreme

Svaki vozač zna da na auto putu postoje naplatne rampe na kojima se zaustavlja da bi platio putarinu. Kućice za plaćanje putarine su već opremljene sistemom za video zapis svih učesnika u saobraćaju koji su prošli kroz naplatnu rampu.

Ovaj sistem ima mogućnost da zabeleži i vreme kada ste se pojavili na naplatnoj rampi.

Dakle već je poznato vreme kada ste ušli i izašli sa deonice. Još jedan element je potreban da se primeni prosta formula za brzinu – pređeni put.

Ako se zna tačno rastojanje između naplatnih stanica na kojima je zabeležen vaš prolazak tu je formula za brzinu kompletna, ostaje samo da se izračuna brzina.

Da li je ovo merenje po zakonu?

Merenje prosečne brzine je već pomenuto u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Član 7. kaže da se prosečna brzina meri tako što ona predstavlja količnik između dužine deonice kojom se vozilo kreće i vremena za koje vozilo pređe tu deonicu.

Član 42. definiše da se sve odredbe koje se odnose na brzinu odnose na trenutno izmerenu i prosečnu brzinu.

Neminovno je da bi ovakve deonice puta morale da budu obeležene kako bi se vozačima stavilo do znanja da se meri prosečna brzina.

Dakle što se tiče Zakona sve je već tu. Problemi sa ovim rešenjem ipak postoje i cela priča je ipak složenija nego što na prvi pogled deluje.

koje su kazne za prekoračenje brzine – saznajte OVDE.

Tri osnovna problema za merenje prosečne brzine

  1. Vreme – da bi se tačno registrovali prolasci kroz naplatne rampe vreme mora biti sinhronizovano na svim naplatnim stanicama i za to mora postojati poseban softver.
  2. Razdaljina – neophodno je utvrditi tačnu razdaljinu između prolaznih naplatnih stanica i taj podatak učiniti javno dostupnim.
  3. Deonice – potrebno je da vozači budu upoznati koje su deonice auto puta na kojima se na ovaj način meri brzina.

Pauza rešava problem

Činjenica je da je jedan od najvećih prigovora ovakvom merenju brzine na putu pravljenje pauze i svako zaustavjanje. Dakle ako ste jurili 200 na sat i popili jednu kafu na benzinskoj pumpi, prolazite kroz naplatnu rampu bez većih problema i kazne.

Kontra argument ovome je da vozač vozi brže od ograničenja upravo da bi skratio vreme putovanja, te da nije zainteresovan mnogo da juri da bi mu vreme zatim bilo protraćeno time što bi morao da stane i čeka svoje „zakonsko“ vreme prolaska.

Cilj ovakvog merenja prosečne brzine je kako kažu u MUP-u najviše prevencija jer bi se najviše i odnosio na one koji najgrublje krše ograničenja brzine.

Da li će i kako ovaj sistem zaživeti kod nas i koje će potencijalne probleme doneti ostaje da vidimo. Do tada vozači – oprez. Vozite pažljivo i nemjte kršiti ograničenje brzine prvenstveno zbog vas i vaše bezbednosti, a ne zbog potencijalnih kazni.

Kako će se kažnjavati?

Vozači će biti zaustavljani neposredno na izlaznoj naplatnoj stanici gde je izmerena prosečna brzina. Tom prilikom će im biti uručeni prekršajni nalog ili prijava u zavisnosti od prekoračenja. Neposredno zaustavljanje će ipak najverovatnije biti namenjeno za strane tablice, dok će domaćim vozačima nalozi ili prijave stizati poštom na kučnu adresu vlasnika vozila.

Napominjemo: Po stizanju prekršajnog naloga ili prijave, vlasnik ima rok da se izjasni ko je vozio njegovo vozilo tog dana ili mora sam da izmiri kaznu.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *