Parkiranje u Beogradu – parking zone

Parkiranje u Beogradu je jedan od većih vozačkih izazova. Beograd je grad koji se razvija i širi. Broj automobila je u svakodnevnom porastu dok je broj parking mesta, u najmanju ruku ograničen, a često i u opadanju.

Tek od skora se kao potreba i standard pojavila praksa da novi objekti koji se podižu obavezno imaju obezbeđen garažni prostor za parkiranje određenog broja automobila što donekle ublažava problem prebukiranih parking mesta.

Regulisanje ovog složenog problema je povereno JKP „Parking servis“ čija je osnovna delatnost upravljanje i održavanje javnih garaža i parkirališta u Beogradu.

Koliko parking mesta je na raspolaganju za parkiranje u Beogradu?

U ulicama šireg centra grada parking mesta kojima upravlja JKP „Parking servis“ postoji oko 35.000 parking mesta.

 1. U zonskom sistemu parkiranja se nalazi oko 25.000 parking mesta.
 2. U javnim garažama i na parkiralištima postoji oko 10.000 parking mesta.

Koje su  zone za parkiranje u Beogradu?

Parking zone su podeljene prema vremenskom ograničenju parkiranja u njima. U užem i širem centru grada možete parkirati u sledećim zonama:

 1. Zona I – crvena – zadržavanje do 60 minuta
 2. Zona II – žuta (boja na kolovozu je narandžasta) – zadržavanje do 120 minuta
 3. Zona III – zelena – zadržavanje do 180 minuta
 4. Zona IX – plava – zona bez ograničenja

Napomena: Potrebno je da se uverite kojoj zoni pripada parking mesto na kome ste ostavili vaš automobil. Ovo možete lako utvrditi na osnovu postavljenog znaka koji obeležava zonuna kome ćete naći i uputstva o vremenu i načinu plaćanja parkinga.

Takođe ako je znak udaljen ili ga niste videli, po boji kojom su obeležena parking mesta možete utvrditi u kojoj zoni ostavljate vaš auto.

***NOVO*** NOVO***

Ipak javni parking nije jedina mogućnost za parkiranje u Beogradu. Kao reakcija na preopterećenost grada automobilima i manjak parking prostora pojavila se kompanija sa idejom da reši ovaj problem – deljenjem parking mesta (parking share). Lako parkiraj je internet servis koji omogućava spajanje vlasnika parking mesta sa onima kojima je parking potreban, lako i bez ličnog upoznavanja.

Ako tražite parking, neophodno je da Lako parkiraj aplikaciju instalirate na vaš Android/iPhone uređaj, unesete gde, kada i koliko dugo planirate  parkirati svoje vozilo, dok plaćanje možete izvršiti sa platnom karticom (možete kupiti pripejd kredit ili možete napraviti jednu transakciju za parkiranje). Postoji mogućnost otvaranja traženog garažnog mesta putem ove aplikacije.

Više o parkiranju u privatnim gražama saznajte OVDE

Na parking mestima koja su u zonskom režimu parkiranje nećete morati da platite radnim danima od 21-07 (u crvenoj, žutoj i zelenoj zoni), odnono od 21-08 u plavoj zoni osim ako znakom nije drugačije predviđeno.U kojim delovima dana je besplatno parkiranje u Beogradu?

Subotom je parkiranje besplatno od 14 h i ovaj režim traje do 07 h ponedeljkom.

Napomena: Tokom neradnih dana državnih praznika parkiranje je besplatno u svim zoniranim delovima grada.

Kako se plaća zonsko parkiranje u Beogradu?

Kada parkirate vaš automobil potrebno je da izvršite plaćanje parkinga. Ovo možete učiniti na više načina:

 1. Slanjem SMS poruke sa vašeg mobilnog telefona- potrebno je da ukucate oznaku i borj vaše registarske tablice ( npr. BG 000 – XX) i da tu poruku pošaljete na broj zone – 9111 za prvu, 9112 za drugu, 9113 za treću ili 9119 za zonu bez vremenskog ograničenja.

Napomena: Plaćanje parkiranja se smatra izvršenim tek kada dobijete odgovor od operatera da ste uspešno izvršili plaćanja za vaše vozilo. Ova SMS poruka sadrži i vreme do koga je plaćeno parkiranje. Pre isteka tog vremena dobićete SMS koji vas upozorava da vreme plaćenog parkinga ističe i da je potrebno da uklonite vaše vozilo.

 1. Kupovinom karte kod kontrolora
 2. Kupovinom karte koja se popunjava na nekom od prodajnih mesta – potrebno je da ovakvu kartu ostavite na vidnom mestu sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla.

Cene parkiranja u Beogradu u zonama:

 1. Zona I – crvena – 56 rsd putem SMS-a, odnosno 60 rsd kod kontrolora
 2. Zona II – žuta – 48 rsd putem SMS-a, odnosno 55 rsd kod kontrolora
 3. Zona III – zelena – 41 rsd putem SMS-a, odnosno 45 rsd kod kontrolora
 4. Zona IX – plava – 31 rsd putem SMS-a, odnosno 35 rsd kod kontrolora

Šta ako zaboravim da platim ili prekoračim vremensko ograničenje?

Mali broj vozača u Beoradu nije doživeo neprijatno iskustvo zaticanja plavo belog papira uredno umotanog u plastičnu foliju zataknutog za brisače automobila. Ovo znači da će vas parkiranje ovog puta izaći znatno skuplje od uobičajene cene.

Ne, ne radi se o kazni. Nemojte mešati doplatnu dnevnu parking kartu sa kaznom za nepropisno parkiranje. Kazne mogu da vam izdaju samo državni organi koji su na to ovlašćeni (komunalna policija, saobraćajna policija).

JKP „Parking servis“ vam nakon prekoračenja vremenskog ograničenja parkiranja u određenoj zoni ili ukoliko ne platite parking izdaje dnevnu parking kartu. Ovo znači da ste platili određeno parking mesto na 24 h i da se u zoni za koju ste mimo svoje volje dobili dnevnu parking kartu možete parkirati bez dodatnog plaćanja 24 h od trenutka izdavanja dnevne karte.

Ukoliko dnevnu parking kartu platite u roku od 8 dana od dana izdavanja, možete izmiriti obavezu uplatom 50% naznačenog iznosa.

Cena dnevne karte je u zonama I,II i III – 1870 rsd, odnosno 935 rsd ako uplatu izvršite u roku od 8 dana.

Cena dnevne parking karte u zoni IX je 720 rsd, odnosno 360 rsd ako uplatu izvršite u roku od 8 dana.

Napomena: Posebno obratite pažnju na znakove kojima su označena određena parking mesta u zonama! To mogu biti rezervisana parking mesta za osobe sa invaliditetom ili pravna lica, odnosno državne organe ili institucije koja su zakupila parking mesto. Mesto može biti trajno rezervisano ili do određenog vremena u toku dana što je takođe naznačeno na znaku.

Parkiranjem automobila na rezervisanim mestima izlažete se riziku. Naime, iako ste platili parking u zoni, Vaš auto može biti uklonjen sa tog parking mesta o Vašem trošku.

 

Želimo Vam bezbednu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd

 

3 thoughts on “Parkiranje u Beogradu – parking zone

 • Postovani:
  Interesuje me koja od ovih zona I, II, III, IX Mozemo da doplatimo vremenski da produzimo parkiranje na 1 sat
  Ili na dnevno paekiranje pitanje za grad Beograd.
  U gradu Krusevcu kad upisujete regstarski broj tablica preko sms-a nema razmaka izmedju ili povlaka
  Vidim da ste ovde naveli primer ( BG 000-XX ) Cudime da to nije ushladjeno u svim gradovima Srbije

  • Postovani,
   Ne morata praviti razmak. Samo u zoni 9 mozete produzavati parkoranje na sat neograniceno.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Хвала за једноставно објашњење! Након што случајно оставиш ауто у жутој зони на цео дан, добро је знати да ћеш платити само дневну карту 😊 Добро је да неће бити веће казне!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *