Prolazak kroz crveno – kolika kazna vas čeka?

Prolazak kroz crveno je nažalost ne tako redak prekršaj saobraćajnih propisa. Ovaj prekršaj je u direktnoj vezi sa ugrožavanjem bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u konkretnoj situaciji.

Prolazak kroz crveno je po pravilu put u saobraćajnu nezgodu do koje dolazi tako što će doći do sudara sa drugim vozilima kojima je kretanje u tom trenutku dozvoljeno, ili će doći do obaranja pešaka koji takođe imaju dozvoljen prolaz.

Ipak svedoci smo da u saobraćaju u gradu često može doći do toga da vozači učine ovakav prekršaj.

Koje razlike postoje i kako sve može biti kvalifikovan ovaj prekršaj? Šta sledi u tom slučaju i kakve su sankcije?

Koja svetla postoje na semaforu i čemu služe?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije propisuje kako izgleda svetlosna signalizacija kao i šta se njome reguliše.

 • Crveno svetlo – zabranjen prolaz
 • Žuto svetlo – zabranjen prolaz osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka
 • Zeleno svetlo – dozvoljen prolaz
 • Zeleno trepćuće svetlo – dozvoljen prolaz uz nagoveštavanje skorog prestanka zelenog svetla i nastupanje zabrane prolaska odnosno žutog / crvenog svetla.

Prolazak kroz crveno kao element nasilničke vožnje

Zakon o bezbednosti saobraćaja definiše kao poseban i težak prekršaj nasilničku vožnju.

Ovo je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, a oslikava se u tome što vozač dva ili više puta prođe kroz crveno za manje od 10 minuta.

Ono što je bitno da bi se prekršaj mogao kvalifikovati kao nasilnička vožnja je to da vozač pri vršenju ovog prekršaja ne pokazuje obzir prema bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Za ovakvo postupanje u saobraćaju je predviđena sankcija:

 • Kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, 15 kaznenih poena + mera zabrane upravljanja od najmanje 9 meseci.
 • Ako je izazvana saobraćajna nezgoda – kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajuanju od 300 – 360 sati 17 kaznenih poena + mera zabrane upravljanja od najmanje 10 meseci.

Nepropisno ste parkirali? Saznajte kolike vas kazne očekuju ovde

Prolazak kroz crveno – ugrožavanje života pešaka kao učesnika u saobraćaju

Semafori se postavljaju kao vid svetlosne signalizacije za regulisanje kretanja učesnika u saobraćaju i po hijerarhiji saobraćajnih propisa se nalaze odmah posle znakova koje daje saobraćajni policajac.

Često su povezani sa pešačkim prelazima na kojima se nakon crvenog svetla za vozače omogućava slobodan prolaz pešacima. Prolazak kroz crveno na ovakvom mestu po pravilu vodi ugrožavanju bezbednosti i života pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju.

Zbog toga Zakon o bezbednosti saobraćaja ovaj prekršaj sankcioniše kao jedan od najtežih i predviđa da će se vozač koji prođe kroz crveno ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak kazniti:

 • Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena uz meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci.

Napomena: Ako prilikom izvršenja ovog prekršaja bude prouzrokovana saobraćajna nezgoda, vozač će se pored zahteva za pokretanje krivičnog postupka susresti i sa kaznom zatvora od najmanje 45 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara do 150.000 dinara, i 16 kaznenih poena uz meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Kada je vlasnik u problemu zbog tuđeg prekršaja? Saznajte ovde

Prolazak kroz crveno – nepoštovanje signalizacije

Može se reći da nije ni svaki prolazak kroz crveno svetlo isti. U saobraćajnoj gužvi prolazite ispod kamera u trenutku kada se uključuje žuto / crveno svetlo na semaforu, iznendno gašenje uslovne strelice i sl.

Iz tog razloga i Zakon o bezbednosti saobraćaja različito tretira ovaj prekršaj predviđajući različite sankcije u više članova. Konkretna kvalifikacija prekršaja će zavisiti od zapisnika saobraćajne policije koja je i evidentirala učinjeni prekršaj.

Napomena: Povedite računa o semaforima i striktno poštujte svetlosnu signalizaciju jer je kršenje ovih propisa izuzetno opasno po bezbednost saobraćaja. Čuvajte sebe i druge.

Za prolazak kroz crveno svetlo u smislu člana 142. i norme da vozač ne sme proći semafor kada mu je svetlom na semaforu zabranjen prolaz – predviđena je sankcija:

 • Novčana kazna u iznosu od 20.000 – 40.000 RSD ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana uz 6 kaznenih poena i meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca.

Ako bude izazvana neposredna opasnost po druge učesnike ili saobraćajna nezgoda :

 • Novčana kazna 40.000 – 60.000 RSD ili kazna zatvora do 60 dana, uz 6 kaznenih poena i zabranu upravljanja od najmanje 5 meseci.

Pešaci i prelazak ulice na crveno

Svetlosna signalizacija osim za ozače važi i za druge učesnike u saobraćaju (pešaci, biciklisti).

Pešak / vozač bicikla ne sme preći, niti započeti prelazak kolovoza, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom, kojim se reguliše kretanje pešaka, prelazak zabranjen.

 • Za ovaj prekršaj je predviđena mandatna novčana kazna od 5.000 RSD.

Napomena: Prelazak ulice na crveno svetlo je izuzetno opasan po bezbednost i život pešaka. Vodite računa kako i gde prelazite ulicu.

Kolika kazna vas čeka za prekoračenje brzine saznajte ovde

AMK Novi Beograd

138 thoughts on “Prolazak kroz crveno – kolika kazna vas čeka?

 • Pozajmio sam vozilo ženinom bratu koji živi u Hrvatskoj na Kordunu da poseti brata u Gornjem Milanovcu .Pri povratku za Beograd prošao kroz crveno svetlo u Topoli.Čovek ima 70 godine i pažljiv vozač.Ne radise o nekom bahatom vozaču već o siromašnom čoveku koji je napravio grešku jer nije obratio dovoljno pažnje i nespretno ušao u semaforsku signalizaciju odnosno sporo reagovao na zutom svetlu.Kako ču biti kažnjen kao vlasnik vozila?Hvala

   • a da li postoji mogucnost da ga nije snimila kamera i da li mora da bljesne svaka kamera kad se nacini ovakav prekrsaj ukoliko je noc

    • Poštovani,
     Za početak pitanje je da li kamera beleži prekoračenje brzine ili i prolazak kroz crveno svetlo. Dok eventualno ne dobijete poziv suvišno je nagađati da li je kamera radila ili ne i o kom se tipu uređaja radi.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Vozač sam autobusa, stiglo mi je pismo da sam prosao na crveno svetlo u Nisu, na slici se jasno vidi da trkom kojom sam se kretao stoji zeleno svetlo šta da radim dali je na sudu to olakšanje za navodni prekršaj

     • Poštovani,
      Ako niste prošli na crveno svetlo odnosno slika to ne dokazuje tu nema elemenata navedenog prekršaja. Predlažemo da potražite konsultaciju stručne pravne pomoći kako biste uspešno izneli odbranu.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

  • Postovani,

   Da li vam je stigla kazna? Ista situacija mi se dogodila, stim sto sam primetio da sam napravio prekrsaj cim sam presao pesacki prelaz, i vratio sam se nazad…

 • Poštovani
  Koji zakon precizno definiše način rada saobraćajnih kamera?
  Da li je kamera za registrovanje prolaska na crveno svetlo uključena konstantno(i u periodu kada je upaljeno zeleno svetlo)?
  Ako kamera za registrovanje prolaska na crveno svetlo nije ukljucena konstantno kako ona tačno funkcioniše(u kom trenutku se uključuje i isključuje)?
  Da li kamera za registrovanje prolaska na crveno svetlo registruje i prolazak na žuto svetlo(nakon gašenja zelenog svetla) odnosno prolazak na crveno-žuto svetlo(pre uključena zelenog svetla)?
  Unapred hvala na odgovoru
  Srdačan pozdrav
  Nebojša

  • Poštovani,
   Na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ovo pitanje reguliše Pravilnik o načinu upotrebe sredstava za snimanje saobraćaja. Do sada je ovaj sistem funkcionisao direktnim beleženjem prekršaja iz centra za nadzor, ali svakako da postoje i automatizovane kamere koje beleže prolazak koji je povezan sa promenom svetla na semaforu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Danas mi se pokvario auto na sred raskranice. Po njega su došli mehaničar i njegov radnik i prošao je kroz crveno. Faktički je moj auto, iako vučen, prošao kroz crveno. Da li da očekujem kaznu?

  • Poštovani,
   Ukoliko je kamera zabeležila prolazak vozila kroz crveno svetlo moguće je da dobijete poziv da se izjasnite ko je upravljao vašim vozilom pa tom prilikom možete da istaknete ovu činjenicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Poštovani,
  u subotu sam prošla kroz žuto svetlo u Ruzveltovoj ulici.
  Da li znate da li kamera to belezi ili slika tek kada se upali crveno svetlo?
  Hvala i pozdrav!

  • Poštovana,
   U pricipu možete biti slikani i na žuto ali zbog određenih teškoća u dokazivanju pred sudom su ovi slučajevi znatno ređi. Zaista zavisi od slučaja do slučaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozajmio sam drugu auto a on je kao slucajno prosao na crveno. E sad posto ae auto vodi na meni ko ce biti kriv ? Hvala

  • Poštovani,
   Ako je vozilo snimljeno kamerama, bićete kao vlasnik pozvani da se izjasnite o identitetu vozača. Nakon toga će biti pozvan vaš drug koji bi trebalo da se odazove i prihvati krivicu, u suprotnom ćete vi biti odgovorni za tuđi prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozac sam autobusa,danas oko 15 h sam u trunutku bukvalno kod semafora pocela da trepti zeleno,nisam mogao da se zaustavim bezbedno zbog putnika,zglobni autobus je u pitanju,interesuje me dali jo to prekrsaj jer je zadnja osovina sigurno u crvenom bila???dali ima nekog znacaja??

  • Poštovani,
   Sumnjamo da ćete imati problema po ovom pitanju upravo iz razloga mogućnosti bezbednog zaustavljanja
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,krenuo sam u Bg da obidjem dete koje je imalo operaciju,i krenuo da ulazim u raskrsnicu gde je krenulo da svicka zuto,nisam siguran da li sam prosao na crveno..Da li mogu biti kaznjen nesto preostro jer sam krenuo da ulazim,pre toga nije svetlelo crveno..Raskrsnica se nalazi ispred slavije kade se ide iz Borce,i ima kamere…

  • Poštovani,
   Zbog zakonske formulacije o prolasku na žuto svetlo retki su primeri pisanja prekršajnih prijava za ovakve slučajeve. Ipak sve što pričamo je samo nagađanje ali smatramo da razloga za brigu ima tek ukoliko dobijete snimak kamere, do tada vam niko ne može pouzdano reći da li je kamera zabeležila ovakav prolazak ili ne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Na raskrsnici u Topoli koja je pokrivena kamerama stajao sam na crvenom, regularno prestrojen u traku za levo, cekajuci da se upali zeleno. Kada se upalilo zeleno svetlo krenuo sam, medjutim tada sam primetio da je pored glavnog semafora „prilepljen“ jos jedan semafor sa direkcionom signalizacijom na kome je i dalje bilo crveno svetlo za levo.

  Bio sam na sredini raskrsnice, zbunjeno pokusavajuci da se prestrojim i nastavim pravo, medjutim zbog automobila pored nisam uspeo i skrenuo sam levo.

  Napominjem da je direkcioni semafor postavljen na nestandardni nacin (prakticno prilepljen uz glavni), nije bio odvojen od glavnog semafora (po trakama) kao na beogradskim bulevarima sa vise traka.

  Naravno, svestan sam da sam napravio gresku i da je nestandardno postavljen direkcioni semafor, uz odsjaj zalazeceg sunca, dodatno uneo zabunu, i kada sam shvatio da cinim prekrsaj pokusao sam

  Obzirom da mi je ovo prvi preskrsaj za 16 godina posedovanja vozacke dozvole, zanima me da li postoji ikakva sansa da prodjem samo sa novcanom kaznom, bez oduzimanja dozvole i kaznenih poena (napominjem jos jednom, na toj raskrsnici postoje kamere za snimanje)?

  Unapred Vam se zahvaljujem se na odogovoru

  • Poštovani,
   U ovakvim situacijama uvek prvo sačekajte da vidite da li ste zapravo u problemu. I ako postoje kamere uglavnom nisu automatizovane pa se može lako desiti da niste snimljeni u ovom prekršaju. Ako dobijete snimak i poziv da se izjasnite o identitteu vozača obavezno se odazovite i nakon potvrde da ste vozili po pokretanju prekršajnog postupka možete pokušati sa sporazumom o priznanju prekršaja. Sumnjamo da možete u potpunosti izbeći meru zabrane ali je najverovatnije možete umanjiti kao i novčanu kaznu. Detalji sporazuma zavise od predloga MUP i vašeg prethodnog istorijata prekršaja što vama u ovom slučaju svakako ide u korist kako ste naveli
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam se juce kroz Beograd tacnije kroz Karadjordjevu ulicu. Ono sto se desilo jeste da sam iz sporedne usao u jednosmerni deo ove ulice, vozio u dozvoljenom pravcu pri cemu sam na semaforu, nakon sto sam pitao drugog vozaca da li smem tu izvrsiti polukruzno okretanje (jer dovoljno ne poznajem grad, a nije bilo znakova koji ukazuju da je ulica jednosmerna) i dobio potvrdan odgovor, napravio polukruzno okretanje. Kasnije sam shvatio da sam ipak napravio prekrsaj i da sam vozio u nedozvoljenom pravcu trasom tramvaja. Tramvaj se tuda krece u pravcu u kom sam se ja vozio ,ali je automobilima to zabranjeno. Primetio sam posle da tu postoje one sferne kamere za nadzor saobracaja. Ukoliko su me snimile, kada mogu ocekivati kaznu (auto je na BIH table) i kolika je kazna. Svjestan sam da sam kriv i ne opravdavam se, ali cisto da znam koliko ozbiljan prekrsaj sam napravio. Bila je noc, malo vozila i hvala Bogu nikoga nisam ugrozio.

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati radi se o bezbednosnim kamerama koje ne beleže prekršaje, sumnjamo da ćete imati problema u ovom slučaju ali svakako vodite računa o signalizaciji na kolovozu kao i saobraćajnim znacima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, zanima me da li kamera za slikanje pri prolasku na crveno svetlo moze da uhvatio auto koji se krece bočno od kamera ili hvataju iskljucivo smer u kom su postavljene? Naime, pre nekoliko dana prosao sam na crveno svetlo kod trznog centra Usce. Ali kamere su postavljene isključivo u smeru od Brankovog mosta ka opstini Nbg i u suprotonom smeru a ja sam se kretao poprecnom ulicom, odnosno isao sam ulicom Milentija Popovića ka Uscu. Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Kamere po pravilu snimaju tako da mogu na snimku odnosno njegovom delu ili fotografijama načinjenim od njegovih delova jasno prikazati identifikacione oznake automobila (tablice) i događaj koji se smatra prekršajem (svetlo na semaforu). Čini se ipak kao veći problem to što ste na ovoj izuzetno prometnoj raskrsnici prošli kroz crveno svetlo i na taj način ugrozili sebe i druge učesnike u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Upravo sam prosao na trece trepcuce zeleno svetlo mozda se cak i zuto svetlo na semaforu upalilo. Da li kamera belezi prelazak kroz zuto. Napominjem da nisam mogao bezbedno da naglo ukocim zbog rizika da me neko udari u zadnju deo automobila.

  • Pošotovani,
   Ovaj prekršaj je teško dokaziv tako da smo mišljenja da nećete imati problem, iako kamere mogu zabeležiti prolazak kroz žuto svetlo jer je ovaj prolazak u principu zabranjen a samo izuzetno dozvoljen.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Postovani Nikola, zanima me je li je stigla kazna? U istoj sam situaciji, znacio bi mi Vas odgovor da li ste do danas dobili ista?

 • Prosao sam na crveno svetlo na pesackom, semafor je samo za pesacki, nije raskrsnica. Nije bilo pesaka niti bilo koga, bukvalno samo ja. Postoji snimak gde se vidi kako prolazim kroz crveno, zaustavili su me, priznao sam i nisam naduvao. Kakva kazna me ceka? Prvi put mi se ovo desava i nije bilo s namerom.
  Hvala unapred.

  • Pošotvani,
   Kao što smo naveli u tekstu za prolazak kroz crveno svetlo pred pešačkim prelazom zaprećena je kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena uz meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci. Ipak s obzirom na okolnosti slučaja pogledajte koji član vam je pisan u zapisniku o izvršenoj kontroli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, pre dva meseca sam isao novim mostom u pravcu ka Novom Beogradu i na raskrsnici pre Omladinskih Brigada pravio polukruzno da se vratim ka Adi. Zbog kolone i toga sto sam pravio polukruzno prosao sam na zuto svetlo, policija me zaustavila i sluzbenik mi je rekao da sam prosao na crveno sto sam ja osporio, uzeo mi je dokumenta i posle 5 minuta vratio bez ikakvog zapisnika i bilo kakve napomene. Sada mi je stigao poziv za sud, kakva je procedura u ovoj situaciji? Moj auto je vec fakticki bio u raskrsnici kada se zuto svetlo upalilo jer se auto ispred mene takodje okretao a nije bio bas vispren. Hvala, pozdrav

  • Poštovani,
   Možete pokušati sa sporazumom ili otići po pozivu na sud da iznesete odbranu u kom slučaju vam toplo preporučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Sin je u Nisu svojim kolima prosao kroz crveno svetlo,stiglo je na adresu i slika gde se jasno vidi.Ali on je bio u koloni od desetak vozila pod pratnjom kad se bracao sa utakmice.Mada se na slikama to ne vidi.Kolika kazna moze da bude ukoliko ne uvaze da je bio u koloni u pratnji pod rotacijom?

  • Poštovana,
   U tekstu smo naveli sve opcije i kazne predviđene za prolazak kroz crveno svetlo, predlažemo da mladi gospodin pročita tekst detaljnije, a što se tiče isticanja odbrane pred prekršajnim sudom predlažemo da po ovom pitanju konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  interesuje me kada stigne poziv za prekrsaj prolaska kroz crveno svetlo (uhvatila kamera), da li postoji mogucnost da se napravi sporazum sa policijom i plus da se u roku od 8 dana plati upola manja kazna? Hvalaa

  • Poštovani,
   Za prolazak kroz crveno svetlo se ne izdaje mandatna kazna (kazna u fiksnom iznostu) kod koje postoji mogućnost plaćanja polovine iznosa u roku od 8 dana, već se pokreće postupak pred sudom za prekršaje. Možete pokušati sa sporazumom po dobijanju poziva za sud.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, imam pitanje da li su male crne kutije koje stoje tik iznad semafora, paraleno jedna preko puta druge, nove kamere za crveno svetlo, grad ih je pun, ili su to zvucna obavestenja za slepe putnike?

  • Pošotvani,
   Uređaji su postavljeni na pešačkim prelazima i koliko nam je poznato ne radi se o kamerama već o zvučnicima odnosno signalizaciji za pešake.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li Vam je poznato da li su kamere u Obrenovcu bezbednosne ili beleze saobraćajne prekrsaje!?
  Hvala

 • Danas sam prosao kroz zeleno svetlo ali tom prilikom je nastala guzva i ostao sam u raskrsnici zbog guzve sa jos jednim vozilom,policajac me nije zaustavio.Kolika mi je kazna ako ke je snimila kamera?

  • Poštovani,
   Sumnjamo da ćete imati problema po ovom pitanju. Kazna bi se odnosila na zaustavljanje u raskrsnici što po našem mišljenju ne beleže kamere.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Supruga je primila poziv od I osnovnog suda u Beogradu, predpostavljam da je saobraćajni prekršaj. Obzirom da sam u inostranstvu, mogu se javiti tek kada se vratim u zemlju. Da li mogu nastati problemi na granici prilikom povratka. Napominjem da nije prošlo 30 dana.
  Unapred hvala.
  A

  • Pošotvani,
   Kada su u pitanju prekršaji uobičajeno je da poziv stiže od prekršajnog suda. Proverite šta stoji u pozivu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani.. Danas sam prosao kroz zuto svetlo gdese izvode radovi .policija tvrdi dasam prosao kroz crveno ja . video crveno.. Sta da ocekujem dali se isto smatra do sad nisam kaznjavan.poz hvala

  • Pošotvani,
   Očekujte ono što piše u zapisniku o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju. Biće pkrenut prekršajni postupak nakon čega dobijate poziv od suda. Pročitajte tekst o sporazumu o priznaju prekršaja kao mogućnosti ili konsultujte stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Punoletan sam vozač sa probnom vozačkom dozvolom. Propisno sam se zaustavio kada se pojavilo crveno svetlo na semaforu (raskrsnica). Nakon otvaranja zelenog svetla krenuo sam pravo. Neposredno posle toga shvatio sam da sam gledao u pogrešan semafor jer je kolima, koja seku moju kolovoznu traku, bilo otvoreno zeleno. Srećom, zbog opreznosti drugih učesnika, izbegnuta je potencijalna šteta. Zabuna je nastala iz veoma glupog razloga: semafori su ranije imali oznake – strelice koje pokazuju za koji smer se odnosi semafor (što se jasno vidi na google maps street view), ali ovoga puta nisu (svetleo je pun krug bez strelica). Ja, kao neiskusan vozač, pogledao sam u semafor odmah iznad moje saobraćajne trake koji se odnosi na skretanje u levo (bez strelice koja pokazuje na levo), što u tom trenutku, na žalost, nisam uspeo da uočim. Zanima me da li je u potpunosti moja krivica ili semafori na raskrsnici moraju imati oznake za koji smer se odnose? Ovakva greška mi se sigurno neće nikad ponoviti, međutim da li imate savet za izbegavanje grešaka sličnih ovoj ili je jednostavno potrebno malo iskustva koje ja očigledno nemam?

  Hvala unapred,
  Pozdrav!

  • poštovani,
   Nažalost prema opisanoj situaciji radi se o vašoj krivici jer ste oznakama na kolovozu imali određene smerove kretanja gde ste stajali u traci iz koje je isključivo dozvoljeno skretanje levo. Sreća je da ste izbegli udes i da ste prošli nepovređeno u ovoj situaciji. Savetujemo vam da na vreme pratite signalizaciju na kolovozu kao i saobraćajne znakove koji pred velikim raskrsnicama obično imaju znak koji obeležava gde vodi koja traka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Vozilo koje se vodi na majku a ona nikad nije posedovala vozacku dozvolu niti ume da vozi, napravljen je prekrsaj prolaska kroz crveno svetlo, posto je kazna stigla posle 3 meseca na koga ce ici kazna i kolika posto ona ne zna ko je vozio auto jer je proslo mnogo vremena od nacinjenog prekrsaja, i sta je u tom trenutku najbolje da uradi?

  • Poštovani,
   Ako je prekršaj zabeležen posredstvom kamera, gospođa će prvo biti pozvana u MUP da se izjasni ko je upravljao vozilom u datom trenutku nakon čega će MUP kontaktirati to lice radi izjašnjavanja i pokretanja postupka. Problem nastaje ako je lice nedostupno ili poriče prekršaj, tada dolazi do mogućnosti odgovornosti vlasnika za tuđi prekršaj. Predlažemo vam da u zavisnosti od daljeg razvoja situacije konsultujete stručnu pravnu pomoć-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  U momentu ulaska na raskrsnicu sa uslovnim zelenim kad sam dosao do pesackog ae ugasilo a vec sam bio „usao u raskrsnicu“ auto ispred mene je bio malo sporiji pa samim tim i skreranje u levo je bilo malo sporije,zaustavljen sam od strane policije i ceka se vide zapis,da li mogu da me kazne?

  • Pošotvani,
   Čim ste zaustavljeni i izvršena je kontrola trebalo bi da ste dobili i zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju gde piše razlog zaustavljanja i učinjeni prekršaj. Ukoliko je prekršaj evidentiran kamerama koje snimaju saobraćaj dobićete fotografije nedozvoljenog prolaska odnosno mogu vas kazniti za ulazak u raskrsnicu za koji je izgledno da nećete moći da prođete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Vlasniku će biti upućeno obaveštenje sa slikama prekršaja i pozivom da se izjasni ko je upravljao vozilom. Od učinjenog prekršaja može proći i nekoliko meseci, nema pravila. Ovo zavisi od ažurnosti konkretne policijske uprave
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani da li znate gde se nalaze kamere za detekciju crvenog svetla na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Milentija popovica ( raskrsnica kod tc Usce) tj koji pravac posmatra da li u pravcu bulevara ili u pravcu ulice Milentija Popovica?
  Hvala !

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati prolazak kroz crveno svetlo na ovoj raskrsnici u smeru ka NBG kamere snimaju prolazak kroz crveno svetlo na način što su usmerene ka semaforu. Dakle prolaskom pored TC Ušće u pravcu ka Novom Beogradu se snima prolazak. Nove kamere koje su postavljene u dolasku i nailasku za suprotan smer će meriti brzinu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim za odgovor..pre nekoliko dana na uglu cvijiceve i starine novaka sam prosao kroz zuto svetlo,vrlo moguce da me je i crveno uhvatilo..isao sam iz iz cvijiceve ka bulevaru despota stefana..da li kamera u starine novaka koja je usmerena da snima tu ulicu hvata i preksaj iz cvijiceve posto semefor nije mogla da snimi nikako?

 • Postovani
  Da li je obavezan upozoravajuci znak snimanja ispred saobracajnih kamera…i da li se takav snimak moze osporavati na sudu zbog nepostojanja znaka?

  • Postovani,
   Polozaj kamera za snimanje je javna informacija koja je objavljena mnogo puta u stampi i elektronskim medijima. Konkretno kamere koje mere brzinu su obelezene ovakvim znakom dok ostale koje snimaju prekrsaje ne.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Sinoc mi se desilo da prvi put prodjem kroz crveno svetlo, iako nikada nisam imao kaznu za prekrsaj ili slicno, bilo je kasno vece upalilo se svetlo za zeleno za traku pored dok za moju nije. Krenuo sam i na pola raskrsnice sam shvatio da sam napravio gresku, nastavio sam da skrecem i posle raskrsnice sam stao. Zanima me ako su radile/rade kamere kolika je kazna, cisto da imam na umu kada stigne
  Pozdrav

 • Postovani,
  Da li kamera koja snima prekrsaj za crveno svetlo, snima vracanje unazad? Naime, danas mi se desilo da sam prosla kroz zeleno svetlo gde je postavljena kamera u Ustanickoj kod Specijalnog suda, ali sam onda shvatila da sam promasila ulicu i vratila se u rikverc. U tom momentu sam ponovo prosla ispod kamere.

 • Usao sam na zeleno na semaforu i bio treci stao sam skoro kod pesackog semafor je bio iza mene bila je guzva iz raskrsnice sam izasao sigurno je vec bilo crveno skretao sam ulevo. Dali da ocekuje kaznu

  • Poštovani,
   Prema onome što ste nam opisali možete biti eventualno kažnjeni za zadržavanje u raskrsnici, ne i za prolazak kroz crveno svetlo. Ipak dok ne dobijete eventualni poziv sve je nagađanje, mišljenja smo da nema razloga za preteranu brigu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne dajemo pravne savete o postupku pred sudom niti o odbrani, preporučujemo da se obratite stručnoj pravnoj pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zaista bi bilo nagađanje reći bilo šta u ovakvoj situaciji. Ukoliko postoji sistem za snimanje na konkretnom semaforu postoji ova mogućnost ali je dok ne dobijete obaveštenje od poslodavca da je stiglo obaveštenje o učinjenom prekršaju zaista nemoguće bilo šta reći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li neko zna iz kog pravca snima kamera u ulici Despota Stefana i Jovana Avakumovica kod PU za grad Beograd, kreteo sam se u pravcu Pancevackog mosta mislim da sam prosao kroz crveno, nisam nikog ugrozio jer je bilo rano ujutru sto nije opravdanje. Ako kamera slika za koje vreme se moze ocekivati kazna

 • Kod TC Usce na uglu Mihaila Pupina i Milentija Popovica sam prosao na zuto svetlo, interesuje me da li ta kamera snima samo prolazak na crveno svetlo ili i prolazak na zuto?

  • Poštovani,
   Kamere snimaju 24h,a prolazak na žuto se tretira i sankcioniše isto kao prolazak na crveno osim ukoliko vozilo nije moglo da se zaustavi na bezbedan način.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, stao sam na raskrsnici na kojoj je bilo upaljeno crveno svetlo, vozilo koje je nadolazilo iza mene je samo proletelo kroz raskrsnicu iako je jos uvek bilo crveno svetlo. Da li u tom slucaju moze kamera mene da uslika a ne vozaca koji je iza mene proleteo.

  • Poštovani,
   Kako vas da slika kamera kada je drugo vozilo prošlo kroz crveno svetlo ako ste vi nastavili da stojite na propisanom mestu?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Ne vidimo nikakav osnov da vas kamera snimi, odnonso mogla je samo da snimi da stojite na propisanom mestu na crvenom svetlu čime nije ispunjen uslov za postojanje bilo kakvog prekršaja.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Nema na čemu, pogledajte koje sve usluge pružamo, biće nam zadovoljstvo da postanete naš klijent,
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovni
  Dali moze da se proveri negde, dal je auto snimljen nekom saobracajnom kamerom za prekrsaje na teritoriji Beograda

  • Poštovani,
   S obzirom da je MUP nadležan za vršenje poslova beleženja prekršaja, predlažemo da im uputite pitanje u pismenoj formi i zatražite pismeni odgovor na vaše pitanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, na izlasku sa Brankovog mosta, u pravcu prema Novom Beogradu, prestrojio sam se u levu traku, sačekao zeleno svetlo i izvršio polukružno okretanje u raskrsnici kod TC Ušće. Da li kamere ovo slikaju i hoće li mi stići kazna za nedozvoljeno polukružno okretanje?

  • Poštovani,
   Nezahvalno je davati ovakve prognoze, izvršili ste prekršaj na raskrsnici na kojoj postoji najmanje 5 kamera koje snimaju različite stvari, ako niste snimljeni u samom prekršaju verovatno nećete imati problema ali toplo preporučujemo da izbegavate ovakvo kršenje propisa prvenstveno zbog bezbednosti vas i drugih učesnika u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,u ulici Ustanicka(kod specijalnog suda)prosao sam na zuto svetlo da li ta kamera slika automobil samo na crveno ili i na zuto…
  hvala

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato kamere beleže prolazak kroz crveno svletlo jer u suprotnom dolazi do izmenjenog tereta dokazivanja, ipak ovo je naše mišljenje tako da ne preostaje ništa nego da sačekate eventualni poziv od MUP, i ako mislimo da nećete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Sinoć na raskrsnici Vojvođanske i Gandijeve ulice u Beogradu sam uredno stajao na semaforu tokom trajanja crvenog svetla za kretanje pravo. U jednom trenutku vozilima iz desne trake je omogućen prolaz i ja sam mahinalno krenuo. Nakon nekoliko metara sam shvatio da sam napravio grešku i vratio sam se nazad. Da li neko ima slična iskustva i da li je ovo na neki način olakšavajuća okolnost. Hvala unapred.

  • Pošotvani,
   Prolazak preko zaustavne linije na raskrsnici koja je regulisana svetlosnom signalizacijom je prekršaj. To što ste se vratili može biti tretirano kao novi prekršaj vožnje u rikverc u raskrsnici. Ipak ukoliko niste zaustavljeni ili snimljeni nećete imati problema. Ipak povedite računa o ovome jer osim što ste načinili prekršaj, prolaskom kroz crveno ste mogli ugroziti sebe i druge učesnike u saobraćaju. Oprez.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Naime, prosla sam danas na raskrsnici kod Usca ka Brankovom mostu na zuto svetlo, sekund nakon sto se upalilo i manje. Zanima me da li kamera belezi prolazak pravac ka gradu i da li ce mi stici kazna?

  Hvalaa

  • Poštovana,
   Kamere snimaju taj pravac ali sumnjamo da ćete imati problem ako niste prošli na crveno svetlo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prosla sam na crveno svetlo na raskrsknici kod Slupstine(Takovska, Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Milosa, Trg Nikole Pasica), i kada sam shvatila da sam napravila prekrsaj vratila sam se unazad. Zanima me da li na toj raskrsnici postoje kamere

  • Poštovana,
   Raskrsnica koju ste naveli je možda mesto sa najviše bezbednosnih kamera u gradu, ali koliko smo upoznati, nema kamera koje automatski beleže prolazak kroz crveno svetlo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Pre 10-ak dana sam greskom skrenuo iz nemanjine u kneza milosa, mislim na skretanje u levo, sto nije dozvoljeno. U povratku sam video veliki broj kamera. Da li ove kamere beleze ovaj tip saobracajnog prekrsaja i kolika je kazna, posto iz zakina vidi da je j rasponu od 6-20 hiljada? Sve je bilo rano ujutru, bez ijednog vozila u okruzenju.

  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Kazna zavisi od samog prekršajnog postupka, ako do njega uopšte i dođe. U gradu postoji veliki broj kamera koje su bezbednosne i nisu namenjene za beleženje saobraćajnih prekršaja. Ukoliko je na kamerama saobraćajne policije detektovan ovakav prekršaj prvo ćete svakako dobiti poziv da se izjasnite ko je upravljao motornim vozilom navedenog dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Malo pre sam napravio prekršaj u Bulevaru Kralja Aleksandra kod Metropola. Kretao sam se bulevarom i stao na crveno svetlo regularno. Dugo sam čekao da se upali zeleno i u međuvremenu se zapričao sa saputnicima. Upalilo se svetlo za prolaz tramvaja a ja sam mahinalno krenuo iako je na semaforu bilo crveno. Kako sam prošao shvatio sam da sam napravio grešku i srećom nisam nikog ugrozio. Zanima me šta treba da radim ako mi stigne neka kazna i da li je uopšte taj deo ulice pokriven kamerama? Hvala.

  • Poštovani,
   Vodite računa o ovakvim stvarima prvenstveno zbog bezbednosti vas i ostalih učesnika u saobraćaju. Besmisleno je da nagađamo da li ćete snosti neku sankciju. Koliko nam je poznato tu nema kamera za automatsko beleženje ovakvog prekršaja ali ostavimo daljem toku događaja da to potvrdi ili demantuje. Ukoliko vam kao vlasniku vozila stigne poziv da se izjasnite o vozaču koji je toga dana upravljao vozilom od tog trenutka predlažemo da se bavite ovim događajem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ja sam danas prosao na crveno svetlo na autokomandi oko pola 7 ujutru. Bio sam prvi u koloni na semaforu i sunce je udaralo pravo u semafor. Sa zaustavne linije (gde sam se ja nalazio) se nista nije videlo, izgledalo je kao da svetle sva tri svetla. Kako je bilo to rano ujutru na raskrsnici skoro da nije bilo nikoga, samo je bio po neki auto na drugim semaforima. U jednom trenutku sam pomislio da se meni upalilo zeleno, a i svi ostali automobili koji su tada bili na toj raskrsnici su stajali. Nakon sto sam krenuo i prosao semafor video sam na retrovizoru da su ostali automobili koji su bili iza mene i dalje stajali na tom semaforu i tako sam zakljucio da sam ja zapravo prosao na crveno. Posto sam ja jos uvek neiskusan vozac (sve ukupno do sad sam vozio oko mesec dana) moj otac je bio sa mnom na suvozacevom sedistu. On takodje nije mogao da prepozna koje je svetlo bilo upaljeno i rekao mi je da nisqm trebao da stajem skroz na zaustavnu liniju nego malo dalje da bi mogao da vidim. U Vasem clanku vidim da je za prolazak na crveno i kazna zatvora, i novcana kazna, i kazneni poeni, i zabrana upravljanja vozilom, pa me interesuje sta ja da ocekujem jer mi je neverovatno da cu ici u zatvor zbog slabije bidljivosti semafora u tim okolnostima kada sunce bije direktno u semafor.
  Srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   Ovakve situacije mogu biti veoma opasne po vas i druge učesnike u saobraćaju. Potrudite se da stanete na dovoljnoj razdaljini od svetlosne signalizacije kako biste pravilno i blagovremeno mogli da uočite svetlosne signale semafora. Ukoliko niste zaustavljeni ili snimljeni kamerom proćićete bez kazne, u kom slučaju ćete dobiti poziv od MUP a do tada je besmisleno prognozirati napamet da li će nešto da se desi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  u Surčinu je nedavno postavljen semafor na uglu Vojvođanske i Krušedolske ulice (ili ulice Žarka Samardžića) od centra naselja u smeru ka Bečmenu. Nekako u isto vreme tamo je postavljena i kamera za video nadzor na stub javne rasvete. Znate li mi reći da li je ta kamera policijska ili nečija privatna kamera?

 • na ulasku u novom pazaru postavljen je semofor za radove na putu isao sam kamjono I odjeno se upalilo zuto ja sam prosao policija je bila tu I zapisali su me sta se desava u takvim slucajevima pozasi mene su bila putnicka kola nnemu su pisali za crveno ali na semoforu ne postoi trepcujuce zuto??

  • Poštovani,
   Zakon o bezbednosti saobraćaja tretira prolazak na žuto svetlo kao i prolazak na crveno, ali samo ukoliko vozilo nije moglo da se zaustavi na bezbedan način.Ako se na semaforu iznenada upalilo žuto, jasno je i dozvoljeno da se u tom slučaju prođe bez zaustavljanja ako se iza vas nalazila kolona vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za vaš slučaj obratite se Prekršajnom sudu u ulici Ustanička 14 ili na kontakt telefon 011/655-0981
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani. Zaustavljen sam od saobracajne milicije, uz njihovu tvrdnju da sam prosao na crveno svetlo. Nije u pitanju raskrsnica vec pesacki u Bulevaru M Milankovica na Novom Beogradu kod Aviator kafica. Legitimisali su me i kazali da ocekujem poziv iz suda, zapisnik mi nije urucen. Bio sqm ubedjen da sam prosao na zuto iz osecaj da nisam mogao da odreagujem da stanem, njihov auto mi je cak zasmetao da odreagujem. Policajac je rekao im je bilo cudno da prolazim kroz cisto crveno a,, oni “ su odmah iza mene, kao kako to..? Da li mogu da trazim na sudu snimak nadzornih kamera ili da moj brat plsvedoci kako ke bilo. On je bio u autu. Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Za ovu situaciju se morate obratiti stručnoj pravnoj pomoći, jer mi nažalost nismo ovlašćeni da vam dajemo uputstva o načinu i modelima odbrane pred sudovima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Poštovani, da li imate informaciju da li kamera koja se nalazi na raskrsnici kod Bulevara Nikole Tesle kod Ušća snima samo brzinu ili i prelazak na crveno?
  Danas sam prošao od trznog centra ušća prema raskrsnici da bih napravio polukruzno okretanje, i nisam siguran da li sam prošao kroz zeleno ili kojim slučajem žuto/crveno.***

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati kamera ima mogućnost beleženja i prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svetlo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Imam jednu nedoumicu vezanu za polukružno okretanje. Pre neki dan sam se iz smera od Brankovog mosta ka Novom Beogradu u raskrsnici kod TC Ušće (Bulevar Mihajla Pupina i Milentija Popovića) prestrojio u levu traku do ivičnjaka (postoje dve trake za skretanje u levo) sačekao zeleno svetlo i izvršio polukružno okretanje kako bih se vratio ka Brankovom mostu. Moram da naglasim da nema znaka za zabranjeno polukružno okretanje.
  Znam da na tom mestu ima dosta kamera, ali ono što me zanima je da li je tu nedozvoljeno polukružno okretanje?

  Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Oznake na kolovozu su takođe saobraćajna signalizacija i one govore da tu ne možete vršiti polukružno okretanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   AKo ste zaustavljeni ili snimljeni kamerama ovo se tretira kao prolazak kroz crveno uz šta još možete odgovarati za vožnju hodom unazad u raskrsnici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Možda je pitanje malo preterano ali biću zahvalan na odgovoru.
  Na auto putu iz pravca pupinovog mosta ka Pančevu, gde su po saobraćajne trake,ograničenje je svuda 50km/h. To je vožnja van naselja. Išao sam 92,93km/h. Da li u slučaju da je iza mene bio presretac, da li je to prekršaj i da li bi morali da me zaustave?
  Srdačan pozdrav

  • Poštovani,
   Nismo sigurni na koju deonicu mislite, ako mislite na stari put za Novi Sad, taj put nema status auto-puta već gradske ulice te je ograničenje 50 km/h. Ne morate biti zaustavljeni ali je praksa da se vozač zaustavlja radi lakšeg sprovođenja postupka i eventualnog dokazivanja na sudu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, danas mi je sa kaznom stigla slika mog automobila kako prelazi na crveno svetlo… Na slici se jasno vidi da je auto vec bio na pešačkom prelazu a obzirom nato da je pre toga bilo žuto svetlo i moj auto se nije mogao bezbedno zaustaviti tako da nisam mogao videti da se upalilo crveno svetlo. Da li je to prekršaj

  • Poštovani,
   Sumnjamo da vam je stigla kazna, verovatno se radi o fotografijama i pozivu vlasniku vozila da se do određenog datuma izjasni da li je on upravljao vozilom ili da priloži overenu izjavu drugog lica koje je upravljalo vozilom u momentu kada je načinilo prekršaj. Sve zavisi od kvalifikovanja prekršaja. Prolazak na žuto svetlo je takođe zabranjen, a dozvoljen samo izuzetno kada se vozilo nije moglo bezbedno zaustaviti što je pravni standard, a dokazivanje je bez kompletnog snimka i veštačenja situacije prilično teško. Predlažemo da se ukoliko bude pokrenut sudski postupak, obratite stručnoj pravnoj pomoći ili razmislite o sporazumu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,ako sam prosao na crveno,i pritom se zaustavio,na sred raskrsnice i vratio se,da li se to smatra prekrsajem?

  • Poštovani,
   Prolazak kroz crveno je svakako prekršaj koji ste učinili prolaskom preko obeležene signalizacije na kolovozu koja obeležava mesto za zaustavljanje ispod svetlosnog znaka. Ovom prilikom ste načinili još jedan prekršaj a to je kretanje vozilom u nazad u raskrsnici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li imate informaciju, da li kamera na raskrsnici Svetozara Radojcica i Vojislava Ilica snima prolazak kroz crveno svetlo?

  Hvala

  • Poštovani,
   Sve kamere koje su postavljene mogu beležiti različite vrste prekršaja, ali nismo upoznati da li je počela ili će početi da se vrši automatska obrada podataka o prekršajima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, stigao mi je poziv o izjasnjavanju da li sam upravljala vozilom ciji sam ja vlasnik.Uz poziv,stigle su fotografije prekrsaja prolaska kroz crveno svetlo. Stvar je u tome sto je to porodicni auto i vozimo ga moj otac i ja. Posto je prekrsaj nastao 3 meseca pre stizanja ovog poziva, meni je tesko da dokazem da vozilom nisam upravljala ja. Da li te kamere mogu da prikazu lice ili bar siluetu da bi se videlo da nije rec o npr.zenskoj nego o muskoj osobi? I da li se to uzima kao validan dokaz? Sta da radim? Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Overena izjava lica koje je vozilo je dokaz da se protiv tog lica pokrene prekršajni postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Može biti pokrenut postupak u kome se vi možete braniti navedenim razlozima. Ako niste zaustavljeni ili ne postoji kamera sumnjamo da ćete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prošla raskrsnicu na semaforu je zeleno ali je bila gužva i verovatno se uključilo crveno (ja sam već bila u raskrsnici) da li me je snimila kamera,šta da očekujem?

  • Poštovana,
   Ako ste prešli zaustavnu liniju dok je prolaz bio dozvoljen, ne bi trebalo da bude problema sa crvenim svetlom. Postoji, doduše minimalna mogućnost da odgovarate za zadržavanje u raskrsnici ako su kamere zabeležile i ako je to slučaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Na sajtovima moze da se nadje da prolazak kroz crveno svetlo, u svakom trentku, snima kamera Milentija Popovica-raskrsnica kod hotela Hyatt Regency. Da li je to raskrsnica kod TC Usce ili sledeca raskrsnica gde se skrece za ulicu Vladimira Popovica?

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato kamere za beleženje prekršaja postoje na raskrsnici ispred TC Ušće.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Večeras mi se desila jako neprijatna situacija od strane policijske službe. Bila sam u propisanoj brzini i prosla na semafor dok je treptalo zeleno svetlo, pokušavajući da se uključim na pancevacki most. Zaustavila me policija sa tvrdnjom da sam prošla kroz crveno. Aktivan sam vozač 15 godina i do sad nikad ni jedan prkrsaj nisam napravila, odgovorno tvrdim da je bilo zeleno svetlo koje je počelo da treperi, obzirom da sam bila u brzini smatrala sam da je bezbednije da prodjem.
  Policajac mi je tražio dokumenta, sa jako bahatim ponašanjem, povišenim tonom, drsko i bezobrazno govorio mi da je on upravu. Dala sam tražena dokumenta, on je otišao u vozilo i popunjavao kaznu 28 min. I dalje ponašanje bahato. Izašla sam iz auta i pitala da li je završio, sa neznanjem da je to zabranjeno, jer mi se prvi put u životu desava ovako neprijatna situacija, on covek meni napise još jednu kaznu.
  Molim Vas, objasnite mi koji je postupak za resavanje ovog problema, kome da se obratim. Hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovana,
   Što se tiče izlaska iz vozila, ne smete samoinicijativno to raditi prilikom kontrole već samo po odobrenju policijskog službenika. Možete se žaliti na rad konkretne policijske patrole obraćanjem Upravi saobraćajne policije odnosno ispostavi prema mestu gde je kontrola izvršena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovi,
  zanima me da li raskrsnica(semafor)koji spaja kraj Bulevara Vojvode Mišića i savsku ulicu tj sa te raskrsnice se dalje nastavlja Savskom ulicom ima kameru koja beleži(snima) prolazak na crveno?
  Hvala unapred

 • Poštovani,
  u skladu sa sporazumnim priznanjem krivice koji sam sklopila sa upravom saobraćajne policije u Beogradu, za prolaz kroz crveno svetlo sudija mi je doneo presudu po kojoj treba da platim novčanu kaznu od 25000 din (na 5 rata), 8 kaznenih poena i 4 meseca zabrane upravljanja vozilom.
  Pre par godina sam stekla vozačku dozvolu (posle privremene) i izvadila je u Beogradu. Već godinu dana živim u Pančevu i tamo sam prijavljena a danas sam pokušala da vidim koja je to nadležna organizaciona jedinica MUP-a koja treba da mi pošalje obaveštenje o početku zabrane i kaznenim poenima.
  1. S obzirom da već godinu dana imam prijavljeno prebivalište u Pančevu, nije mi jasno da li će mi obaveštenje stići iz beogradske organizacione jedinice MUP-a i pogotovo kad će mi okvirno stići.
  2. Da li treba prvo cela novčana kazna da bude plaćenja (sve rate) pa sud obaveštava MUP koji mi šalje zabranu ili sud to njima šalje odmah po donošenju rešenja i presudi i zabrana i poeni mogu da teku i pre isplate celokupne novčane kazne?
  3. Posebno me je zabrinulo kad sam videla da je trebalo da se u roku od 30 dana po preseljenju i prijavi prebivališta u Pančevo prijavim i u njihov registar vozača. O tome nisam znala ništa, a vidim da čak postoji i neka kazna od 10000 din ako se to ne uradi, što je stvarno nelogično kad je MUP umrežen u sistem i valjda bi trebalo sva dokumenta da se u sisemu usklade sa promenom prebivališta. Da li će to sada biti problem i da li je uopšte zaživelo u praksi da kažnjavaju dodatno i ako se neko nije prijavio u registar vozača u tom roku. Šta da radim sad, da li da čekam obaveštenje od beogradske organizacione jedinice ili da se prijavljujem u pančevačku pa da od njih čekam? Bojim se da se ne napravi neka zbrka oko toga a i da me sad ne kazne još dodatno zbog neblagovremenog prijavljivanja u registar vozača u Pančevu.
  Hvala unapred na odgovoru i oprostite na malo dužem komentaru i pitanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *