Prva pomoć – neophodno znanje u saobraćajnoj nezgodi

Prva pomoć – šta predstavlja?

Prva pomoć predstavlja skup mera koje je potrebno preduzeti u skladu sa znanjima iz ove oblasti, a radi spasavanja života i sprečavanja daljeg pogoršanja zdravstvenog stanja povređenih osoba.

Nažalost učestvovanje u saobraćaju može da ima kao posledicu i saobraćajnu nezgodu u kojoj može biti povređenih ili nastradalih osoba. Tada je neophodno da se povređenima urgentno pruži prva pomoć.

Kako biste bili osposobljeni da priteknete u pomoć u slučaju saobraćajne nezgode, potrebno je da savladate osnovna znanja o prvoj pomoći. Zato je i obuka iz ove oblasti sastavni i obavezni deo obuke vozača.

Zakon o saobraćaju i prva pomoć

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje:

Lice koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povređenih lica dužno je da odmah obavesti policiju i/ili službu hitne medicinske pomoći i da u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i mogućnostima, pruži pomoć licima povređenim u saobraćajnoj nezgodi…

Dakle, zakonska obaveza učesnika u saobraćaju i onih koji naiđu na mesto saobraćajne nezgode je da ukažu prvu pomoć u skladu sa znanjima i mogućnostima.

Kako se pruža prva pomoć?

Neke od osnovnih radnji su:

 • utvrđivanje stanja povređenih

Napomena: Izuzetno je važno na licu mesta dok je povređeni još u vozilu ustanoviti da li postoje obilna krvarenja ili povreda kičme kako bi na adekvatan način bio iznet iz vozila i kako bi se sprečilo nastupanje težih posledica.

 • zaustavljanje krvarenja
 • postavljanje povređenog u pravilan položaj
 • veštačko disanje
 • reanimacija

Nažalost u saobraćajnim nezgodama najčešće dolazi do povreda glave, grudnog koša ili do preloma tako da se u malom broju saobraćajnih nezgoda radi o lakšim povredama.

Po samoj biti ovo su povrede koje mogu biti opasne po život pa je u većini slučajeva neophodno do dolaska hitne pomoći pružiti i neki vid prve pomoći povređenima.

Obuka i polaganje ispita iz prve pomoći

Sve ove radnje ćete najbolje savladati na obuci iz prve pomoći koju je neophodno završiti kako bi se izašlo na praktični dao vozačkog ispita.

Stručna lica iz neke od medicinskih ustanova koje ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje poslova obučavanja će prema planu obuke sprovesti jednodnevni kurs nakon čega sledi polaganje ispita.

Budući vozači će se ukratko upoznati sa samim pojmom i radnjama koje podrazumeva prva pomoć:

 • kako postupiti na mestu saobraćajne nezgode
 • šta sadrži komplet prve pomoći
 • kako se vrši procena stanja povređenog
 • postupanje sa povređenima bez svesti
 • postupak sa povređenima bez disanja –  osnovne mere reanimacije
 • kako se pruža prva pomoć kod krvarenja i rana
 • osnovne mere za hitnu evakuaciju povređenih
 • najčešće povrede u saobraćaju
 • prva pomoć u autu

Najčešća pitanja i odgovori za  polaganje vozačkog ispita  – pročitajte ovde

Zbog posedovanja podrazumevanih znanja iz prve pomoći, obavezan deo opreme u svakom autu u saobraćaju je komplet prve pomoći. Ovaj komplet nije samo deo opreme koji treba da bude negde zaturen u automobilu. Potrebno je da vozač zna šta sadrži ovaj paket.

Šta sve možete naći u standardizovanom kompletu prve pomoći:

Koplet ima rok trajanja od 5 godina. U našim prostorijama na liniji tehničkog pregleda možete izvršiti zamenu ili kupovinu novog kompleta po povoljnim cenama.

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu vožnju.

2 thoughts on “Prva pomoć – neophodno znanje u saobraćajnoj nezgodi

 • Postovani dobio sam zabranu voznje motornim vozilom zanima me kako sam mogao da dobijem kad nemam vozacku dozvolu Republike Srbije nego Bosne i auto je na bosanskim tablama samo imam licnu kartu Srbije da li mogu da proverim o cemu se radi?

  • Poštovani,
   Ako ste kao vozač načinili prekršaj za koji je predviđena mera zabrane upravljanja vozilom, nije od značaja da li je vozilo registrovano u drugoj državi. Proverite kod organa koji vam je dostavio akt.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *