Kazna za tuđi prekršaj

Kazna za tuđi prekršaj – istina ili zabluda?

Većina vozača zna da postoji neka zastrašujuća priča u kojoj postoji mogućnost da platite prekršaj koji je drugi vozač učinio vašim automobilom. Ipak, da li i kako ovo funkcioniše, najčešće ćete saznate tek kada vam se desi.

Dakle, u kojim situacijama i zašto se plaća kazna za tuđi prekršaj?

AMK Novi Beograd tehnički pregled i registracija

Tehnički pregled i registracija Novi Beograd

Kada je vlasnik u problemu – kazna za tuđi prekršaj?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima R. Srbije predviđa mogućnost da se prekršaji koje učine vozači u saobraćaju otkriju i dokumentuju putem uređaja za utvrđivanje prekršaja (kamere, radari…) kao i neposrednim opažanjem ovlašćenih službenih lica- policije odnosno inspektora za saobraćaj.

Kada patrola saobraćajne policije uoči da ste izvršili prekršaj, policijski službenici će zaustaviti vozača i legitimisati ga. Prekršajni nalog ili prijava tada idu onome ko je zatečen za volanom i ko je zaista učinio prekršaj.

Ipak, kada se otkrivanje vršenja prekršaja vrši putem kamera, radara, fotografisanjem.. ostaje nepoznato ko je bio vozač, tj. osoba koja je izvršila prekršaj. Tada će fotografije vozila u prekršaju biti poslate vlasniku vozila.

Vlasnik će biti pozvan da se određenog dana javi nadležnom odeljenju MUP-a za rasvetljavanje saobraćajnih prekršaja i da tom prilikom saopšti identitet vozača koji je učinio prekršaj njegovim automobilom.

Vlasnik, odnosno korisnik vozila obavezan je da, u roku od osam dana, da potpune i tačne podatke o identitetu lica kome je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz na osnovu kojeg se na nesporan način može utvrditi da je to lice upravljalo vozilom u određeno vreme.

*** NOVO***NOVO****

Dokazom se smatra pisana izjava overena od strane nadležnog organa kojom lice čije je podatke dao vlasnik, odnosno korisnik vozila, potvrđuje da je upravljalo vozilom u određeno vreme.

Gde je osnova za odgovornost vlasnika za tuđi prekršaj?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima u članu 314. predviđa da, kada nije moguće identifikovati vozača koji je učinio prekršaj koji je uočen odnosno dokumentovan, vlasnik ili korisnik vozila će biti pozvan da pruži podatke o identitetu lica koje je upravljalo vozilom.

Vlasnik / korisnik vozila su dužni da ove podatke daju.

Takođe, Zakon predviđa u članu 247. da ste dužni da date podatke o vozaču kome ste dali vozilo. Kao i da ne smete dati auto vozaču koji nema ili mu je istekla vozačka dozvola, koji je pod dejstvom alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci.

Nepostupanje po ovom članu od sada je oštro sankcionisano izmenama i dopunama zakona pa je kazna gotovo 4x veća nego ranije.

 • Za prekršaj iz ovog člana predviđena je novčana kazna od 100. 000 – 120. 000 RSD.

Kolike su kazne predviđene za prekoračenje brzine? Saznajte ovde

Šta kada ukažete na identitet vozača?

Vlasnik odnosno korisnik vozila koji se odazove pozivu MUP-a i ukaže da je njegov prijatelj kome je pozajmio vozilo tog dana načinio prekršaj, tu završava posao ako taj vozač bude dostupan i ne negira ovu tvrdnju.

Ipak, ako je vozač nedostupan odnosno tj ne može da se pronađe, sledi vam kazna za učinjeni prekršaj.

Ovde se pojavljuje problem kod onih koji su automobile „prodali na ovlašćenje“ jer ostaju odgovorni za snimljene prekršaje, a da u tom trenutku uopšte više ne znaju gde se auto nalazi ni kod koga.

Najgori slučaj u kome vlasnik auta može da se nađe

Najgore ćete proći ako se kao vlasnik ili evidentirani korisnik vozila uopšte ne odazovete pozivu. Tada činite još jedan prekršaj.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa takođe da ste dužni da na zahtev policijskog službenika date podatke o identitetu vozača kome je vozilo bilo pozajmljeno odnosno dato na upravljanje.

 • Za prekršaj iz ovog člana je predvišena novčana kazna od 100.000 – 120.000 RSD. Tome će se dodati i kazna za snimljeni prekršaj pa se na ovaj način možete naći u situaciji da platite neverovatnu sumu, a cela priča je krenula iz tuđeg prekršaja.

Ranije su vozači koristili ovu mogućnost da bi prošli bolje u celoj priči. Naime, vlasnici namerno ukazuju da je prekršaj učinio njihov prijatelj koji živi u inostranstvu. U tom slučaju svesno plaćaju ranije predviđenu novčanu kaznu od 6.000 – 20.000 rsd (za tuđi prekršaj) jer je kazna za učinjeni prekršaj znatno veća.

Zbog toga su izmene i dopune zakona o bezebednosti saobraćaja sada izuzetno strogo sankcionisale ovaj prekršaj.

Kolike su kazne za nepropisno parkiranje? Saznajte više ovde

**********************

Registrujte vozilo brzo i lako AMK Novi Beograd

AMK Novi Beograd

Zakaži tehnički pregled

*******************************

Vlasnik odgovara i za tuđe komunalne prekršaje

Pored prekršajnih naloga koje piše saobraćajna policija, vlasniku se dostavljaju i prekršajni nalozi odnosno prijave za komunalne prekršaje (nepropisno parkiranje).

Ovo ne treba mešati sa parking kartama koje izdaje JKP Parking servis. Ali i ovde neplaćene dnevne karte ukoliko ne budu plaćene od strane vozača, mogu da naprave problem vlasniku automobila.

Možete doći u situaciju da bude pokrenut izvršni postupak na vašoj imovini za dugove koje uopšte niste vi napravili.

Zbog svega navedenog – pažljivo birajte kome pozajmljujete ili ustupate automobil.

Još par slučajeva kada odgovarate za „tuđi“ prekršaj:

 • Ako dete učini prekršaj propisa o bezbednosti saobraćaja kazniće se za učinjeni prekršaj roditelj, usvojilac odnosno staratelj deteta kao da je sam učinio prekršaj.
 • Za prekršaj maloletnika (14 – 18 godina) kazniće se roditelj, usvojilac ili staratelj
 • Ako prekršaj učini maloletan vozač sa probnom vozačkom dozvolom, odgovaraće lice koje je kao pratilac bilo prisutno tokom vožnje vozača sa probnom dozvolom.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

78 thoughts on “Kazna za tuđi prekršaj

 • Postovani, policija me zaustavila pre dva dana i naduvao sam 0,89. Nemam ranijih prekrsaja, pa su mi rekli da ce biti najmanja kazna. E sad, mene interesuje kakve posledice snosi vlasnik vozila? Kupili smo auto pre par meseci, saobracajna je na ime prethodnog vlasnika, a moj otac ima kupoprodajni ugovor i ovlascenje. Kome od njih ce stici poziv od suda i kakva je kazna? Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Član 247. Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik vozila ne sme dati vozilo na upravljanje licu koje je pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci… itd. Za prekršaj iz ovog člana je predviđena novčana kazna od 15.000 – 30.000 dinara. Poziv od suda bi stigao vlasniku vozila po saobraćajnoj dozvoli. Ipak, ostavljamo prostor da saobraćajna policija s obzirom da vas je zaustavila i evidentirala vaš prekršaj neće pokretati zahtev protiv vlasnika vozila jer se ovaj član po pravilu aktivira kada prekršaj bude evidentiran, a ne dođe do zaustavljanja vozača.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prodao sam vozilo i imam kupoprodajni ugovor, ali nisam isto odjavio. A vozilo je kasnije preprodato i napravljen je kupoprodajni ugovor izmedju lica kome sam ja prodao i lica kome je on prodao vozilo.Da li mogu da odgovaram za prekršaj ako mi stigne prijava?
  I da li sam ja dužan da tražim ko je upravljao vozilom koje se i dalje vodi na moje ime ili je to dužna policija na osnovu kupoprodajnog ugovora?

  • Poštovani,
   Kada budete dobili poziv od nadležnih iz MUP-a ,priložite im dokaz da je vozilo kojim je načinjen prekršaj otuđeno (kupoprodajni ugovor,ovlašćenje…) da ne bi ste snosili posledice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, vlasnik sam vozila koje sam dao na upravljanje, uz ovlascenje da lice koje upravlja vozilom snosi svu materijalnu i krivicnu odgovornost. Lice je napravilo saobracajni prekrsaj, i pol. uprava je poslala na moju adresu da im dostavim podatke o vozacu. Ja sam im dostavio kopiju ovlascenja, sacinjenu kod javnog beleznika. Nakon izvesnog vremena sluzbenik PU me kontaktira da im licno pronadjem lice koje je ucinilo prekrsaj, zato sto ga oni nisu pronasli na adresi stanovanja, uz obrazlozenje da cu ja snositi odgovornost za ucinjeni prekrsaj?!?! Kako je to moguce?

  • Poštovani,
   Kada dostavite podatke o vozaču koji je navedenog dana vozio vaš automobil, potrebno je da policijska uprava i pronađe tog vozača odnosno da on bude dostupan, a u protivnom vi odgovarate za prekršaj kao što smo i naveli u tekstu. Pretpostavljamo da se deo da „vi pronađete“ odnosi na to da policijskoj upravi dostavite podatke o eventualnoj adresi ili mestu gde lice boravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, pre pet meseci sam prodao auto i imam kupoprodajni ugovor.
  Osoba kojoj sam prodao auto je u međuvremenu napravila saobraćajni prekršaj , a meni je juče na adresu stigao dopis iz prekršajnog suda za presudu koju bi trebalo da podignem. Da li je dovoljno da kupoprodajnim ugovorom dokažem da nemam više vlasništvo nad autom i da li ću snositi ikakve posledice? Kako je sud na području druge opštine, nisam ni bio obavešten zvanično o tome da se uopšte vodi nekakav prekršajni postupak protiv mene odnosno , osobe na čije je ime registrovan auto kojim je učinjen prekršaj

  • Poštovani,
   Ako je u pitanju presuda koja je doneta, pokušajte da u žalbenom postupku izložite vašu odbranu odnosno razloge za poništavanje presude. Ovo je pitanje koje se tiče stručne pravne pomoći, te vam predlažemo da se obratite za savet nekom advokatu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Prodao sam automobil Golf 2 tokom januara 2017. godine, uz ovlascenje do tada nepoznatom licu. Izasao sam mu u susret da prenos izvrsimo nakon isteka registracije, jer mi je rekao da u tom slucaju ne mora da menja tablice. Pristao sam, uz usmenu molbu da savesno koristi automobil. Imam njegove podatke (ime, prezime, broj licne karte). Nakon sto sam mu predao ovlascenje i uzeo novac, nije se vise javljao. Ovlascene je tipskog karaktera (sa napomenom da je on odgovoran za sve prekrsaje od tada), overeno u opstini. Nismo potpisali ugovor, niti je platio porez.
  Stigla mi je juce prijava kako je lice vozilo automobil ciji sam ja vlasnik, u neregistrovanom stanju. Da li postoji neki nacin da ovo resim, jer coveka niti sam ikada vise video, niti mi se javio sa ciljem prenosa vlasnistva? Sta mi savetujete da radim? U prijavi je navedena njegova adresa iz licne karte ili vozacke dozvole, ali ne postoji u registru na belim stranama (988) / u pitanju je drugi grad. Hvala.

  • Poštovani,
   Još jedan u nizu problema zbog koga nikako ne preporučujemo ovakav način fingiranja kupoprodajnog ugovora. Utvrdite koji prekršaj se vama stavlja na teret? O kom članu zakona se radi? Pokušajte da preko policijske uprave pronađete adresu ovlašćenog lica odnosno da na neki način stupite u kontakt sa njim kako biste registrovali prenos vlasništva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hvala puno, pokušaću da stupim u kontakt sa njim preko MUP. Inače, teretim se za prekršaj člana 332, stav 1, tačka 102 Zakona o bezbednosti saobraćaja (vozilo nije registrovano, a nije podnešen novi zahtev za registraciju, niti su tablice vraćene).

 • Pozdrav, vozim neregistrovano, tudje vozilo, kao firmin automobil za dostavu koje nije uvedeno kao sluzbeni auto, ali se tako koristi, i nema saobracajnu dozvolu,u slucaju zaustavljanja od strane policije , ko bi dobio kaznu ja ili vlasnik, i da li bi ja snosio odgovoenost sa nekim kaznenim poenima?

 • Poštovani ! Molim Vas da mi odgovorite na pitanje.Moj sin ima 19 godina.,i probnu vozačku dozvolu.Sedeo je sa školskim drugom u kafanu i pili su. Posle nekog vremena drug je dao ključeve od svog auta (koji takođe ima probnu dozvolu od skoro) mom sinu koji je vidno bio u alkoholisanom stanju ,krenuo da se provoza ,sam je bio u kolima .Posle nekog vremena izgubio je kontrolu nad vozilom ,sleteo sa puta i udario u drvo. Na autu je pričinjena totalna šteta,a moj sin je prevežen u bolnicu sa lakšim povredama ,životno nije ugrožen.
  da li i lice koje ima probnu dozvolu,a dao pijanom drugu da upravlja vozilom snosi neku odgovornost.Molim vas za odgovor i unapred se zahvaljujem.

  • Poštovana,
   Vlasnik vozila ne sme dati automobil na upravljanje licu koje je očigledno u alkoholisanom stanju ili nije u stanju za upravljanje vozilom. Situacija koju ste opisali svakako obiluje neodgovornim i rizičnim ponašanjem maldih vozača. Oba vozača sa probnom dozvolom ne smeju konzumirati alkohol niti se kretati nakon vremenskog ograničenja u kome ne smeju upravljati vozilom. Ako vas zanima dalja pravna procedura koja se tiče suda ili eventualnih postupaka konsultujte stručnu pravnu pomoć
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  dobila sam poziv od SUP-a sa slikama za prolazak kroz crveno svetlo i da sam dužna da dostavim ime osobe koja je načinila prekršaj, inače će biti pokrenut prekršajni postupak. Kako sam sama vozila svoje vozilo mislila sam da u tom slučaju nisam obavezna da SUP obavestim kome sam dala svoje vozilo kojim je učinjen prekršaj.
  Pozvana sam na sud i priznala da sam sama vozila vozilo prilikom prekršaja i Sud je to uvažio ali mi je stigla presuda da platim 15000 dinara i troškove postupka 1500 din, zato što SUP u poku od 8 dana nisam obavetila kome sam dala svoje vozilo na upravljanje a koje je učinilo prekršaj.
  Ja nisam imala nikakvu nameru da lažem Sud, jednostavno nisam znala da i ako sama vozim svoje vozilo moram da obavestim SUP da sam sama sebi ustupila svoje vozilo.
  Molim Vas da mi odgovorite da li mogu da se žalim na ovu presudu jer stvarno nisam iz poziva shvatila da sam obavezna da prijavim i u slučaju da sam lično upravljala vozilom, ko je vozio vozilo čiji sam vlasnik.
  Molim Vas za odgovor i unapred se zahvaljujem.

  • Pošotvana,
   Ako ste čitali tekst videli ste da se kao poseban prekršaj tretira neodazivanje na poziv MUP o davanju identiteta vozača koji je upravljao vozilom makar to bili vi sami. Ne bavimo se davanjem pravnih saveta u postupcima pred sudom tako da vam predlažemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, kolika je kazna za upravljanje tudjim automobilom bez ovlascenja? U pitanju je prijatelj (dakle i prezime razlicito)

  • Pošotvana,
   O kom članu se radi? Ne bi trebalo da ovo uzrokuje pisanje prekršajne prijave ako ste imali sva ostala propisana dokumenta za učestvovanje u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  gost iz Svedske je upravljao nasim automobilom i presao kroz crveno svetlo, ko u ovom slucaju placa kaznu i koliko.Hvala na odgovoru.

  • Pošotvana,
   Ako je prekršaj zabeležen kamerama, vlasnik vozila će biti pozvan da se izjasni ko je upravljao vozilom a ako lice ne bude dostupno kazne su po novom propisu zaista velike tako da predlažemo da povedete računa o ovome. Ako je vozač zaustavljen kao strancu mu se piše prijava i oduzima putna isprava na 48 h u kom roku izlazi pred sudiju i plaća novčanu kaznu uz eventualno izricanje mere zabrane upravljanja na teritoriji Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani prodao sam auto odredjem licu nismo pravili kupoprodajni ugovor i to lice je dalo trecem licu auto na upravljanje znaci auto se vodi na moje ime to trece lice je napravilo prekrsaj nije imalo vozacku dozvolu njemu je stigo poziv za sud i receno mu je da ce mu kazna stici na kucnu adresu. meni jos uvek nema nikakvog poziva pa me zanima dal ce doci i kolika je kazna u tom slucaju za mene kasnije smo napravili ovlascenje ali je trece lice uhvacemo u tom periodu gde nije bilo ovlascenja molim vas odgovorite

  • Poštovani,
   Činjenica je da Zakon predviđa u članu 247. da ste dužni da date podatke o vozaču kome ste dali vozilo. Kao i da ne smete dati auto vozaču koji nema ili mu je istekla vozačka dozvola, koji je pod dejstvom alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci. Ali s obzirom da je vozač zaustavljen i da su od njega uzeti podaci i da je dobio zapisnik o kontroli vrlo je moguće da vi nećete uopšte biti upleteni u ovu situaciju. Svakako da ovakva predaja vozila bez ikakvih dokumenata i fingiranje prodaje ovlašćenjem vode vašoj pravnoj nesigurnosti tako da je najbolje da ubuduće vodite računa kod prometa prava svojine na vozilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani, pre 3 vikenda sam izasao u grad i napio sam se, kola sam ostavio ispred kuce. posle izlaska vratio sam se kuci sa drugarima sa kojima sam bio u izlasku, oni su pozvali jos 3 momka (jednog znam iz vidjenja, drugu dvojicu ne znam) bez mog odobrenja su ih pozvali u moju kucu. meni je bilo jako lose od alkohola otisao sam do toaleta da povracam i legao da spavam,apsolutno nikom nisam pominjao gde mi se nalaze kola ni kljucevi. oni su preturali po mojim stvarima i nasli kljuceve, koji su stajali u jakni iza stolice. vozali su se po celom gradu, upali u neku rupu i polomili obe desne felne ( nije ovo bitno, samo svedoci koliko su brzo vozili), mene plasi da oni nisu negde prosli kroz crveno svetlo ili prekoracili brzinu i zanima me kakve cu ja posledice snositi kao vlasnik automobila ako jesu. inace ni jedan od njih nema polozeno i svi su bili pod uticajem alkohola i narkotika.

  • Poštovani,
   Ovo ke već događaj koji ispunjava uslove za obraćanje nadležnom državnom organu po drugom osnovu (nevezanom za saobraćaj). Ukoliko su lica zaustavljena i kontrolisana od strane saobraćajne policije možete biti pozvani na odgovornost što ste kao vlasnik dali vozilo licima koja nisu u stanju da njime upravljaju a ukoliko su snimljeni u prekršaju vi kao vlasnik ćete biti pozvani da ukažete na identitet osobe koja je upravljala vozilom. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć jer ovo pitanje ne spada u domen našeg rada i informisanja vozača.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Kamera je slikala sluzbeni automobil koji je bio zaduzen od strane mene kao radnika kako prolazi kroz crveno svetlo , firma na koju se vodi auto je navela mene kao korisnika auta koji je nacinio prekrsaj iako ja nisam tada upravljao autom i ne znam koje upravljao u tom trenutku, na prvi poziv od supa se nisam odazvao jel ne radim u toj firim vise i nisam upravljao autom zatim mi je stigao poziv od prekrsajnog suda, da li mogu ja na neki nacin da budem okrivljen i ako nisam upravljao autom?

  • Poštovani,
   Nažalost ne bavimo se davanjem pravnih saveta ove vrste već samo informacijama. Snimci sa kamera se prosleđuju vlasniku vozila sa pozivom da ukaže na identitet vozača nakon čega se i sam vozač na koga je ukazano poziva da se izjasni da li je on upravljao vozilom (poziv na koji se vi niste odazvali), dalji tok pred prekršajnim sudom je već stvar u kojoj bi trebalo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li mogu da kazne moju suprugu za davanje vozila. Auto se vodi na nju, inace slabo vozi. Ja sam duvao 1.10 promila, a stigao je i njoj poziv za sud. Zbog davanja vozila, s tim sto ja nisam vozilo uzeo pijan,nego kada sam se treci dan vracao kuci se to desilo. Ne mogu da nadjem nista na tu temu.

  • Pošotvani,
   Postoji prekršaj za davanje vozila licu koje je pod dejstvom opijata odnosno nije sposobno za upravljanje vozilom.
   Konsultujte stručnu pravnu pomoć za dalji tok prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,ako je vozilo BiH reg.oznaka pocinilo prekrsaj u saobracaju a snimljeno kamerama,kako dolazi do urucenja kazne i nacin naplate iste.Hvala unaprijed

  • Poštovani,
   Do uručenja može doći preko organa BiH, a sama naplata ili druga mera se mogu sprovesti i na samom graničnom prelazu proverom podataka iz registra suda.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala vam na odgovoru.Molim vas da mi odgovorite postoji li naci provjere tog eventualnog nacinjenog prekrsaja,da bi se izbjegle te nelagodnosti na granicnom prelazu.

    • Poštovani,
     Jedini način je da pri ponovnom dolasku zatražite od policijske uprave na čijoj je teritoriji prekršaj načinjen da vam da ovu informaciju ali vodite računa da ćete u tom slučaju biti u obavezi da odmah izmirite novčanu kaznu odnosno da može biti izrečena druga mera u zavisnosti od prekršaja.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Vozio sam tuđe auto i naduvao 0.9.
  U zakonu o bezbednosti saobracaja sam video da se kaznjavaju vlasnici ako su pravna lica, dok nisam video kolike su kazne za fizicka lica koja su vlasnici automobila. Da li mozete da mi kazete nesto vise o tome?

  • Poštovani,
   Upravo tekst na koji ste ostavili komentar govori o kazni za tuđi prekršaj fizičkog lica i kaznama. Osnova ove kazne je zakonska odredba da vlasnik ne sme dati na upravljanje vozilo licu koje je pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci ili nije u stanju da upravlja vozilom iz drugih razloga. Proverite prvo da li je zapisnik o prekršaju i pisan i vlasniku ili samo vama kao vozaču.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Hvala Vam na odgovoru. Kako mogu da proverim da li je zapisnik pisan i vlasniku? Zapisnik koji je meni dat je na moje ime i moju ličnu kartu ali se tu nalaze i podaci o reg. br. automobila. Takodje, prekršaj je napravljen u Užicu, a vlasnik je iz Beograda, ne znam da li i to treba da uzmem u obzir?
  Hvala unapred

 • Vodi mi se auto na ženu brat moj je vozio i slikali ga žena se nije odazvala pozivu i sad je ceo slučaj prebačen prekrsajnom sudu neznam kakve su posledice i kolika bi kazna mogla da bude a radi se o fizičkom vozilu..

  • Poštovani,
   Kazna za tuđi prekršaj je znatno povećana novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Za dalji tok sudskog postupka toplo preproučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,pre dva meseca ujutru oko 07.00 krenem ocevim autom za grad,i kad sam se vracao oko 14.30 zaustavi me policija ,utvrdeno je da nisam imao pojas i alko test je pokazao 0.31 pisali su prijavu i platio sam kaznu za pojas 5.000 i za alk.10.000,din.pre nedelu dana stigo je poziv za oca kod sudije za prekrsaje zbog toga sto mi je dao auto jel sam popio,napominjem da ja ujutru kad sam krenuo nisam pio nista niti je on znao sta cu ja da radim kontrola je izvrsena u 14.30h ,interesuje me dali je moguce da otac snosi neku krivicu sobzirom da on nema veze sa ovim,s postovanjem,Gordan.

  • Poštovani,
   U Zakonu je kao poseban prekršaj predviđeno davanje vozila licu koje je u stanju alkoholisanosti ili nesposobno da bezbedno upravlja vozilom. Za tok prekršajnog postupka i odbranu predlažemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, vozilom čiji sam vlasnik učinjen je saobraćajni prekršaj – prolazak kroz crveno svetlo ( registrovano kamerom). Osoba koja je vozila trenutno je u insotranstvu i vraća se nekoliko dana nakon isteka zakonskog roka za prijavu identiteta vozača. Kakav je postupak u ovom slučaju, da li je dovoljna moja pisana izjava da nisam vozila ili je potrebno dostaviti i moju i izjavu osobe koja je vozila overenu od strane nadležnog lica tj.notara.

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati prma odredbama novog zakona, potrebna je overena izjava vozača ali najbolje je da se obratite policijskoj upravi
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan !Moj necak je dobio obavest da ima preporuceno pismo .Ali to pismo je Adresirano na moje ime i prezime .Postar mu nije pismo dao ,Nego je samo rekao da je pismo od policije .Posto sam prosle godine bila u Srbiji ,Iznajmila sam Auto i naravno sam ga vozila .Dali sam napravila prekrsaj vozeci Auto . Nije mi poznato .Mislim da ima registracija i odma se zna od koga je to Auto .Znaci Auto kuca na Aerodrom u Nisu .I oni imaju moju Adresu iz Nemacke .Zasto je pismo poslato u Nis kad ja tamo ne zivim ?Sada mene interesuje kome da se javim zbog ovoga problema u Nisu ? L.P

  • Poštovana,
   Ukoliko je vaša adresa prebivališta još uvek u R.Srbiji, preporučeno pismo je stiglo vama pa iz tog razloga ono ne može biti predato vašem nećaku. Obratite se pošiljaocu (MUP) da vidite o čemu je reč.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz drustvo imam jedno pitanje..Stigao mi je poziv da se javim u svojstvu svedoka gradjanina jer je auto bio parkiran negde na zutoj liniji i slikan je..Auto se ne vodi na mene nego na osobu koju ja ne poznajem tj.kupio sam od lica sa ovlascenjem..On dao izjavu da sam ja upravljao autom iako ja nemam ni jedan jedini papir da je taj auto bio kod mene na koriscenje..Ja sam taj auto prodao i ko zna koliko je ruku prosao od pravog vlasnika..Moze li nekako da se izbegne placanje?Pozz

 • Poštovani,
  Molim Vas za savet šta da radim ukoliko kupac odbija prevod vlasništva na svoje ime. Urađeno je ovlašćenje koje je overeno kod notara. Usmeno sam se dogovorio sa kupcem da ćemo uraditi prenos vlasništva prilikom sledeće reistracije vozila. On je vozilo registrovao ali me nije kontaktirao. U međuvremenu je načinjen saobraćajni prekršaj od strane kupca gde je snimljen kamerom da je sa lica mesta pobegao. Interesuje me da li se prenos vlasništva može uraditi dok se protiv kupca vodi postupak pošto je priznao prekršaj?

  Hvala u napred na odgovoru.

  • Poštovani,
   Pokušajte da nađete zajednički jezik sa kupcem, a ako je to nemoguće povlačenjem ovlašćenja kod nadležnog organa ćete onemogućiti svako dalje raspolaganje vozilom što vas nažalost ne oslobađa neprijatnosti i potencijalnog sudskog epiloga povodom kazni koje su napravljene vozilom a snimljene kamerama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, danas su me zvali iz MUP da sam 08.10.2019.g. izazvao saobraćajnu nezgodu u Beogradu u vremenu od 22.45. U to vreme vozilo koje se vodi na moju komšinicu a ja ga kupio i posedujem medjunarodno ovlašćenje za upravljanje nije čak ni bilo u Beogradu već u mom dvorištu van Beograda. Iz MUPa su došli uzeli mi izjavu podatke iz lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole. Kakva su moja prava obzirom da niti je moje vozilo oštećeno kako je navedeno u dopisu MUP-a niti je bilo ko bio za upravljačem vozila??

  • Poštovani,
   Ovo su već pitanja koja nemaju veze sa saobraćajem već sa građanskom ili krivičnom odgovornošću. Mi vam ne možemo nažalost davati savete po ovakvim pitanjima i toplo vam preporučujemo da se obratite stručnoj pravnoj pomoći ili nekom od organa postupka koji ima službu pravne pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • vozilo se nije vodilo na mene imo sam ovlascenje a osiguranje mi je dostavilo pred tuzbu od 657655rsd sa saobracajku koju nisam j a pocinio gde je tu logika a vozaac platio 120000 kaznu sto je vozio ne registvovan auto

  • Poštovani,
   Ovo je jedan od potencijalnih problema kod prodaje vozila na ovaj način. Sve štetne posledice trpi i zvanično vlasnik vozila koji je upisan u jedinstveni registar MUP. Preporučujemo vam da kontaktirate stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz, imam nedoumicu a mislim da vi znate, hoću da kupim auto i sad me zanima ako je vlasnik imao kazne tj nije ih platio dal ja mogu prebaciti vozilo na sebe regiatrovati i dal ja mogu imati nekih ne prijatnosti

  • Poštovani,
   Svakako pre kupovine vozila bi trebalo da proverite da li je vozilo upisano u registar zaloge pokretnih stvari, a ugovorom da se zaštitite od potencijalnih izvršnih postupaka koji bi mogli biti već okončani a koji uključuju vozilo pre prenosa vlasništva na vas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, u septembru me je zaustavila policija pošto sam vozio tudji auto kome je istekla regustracija, i za to sam platio kaznu. Za isti automobil sam imao važeće medjunarodno ovlašćenje za upravljanje u inostranstvu, a u medjuvremenu sam ta kola otkupio i preneo na svoje ime. Nisam bio pod uticajem alkohola, niti sam napravio ikakav prekršaj, osim, eto, vožnje neregistrovanog automobila. Medjutim, prethodnom vlasniku je stigao poziv da se javi sudiji pa me zanima da li i on snosi odgovornost i kakvu kaznu može da očekuje, budući da ne poričem da je krivica apsolutno na meni?

  • Poštovani,
   Sasvim odvojen prekršaj je to što je vlasnik vozila dao neregistrovano vozilo na upotrebu vama. svakako da se on u postupku može braniti vašom izjavom ali o tome morate već konsultovati bivšeg vlasnika i stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani pitao bih za jedan savet a tice se prekrsaja u saobracaju.
  U skladu sa clanom 247 stav 4 Zakona o bezbednosti saobracaja pozvan sam od strane policije da dam podatke ko je upravljao mojim vozilom za koje sam ja vlasnik koje je dana 13.04.2019.gidine proslo na crveno svetlo.
  Ucinjeni prekrsaj je dokumentovan i kamerama koje su snimile vozilo.
  Toga dana je vozilom upravljao moj rodjeni brat koji je nazalost pocetko meseca jula iznenada preminuo.
  Pomoc i savet.
  Sta treba da uradim u ovom slucaju i kako da postupim?

  Dao sam izjavu i naveo sam da je vozilom toga dana upravljao moj brat uz izjavu sam prilozio i umrlicu.
  Pozvan sam od strane sudije za prekrsaje da je javim 28.01.2020.godine sta i kako da radim kada se pojavim pred njim… ako moze savet i neka pomoc.

  Nemam koga od svedoka da navedem jer u trenutku kada mi je stigao poziv da se izjasnim koje upravljao vozilo brat mi je bio prmino.

  Ako moze savet neka sta i kako pred sudijom za prekrsaje.

  • Poštovani,
   Nažalost ne možemo vam davati savete koji se tiču pravne pomoći u postupku. Predlažemo da kontaktirate stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav naime pre nekih 10 dana sam se parkirao negde i dok me je žena čekala sa strane i dok sam izlazio sa kolima moja žena je videla na njenoj strani vozila ogreboritnu i ulubljenje na kod vrata,kada sam to video sav u neverici otišao sam do majstora da mi popravi nisam mogao da gledam uglavnom nije bio veliko oštećenje ali opet sam hteo što pre da popravim,posle nekih 8 dana me je pozvala policija da bih dao izveštaj jer me je neko prijavio da sam na tom mestu dok sam izlazio udario ta kola,ja sam pogledao sliku od tog automobila i bio mi je poznat medjutim ja sam bio parkiran unapred a on je bio parkiran unazad on je imao oštećenje na svojoj desnoj strani suvozača što znači da nisam mogao ja da ga zakačim jer sam bio parkiran unapred verovatno je neko video da sam izašao odatle i da sam ja ogrebao kola od te osobe ali nisam.Ja sam dao izjavu kako sam bio parkiran i da sam imao oštećenje na kolima dok sam izlazio sa parkinga i da sam otišao kod majstora jer nisam znao da za to treba da se zove policija,policajac mi je uslikao kola i rekao da se slaže visina njegovog oštećenja sa mojim,ja sam mu rekao da postoji dosta automobila koja imaju sličnu visinu tako da nisam mogao to ja da budem pogotovo što sam ja bio parkiran unapred a on unazad što znači da bih ja trebao da imam oštećenje na mojoj strani vrata a ne na suvozačevim,šta mogu da očekujem dalje i da li sam potencijalni kriv za nešto što nisam uradio. Unapred hvala

  • Poštovani,
   Predstoji prekršajni postupak sasvim sigurno, krivični sumnjamo da će biti pokretan po našem mišljenju. Ako u prekršajnom postupku uz sva sredstva odbrane koja su vam na raspolaganju dokažete da niste oštetili vi vozilo, to će vam svakako koristiti u parnici po pitanju eventualno regresnog postupka osiguranja prema vama. Toplo vam preporučujemo da kontaktirate stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani. Prodao sam kamion i napravio kupoprodajni ugovor sa kupcem. Nismo uradili prenos. Njega je zaustavila policija i on je pokazao kupoprodajni ugovor. Policija je napravila zapisnik i sad sam ja pozvan kao okrivljen jer nismo overili kupoprodajni ugovor i platili porez. To smo planirali prilikom registracije da uradimo. Koja je kazna za ovaj prekrsaj i da li je to uopste prekrsaj za kaznu?

  • Poštovani,
   Ovo o čemu pričate je stvar poreskog prekršaja, saobraćajna policija samo ima nadležnost da vas kazni zato što nisu promenjeni podaci koji se upisuju u saobraćajnu dozvolu u roku od 15 dana od nastanka promene, a može da obavesti poresku upravu o postojanju poreskog prekršaja. Svakako vam je na zapisniku konstatovano koji je član prekršen, odnosno kako je MUP kvalifikovao prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U naselju postoji čovek koji vozi svoj auto bez vozačke dozvole,već duže vreme.Nikad nije polagao.Ugrožava bezbednost svih svakog dana.Kome da se prijavi takav vozač i kakav je postupak?Da li postoji dostupna baza podataka o svim polozenim vozackim dozvolama?hvala

  • Poštovani,
   Svakako da baza postoji, ali takođe logično da nemate pravo pristupa ličnim podacima svih vozača u R. Srbiji. Obratite se MUP.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, sa firminim autom sam prosao na crveno na mestu gde ima kamera.Da li mogu kaznu da prebacim na mene da firma ne snosi nikakve posledice

  • Poštovani,
   Ako pravno lice dobije poziv da se izjasni ko je upravljao vozilom, najverovatnije će od vas tražiti overenu izjavu da ste vi upravljali, a nakon toga će se postupak voditi protiv vas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • postovani, koji zakon vazi i koja kazna se izrice meni (kao vlasniku vozila) ako dam svoj auto licu bez polozenog vozackog ispita da vozi po gradu, dok sam ja u kolima? (niko od nas nema alkohola u krvi i nijedan drugi prekrsaj nije ucinjen)
    Pretpostavljam da za vozaca sledi kazna od 100.000-120.000 dinara.

    • Poštovani,
     Kršenje člana 247
     Fizičko lice, vlasnik, odnosno korisnik vozila ne sme dati vozilo na upravljanje licu koje je pod dejstvom alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili je u tolikoj meri umorno, bolesno ili je u takvom psihofizičkom stanju da nije sposobno da bezbedno upravlja vozilom ili nema vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije.

     Izuzetno od odredaba st. 1. i 2. ovog člana, vlasnik, odnosno korisnik vozila neće odgovarati ukoliko dokaže neovlašćenu upotrebu vozila.

     Dokazom iz stava 1. ovog člana smatraće se pisana izjava overena od strane nadležnog organa kojom lice čije je podatke dao vlasnik, odnosno korisnik vozila, potvrđuje da je upravljalo vozilom u određeno vreme.
     Član 330 govori o kaznama.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozz prodao sam auto na ovlascenje i posle mesec dana mi je stigla slika da je auto presao na crveno svetlo da li trebam da se brinem? Ili ce se resiti preko tog ovlascenja?? I kolika je kazna za crveno svetlo?

  • Postovani koja kazna se izrice vlasniku auto ako proda svoj auto bez ovlascenja I pritom uhvate vozaca bez vozacke dozvole,hvala?

   • Poštovani,
    Ne postoji kazna za prodaju vozila jer ovlašćenje i nije predviđeno kod kupoprodaje već overen kupoprodajni ugovor. Ukoliko se vozač poziva na to da mu je vlasnik vozila dao na korišćenje vozilo u prekršajnom postupku možete istaći činjenicu da je vozilo prodato (pod uslovom da se ne radi o maloletnom licu koje nema potpunu poslovnu sposobnost). Svakako savetujemo stručnu pravnu pomoć ukoliko dođe do sudskog epiloga.
    Sradačno,
    AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Da, Vlasnik vozila ne sme dati vozilo licu koje nema vozačku dozvolu ili se nalazi pod uticajem alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani dali sam ja odgovoran ako dam auto licu koje nema dozvolu i ono u sudaru slupa auto i dali od tog lica mogu da trazim naknadu stete auta

  • Poštovani,
   Odgovorni ste što ste dali vozilo licu koje nema položen vozački ispit. Drugo pitanje je stvar dogovora ili sudskog postupka po privatnoj tužbi za naknadu štete.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prodao sam auto i overio kupoprodajni ugovor kod javnog beležnika 12.12.2022. godine, ali kupac još uvek nije preneo auto na sebe, odnosno verovatno nije ni platio porez na prenos apsolutnih prava. Pre neki dan mi je stigla naplata parkiranja za 19.12.2022. godine. Poslao sam im mejl da je auto prodat i stavio kopije ugovora, na šta sam dobio odgovor da oni dobijaju podatke o vlasniku iz MUP-a i da će morati od mene da naplate kao vlasnika, bez obzira što sam im poslao kupoprodajni ugovor. Šta da radim i kako da skinem vlasništvo nad prodatim vozilom?

 • Poštovani,
  kupila sam polovan automobil 01,06,2021. uz napravljen kupoprodajni ugovor i prevela na sebe uz plaćanje poreza i dobila saobraćajnu dozvolu na svoje ime. Danas, 05,04,2023, godine dobijam pismo od advokata iz Hrvatske da imam neplaćenu kaznu za parkiranje u Zagrebu dana 11,04,2019, i potražuju od mene 118 eura na ime celodnevne karte ili će pokrenuti sudski spor.
  Kakve su moje obaveze i prava u ovom slučaju, ako je tada vlasnik bio Auto kuća Alpros, inače ovlašeni serviser i prodavac polovnih automobila?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *