Zaštita auta od korozije je od velike važnosti u toku zime

Zaštita auta od korozije je nešto o čemu mnogi vozači danas razmišljaju. Razlog za ovo je vrlo jasan, stigla je zima.

Osim zimskih čarolija i radosti zbog predstojećih praznika, vozačima je ipak na umu i jedna negativna strana vožnje po gradskim ulicama zimi.

Putari počinju da posipaju so na kolovoz kako ne bi dolazilo do smrzavanja i pojave poledice.

Korist od bezbednijeg kolovoza koji nije smrznut se ipak naplaćuje kroz uticaj soli na karoseriju automobila. Ali da li je baš so „glavni i odgovorni“ kada je u pitanju korozija automobila?

Zaštita auta od korozije- od čega se zapravo štitimo?

Korozija je proces površinskog razaranja materijala do koga dolazi pod dejstvom spoljašnjih uticaja. Metali pod uticajem faktora iz spoljne sredine oksidiraju.

Korozija dovodi do nepovratnog oštećenja metala.

Dakle prvo što strada na automobilu je karoserija.

Korozija je neminovnost koju je nemoguće potpuno zaustaviti ali se različitim metodama zaštite njena negativna dejstva mogu značajno ublažiti.

Osnovni uzročnici korozije su vazduh i vlaga u atmosferi. Dakle ovo su glavni krivci. So je samo idealan pomagač u ubrzavanju ovog procesa.

Istraživanja su pokazala da karoserija automobila koji su redovno izloženi povećanoj koncentraciji vlažnosti propada za 30% brže od onih koji nisu u ovakvim uslovima.

Blizina većih vodenih površina ili vodotokova negativno utiče na limariju vašeg automobila.

Kako zima utiče na koroziju?

U zimskim uslovima je automobil češće izložen atmosferskim padavinama u vidu snega i kiše. Dakle ovo je doba godine u kome je jedan od glavnih krivaca za koroziju već povećao svoje prisustvo.

Sneg duže od kiše ostaje na kolovozu pa je vlažna sredina u dodiru sa limarijom u produženom trajanju. Kada se ovim uslovima doda so koju putari pomešanu sa rizlom posipaju po putu, ostvareni su idealni uslovi- sneg se topi i pretvara u vodu koja u sebi sadrži so.

Rizla udarcima po karoseriji stvara sitna oštećenja na primarnoj zaštiti karoserije koja omogućavaju da voda i so dođu u direktan kontakt sa metalnom površinom.

Kako da se uradi zaštita auta od korozije?

Evo par saveta kako da pomognete vašem automobilu da duže prođe bez korozivnih oštećenja:

1. Pranje automobila– potrebno je da češće praktikujete zimi ovu radnju kako biste isprali so sa karoserije. Poželjno je da odaberete servis koji ima i mogućnost pranja odozdo.

2. Popravka malih oštećenja– potrebno je da odmah sanirate svako oštećenje karoserije i zaštitnih slojeva (boja, lak). Na ovaj način sprečavate dodir ogoljenog čelika sa vazduhom, vodom i solima.

3. Zaštitna sredstva– na bazi PVC ili vosak će pomoći vašem autu tako što će stvorti dodatni zaštitni sloj između karoserije i spoljnih uticaja. Ovakav vid zaštite je potrebno uraditi na vreme jer je potrebno da vozilo bude čisto i suvo.

Napomena: Pre postavljanja zaštite od korozije potrebno je da površinski sloj bude dodatno očišćen od tragova rđe kako ne bi došlo do sasvim suprotnog efekta.

4. Izbor automobila sa dodatno zaštićenom karoserijom– pocinkovana karoserija pruža dodatnu zaštitu od korozije. Obično je vidljivo preko dodatne garancije na karoseriju koju daju određeni proizvođači.

5. Antikorozivna tečnost– kada je šteta već nastupila i korozija zahvatila karoseriju nije sve izgubljeno. Pažljivim tretmanom stručnih lica je moguće „čišćenje“ nakon čega možete primeniti ostale vidove zaštite vašeg automobila.

Napomena: Većinu vidova zaštite automobila od korozije koja se vrši nanošenjem određenih sredstava nemojte pokušavati da uradite sami.

Za ovakvu zaštitu je potrebna adekvatna priprema auta kao i posedovanje uređaja za njeno nanošenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *