Kazneni poeni – Koliko poena donosi određeni prekršaj?

Kazneni poeni se dobijaju za određene prekršaje prema Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije.

Suštinska ideja zakonodavca je bila da se na ovaj način preventivno utiče na vozače da poštuju pravila i ne čine prekršaje.

Vozač koji se ponaša protivrpavno je na ovaj način na određeni vremenski period upozoren da može izgubiti vozačku dozvolu ako nastavi ovakvu praksu.

Tako se utiče na vozača da obraća veću pažnju na svoja ponašanja u saobraćaju bar dok traju kazneni poeni u evidenciji .

Ko određuje kaznene poene?

Kazneni poeni se utvrđuju zakonom za svaki konkretan prekršaj i kreću se u rasponu od 1-18.

Vozaču se kazneni poeni određuju odlukom o kažnjavanju, što znači da ih može odrediti samo sud na osnovu sprovedenog postupka.

Gde mozete saznati koliko kaznenih poena trenutno imate?

kazneni poeni u saobraćaju

Evidenciju o kaznenim poenima vodi teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova koja vozača vodi u evidenciji i samo policijski službenici koji rade na poslovima oduzimanja vozačke dozvole imaju uvid u nju.

Podaci ove evidencije se smatraju podacima o ličnosti i kao takvi spadaju pod zaštitu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zbog toga uvid u ovu evidenciju podrazumeva pisani zahtev koji se predaje organu koji evidenciju vodi.

Zahtev podnosi vozač lično ili od njega za to ovlašćeno lice , radi dobijanja informacije o stanju broja kaznenih poena u trenutku podnošenja zahteva.

Troškove izdavanja ovog uverenja snosi vozač podnosilac zahteva.

Koliko poena znači oduzimanje vozačke dozvole?

Kazneni poeni se dobijaju za svaki učinjeni prekršaj i kreću se u rasponu od 1-18.

Sa 18 poena se smatra da je ispunjen uslov za oduzimanje vozačke dozvole jer se smatra da u tom slučaju vozač ne upravlja vozilom savesno i na propisan način.

Poeni se kumuliraju, što znači da se novi poeni sabiraju sa onima koji su već evidentirani. Isti slučaj je i kada se učini više povezanih prekršaja (sticaj).

Kazneni poeni se određuju za svaki prekršaj pojedinačno, a potom sabiraju.

Kada se brišu kazneni poeni iz evidencije?

Kazneni poeni se brišu iz evidencije nakon 24 meseca (2 godine) od dana pravnosnažnosti odluke o kažnjavanju kojom su dodeljeni.

Ovaj rok neće teći za vreme dok se vozač nalazi na izdržavanju kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja kao i za vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Za koje prekršaje sleduju kazneni poeni?

Nabrajamo neke od tipičnih prekršaja za koje se kumulativno izriču i kazneni poeni:

 • Za nasilničku vožnju – 15 kaznenih poena
 • Za upravljanje vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja osim ako je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja- 14 kaznenih poena
 • Za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 mg/ml- 14 kaznenih poena
 • Za vozača koji je isključen iz saobraćaja a zatečen u upravljanju vozilom za vreme tog isključenja- 14 kaznenih poena
 • Za upravljanje isključenim vozilom za vreme trajanja isključenja- 14 kaznenih poena
 • Za kretanje brzinom koja je za više od 70 km/h do 90 km/h veća od dozvoljene u naselju- 14 kaznenih poena
 • Za kretanje brzinom za više od 80 km/h do 100 km/h veća od dozvoljene na putu van naselja- 14 kaznenih poena
 • Nezaustavljanje ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak a kada je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen- 14 kaznenih poena
 • Korišćenje zaustavne trake na autoputu ili motoputu za kretanje, obilaženje ili preticanje- 14 kaznenih poena
 • Za prevoženje na prednjem sedištu deteta mlađeg od 12 godina, lica pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, deteta do 3 godine bez bezbednosnog sedišta odnosno korpe- 6 kaznenih poena
 • Za vožnju koja je za više od 20 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene u naselju- 4 kaznena poena
 • Za vožnju koja je za više od 50 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene u naselju- 7 kaznenih poena
 • Za preticanje i obilaženje sa desne strane vozila koje se pretiče- 6 kaznenih poena
 • Za povećavanje brzine kretanja vozila dok ga drugo pretiče- 4 kaznena poena
 • Za lice koje sedi na sedištu u prednjem redu i drži u krilu dete mlađe od 12 godina – 6 kaznenih poena
 • Za korišćenje samo pozicionih svetala noću na putu- 6 kaznenih poena
 • Za vožnju u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici – 2 kaznena poena

Pročitajte više o kažnjivim saobraćajnim prekršajima za koje niste znali, a za koje možete dobiti kaznu.

Ovaj unos je postavljen Blog i obeležen kao . Označiti link.

53 thoughts on “Kazneni poeni – Koliko poena donosi određeni prekršaj?

 • hteo sam da pitam pre 1 godinu sam napravio prekrsaj nedozvoljen 2 mest0 na skuter.
  platio kaznu i oduzeli 3 boda..

  danas me uhvatili nisu mi radili svetla napisali mi kaznu n 3 000 din u rokum 7 danaa 1 500 din

  zanima me dali mi se oduzmaju trajnom ona 3 boda posto nije isteklo 2 godine a ja napravio 2 prekrsaj…

 • Moj decko je vozio 72km/h i trebao je da plati 5000 din njemu kako kaze sudija je slao tuzbe ali verovatno njehovi ukucani mu nisu dali to pismo, dosli su policajci i hteli da ga privedu nekon cega je otisao u prekrsajni sud i rekli su mu da plati 12000din i skinuli li cak 12poena. Da li je to sto nije otisao na vreme i neka njihova greska ? Molim Vas za odgovor.

  • Poštovana,
   Neodazivanje sudu bez opravdanja izostanka ima za posledicu izdavanje naredbe za dovođenje. Potrebno je da su prethodno ispoštovana pravila o dostavljanju pismena (odnosno da je poziv primljen ili se smatra primljenim).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Prvi prekršaj je učinjen 11.09.2014 gde su dobijena 14 poena (neposedovanje dozvole za A kategoriju, ali je pokazana potvrda o položenom ispitu). Pravosnažna presuda je 25.03.2016.
  Drugi prekršaj je učinjen 24.05.2016 usled prekoračenja brzine i dobijena 4 poena. Sporazum bio 01.09.2016.

  Recite mi, obzirom da je to ukupno 18 poena da li se poeni iz prvog prekršaja brišu 25.03.2018 ili tek 01.09.2018 kada ističe rok za drugi prekršaj?

  • Poštovani,
   Kazneni poeni se upisuju od dana pravosnažnosti presude i prate vas naredne dve godine.Svaki prekršaj je zaseban kao i isticanje kaznenih poena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,zanima me da li se kazneni bodovi dodaju vozacu recimo za prekrsaj za nevezivanje pojasa u autu a kazna je placena(50% od kompletnog iznosa) u roku od 8 dana ili posto je kazna izmirena u datom roku nema pokretanja postupka niti bodova?

  • Poštovani,
   Ako ste izmirili prekršajni nalog (koji se izadaje samo za kazne u fiksnom iznosu) time ste priznali odgovornost za prekršaj i na onsovu toga imali olakšicu da platite 50% od iznosa kazne u konkretnom slučaju čime se sve oko konkretnog prekršaja za koji je i izdat prekršajni nalog završava. Ukoliko ne platite organ ili vi možete pokrenuti sudnski postupak i izneti svoju odbranu. Kazneni poeni se i u ovom slučaju izriču samo za one prekršaje za koje ih ZOBS predviđa.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Obzirom da nisam u zemlji poslednjih godinu dana (sto podacima iz pasosa moze i da se dokaze) a pred moj odlazak je trebala da mi se oduzme vozacka dozvola jer imam ukupno 20 bodova…sve te kazne su placene i proslo su mere zabrane od 3 odnosno 4 meseca. Fizicki dozvola je i dalje kod mene jer nisam tu pa ne znam da li ja kada se vratim moram da predam nekome dozvolu ili sta da radim?

  • Poštovani,
   Morate proveriti kod MUP u evidenciji da li je dostava rešenja o oduzimanju vozačke dozvole izvršena (prema pravilima o ličnom dostavljanju odnosno pretpostavci da je ono izvršeno ako ne budete pronađeni na prijavljenoj adresi). Samo vam savetujemo da pre provere nikako ne upravljate vozilom u zemlji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani pravosnažnom odlukom (rešenjem) od 01.07.2016 po članu 202.sam osuđen,saopštenje o merama zabrane upravljanja motornim vozilom dobio sam od mup-a 15.11.2016 a bodov su mi upisali 1.03.2017 što znači da traju do 1.03.2019.
  Dali je greška mup-a pošto su mi upisali bodove tek 1.03.2017
  Pošto sam shvatio da su trebali 01.07.2016 kada je doneta pravosnažna odluka.
  Pozdrav i hvala na budućem odgovoru

  • Poštovani,
   Kazneni poeni se izriču sudskom odlukom ali se upisuju kada ona bude dostavljena organu MUP koji vodi evidenciju i vrši upis kao što se i mera zabrane sprovodi kada vam MUP dostavi rešenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Da ,ali u mom slučaju su upisali bodove gotovo 4 meseca posle tj od saopštenja od kad teče zabrana. Što znači da su imali sve relevantne podatke da upišu ranije bodove.Zar nisu trebali upisati bodove kad su dostavili saopštenje o merama zabrane upravljanja motornim vozilom ?

 • Postovani, vozila sam auto Ruzveltovoj, ispred mene je bilo tri automobila, na semaforu je bilo zeleno svetlo, kolona je krenula i ja za njima. Najednom prvi auto je stao ne znam iz kog razloga u sred raskrsnice, samim tim i mi koji smo bili iza.Taj auto koji se zaustavio i napravio zastoj je stajao jedno 4-5 sekundi. Ja sam se u tom momentu nasla na polovini pesackog prelaza, kamera je blicnula. jeste da sam ja stalaja u mestu ne misleci da krenem u raskrsnicu, vec sam se vratila u rikverc.
  Zanima me da li je to prekrsaj, jer nije bilo do mene sto sam se nasla u toj poziciji, jer da taj auto nije stao, svi bi mi prosli raskrsnicu. sto ako kamera snima, moze se i videti na snimku.
  Hvala unapred

  • Poštovana,
   Kamera snima prolazak kroz crveno svetlo na način što prelazak preko zaustavne linije evidentira senzor koji pokriva ovaj prostor. Ako ste se u momentu promene svetla na semaforu našli na ovoj liniji kamera je evidentirala ovo i zabeležila kao prolazak kroz crveno svetlo. Ako dobijete poziv za izjašnjenje ko je upravljao vozilom znaćete i da li je došlo do evidentiranja a tada vam preporučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć o sledećim koracima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Poeni se upisuju na osnovu pravnosnažne presude kojom su izrečeni, a kao datum od kada se računaju se uzima datum upisa u registar koji vodi MUP. Kao i mera zabrane upravljanja koja se računa od datuma uručenja rešenja MUP koji sprovodi ovu meru.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati, kazneni poeni kao mera koju izriče domaći sud su ograničeni na R.Srbiju i relevantni za eventualno oduzimanje dozvole u R.Srbiji. Ne vidimo svrhu „prenosa“ kaznenih poena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani dali se oduzimaju poeni (i koliko)ako je na autu neatestiran plin,a cak auto ste pozajmilimod vlasnika i niste ni znali…hvala unapred

  • Poštovani,
   Vozač koji je zaustavljen pri upravljanju vozilom koje nije tehnički ispravno odnosno ne ispunjava sve uslove za učestvovanje u saobraćaju odgovara za prekršaj u skladu sa zakonom i predviđenim kaznenim merama. Proverite šta vam je pisano i u skladu sa tim broj poena. Što se tiče samog postupka i odbrane preporučujemo da konsultujete stručnu odbranu.
   Srdačno
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Napravila sam prekrsaj u Februaru prosle godine zbog voznje u alkoholnom stanju sto shvatam kao vrlo neodgovoran cin. Posto sam opravdano izostala sa saslusanja, a proslo je godinu dana od ucinjenog prekrsaja zanima me da li vazi njegovo delimicno zastarevanje i sta to podrazumeva? Da li zastarelost nastupa od pravosnazne presude ili od izvrsenog prekrsaja? Hvala vam unapred na odgovoru

  • Poštovana,
   Zastarelost nastupa dve godine od učinjenog prekršaja. Rok od godinu dana važi za pokretanje postupka, koji je čim kažete da ste izostali sa roćišta već pokrenut u ovom predviđenom roku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Član 85

   Izrečena kazna i zaštitna mera ne mogu se izvršiti ako je od dana pravnosnažnosti presude protekla jedna godina

 • Postovani
  Bio sam suvozac u vozilu koje je izgubilo kontrolu i udarilo u stub ograde, ja i vozac smo napustili lice mesta bez zvanja policije a pritom ostavili auto na licu mesta.
  Kasnije smo se pojavili u MUPu i dali izjave
  Zanima me da li ja kao suvozac mogu da izgubim neke poene buduci da sam napustio lice mesta

  Pozdrav i hvala

  • Poštovani,
   Vi niste upravljali vozilom tako da nećete imati problem sa poenima ali možete biti pozvani ukoliko bude pokrenut krivični postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Dali se poeni brisu automatski posle 24 meseca ili treba otici licno u MUP i zahtevati brisanje istih posle 24 meseca?

  • Poštovani,
   Prema pravilniku, poeni se automatski brišu i to preko informacionog sistema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Da li na brisanje kaznenih poena utice minimalni prekrsaj prekoracenja brzine regulisan u roku od 7 dana ?

  • Poštovani,
   Kazneni poeni se brišu nakon dve godine od kada su upisani na osnovu pravnosnažne odluke suda. Za mandatne kazne za koje imate 8 dana rok da platite 50% 8 dana, nema kaznenih poena po pravilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imao sam prekrsaj 18.1.2017. godine
  pod alkoholisanom stanju udario u zaustavljen auto.
  Presuda je bila 04.04.2017. od tadbje krenulo izdrzavanje kazne ,novcano ,mera zabrane.Medjutim ,ja sam proverio stanje o bodovima,dakle 24 meseca posle presude se vracaju ,znaci meni su trebali biti vraceni 4.2019.,zar ne? Ali kada sam proveravao stanje dobio sam informaciju da se bodovi vracaju tek u januaru 2020.Sto je dakle itekako vise od dve godine od presude.Zasto???? E to me brine jer sam ponovo napravio gadan prekrsaj ove godine u julu mesecu.

  • Poštovani,
   Bodove upisuje MUP kada mu bude dostavljena presuda službenim putem. Kolko nam je poznato bodovi se vode od momenta upisa u registar dve godine, odatle razlika.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Cudi me da i bodovi nisu krenuli kada i zabrana to jest od dana obavestenja o presudi i izricanju kaznene mere.Mada ,dakle od pravosnaznosti presude je proslo i vise od dve god a bodovi umesto da se vrate tad mn se vracaju u januaru ,posto sam napravio prekrsaj sada u julu ,a poziv i sudjenje mi dodju pre januara tj vracanja bodova u problemu sam da skroz izgubim dozvolu.Šta mi je činiti ,kako bih mogao da izvedem da mi noca presuda bude posle januara 2020 kada mi se vrate bodovi.Da bih bar sacuvao dozvolu to toliko a kaznu cu platiti

  • Poštovana,
   Kazneni poeni se vezuju za dosije vozača pod kojim ste zavedeni,a ne za kategorije
   za koje je načinjen prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam probnu dozvolu koja istice za dva meseca kada bi trebalo da uzmem pravu,napravio sam pre dva dana prekrsaj voznje u alkoholisanom stanju tacnije 0.80 promila kao i voznju posle 11 da li ce to uticati na uzimanje prave dozvole? Hvala unapred

  • Poštovani,
   U zavisnosti od prekršajnog postupka i izrečene mere zabrane upravljanja motronim vozilom je i to da li ćete i kada moći da preuzmete i na koji način ćete moći ili ne da koristite vozačku dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,zanima me,imao sam prekoracenje brzine i 2 kaznena poena.Imam probnu vozacku dozvolu i da li se poeni prenose na stalnu vozacku dozvolu kad budem dobio ili se brisu?

  • Poštovani,
   Kazneni poeni se brišu nakon 2 godine od dana pravosnažnosti odluke bez obzira koju vozačku dozvolu imate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poatovani,
  Radar mi je zabelezio brzinu od 108kmh na delu puta gde je dozvoljeno 80kmh. Kazna je placena u roku od 8 dana (5000 RSD) i nema nikakvih kaznenih poena. Zanima me da li ovaj prekrsaj ide u dosije, da li se brise iz dosijea posle nekog vremena i da li to znaci da sam „osudjen“, ili nesto slicno, u slucaju prijave za posao gde se postavljaju ovakva pitanja?
  Hvala.

  • Poštovani,
   Mandatne kazne spadaju u lakše prekršaje ali ne u onu vrstu za koju se donosi presuda suda. Samo plaćanje kazne u roku od 8 dana se tretira kao priznanje učinjenog prekršaja ali u ovim slučajevima ne dolazi do pokretanja prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Usled preksaja sam dobio 6 kaznenih poena, za koje su mi naglasili da stupaju na snagu tek kada dobijem resenje za isto. Trenutno posedujem probnu vozacku dozvolu koja istice za godinu o po, a za koju je granica za oduzimanje dozvole 9 poena, pa me zanima da li nakon tih godinu i po, meni tih 6 poena i dalje ostaju, samo sto se povecava granica za oduzimanje sa 9 na 18 poena?

  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Kazneni bodovi se brišu 2 godine od datuma upisa u registar. Do tog trenutka vi imate upisane bodove kao sastavni deo izvoda iz vaše prekršajne evidencije bez obzira šta se dešavalo sa vašom vozačkom dozvolom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Član 331 stav 1 tačka 80, Da li idu bodovi i zabrana upravljanja vozilom ili samo novčana kazna (kazna zatvora)?

  • Poštovani,
   Najmanje 3 meseca zabrane i 6 kaznenih poena. Nemojte voziti vozilo koje nije upisano u jedinstveni registar odnosno registrovano uopšte u R.Srbiji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam auto bez vozacke dozvole, bez polozenog vozackog ispita i pisana mi je kazna, da li mogu da polozim i sta mogu da ocekujem dalje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *