Javni beležnik – novina u overavanju

Javni beležnik je od 1. marta ove godine zamenio dosadašnju praksu overavanja dokumenata u sudu ili na šalterima opštine. Ova novina praktično znači da ćete od sada sve ugovore kojima vršite promet prava svojine na Vašem automobilu overavati kod javnog beležnika (notara).

Od sada ćete za overe svih dokumenata ili njihovih kopija morati da se raspitate gde se u Vašem gradu/opštini nalazi najbliži ili najjeftiniji javni beležnik.

Javni beležnik i prenos vlasništva na automobilu

Javni beležnik je od sada nadležan za overu:

 • Kupoprodajnih ugovora
  Kada odlučite da prodate automobil, ugovor koji budete sastavili sa kupcem ćete nositi na overu kod notara. Ova usluga će Vas sada izaći nešto skuplje i trebalo bi da zavisi od ugovorene cene.
  Takođe ne zaboravite da se kupoprodajni ugovor sačinjava u više primeraka od kojih je svaki potrebno overiti, kao i ranije, samo što ćete sada umesto sudske takse, platiti uslugu po tarifi koja važi kod konkretnog javnog beležnika.
 • Ugovora o poklonu
  Ako se odlučite da poklonite automobil, kao i do sada, ugovor o poklonu je potrebno overiti.
  Nemojte mešati poresko oslobođenje (koje postoji kod ugovora o poklonu ako auto poklanjate Vašem sinu/ćerki), sa overom ovakvog ugovora koju svakako morate platiti.
 • Ovlašćenja umesto kupoprodajnog ugovora
  Ako dajete ovlašćenje kojim „menjate“ kupoprodajni ugovor, ovakvo ovlašćenje takođe od sada overava javni beležnik.
 • Ovlašćenja za produženje registracije ili vađenje dokumenta
  Ako ne želite sami da produžite registraciju Vašeg auta, nego za to ovlastite agenciju ili neko fizičko lice, ili ako nećete biti prisutni ili želite da neko drugi za Vas podigne neki od vozačkih dokumenata, takođe ćete morati da overite ovlašćenje kod notara.

Gde još uvek ostaje overa u sudu ili opštini?

Dokumenta i njihove prepise ili kopije ćete moći da overite u sudu ili opštini samo u mestima gde ne postoji javni beležnik, i to do izbora i popune ovakvih nepokrivenih mesta.

Javni beležnik – adresar za opštinu Novi Beograd

Na teritoriji opštine Novi Beograd se trenutno nalazi 6 aktivnih javnih beležnika (podaci su preuzeti sa sajta Ministarstva pravde).

Aleksandra Beštić – adresa: Bulevar Mihajla Pupina 165 e; tel: 011/3121010

Goran Andrić – adresa: Bulevar Mihajla Pupina 117; tel: 011/ 2139405

Gordana Jovanović – adresa: Bulevar Mihajla Pupina 165 A; tel: 011/2133 919

Zorica Marićević – adresa: Bulevar Mihajla Pupina 199V/I; tel: 011/ 2609703

Ivana Grabež – Bulevar Mihajla Pupina 115; tel: 011/ 7173 070

Nevena Životić – Vladimira Popovića 6/B12; tel: 4090 055

 

Želimo Vam srećnu i udobnu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd

16 thoughts on “Javni beležnik – novina u overavanju

 • Poštovani, interesuje me parcijalna overa ugovora. Ja sam iz Leskovca i kupio sam auto u Beogradu da li može vlasnik vozila overiti svoj potpis ugovora kod vas u Beogradu pa da mi ga pošalje poštom a ja svoj potpis da overim u Leskovcu. Ako može, recite mi molim Vas koja je procedura? Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati nema problema sa overom ugovora u različitim mestima ali vam savetujemo da pre procedure konsultujete konkretnog notara radi davanja eventualnih uputstava struke ovim povodom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani interesujeme da li ugovor izmedju mene I druge osobe koje smo razlicitih gradova da se napravi ugovor kod vas u Beograd I overi tamo I da ja u mom gradu overim potpis?

  • Poštovani,
   Ugovor možete sačiniti i overiti kod notara bilo gde na teritoriji Srbije ali porez na prenos apsolutnih prava morate platiti na opštini prebivališta prodavca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Svako overeno ovlašćenje je original jer vi donosite javnom beležniku onoliki broj istovetnih dokumenata koliko želite da overite. Ovde se ne radi o overavanju kopije ako ste na to mislili
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani
    Prilikom overe ovlašćenja odneli smo jedan primerak a službenica u opštini je zadržala jedan primerak a drugi iskopirala, overila I dala mi. Prošle godine su mi pravili problem u MUP-u tvrdeći da nemam ,,original,,

    • Poštovani,
     Kada overavate dokument, jedan primerak uvek zadržava organ koji vrši overu, zato se dokument i podnosi u onolikom broju primeraka koliko vam je potrebno + jedan za organ koji overava, od 2014. su to javni beležnici. Vi posedujete samo overenu kopiju u tom slučaju što jeste greška jer u principu potrebno je da posedujete original dokumenta.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani, kupujem auto koji je registrovan jos nekih godinu dana, kako nisam u situaciji da odmah istog meseca prenesem vozilo na svoje ime da li ovlašćenje može da zameni kupoprodajni ugovor i da kasnije izvršim prenos na osnovu ovlašćenja a bez kupoprodajnog ugovora. Hvala

 • Zivim u Lazarevcu a prodajem kucu koja se nalazi u Smederevskoj Palanci. Dali kuloprodajni ugovor mogu da overim kod notara u Lazarevcu

  • Poštovani,
   Kupoprodajni ugovor možete overiti kod bilo kog javnog beležnika na teritoriji Srbije,ali porez na prenos apsolutnih prava morate izmiriti na opštini prodavca gradu kome pripada.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, kupio sam auto od coveka iz Kragujevca (KG), a ja zivim u Raski (RA)… Gde se sacinjava UGOVOR O POKLONU, kod prodavca, ili kupca automobila i koliko primeraka treba da sadrzi ovaj ugovor…? I, gde se placa porez, u mestu prodavca, ili kupca…?
  Hvala Vam, srdacan pozdrav iz RTV KCN Kopernikus iz Raske…! Vladan Veljovic.

  • Poštovani,
   Ako je sačinjen ugovor o poklonu,overu potpisa možete možete izvršiti na teritoriji cele Srbije,kod Javnog beležnika,a porez na prenos apsolutnih prava plaćate u Poreskoj upravi gde je vaše prebivalište.Ne treba vam više od tri overena ugovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *