Tržišna inspekcija – kontrola goriva u rezervoaru

Tržišna inspekcija će početi kontrolu goriva u rezervoarima korisnika radi utvrđivanja porekla derivata.

Ovih dana je u medijima sve prisutnija ova informacija koja je zbunila neke vozače.

Kako će ta kontrola izgledati, koga sve obuhvata i da li će ih inspektori zaustavljati u saobraćaju radi kontrole goriva.

Pokušaćemo da malo razjasnimo neka od aktuelnih pitanja vezana za kontrolu goriva.

Saznajte i druge novine u saobraćajnim propisima na našem blogu – Putni nalog

Tržišna inspekcija – markiranje goriva i kontrola porekla

Radi sprečavanja nelegalnih tokova naftnih derivata na tržištu i potrošnje goriva na koje nije plaćena akciza, tržišna inspekcija će početi kontrolu prisustva markera i u rezervoarima potrošača.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije o obeležavanju (markiranju) derivata nafte kao i novih uredaba o kontroli kvaliteta i porekla naftnih derivata počeće kontrola i onih derivata koji se nalaze kod krajnjih korisnika.

Kako se vrši kontrola porekla derivata?

Tržišna inspekcija na osnovu uzorkovanja naftnih derivata može da utvrdi njihovo poreklo na osnovu prisustva i koncentracije markera u njima.
Markiranje je dodavanje određene supstance – markera u odgovarajućoj količini u derivate nafte, a radi uređivanja tržišnih tokova derivata nafte.

Ovaj postupak se sprovodi već dve godine i obaveza je energetskih subjekta koji se bave prometom naftnih derivata.
Na osnovu prisustva tipa markera i njihove koncentracije može da se utvrdi da li se radi o gorivu namenjenom za tržište Srbije, za izvoz, subvencionisanom gorivu ili onom koje nije oporezovano.

Šta je sve predmet markiranja i kontrole?

Na osnovu urdbe markiraju se derivati nafte, a to su:

 • bezolovni motorni benzin
 • gasno ulje
 • evro dizel
 • dizel gorivo
 • gasno ulje 0,1
 • tečni naftni gas

Dakle, svi ovi derivati mogu biti predmet kontrole, kako kod energetskih subjekata, tako i kod korisnka.

Koga će kontrolisati tržišna inspekcija?

Predmet kontrole će biti:

 • privredni subjekti (naročito oni koji se bave transportom)
 • preduzetnici
 • poljoprivredna preduzeća

Predmet kontrole će prvenstveno biti kamioni, autobusi i poljoprivrene mašine.

Inspektori će za sada kontrolu vršiti na parkinzima ali je moguće i vršenje kontrole u saobraćaju u saradnji sa saobraćajnom policijom i drugim nadležnim državnim organima.

Šta utvrđuje tržišna inspekcija?

Tržišna inspekcija je nadležna za nadzor nad primenom Uredbi Vlade. Inspektori su nadležni da uzimaju uzorke kako od energetskih subjekata tako i od korisnika kod kojih se nalaze derivati nafte i utvrde poreklo i kvalitet na osnovu prisustva markera.

Ako se u rezervoaru pronađe gorivo koje nema odgovarajuću koncentraciju markera, tržišni inspektori mogu pisati prijavu, a konačnu reč da li je došlo do kršenja propisa će dati sud.

Dokaze da ste gorivo nabavili legalno u inostranstvu ćete izneti u postupku na sudu.

Koliko će se uzimati u obzir činjenica da preduzeća koja vrše međunarodni transport u rezervoarima po prirodi stvari moraju imati gorivo iz inostranstva, ostaje da se vidi u samom načinu postupanja inspektora.

Ako ipak dođe do podnošenja prijave, potrebno je da za gorivo koje je sipano u inostranstvu imate dokumentaciju (papiri koji dokazuju da je konkretno vozilo bilo u inostranstvu i uredni računi koji dokazuju da je nabavljeno gorivo kupljeno po tržišnoj ceni goriva u datoj državi će biti argumenti koje bi sud trebalo da uvaži).

Za kršenje propisa zaprećene su visoke novčane kazne (do 2 miliona dinara) kao i mogućnost izricanja mere zabrane rada do 3 godine.

AMK Novi Beograd Vam želi srećnu vožnju!

11 thoughts on “Tržišna inspekcija – kontrola goriva u rezervoaru

  • Poštovani,
   Predlažemo da ovo pitanje postavite radnicima na pumpi odnosno nekom od kontrolora uređaja iz nadležnog državnog organa.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Ne mogu da nadjem nadležne kontrolu za ovo , koja bi mi sigurno rekla. Jer su razlike velike. Ako imate nekakav kontakt, bio bih vam zahvalan.

 • Na Divcibarama vec duze vremena tocim gorivo-benzin i za desetak dana sam promenio dve pumpe u rezervoaru auta. . Prilikom popravke sam utvrdio da je gorivo loseg kvaliteta sa dosta sivog mulja i tecnosti poput vode i neke masnoce. . Benzin sam istocio i moze se pregledati i utvrdi cinjenicno stanje. .

  • Poštovani,
   Ako mislite da ste oštećeni žalite se prodavcu ili nadležnim organima
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Nemamo takve informacije niti smo tu kako bismo protežirali ili promovisali nekog od tržišnih učesnika na ovaj način. Hvala na razumevanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li je potrebno da advokatska kancelarija izdaje putne naloge svojim pripravnicima koji imaju potpisan Ugovor o stručnom osposobljavanju, kao i advokatima koji se angažuju za potrebe kancelarije Ugovorom o pružanju usluga, kada koriste službeni automobil za ročišta po Srbiji, a registrovan na advokata sa kojim imaju potpisane navedene ugovore? Napominjem da troškove goriva i putarina snosi advokatska kancelarija.
  Hvala.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da što se tiče saobraćajnih propisa niste u obavezi da izdajete putni nalog ukoliko lica koja upravljaju vozilom kod sebe poseduju pomenute ugovore iz kojih se može zaključiti da su u pravnom odnosu sa vama te da kao privredni subjekt obavljate prevoz sa sopstvene potrebe na ovaj način. Član 5. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju je izuzeo od obaveze izdavanja putnog naloga vozila privrednih subjekata (kojima se obavlja prevoz za sopstvene potrebe) ne naglašavajući konkretno kojih, ali smatramo da se na osnovu Zakona o privrednim društvima može zaključiti da u ovu formulaciju spadaju one forme organizovanja privrednih subjekata koje ovaj zakon predviđa. Što se tiče samog vođenja putnog naloga obratite pažnju i na poreske aspekte ovog dokumenta uz konsultaciju sa računovođom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • u Cetvrtak sam kupio gorivo 12 L.posedujem racun na ben.pumpi Fluks doo Stevana Prvovencanog bb na auto putu iza Marinkove bare presao sam 50 km i ato mi je jedva vukao trokirao i brzo se trosilo gorivo.Svratim na drugu pupu sipam isto gorivo posle 20 km auto se normalno ponasao vukao sa smanjenom potrosnjom goriva.Smatram samo da je bilo upitanju gorivo loseg kvaliteta sa doticne pumpe.mozete zamisliti da sam sipao pun rezervoar i krenuo put Grcke.Ovo vam pisem posto ja nikada vise necu svratiti na tu pumpu da nekako obavestite ostale vozace da tu nedosipaju gorivo imace problema.

  • Poštovani,
   Hvala na obaveštenju,svaka informacija nam je od koristi,
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *