Oprema za auto – obavezni inventar svakog vozila

Oprema za auto je nešto sa čim se većina vozača susretne na tehničkom pregledu ili prilikom kontrole saobraćaja.

Najčešće tek tada dobijemo pojašnjenje o tome šta zapravo podrazumeva oprema za auto.

Oprema za auto – dopuna pravilnika

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima definiše ovo pitanje. Ovaj propis je ove godine doživeo svoje izmene i dopune.

Pravilnikom se propisuje:

 • podela motornih i priključnih vozila
 • uslovi koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa
 • način, vreme posedovanja i korišćenja zimske opreme na vozilu u saobraćaju na putevima kao i
 • uslovi u pogledu korišćenja i tehničkih karakteristika turističkog voza

Šta se smatra opremom za vozila?

Pod opremom za vozila u saobraćaju na putevima u smislu ovog pravilnika, pobrojano za sve vrste vozila (ne samo oprema za auto) podrazumevaju se:

 • Rezervni točak

Mora postojati u motornim i priključnim vozilima, osim u mopedima, motociklima, motornim vozilima na tri točka. Ne mora ni u lakim četvorociklima, četvorociklima, traktorima, traktorskim prikolicama, radnim mašinama, motokultivatorima, prikolicama sa jednostrukom osovinom i jednoosovinskim prikolicama, autobusima za gradski i prigradski saobraćaj, trolejbusima za gradski saobraćaj, turističkom vozu i vozilima namenjenim za komunalne usluge (za pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija i sl.).

Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili biti homologovan kao privremeni rezervni točak prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

 • Aparat za gašenje požara

Prenosni aparat za gašenje početnih požara, sa važećim dokazom o ispravnosti u skladu sa preporukom proizvođača, mora postojati i biti postavljen na dostupnom mestu, u motornim vozilima, osim u vozilima vrste L i u vozilima vrste M1 (putnička vozila) kojima se ne vrši javni prevoz putnika u saobraćaju na putevima.

U vozilima vrste M1 (putnička vozila) kojima se vrši javni prevoz putnika mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 1 kg suvog praha.

U vozilima vrste M2, M3, N1, N2, N3 i K5 mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 2 kg suvog praha.

Aparat za gašenje požara mora gasiti požare klasa A, B i C i elektro instalacija pod naponom.

 • Sigurnosni trougao

Sigurnosni trougao, koji odgovara jednoobraznim tehničkim uslovima, mora postojati u motornim vozilima, osim u vozilima vrste L i K.

Po dva sigurnosna trougla iz stava 1. ovog člana moraju postojati u:

1) teretnom vozilu i autobusu kada vuku priključno vozilo;

2) motornom vozilu koje se nalazi na začelju kolone kada se motorna vozila kreću u organizovanoj koloni.

 • Oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći)

Oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine „A“) mora postojati u motornim vozilima vrsta L osim u vozilima vrste L1, L2 i L6.

U motornim vozilima vrsta M, N, T, C i K5 mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine „B“).

U vozilima vrsta M2 i M3 koja su predviđena za više od 22 putnika mora se nalaziti dve kutije prve pomoći veličine „B“.

Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

 • Klinasti podmetači

Dva klinasta podmetača moraju postojati na vidnom mestu, u motornim i priključnim vozilima, čija najveća dozvoljena masa prelazi 5t.

 • Čekić za razbijanje stakla

Čekić za razbijanje stakla, na pomoćnim otvorima za izlaz putnika u autobusima i trolejbusima mora postojati na vidnom mestu, u neposrednoj blizini otvora za izlaz u slučaju opasnosti.

 • Uže ili poluga za vuču

Uže ili poluga za vuču vozila mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga. Takođe mora postojati na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.

Ostala motorna i priključna vozila ne moraju imati polugu za vuču. Ukoliko vozilo poseduje polugu za vuču ona mora biti ispitana.

 • Zimska oprema
 • Oprema za čišćenje točkova poljoprivrednih vozila

Da li svetloodbojni prsluk spada u opremu za auto?

Svetloodbojni prsluk je oprema vozača. Potrebno je da ga posedujete u vozilu zbog bezbednosti ali i kontrole saobraćaja.

Svetloodbojni prsluk mora odgovarati standardu SRPS EN 471:2010

AMK Novi Beograd Vam želi srećnu vožnju.

2 thoughts on “Oprema za auto – obavezni inventar svakog vozila

  • Poštovani,
   Član 5 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putvima sadrži pojam opreme i šta pod taj pojam spada. Tu nema rezervnih sijalica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *