ZOBS – preticanje i obilaženje

ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima) je zakon koji reguliše pravila saobraćaja. U prevodu sadrži sve ono što se već podrazumeva da kao vozači znate ako ste u kolima, pa ipak ima delova oko kojih se i vozači koji voze dugo godina iznenade.

Iako poznaju pravila, vozači često vrše radnje u saobraćaju koje ih vode u prekršaje. Ovo i ne bi bio veći problem da po pravilu takvi prekršaji ne vode u ugrožavanje bezbednosti saobraćaja.

Najčešće se krši ZOBS pri prekoračenju brzine, vožnji pod dejstvom alkohola, nepropisnom parkiranju, ali ništa od ovoga ne prati toliko spornih situacija i kontroverzi kao preticanje i obilaženje.

Nema vozača koji na putu nije naišao na šleper koji jedva ide. Još ako je iza njega par neodlučnih vozača, eto problema. Preticanje je jedna od neophodnih radnji u saobraćaju na putu, ali da li ste sigurni da znate kako se pravilno vrši?

Preticanje i obilaženje – šta kaže zakon?

ZOBS u više članova definiše preticanje. Evo šta je najbitnije:

 1. Preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru.
 2. Obilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se ne pomera, objekta ili prepreke na kolovozu.
 3. Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera, kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.

Saznajte kolike su kazne za prekoračenje brzine ovde

ZOBS – gde je zabranjeno preticanje?

Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:

 • kolone vozila
 • ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje
 • ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za preticanje ili obilaženje
 • ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz suprotnog smera
 • ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju
 • zaustavnom trakom
 • na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim na kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru
 • u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru
 • vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi
 • vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
 • na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge
 • kolone vozila pod pratnjom
 • saobraćajnom trakom za spora vozila
 • na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom
 • na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

Stanje na putevima – šta sve morate znati pre puta. Pročitajte u tekstu

ZOBS – primena u praksi

Na prvi pogled nema većih problema u tumačenju definicija ovih radnji. Ipak, evo šta se dešava u praksi:

 • Brzina

Jasno je da se pretiču spora vozila koja vas zadržavaju u vašem putovanju. Dakle znači da se vi krećete većom brzinom od njih. Ipak ne treba zaboraviti na ograničenje brzine na putevima. Jedan od najčešćih slučajeva je da je vozač pravilno izveo samu radnju preticanja ali je u njenom vršenju prekoračio brzinu kretanja na tom delu puta. Ako vas ovom prilikom snimi radar, preticanje neće biti izvinjavajući razlog koji će vas osloboditi kazne.

 • Rastojanje

Kada sustižete spora vozila na putu, po pravilu nećete biti sami. Ispred vas će se često naći vozači koji ne umeju da iskoriste pravi trenutak za preticanje već se suviše približavaju sporom vozilu i tako voze iza njega u nedogled. Ovo otežava vaše preticanje zbog toga što podrazumeva da morate preteći više vozila pre samog kamiona koji vas realno usporava.

Čak ni ovo ne bi bio problem da vozila ispred vas drže pravilno odstojanje. O ovome naročito vodite računa ako se odlučite za preticanje, jer će vaš put trakom za saobraćaj iz suprotnog smera biti znatno duži nego što bi bio da pretičete samo sporo vozilo.

Napomena: Ako naiđete na kamione koji ne drže pravilno odstojanje situacija je još rizičnija. Uvek se prvo uverite da preticanje možete izvesti bezbedno.

Ovo vas takođe može dovesti u prekršaj preticanja kolone vozila. Ako pretičete više vozila vodite računa kako to vršite. Zakon o bezbednosti saobraćaja jasno definiše da je kolona niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru, čiji je način kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo,

Po pravilu će vas ovakvo preticanje voditi u kršenje ograničenja brzine kretanja.

 • Puna linija

Problem povezan sa prethodnom pričom je i taj da preticanje morate otpočeti i završiti na delu puta na kome je preticanje dozvoljeno. To znači preko isprekidane linije.

Ako pretičete duže vozilo ili par koji ne drži pravilno odstojanje može se desiti da vas iznenadi puna linija. Kao ni brzina ni za ovu radnju nećete moći da se „izvinite“ zbog nepreglednosti ili tuđe greške (nedržanja pravilnog odstojanja) koje su uzrokovale vaš prekršaj.

Zakon o prekršajima – kako do manje kazne? Saznajte ovde

 • Drugi vozači

Ovo je jedan od faktora sa kojim morate da računate kada krećete u radnju preticanja. Vozač koga pretičete ne sme da povećava brzinu kretanja i trebalo bi da se pomeri u desnu stranu saobraćajne trake. Ipak nemojte se suviše oslanjati na ovo.

Pre otpočinjanja preticanja obavezno se uverite da li neko već uveliko juri trakom za saobraćaj iz suprotnog smera, pretičući kolonu vozila. Dajte zvučni ili svetlosni znak vozaču koga pretičete da ste tu i da vršite ovu radnju.

 

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

4 thoughts on “ZOBS – preticanje i obilaženje

  • Poštovani,
   Šteta se određuje prema stepenu krivice pojedinačnog učesnika, a oba snose štetu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dali vozilo koje biva preticano sme da koci? Sta se desava ako vozac vozila koji pretice vidi da ne moze da pretekne i hoce da uspori i vrati se u kolovoznu trak.

  • Poštovani,
   Preticano vozilo ne sme da ubrzava. Ne znamo na šta se odnosi konkretno pitanje „šta se desi?“
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *