Ksenon svetla za auto – naknadna ugradnja

Ksenon svetla za auto su stekla svoju popularnost prvenstveno zbog boljeg kvaliteta i osvetljenja koje pružaju, ali i činjenice da su sa ugradnjom ovakvih farova fabrike počele prvenstveno na skupljim modelima srednje i više klase.

Farovi su jedan od osnovnih uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost pa samim tim i vožnju. U noćnim uslovima vožnje su neophodni, a tamo gde zakon propisuje, i tokom dana. Kada vam je potrebno dobro osvetljenje, često su prva asocijacija na to ksenon svetla za auto.

Osvetljenje i „ulepšavanje“ automobila su neki od osnovnih razloga zbog kojih se i vlasnici modela sa halogenim sijalicama odlučuju za naknadnu ugradnju ksenon svetla za auto. Da li je ovo opravdano ili ne prosudite sami.

Karakteristike ksenon svetla za auto

Svetlost se kod ksenonskih farova dobija putem električnog luka visoke snage i elektroda koje se zajedno nalaze u zatvorenom cilindru ispunjenom posebnim gasom. Aktivacijom dolazi do stvaranja gasne plazme koja pojačava intenzitet svetlosti.

Ne zvuči baš jednostavno? I nije.

Ovakav način dobijanja svetlosti zahteva postojanje posebnog sistema podešavanja i pranja svetala kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Šta propisi kažu o ksenon svetlima za auto?

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima za ksenon svetla kaže:

„U slučaju da je vozilo vrste M ili N opremljeno kratkim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo glavnih farova kratkog svetla je i uređaj za čišćenje farova. Vozila vrsta M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima. Ovaj uređaj može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem. U slučaju da je vozilo opremljeno kratkim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski. Vozilo može imati farove sa dinamičkim praćenjem vožnje kroz krivinu, koje može biti izvedeno kao zakretanje farova ili uključivanje jednog od svetala za maglu“.

Dakle, da, istina je. Ksenonska svetla moraju biti praćena kompletnom aparaturom koja najčešće izostaje kod prepravljanja uređaja za osvetljavanje puta sa halogenih na ksenonska.

Ovo je faktor koji znatno podiže cenu pravilne ugradnje ovakvog sistema u auto koji ga fabrički ne poseduje, a u nekim slučajevima je ovakva prepravka i potpuno nemoguća.

Da li se naknadna ugradnja smatra prepravkom?

Pravilnik o ispitivanju vozila kaže da se pod prepravkom vozila smatra promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehničke karakteristike vozila ili deklarisane karakteristike uređaja i sklopova vozila.

Dakle promena uređaja za osvetljavanje i omogućavanje normalne vidljivosti sa fabričkih deklarisanih na druge spada u prepravku vozila. Zbog toga je neophodno izvršiti ispitivanje vozila i dobiti posebno uverenje – atest.

Osim što podiže cenu same ugradnje, ova prepravka zahteva i ugradnju kompletnog homologovanog sistema sa svim njegovim elementima.

Ukoliko to ne učinite kako je zahtevano, na tehničkom pregledu su pregledači dužni da ovakvu prepravku uoče i upute Vas na ispitivanje.

Razmislite da li je ovakva prepravka pametan izbor, naročito ako uzmete u obzir da su halogene sijalice koje su fabrički predviđene za farove vašeg automobila svakako dovoljne da Vam daju normalno osvetljenje za bezbednu vožnju.

 

AMK Novi Beograd Vam želi sigurnu vožnju.

4 thoughts on “Ksenon svetla za auto – naknadna ugradnja

  • Pošotvani,
   Konsultujte AMSS Centar za motorna vozila za početak da dobijete uputstva za dalju proceduru i uopšte mogućnost ovakve ugradnje.
   Srdačno,
   AMK NovI Beograd

 • Postovani, imao sam problem na tehnickom pregledu zbog stop svetla. Receno mi je da nisu fabricka jer je staklo (obloga celog stop svetla) providne boje (nije crveno). A takodje u stop svetlu ima 3 boje (crvena, zuta i valjda bela za maglenke zadnje), svetla rade i lepo su vidljiva. Napominjem da nije vrsena nikakva prepravka i da nisu stop svetla sa drugog modela. Naveli su da je problem taj sto je to staklo providno. Da li su u pravu na tehnickom? U pitanju je bmw e46 compakt, 2002 god.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *