Auto sedišta – problem vozača i tehničkih pregleda

Auto sedišta su jedan od osnovnih sastavnih delova kabina automobila. Ona omogućavaju vozaču i putnicima da se smeste na odgovarajući način kako bi mogli bezbedno da se prevezu automobilom.

Mnogi vozači kod nas su imali problem oko podatka koji im je upisan u saobraćajnu dozvolu, a vezan je za auto sedišta, odnosno broj mesta za sedenje koje njihov auto poseduje.

Najveći broj automobila u saobraćajnim dozvolama ima upisano 5 mesta za sedenje. Kod nekih je to ispravan podatak dok je kod nekih očigledno da fizički nema mesta za 5 putnika i da je načinjena greška kod unosa ovog podatka. Pak, neki imaju problem jer osim 5 imaju još mesta (najčešće 2).

U najboljem slučaju ovakav problem podrazumeva zamenu saobraćajne dozvole, a ako je do fabričkih podataka o vozilu teže doći glavobolja može biti znatno veća.

Auto sedišta i mesta za sedenje – u čemu je razlika?

Na saobraćajnim dozvolama je upisan podatak o broju mesta za sedenje uključujući i  mesto vozača. Ovaj termin nema isto značenje kao i sedište. U čemu je razlika?

Zakon o bezbednosti saobraćaja sadrži definiciju koja opisno kaže šta je to mesto za sedenje:

“ Mesto za sedenje je sedište ili prostor bez sedišta sa dostupnim elementima za montažu sedišta ili prostor bez sedišta sa dostupnim priključcima sigurnosnih pojaseva, pri čemu se dostupnim elementima za montažu sedišta i priključcima sigurnosnih pojaseva smatraju oni elementi i priključci koji nisu mehanički onesposobljeni.“

Dakle sedište samo po sebi je mnogo uži pojam od pojma mesto za sedenje.

Npr. vozač u svom vozilu može imati 7 mesta za sedenje, ali može izvaditi dva sedišta ako mu je potreban veći prtljažni prostor. Sama ova činjenica ne menja podatak da je automobil proizveden sa 7 mesta za sedenje.

Napominjemo: Prilikom vršenja tehničkog pregleda potrebno je da imate sva auto sedišta u vozilu na predviđenom broju mesta za sedenje.

Tu su uglavnom u problemu vozači koji su kupili vozila koja imaju 7 mesta za sedenje, a u vozilu su od prodavca dobili samo 5 sedišta.

Šta je problematično kod auto sedišta odnosno mesta za sedenje?

Određeni broj vozača se susreo sa problemom da u saobraćajnim dozvolama za njihova vozila broj koji je upisan u rubriku mesta za sedenje ne odgovara faktičkoj situaciji.

Na tehničkom pregledu pregledači moraju da konstatuju da se stvarno stanje ne slaže sa podacima koji su upisani u saobraćajnu dozvolu. Sačinjavaju izveštaj o neslaganju i upućuju vas na Agenciju za bezbednost saobraćaja koja je jedina ovlašćena da sprovede postupak utvrđivanja tehničkih podataka o vozilima.

Ovakva procedura je predviđena Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

U centrima za ispitivanje vozila nije bio redak slučaj da se zbog ove greške vrši ispitivanje tehničkih karakteristika vozila. Ova procedura osim što traje, prilično i košta, pa je razumljiv gnev vozača koji zbog nečije greške kasnije moraju da plate ceh.

Napominjemo: Koliko god da je ovakva situacija frustrirajuća za vozače, nemojte vršiti pritisak i vređati pregledače na tehničkim pregledima što vam ne progledaju kroz prste za ovaj podatak.

Oni moraju ovako da postupaju jer se u suprotnom izlažu riziku da tehničkom pregledu bude oduzeta dozvola za rad, ako pravilno ne konstatuju stanje stvari i ne prilože dokumentaciju o tome.

Kako je problem delimično rešen?

 • Problem se može rešiti tako što vlasnik kod sebe ima CoC dokument.

CoC je deklaracija proizvođača. Ipak, kod nas određeni broj zastupnika proizvođača nije u mogućnosti da izda CoC. Oni koji ga mogu izdati uglavnom naplaćuju ovaj dokument.

 • Nakon pojave problema sa pogrešno unetim brojem mesta za sedenje Agencija za bezbednost saobraćaja je obezbedila Bazu podataka u kojoj se nalaze sva vozila za koja su iz nekog razloga izdavana Uverenja o tehničkim karakteristikama.

Ovo je olakšalo posao kod prepravljanja ovog podatka na samom tehničkom pregledu jer se na osnovu pristupa bazi za ova vozila po Uverenju može prepraviti ovaj podatak.

 • MUP je sa druge strane tehničkim pregledima dostavio spisak vozila koja imaju 4 ili 2 mesta za sedenje. Na ovom spisku se mogu naći modeli kao što su Ford Puma, Ford Ka, Renault Twingo…
 • Proširivanjem baze podatka tehnički pregledi koji imaju pristup bazi podataka mogu kod problematičnih slučajeva podneti TVV zahtev.

 

Napominjemo: Nažalost, ukoliko Agencija negativno odgovori na podnet zahtev ( nema podataka za tu marku i tip vozila) da bi tehnički pregled korigovao ovaj podatak preostaju već navedene skuplje mogućnosti.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

39 thoughts on “Auto sedišta – problem vozača i tehničkih pregleda

 • Zanima me ima li olaksavajuca okolnost ako je pri uvozu AMS procenio da vozilo ima 4 sedista a osoba koja ga je prva registrovala u srbiji zavela 5mesta? Ili moram ponovo ja da radim atest i ako nista od toga nije moja greska? U pitanju je Lancia Y i nije na spisku mupa. Zadaju mi glavobolju sad prilikom regiatracije

  • Poštovana,
   Imate problem što postoji nesaglasnost sa podacima iz saobraćajne dozvole i stvarnog stanja stvari. Pretpostavljamo da je vozilo uvezeno pre početka ispitivanja vozila pri uvozu. Kontaktirajte AMSS Centar za motorna vozila da vam daju upute ali najverovatnije ćete morati da izvršite ispitivanje vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Jos malo treba da registrujem Zafiru, na papiru od AMSS pise da je 7 sedista a u saobracajnoj 5, da li cu imsti nekih problema pri registraciji? Hvala

  • Poštovani,
   Ako je vozilo atestirano i imate Uverenje o ispititvanju vozila, greška koja postoji u saobraćajnoj dozvoli se na osnovu Uverenja Agencije za bezbednost saobraćaja može ispraviti. Ako nemate uverenje, a na tehničkom pregledu bude konstatovano da vozilo ima 7, a ne 5 mesta za sedenje, dobićete izveštaj o neslaganju podataka i bićete upućeni u ABS radi konstatovanja pravih podataka o vozilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam pežo 307 SW koji je registrovan na 7 sedišta i imam problema na tehničkom jer fizički nemam dodatna dva sedišta. Kako da rešim ovaj problem najbezbolnije-najjeftinije? Svakako je po meni neprihvatljivo to što oni traže za fabrički automobil da moram imati fizički prisutna sedišta u automobilu obzirom da je sve modularno u zadnjoj klupi i da se sva sedištza mogu prebacivati i praviti kakav god raspored sedenja u zadnja dva reda… Čak i u prospektu su dati crteži različitih mogućnosti…
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Svakako vi u toku vožnje možete menjati raspored ali prema pravilima MUP o vršenju tehničkog pregleda vozilo prilikom vršenja tehničkog pregleda mora imati sva deklarisana sedišta prema broju mesta za sedenje. Stavite ta dva sedišta i uradite tehnički pregled.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    Problem je u tome što ja nemam ta sedišta. Zato pitam šta je najbolje za takve slučajeve. Više bi voleo da je na 5 sedišta registrovano.

    Pozdrav,
    Miloš

    • Pošotvani,
     Problem je što ne možete birati na koliko će mesta biti registrovano ako prema deklaraciji proizvođača vozilo ima 7 mesta za sedenje. Prepravka vozila u smislu smanjenja broja mesta za sedenje bi podrazumevala mnogo veći trošak i procedure od eventualne nabavke sedišta koja nedostaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

   • Postovani, Da li cinim prekrsaj, ako mi je putnicki kombi registrovan na 9 sedista a ja ih skidam na sat-dva radi transporta svojih licnih stvari?! Hvala unapred! S postovanjem.

    • Poštovani,
     Vaše vozilo je registrovano na 9 mesta za sedenje što je širi pojam od sedišta. Mišljenja smo da nema smetnje da privremeno uklonite samo sedište bez mehaničkih prepravki ostalih delova za montažu sedišta. Međutim ukoliko planirate da uklonite sva sedišta radi prevoza određenog tereta koji nije predviđen da se prevozi u putničkom prostoru u tom slučaju ovo ne bi bilo u skladu sa zakonom o bezbednosti saobraćaja jer bi se prostor vozila pretvorio u prostor za prevoz tereta što nije dozvoljeno.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  imam Lanciu „Z“ registrovanu na 7 sedišta i posedujem sva sedišta. Moje pitanje je da li smem da skinem 5 sedišta a ostavim samo prednja 2. Pošto se svako sedište posebno postavlja i lako se skida (nisu spojena). Da li bih imao nekih problema sa policijom. Meni to treba uglavnom kada nešto prevozim za selo.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Registrovana mesta se odnose na mesta za sedenje što je pojam širi od sedišta. U svakom slučaju dobro je što su vam ovi podaci usklađeni u samom dokumentu o vozilu i faktičkom stanju. Principijelno možete prevoziti teret u putničkom vozilu u prostoru koji je za to namenjen (prtljažnik) ili na druge zakonom predviđene načine (na vozilu ili vučenjem priključnog vozila), međutim mišljenja smo da bi ovoliki prostor koji bi bio ispunjen teretom davao povoda prilikom kontrole da se posumnja u preopterećenost automobila odnosno kršenje propisa da teret mora fizičkom barijerom biti odvojen od putničkog prostora (koja inače važi za teretna vozila). Najbolje bi bilo da konsultujete Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju i čujete zvaničan stav organa koji je zadužen za kontrolu učesnika u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, Uvoz 2012 ,registrovan na 5 mesta,a fabricki je izasao sa 8 mesta i imam svih 8 sedala, uverenje proizvodjaca za broj sedala cekam vec nedelju dana al nikako da mi posalju. Jel mi moze agencija za bezbednost izdati to uverenje ? Pa sa tim uverenjem da idem ma tehnicki pregled ?

  • Poštovani,
   Može ali to podrazumeva ispitivanje nakon čega vam se izdaje uverenje o tehničkim karakteristikama vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam renault clio uvezen iz francuske kao van (2 sedista), medjutim prethodni vlasnik je ugradio zadnja sedista (neoriginalna, bez naslona) i on je prvi put u Srbiji registrovan kao vozilo za 5 auto sedista. U mom vlasnistvu je 4god. Da li sada pri registraciji moram i da uzimam atest i da kupujem nova sedista?
  Hvala

  • Postovani,
   S obzirom da je ugradnja zadnje klupe slozeniji posao i da modeli od te godine imaju pojaseve i ostalu opremu predvidjenu za mesta za sedenje, pretpostavljamo da ce tehnicki pregled izraziti sumnju u ovakvo stanje, sto moze i da proveri zahtevom o tehnickim podacima ABS.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje imam kombi opel vivaro koji je carinjen 2010god. 8+1mesta za putnike.stim kombi sam kupio i on je registrovan na 5mesta nakon odlaska na tehnicki proverom u agenciju za bezbednost saobracaja kombi poseduje samo 2mesta za sedenje sta i kako da resim u vezi toga on dodje ko teretni a sve je u njemu sada na putnicki sva sedista stakla kaisi

 • Pozdrav,treba mi informacija. imam zafiru sa 7 sedista koja je bila u taxiju i zbog toga su izvadjena dva sedista i atestiran je tako,sad bih zeleo da vratim auto na fabricko stanje sa 7 sedista. koja je procedura?

  • Poštovani,
   Ovakvo vozilo mora da se prepravlja da bi bilo atestirano i nakon toga izdato uverenje o tehničkim karakteristikama vozila. Biće vam potrebne smernice odnosno dozvola proizvođača, elaborat o prepravci od ovlašćene radionice, tehnički pregled u ispitivanju. Najbolje je da kontaktirate AMSS Centar za motorna vozila koji vrši ispitivanje vozila i od njih dobijete detaljna uputstva o ovome.
   http://amss-cmv.co.rs/centar-za-motorna-vozila/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovanje. Hteo bih da vas zamolim za jedno objasnjenje naime. Planiram da kupim Pezo 307SW i u saobracajnoj je upisano da ima 7 sedista a fizicki su tu 5 prodavac mi kaze da ih nije ni dobio uz auto kada ga je uvezao pre par godina I da nema problema tu oko registracije jer postoje fabricki nosaci I pojasevi samo nema sedista. Pa me interesuje da li po ovom novom pravilniku se moze tako registrovati ili mora ju biti sva sedista tu

 • Imam C 4 Grand Picasso sa 7 sedišta a želim da počnem da radim kao taksista.
  Kakva je procedura oko atesta i prebacivanja sa 7 na 5 sedišta?
  Koliko se čeka i koliko košta atest?
  Da li sedišta moraju i fizički da se vade, pošto na ovom modelu ona idu u pod gepeka i ako se izvade, ostane rupa?
  Hvala, Miljan iz Subotice.

  • Poštovani,
   Neophodna je prepravka vozila i sve ono što je prati a detaljnije je objašnjenje imate i u našem tektsu o Uverenjima Agencije za bezbednost saobraćaja. Najbolje bi bilo da kontaktirate Sekretarijat za saobraćaj i nadležnu službu za Taxi dozvole da se raspitate da li se ovakva prepravka dozvoljava. Nakon toga se obratite AMSS CMV http://amss-cmv.co.rs/centar-za-motorna-vozila/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,
  Imam fiat pandu 2005 godiste koja je registrovana kao teretno vozilo i u saobracajnoj se vodi kao da ima 2 sedista. Medjutim, prethodni vlasnik je postavio zadnju klupu i pojaseve na zadnjoj klupi i sad auto izgleda kao putnicki sa 4/5 sedista. U aprilu istice registracija pa bi hteo auto da prebacim da se vodi kao putnicko vozilo za 4/5 osoba. Pretpostavljam da treba da radim atest pa ako mozete da me uputite koje bi korake prvo trebalo da preduzmem, kome sve da se obratim i koliko bi to kostalo?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Put za ovakve stvari kojih nažalost nije malo, je prilično otežan i skup. Za početak morate da dobijete saglasnost proizvođača da uopšte ovakvo vozilo može biti putničko, zatim vršenje prepravke sa elaboratom (što je kod vas problem jer je prepravka već izvršena, tek potom atestiranje u nekoj od ovlašćenih organizacija)
   Preporučujemo da se za detaljne infformacije Obratite AMSS Centru za motorna vozila
   http://amss-cmv.co.rs/centar-za-motorna-vozila/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, imam Fiat ulysse sa 7 sedišta, a u saobraćajnoj 8. Za svaku registraciju moram da skidam dva sedišta, i da montiram klupu od 3 sedišta. Tako da imam 8 na Tehničkom. Postoji li mogućnost da se u saobraćajnu izmeni sa 8 na7.
  Pozdrav Hvala

  • Poštovani,
   Ukoliko vozilo poseduje Uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja, podaci sa uverenja moraju biti uneti u vozačku dozvolu. Takođe sama sedišta nisu bitna već bi tehnički pregled morao da ustanovi koliko mesta za sedenje poseduje vozilo i ukoliko postoji razlika između faktičkog stanja i onog iz saobraćajne dozvole, da vas uputi na ispitivanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Postovani,
  posedujem DAIMLER CHRYSLER, VOYAGER koji ima 7 originalnih sedista sa pojasevima. Na tehnickom pregledu su mi rekli da mi je u saobracajnoj dozvoli upisano 5 sedista te da moram od proizvodaca da pribavim potvrdu da da je to vozilo proizvedeno sa 7 sedista. Ovo vozilo registrujem svake godine od 2001 i nikada niko na tehnickom pregledu nije primetio da je vozilo sa 7 sedista a upisuju 5 sedista. Da li ja treba da snosim posledice necijeg nesavesnog rada. Molim Vas da mi objasnite sta mi je ciniti.
  S postovanjem,
  M. Radovanovic

  • Poštovani,
   Ovaj problem najčešće nije posledica ničijeg nesavesnog rada već situacije da je ranije prilikom uvoza Carina popunjavala podatke o vozilima na JCI a tehnički pregled prepisivao podatke sa iste. Sadašnji propisi nalažu da se ovakve greške u saobraćajnim dozvolama ispravljaju. Da bi tehnički pregled mogao da ispravi podatak mora da ima dokument po kome postupa ili da sam uputi TVV zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja ali u tom slučaju možete čekati.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani posedujem vozilo marke suzuki swift 1.0 gls 98 god.Usaobracajnoj stoji da je za 5 sedista,kako je i fabricki deklarisano,na tehnickom pregledu nece da mi priznaju 5 nego 4 sedista zato sto ima nazad dva pojasa koja su isto fabricka.Da li su u ptavu.

  • Poštovani,
   Čest slučaj je greška u konstatovanju mesta za sedenje u saobraćajnoj dozvoli. Sedište i mesto za sedenje nije identičan pojam tako da tehničari primenjuju širi standard za određivanje broja mesta za sedenje, te ako ne mogu naći 5. mesto za sedenje, moraju da vas upute na ispitivanje ili da na drugi način dođu do verodostojnih podataka o vozilu – CoC dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani…imam fiat pandu 2002god.1.1 1108kb..prva reg.je bila 2007..jios uvek se vodi na tatu..on je umro porosle god.sad imam problem oko broja sedista…do prosle god.je sve bilo ok..u saobr.pise 5..a traze 4sedista…jedna agenc.nije htela da primi vozilo..inace,benzinac..traba li da se radi atest..HVALA VAM…

 • Poštovani, imam audi a5 2010 god. s 4/5 vrata koji se fabricki proizvodi za 4 mesta ukljucujuci i vozacevo. Da li postoji mogucnost da se ugradi jos jedan pojas na zadnjoj klupi na kojoj ima mesta i tri osobe mogu sedeti na istoj i na taj nacin da se uradi prepravka u saobracajnoj na 5 mesta?
  Da napomenem da audi a4 2010 ima identicnu zadnju klupu i jedan vise prikljucak za pojas tako da je registrovan na 5 mesta.
  Molim Vas ako mozete da mi date odgovor u sto kracem roku.
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Potrebno je da se obratite proizvođaču radi odobrenja prepravke i da utvrdite da li neki od ovlašćenih majstora od strane agencije za bezbednost saobraćaja, mogao da izvede navedenu prepravku na adekvatan način. Nakon toga je potrebno da odete na ispitivanje vozila u neku od ovlašćenih organizacija i da ispitate novu tehničku karakteristiku vozila i dobijete uverenje o izvršenoj prepravci kako biste mogli da promenite i vozačku dozvolu na samom kraju ovog procesa.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kakav je postupak da se vozilu sa 7 izbace dva zadnja sedišta I da se upise u saobeacajnu da ima 5 sedišta??? Konkretno Opel Zafira?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *