Alkotest – procedura, mitovi, kazne

Alkotest – neprijatelj nesavesnih vozača

Alkotest je standardna procedura koju patrole saobraćajne policije preduzimaju u kontroli saobraćaja. To je onaj deo večernje vožnje od koga strahuju vozači koji su popili po koju, a ipak seli za volan.

Alkotest se sprovodi dreger aparatima koji mogu precizno da izmere sadržaj alkohola u krvi na osnovu analize vazduha iz pluća.

Alkohol je jedan od najvećih neprijatelja bezbedne vožnje jer smanjuje sposobnosti za reagovanje i normalno upravljanje automobilom. Zato kada odlučite da popijete neku čašicu parkirajte kola.

Napomena: Alkohol je uz prebrzu vožnju jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Ako vam sam poziv na savest i bezbednost nije dovoljan pa ipak odlučite da vozite u pijanom staju, evo još jednog razloga da to ne činite.

alkotest

Kako se sprovodi alkotest?

Kada vas zaustavi saobraćajna policija, službeno lice vam saopštava razlog zaustavljanja. Na osnovu zakonskog ovlašćenja službeno lice može naložiti da se sprovede alkotest.

U obavezi ste da postupite po ovom nalogu. Ukoliko se iz očigledno opravdanih razloga ne može izvršiti ispitivanje policijski službenik vas može dovesti radi stručnog pregleda u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Mit o odbijanju alkotesta

Česte vozačke priče su da postoji mogućnost da odbijete alkotest nakon čega saobraćajna patrola treba da vas odvede na lekarski pregled i analize. Tu će proći neko vreme pa ćete na analizama biti već trezni i proći bez kazne.

Veoma pogrešno!

U obavezi ste da pristanete na nalog za alkotestiranjem. Ako odbijete ovo, policajac će vas isključiti iz saobraćaja, a sledi vam i policijsko zadržavanje od 12 sati.

Za odbijanje alkotesta vam preti kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena.

Ono što imate na raspolaganju je da nakon što se sprovede alkotest, osporavate rezultate ovog testa i tražite lekarsku analizu na koju ćete potom biti odvedeni.

U zavisnosti od tipa dreger aparata, saobraćajac će od vas tražiti:

 • Da dunete u pravcu aparata – noviji tip uređaja koji u prvoj fazi samo pokazuje da li uopšte ima alkohola u krvi ili ne. Ako se displej zacrveni, znači da je uređaj registrovao prisustvo alkohola i da ćete morati da budete alkotestirani.
 • Da prislonite usta na cevčicu koja se montira na uređaj nakon čega treba bez prekidanja da duvate u aparat nekoliko sekundi.

Ukoliko alkotest pokaže pozitivan rezultat najverovatnije ste u problemu.

Više o alkoholu i vožni u alkoholisanom stanju pročitajte ovde

Dozvoljena količina alkohola u krvi

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za vozače sankcioniše koncentraciju alkohola u krvi preko 0,30 promila. Dakle, ako uređaj pokaže da imate alkohol u krvi, a alkotest rezultat je manji od 0,30 promila, nećete biti kažnjeni.

Ipak određene kategorije vozača ne smeju da imaju alkohol u krvi uopšte – to su:

 •  vozač motornog vozila koje je registrovano za prevoz više od osam lica, osim vozača, odnosno čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg
 • vozač motornog vozila koji obavlja javni prevoz lica, odnosno stvari
 • vozač vozila kojim se prevoze opasne materije, odnosno vrši vanredni prevoz
 • vozač vozila kategorije A1, A2, AM i A
 • instruktor vožnje
 • kandidat za vozača tokom praktične obuke i polaganja praktičnog dela vozačkog ispita
 • vozač sa probnom vozačkom dozvolom
 • lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom
 • ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita
 • vozač vozila sa pravom prvenstva prolaza i vozač vozila pod pratnjom

Dužni ste? Više o registru neplaćenih kazni pročitajte ovde

Kazne za vožnju u pijanom stanju

Ako budete uhvaćeni za volanom u nekom od sledećih stanja, slede kazne:

 1. Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 promila – Stanje potpune alkoholisanosti – kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena + mera zabrane upravljanja od minimum 9 meseci.
 2. Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 1,60 – 2.00 promila – Stanje veoma teške alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana i 12 kaznenih poena + zabrana upravljanja minimum 8 meseci.
 3. Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 1,20 – 1,60 promila – Stanje teške alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana i 10 kaznenih poena + zabrana upravljanja najmanje 6 meseci.
 4. Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 0,50 – 1,20 promila – Stanje srednje alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara i 6 kaznenih poena + zabrana upravljanja najmanje 3 meseca.
 5. Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 0,30 – 0,50 promila – Stanje umerene alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Napomena: Nemojte sedati za volan ako ste konzumirali alkohol! Čuvajte vaš i živote drugih učesnika u saobraćaju.

 

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

51 thoughts on “Alkotest – procedura, mitovi, kazne

 • Kazna na kucnu adresu, koji je vremenski pediod. 10-15 dana ili 2-3 meseca. I da li utice povrsina grada na vremenski perid

  • Poštovani,
   Ako mislite na zahtev za pokretanje prekršajnog postupka koji stiže na kućnu adresu, perido može biti i znatno duži. Organ po pravilu vodi računa o relativnoj zastarelosti (da pokrene postupak u roku od godinu dana od učinjenog prekršaja).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Na alkotestu sam naduvao oko 1 promil, sto mi se cinilo neverovatno, jer sam popio 4 piva u periodu od 5 sati, a zatim sam napravio pauzu od 4 sata pre nego sto sam seo za volan. Policajac nije dozvolio da vadim krv nakon sto sam doveo u pitanje ispravnost alkometra. Nisam vise mogao da se natezem s njim i odustao sam od vadjenja krvi, a on me nije ni iskljucio iz saobracaja nego je rekao da mu ne delujem pijan i pustio me da vozim dalje. Dobio sam sudski poziv u kome, na moje zaprepascenje, pise da „uverenje o overavanju merila“ za alkometar vazi do 1. maja 2017. godine, dok su mene tim uredjajem testirali krajem maja. Da li uopste treba da se dogovaram sa policijom ili je ovo dovoljan osnov da predmet oborim na sudu pozivajuci se na nevalidnost alkometra?
  Znam da nije trebalo uopste da sedam za volan, ali nakon sto je proslo toliko vremena stvarno nisam bio pijan i nije mi jasno kako je uredjaj toliko uspeo da izmeri.

  • Poštovani,
   Ako ste sumnjali u ispravnost uređaja nije trebalo da odustanete od zahteva da vas nadležna patrola odvede na lekarski pregled. Ovo pitanje je već stvar koja se upliće direktno u postupak pred sudom, a mi se ne bavimo davanjem pravnih saveta ovog tipa. Predlažemo vam da konsultujete nekog od advokata da vas posavetuje i da procene vezano za validnost i oborivost dokaza u prekršajnom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prvo pitanje: Da li policijski sluzbenici prilikom vadjenja krvi na analizu radi utvrdjivanja prisustva alkohola, ostaju fokusirani samo na prisustvo alkohola ili po difoltu rade analizu prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci?

  • Poštovani,
   Ovo je već pitanje za lekare ali pretpostavljamo da se na analizi krvi vidi i prisustvo psihoaktivnih supstanci ako je dovoljna koncentracija da da pozitivan rezultat.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Sve je opisano u tekstu na koji ste postavili pitanje.
   Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 1,60 – 2.00 promila – Stanje veoma teške alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana i 12 kaznenih poena + zabrana upravljanja minimum 8 meseci.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  juče sam duvao 1,02 ali sa biciklom!
  Kolika će biti kazna i šta će biti sa dozvolom B kat.! ?
  Hvala unapred!

  • Poštovani,
   ZOBS propisuje
   Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola od 0,50 – 1,20 promila – Stanje srednje alkoholisanosti – novčana kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara i 6 kaznenih poena + zabrana upravljanja najmanje 3 meseca. Koliko smo upoznati bilo je slučajeva izricanja mere zabrane za B kategoriju zbog bicikla ali predlažemo vam da se po ovom pitanju već konsultujete sa stručnom pravnom pomoći kada dobijete poziv za sud.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • duvao sam 0.6 ali sam rekao policajcu da sam neposredno pre duvanja popio rakiju da li je bio u obavezi da saceka odredjeni period pre duvanja i da li to mogu da iznesem kao primedbu jer nisam potpisao zapisnik a imam i svedoke oji su bili samnom da sam to izjavio

  • Poštovani,
   Ovo su već pravna pitanja za koja je najbolje da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći kako biste dobili adekvatnu procenu u odnosu na sam slučaj. Mi se bavimo davanjem korisnih informacija i vršenjem usluga iz oblasti saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Zaustavljen sam radi alko testa i aparat je pokazao rezultat od 0.8 (policajac mi je pokazao rezultat na aparatu) iako taj dan (i 3 prethodna dana) nisam popio ni kap alkohola. Nisam koristio sredstva za ispiranja usta koja sadrže alkohol niti bilo kakve druge alkoholne supstance. Osporio sam testiranje i odveden sam na VMA kako bi mi izvadili krv. Rezultati još uvek nisu stigli, ali imam par pitanja:
  – Kada me saobraćajna policija zaustavi, da li imam pravo da od policijaca zatražim ponovni test na licu mesta? Rečeno mi je da imam prava samo na jedan test jer po proceduri policija mora da pravda svaki log u aparatu i zbog toga istoj osobi ne sme biti odobreno više testiranja u datoj situaciji.
  – Da li imam pravo da od policajca zatražim da mi pokaže aparat pre testa kako bih bio siguran da resetovan?
  – I na kraju… Pošto su lažni pozitivni testovi mogući… Da li je moguće da greška bude ovolika (0.8). Razumeo bih da je aparat pokazao 0.1 ili 0.2, ali čitavih 0.8! Deluje mi malo nemoguće i mislim da su cenjena gospoda u plavom pokušala da me zajebu.
  Hvala u napred!

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati na licu mesta se ne može ponavljati alkotestiranje. Pripadnici MUP su dužni da vrše kontrolu saobraćaja na propisan način stoga smatramo da policajac nije dužan da vam daje uvid u merila i aparate već da vi ako smatrate da nije postupljeno po proceduri možete uložiti prigovor (žalbu) na rad patrole koja je vršila kontrolu saobraćaja. Koliko smo upoznati čak i uz fermentaciju i davanje „lažnog“ stanja prisustva alkohola nije moguća ovolika koncentracija ali proverite ovo sa medicinskim ustanovama i svakako sačekajte rezultat analize krvi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam putničko vozilo i naleteo na zaleđeni i neosvetljeni deo puta,izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa kolovoza ,manila materijalna šteta,nisam ugrozio ostale učesnike u saobraćaju. Međutim naišla je policija i nazvao sam 1,1 promila i napisali da sam izazvao saobraćajnu nesreću .šta mogu da očekujem od suda.

  • Poštovani,
   Najverovatnije će biti pokrenut postupak pred tužiocem za izazivanje saobraćajne nezgode (ugrožavanje bezbednosti saobraćaja), možda ne bi bilo loše da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postoani,
  Vozio sam automobil uvece pijan i zaustavila me je policija, ne znam koliko sam naduvao ali posle sam ih molio jer blizu zivim i oni su me valjda pustili, nisu mi dali nikakav izvestaj. Da li mogu da ocekujem neku kaznu na kucnu adresu ili je to sve proslo? Hvala puno!

  • Poštovani,
   Zaista nemamo odgovor na ovakve situacije. Ako vam bude stigla kazna saznaćete i o kom prekršaju se radi i šta vam se konkretno stavlja na teret.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li je stupio na snagu novi zakon o izmenama i dopunama što se tice kazni i kolika je trenutno kazna ako alkotest pokaže vise od 2 promila?

  • Poštovani,
   Izmene i dopune ZOBS nisu još stupile na snagu. Sve je za sada još uvek kao što je navedeno u tekstu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li postoji mogućnost da vas policajac ne odvede na trežnjenje ako na alkometru pokaze količinu preko 1,2 promila? Meni se desilo da je samo rekao da parkiram vozilo i nastavim peske, ne znam sta da mislim sad i da očekujem, molim vas za pomoć. Hvala!

  • Poštovani,
   Sačekajte da dobijete poziv od prekršajnog suda kroz neko vreme a potom razmisliste da li vam se isplati da angažujete profesionalnu pravnu pomoć ili da pokušate sa sporazumom o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Nikad nisam konzumirao alkohol, a pre par dana zaustavila me policija i trazila alkotestiranje. Tri puta sam duvao u aparat i aparat nije dao nikakvu reakciju. Na sta sam rekao da aparat nije ispravan. Priveli su me uz konstataciju da ih z…..m i nisu htjeli da urade vadjenje krvi koje sam zahtijevao. Vec su me ostavili u celiji 12 sati uz kaznu da sam odbio alkotestiranje i u kojoj je navedeno da sam priveden u vidno alkoholisanom stanju, koju naravno nisam potpisao i sad trebam na sud. Sve je zabiljezeno kamerom sa obliznjeg objekta, koji posjeduje, ali kazu da nije validan na sudu. Da li neko molim vas moze dati bilo kakav savjet sta da radim i da se spasim rigorozne kazne? I da li neko zna moze li se desiti da aparat nije ispravan? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć po ovom pitanju jer se ovo pitanje ne tiče saobraćaja već sudskog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Posto ja nisam vozio automobil,nego moj koleka,parkirao se zatim je naisla policija njega pozvala koji je bio malo popio izatim se vratio do kola meni rekavsi da mogu slobodno ici kuci koja se nalazila 500m gde me je policija prestigla,posto sam im ispricao sta sam video oni su me priveli i konstatovali da sam odbio da duvam u dreger,Pri sprovodjenju sam zadobio udarac u glavu,i oteklinu desne sake od zgloba do vrha prstiju.Ja sam zatrazio lekarsku pomoc koji su ubrzo dosli i konstatovali oteklinu,na moj komentar da sam dobio udarac u glavu,dr je prokomentarisao da nevidi krv.U njegov izvestaj uz sugestiju policajaca konstatovao je da sam alkosolisa.Koja su moja dalja prava?

 • Postovani,interesuje me koliko dugo alko test detektuje alkohol u krvi?Dete mi je na pešačkom prelazu udario auto,oko 9 ujutru.Covek koji je vozio nije stao,javio se u policiju u 19h.kada su ga pronasli.Oni su mu tada uradili alko test.Da li je validan rezultat testa?

  • Poštovana,
   Alkotest detektuje alkohol u krvi dok je koncentracija alkohola u krvi takva da je u opsegu da je moguće izmeriti. Mišljenja smo da ipak po ovom pitanju konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • zaustavljen sam od strane saobracajne sluzbe nakon legitimisanja dali su mi da izvrsim alko test naravno prihvatio sam dreger je pokazao 0.3 sto nemoze nikako biti tacno jer ne konzumiram alkohol .rekao sam im da hocu na analizu krvi na putu do hitne pomoci nekoliko puta su me pitali dali zelim da potpisem ,na 0.3 ili sigurno zelim analizu krvi ,naravno trazio sam analizu krvi.Nakon vadjenja krvi i potpisivanja dobio sam i kaznu za sigurnosni pojas koji sam naravno imao a sto je injegov kolega potvrdio da je video da nemam pojas naravno laze zbog kolege .Ista ja sad da radim kako da dokazem moju nevinost ,ovo je strasno.

  • Pošotvani,
   Obratite se stručnoj pravnoj pomoći oko daljih koraka i svega što vam se stavlja na teret kao i eventualnih prigovora na rad ovlašćenih službenih lica koja su vas zaustavila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam motocikli preticao,auto prilikom preticanja skrenuo levo i puko sam u njega sa teškim sam tel povredama. Vozač auta je imao 0.00 a ja 0.02 mg/ml,vadili nam krv . Dali će to uticati na naplatu štete,nzm kako su mi to malo našli i od čega.

  • Poštovani,
   Kao vozač A kategorije imate propis koji za vas predviđa 0 toleranciju za alkohol prilikom vožnje. Sa druge strane s obzirom da je došlo do saobraćajne nezgode pitanje je da li će biti pokrenut i krivični postupak tako da je najbolje da konsultujete stručnu pravnu pomoć po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Zaustavljena sam od strane saobracajne policije.Od mene je trazeno da duvam u dreger,prvi put u autu a onda po naredjenju van auta vise puta.Nisam bila u mogucnosti da naduvam iz zdravstvenih problema,sto sam I predocila policajcima I molila ih da me vode na vadjenje krvi.Odbili su moju molbu I odvezli me u stanicu na zadrzavanje od 12h,navodeci u zapisniku da nisam odbila duvanje ali da sam nepravilno duvala sto se smatra odbijanjem.Ne pijem alkohol I na pravdi Boga sam zadrzana u stanici.Pitanje:Da li sam imala pravo na vadjenje krvi?

  • Poštovana,
   Nažalost mi se ne bavimo ovakvim pitanjima koja spadaju u pravnu pomoć. Obratite se advokatu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani nisam bio u autu i nisam bio ucesnik saobracaja kada mi je prisla saobracajna policija i radila alko test. Prolazili su autom i zastali i potom me kontrolisali. Napominjem nisam bio u autu i auto je bio van kolovoza parkiran.
  Znaci nisam zaustavljen i nisam vozio

 • ako je policija uocila da ste izasli iz auta,a neposredno ste bili u voznji za volanom,imala je puno pravo da izvrsi alkotest.

  • Poštovani,
   Nema razloga da vam se izdaje potvrda ukoliko nema prekršaja. Ako ste bili zadržani duže od roka predviđenog pravilnikom možete tražiti zapisnik o dužini trajaja kontrole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   U sudskom postupku možete tražiti uvid u uverenja o ispitivanju merila jer je u zapisiniku navedeno koji je uređaj u pitanju i do kada je overen.
   srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,popio 4 piva u roku od četri sata zaustavila me patrola koja me pita jesam li pio ja kažem ne daju mi da duvam u onaj aparatić pogledaju dokumenta i kažu u redu.Ja prosto neverujem da aparat nije ništa pokazao a i niko neveruje kome god kažem.

  • Poštovani,
   To ćete saznati tek kada dobijete zapisnik i bude kvalifikovan vaš prekršaj uključujući i tu grešku kako kažete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani

  Naduvao sam 0.27 a da nisam koristio alkohol. Trazio sam vadjenje krvi sto je i uradjeno.Da li je moguce da analiza pokaze nesto ako nisam konzumirao alkohol.
  Pola sata pre testa sam izasao iz prodavnice i dezinfekcijom naprskao ruke u autu.

  Pozdrav

  • Poštovani,
   U koliko niste konzumirali alkohol količina alkohola u krvi ne bi mogla biti tolika da bude inkriminisana zakonom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje.. Jedno pitanje…prosle godine sam prilikom kontrole naduvao 1,10..isplatio sam novcani iznos, i cekam resenje za zabranu,.. Sinoc su me zaustavili, naduvao sam 0,84..kakva je procedura da li mogu da ocekujem nesto vise od novcane kazne?

  • Poštovani,
   Svakako možete da očekujete ponovno izricanje mere zabrane upravljanja pri čemu će vam biti otežavajuća okolnost ponavljanja istovrsnog prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *