Auto klima – uređaj bez koga se ne kreće na put

Auto klima je uređaj koga se mnogi vozači sete tek kada se živa u termometru u kabini automobila popne do onog stupnja kada rashlađivanju ne pomaže ni spuštanje prozora ni uključivanje ventilacije. Tada mnogi vozači proklinju što nisu izdvojili još malo novca koliko je stajao isti model sa ugrađenom auto klimom.

Ipak, na postojanje auto klima uređaja bi trebalo da se podsete i oni vozači koji ga u kolima imaju. Proleće je stiglo, a sa njim i rast temperatura vazduha. Ako još kola ostavite parkirana na suncu sigurno ćete poželeti da uključite taster „AC“ u vašim kolima.

Evo par stvari koje bi trebalo da znate o auto klima uređajima.

Održavanje auto klima uređaja

Auto klima je uređaj koji je u kolima najčešće zanemaren od strane vozača. Sve dok hlađenje makar i delimično funkcioniše uređaj se koristi. Ipak klima uređaj zahteva održavanje koje ne podrazumeva samo obraćanje majstoru kada klima prestane da hladi.

Auto klima uređaj, kao i svaki drugi uređaj ima pravila korišćenja koja bi trebalo poštovati kako bi ovaj uređaj ispravno radio i kako ne bi dolazilo do neželjenih posledica. Uključivanje i isključivanje uređaja, zamena filtera, dopunjavanje gasa, čišćenje i dezinfekcija samo su deo radnji koje bi trebalo preduzimati pre početka upotrebe auto klima uređaja.

Najčešći problemi pri upotrebi auto klima uređaja

  1. Neprijatan miris vazduha

Ušli ste u automobil i želite da se rashladite. Uključujete klima uređaj i pojačavate ventilaciju na maksimum. Neprijatno ste iznenađeni izrazito neprijatnim mirisom vazduha koji ispunjava kabinu. Otvarate pozore i pojačavate ventilaciju dok ovaj problem kroz par minuta ne nestane.

Ovaj problem je često zanemaren, a šta zapravo uzrokuje neprijatan miris?

Sistem za rashlađivanje je jedno od najpogodnijih mesta za razvoj mikroorganizama. Koriščenje uređaja i razlika u temperaturama uzrokuju pojavu vlage u rashladnom sistemu. Ovo je izuzetna podloga za razvoj bakterija i gljivica. Ovi organizmi se množe i šire po sistemu za hlađenje „čekajući“ da pritisnete taster i da ih oslobodite u vazduh kabine automobila.

Kašalj, alergija ili iritacije su najblaže rečeno nešto što vam je zagarantovano ako ne čistite auto klima uređaj pre korišćenja.

Napomena: pojava neprijatnih mirisa nakon uključivanja auto klima uređaja je znak da je neophodno čišćenje rashladnog sistema zbog postojanja mikroorganizama u njemu.

Šta uraditi?

Pre početka upotrebe, najbolje bi bilo da klimu očistite u nekom od servisa. Ako vam je ovo skupo možete i sami kupiti neki od proizvoda za čišćenje koji ćete aktivirati u kabini, uključiti ventilaciju i klima uređaj, a zatim izaći iz auta i zatvoriti kabinu. Sredstva na gasnoj bazi su najpodesnija jer ulaze u celokupan sistem za hlađenje i dezinfikuju ga.

Kada završite vožnju trebalo bi da isključite auto klima uređaj i ostavite ventilaciju uključenu barem dva minuta. Ovo je neophodno da vazduh isuši sistem za hlađenje i tako spreči pojavu vlage i razvoj mikroorganizama.

  1. Nedovoljno hladi

Čest problem nakon duge pauze u radu auto klima uređaja. Ovo može biti uzrokovano zaprljanošću polen filtera (filter klime), zapušenom ventilacijom i nedostatkom gasa u klima uređaju.

Šta uraditi?

Pre početka uključivanja auto klima uređaja obavezno promenite i  polen filter. Ovaj filter bi trebalo da se promeni najmanje jednom godišnje, a pravi trenutak za to je nakon zimske sezone pre nego što počnete da upotrebljavate auto klima uređaj.

Ako i pored ovoga auto klima uređaj ne hladi kako treba za rešenje problema se obratite servisu.

Kako se ispravno koristi auto klima uređaj?

Auto klima uređaj vas ne može rashladiti na kratkim relacijama i odmah po ulasku u automobil.

Kada startujete motor i krenete, za početak otvorite prozore kako bi se temperatura u kabini spustila za par stepeni. Nakon par minuta vožnje uključite auto klima uređaj podešavajući ga na željenu temperaturu u kabini. Zatvorite prozore i uključite ventilaciju na srednju brzinu ali je podesite tako da rashlađeni vazduh nije usmeren pravo ka vama.

Ako nemate automatsko podešavanje temperature, povedite računa da klima ne radi predugo. Ne zaboravite da je ovaj uređaj tu da vam olakša vožnju – nemojte se smrzavati u kabini.

Napomena: temperatura u kabini ne bi trebalo da se razlikuje za više od 5 stepeni od spoljašnje teperature.

Pre nego što završite vožnju isključite auto klima uređaj i ostavite uključen samo ventilator. Osim što ćete sprečiti pojavu kondenza u rashladnom sistemu, imaćete priliku i da se vaše telo postepeno privikne na visoku spoljašnju temperaturu.

Napomena: oko temperaturnih razlika naročito budite oprezni kada u kolima imate bebu, dete ili hronične bolesnike. Izlazak iz veoma rashlađene kabine automobila na visoku spoljašnju temeperaturu vazduha može izazvati šok koji za posledicu može imati srčani ili moždani udar!

 

Šta treba da sadrži Vaš automobil kao obaveznu opremu, pročitajte ovde.

 

Vaš AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *