Autoput Ljig Preljina – deonica koja štedi vreme

Autoput Ljig Preljina – gde se nalazi?

Autoput Ljig Preljina je deo Koridora 11 koji treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Ovaj veliki infrastrukturni projekat će u velikoj meri uticati na poboljšanje saobraćaja kroz našu zemlju. Za sada se radi više deonica puta od kojih je ona između Ljiga i Preljine završena među prvima.

Deonica je otvorena pre nešto manje od godinu dana, iako se radi o samo 40, 359 km autoputa, u značajnoj meri je olakšan i skraćen put iz Beograda ka centralnim delovima zemlje.

Osnovne informacije o autoputu Ljig Preljina

Deonica autoputa koji treba da poveže Obrenovac sa Preljinom dugačka je 40,359 km. Na deonici se nalazi 5 tunela, od kojih je najduži tunel Šarani – 885 m. Tuneli su izrađeni u skladu sa standardima protivpožarne zaštite (izlazi u slučaju opasnosti, proširenja, alarmi) zbog čega je podloga u tunelima betonska. Pored ovoga infrastrukturu puta čini i 78 nadvožnjaka, vijadukta i mostovskih konstrukcija.

Put je obeležen u skladu sa propisima i standardima saobraćajne signalizacije. Ograničenje brzine je 120 km/h.

Napomena: Poštujte ograničenje brzine prvenstveno zbog bezbednosti vas i drugih učesnika u saobraćaju a sekundarno i da biste izbegli bespotrebno plaćanje kazni. Česte su radarske kontrole brzine na ovoj deonici.

Kako se ulazi na autoput Ljig Preljina?

Na deonicu se iz pravca Beograda ulazi kada se izađe iz Ljiga na vidno obeleženoj petlji Dići. Kružna raskrsnica ima cilj povezivanje ovog puta sa Ibarskom magistralom, a na vidno obeleženom mestu je izlaz za uključenje na autoput.

Ako dolazite iz pravca Čačka, ulaz na autoput Ljig Preljina je na petlji Preljina.

Na ovu deonicu puta se nailazi nakon 100 km od Beograda. Ovaj put ume da bude izuzetno zahtevan za vozače jer se vozi Ibarskom magistralom kroz naseljena mesta. Ono što stvara problem je takođe i velika opterećenost ovog dela puta naročito teretnim saobraćajem.

Ovo su razlozi zbog kojih je za vožnju potrebna dodatna koncentracija i obazrivost uz poštovanje saobraćajne signalizacije i ograničenja.

Više o znakovima opasnosti saznajte ovde

Kada nakon ovakvog magistralnog puta uđete na autoput Ljig Preljina malo ćete se odmoriti jer je put ugodan za vožnju. Krivine i nagibi su postavljeni tako da nigde ne biste trebali da imate problema ako se pridržavate propisa.

Napomena: Upravo ovo „opuštanje“ koje smo opisali može da bude i opasnost na ovom delu puta. Zadržite koncentraciju iako su uslovi puta značajno bolji od onoga na Ibarskoj magistrali.

Koliko košta putarina na ovoj deonici?

Na naplatnim stanicama Takovo i Preljina će biti naplaćivana putarina. Cena za putničke automobila je 140 rsd, a za teretna vozila 800 rsd.

Više o TAG uređajima pročitajte ovde

Koliko vremena štedi autoput Ljig Preljina?

Uključenjem na ovu deonicu kod Ljiga putnik koji ide ka Čačku ili Crnoj Gori skraćuje put od Ljiga do Preljine za 17 km, ali ono što je mnogo veća ušteda je vreme putovanja. 57 km Ibarske magistrale se sa prosečnom brzinom 70 km/h prelazilo za oko 45 minuta ako imate sreće da ne naletite na zastoj ili šlepere.

Sada, koristeći ovu deonicu ovaj put možete preći za dvadesetak minuta. Uz manje vremena za volanom uživaćete i u 20 minuta konfornije vožnje nego na Ibarskoj magistrali što će vam prijati u ukupnom vremenu provedenom u putovanju.

 

AMK Novi Beograd vam želi srećan put

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *