Alkohol u krvi i vožnja

Alkohol u krvi je stanje koje je učestalo naročito u zimskom periodu proslava slava i novogodišnjih praznika.
Po koja čašica je redovni pratilac proslava i večernjih izlazaka.

Dok postoji mera u konzumaciji sve je sasvim legitimno. Do problema dolazi kada nakon konzumacije alkohola, ljudi u različitim stadijumima pijanstva sednu za volan.

Zašto alkohol u krvi loše utiče na vožnju?

Konzumacijom alkohola se zapravo vrši intoksikacija organizma koja se u različitim stadijumima opijenosti odražava na psihofizičko stanje čoveka.

Alkohol negativno utiče na čula i proces pravilnog rasuđivanja i razmišljanja.

U zavisnosti od koncentracije alkohola u krvi dolazi do pojava pijanog stanja koje karakterišu slabije reakcije.

 • vizuelni i zvučni nadražaji,
 • nemogućnost održavanja ravnoteže,
 • nepravilno procenjivanje mogućnosti, prostora i brzine kretanja,
 • otežana komunikacija.

Ovakvo psihofizičko stanje nikako nije u skladu sa zahtevima koje pred vozača stavlja upravljanje automobilom po ulicama i putevima.

Mogućnost saobraćajne nezgode se drastično povećava kada u saobraćaju učestvuje alkoholisan vozač.

Alkohol u krvi u toku vožnje je uzročnik velikog broja saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posledicama.

O tome svedoči i statistika Agencije za bezbednost saobraćaja koja kaže da je u periodu od 2011-2015. godine u saobraćajnim nezgodama uzrokovanim psihofizičkim stanjem vozača poginulo 296 lica.

Naročitu pažnju privlači i to što u ovim saobraćajnim nezgodama često stradaju mladi učesnici u saobraćaju.

Više o alkotestu saznajte ovde

Koje su najčešće greške pijanih vozača?

Sedanje za volan- prva i osnovna greška nekoga ko je konzumirao alkohol.

Najčešće se dešava kod srednje alkoholisanosti, jer je u tom slučaju čovek još uvek generalno svestan i pribran i uz to, ubeđen da je malo popio ali da i dalje sve drži pod kontrolom.

Ovo je stanje u kome će se najveći broj učesnika odlučiti da vozi i u kome je najveći broj učesnika sankcionisan prilikom kontrole saobraćaja.

Vozač pod dejstvom alkohola tokom vožnje po pravilu vozi brže od dozvoljenog ograničenja brzine.

Pogrešno procenjuje svoje mogućnosti i “hrabrije” ulazi u situacije u saobraćaju. Osim toga u pijanom stanju vozač neminovno ima pogrešan utisak o brzini svog kretanja.

Vreme koje protekne od opažanja do reagovanja tzv. “vozačka sekunda” se drastično produžava.
Opažanje i mogućnost predviđanja situacija su bitno smanjeni.

Zakon i alkohol u krvi u toku vožnje?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima po pitanju alkohola u krvi kod vozača pravi razliku na dozvoljenu i nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi.

Prilikom kontrole saobraćaja vozači obavezno bivaju podvrgnuti alko testu.

Testiranje se sprovodi dreger aparatom koji na osnovu analize vazduha iz pluća daje rezultat odnosno procent alkohola u krvi.

OVE KAZNE SU PRESTALE DA VAŽE 03.04.2018

Kolike vas kazne za vožnju u pijanom stanju sada očekuju saznajte u teksktu: Kazne za alkohol po novom zakonu 

 • Koncentracija do 0,30 mg/ml (promila) nije zakonom inkriminisana. i karakteriše se kao blaga alkoholisanost.
 • Koncentracija od 0,30 do 0,50 promila- umerena alkoholisanost za koju je predviđena novčana kazna od 5.000 rsd.
 • Koncentracija od 0,50 do 1,20 promila- srednja alkoholisanost za koju je predviđena novčana kazna u rasponu od 6.000- 20.000 rsd , 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca.
 • Koncentracija od 1,2 do 1,6 promila- teška alkoholisanost za koju je predviđena novčana kazna u rasponu od 15.000-30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana, 10 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 6 meseci.
 • Koncentracija od 1,6 do 2.0 promila- veoma teška alkoholisanost za koju je predviđena novčana kazna u rasponu od 15.000-30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana, 12 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 8 meseci.
 • Koncentracija preko 2.0 promila- potpuna alkoholisanost za koju je predviđena kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 1000.000- 120.000 rsd i 14 kaznenih poena i uz to mera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 8 meseci.

Ove kaznene odredbe se odnose na vozače amatere dok profesionalni vozači ne smeju imati alkohol u krvi kada upravljaju vozilima.

Ove kaznene odredbe su najmanji problem kada je reč o vožnji auta u pijanom stanju. Gubitak ljudskih života i invaliditet su tragedije koje nemaju popravni ni cenu.

Čuvajte svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju i ne dozvolite da se proslava pretvori u tragediju- KAD VOZIM, NE PIJEM!

Pogrešna uverenja vozača o alkoholu u krvi i vožnji

Meze će smanjiti pijanstvo – ako pre konzumacije alkohola niste jeli, već uz neko od žestokih pića pa naknadno jedete, ubrzaćete pijanstvo. Malo hrane će sa žestokim pićem stvoriti kašastu smesu iz koje će u tankom crevu alkohol biti još brže apsorbovan u krv.

Razblaćavanje žestokih pića će smanjiti pijanstvo- najbrže se apsorbuje alkohol srednje jačine. Razblažavanjem žestokog pića postižete idealnu koncentraciju za brzu i efikasnu apsorbciju alkohola u krv, a uz to ni ne osećate šta tačno konzumirate jer zavaravate ukus.

Jedna čašica je dozvoljena– koliko ćete biti pripiti ne možete da odredite na osnovu pića, odnosno količine alkohola. Kako će alkohol delovati na vas zavisi od čitavog niza faktora kao što su telesna masa, raspoloženje, sitost.

Prevara dreger aparata– duvanje “vazduha iz usta”, prekidanje daha prilikom testiranja, stavljanje novčića u usta su mitovi.

Analiza koncentracije alkohola se vrši iz daha. Kako god da “duvate” u aparat iz vaših usta izlazi vazduh iz vaših pluća koji će nepogrešivo odati koja je koncentracija alkohola u vama.

Samo vozač ne sme biti pod uticajem alkohola– osim vozača na prednjem sedištu takođe ne sme sedeti putnik pod uticajem alkohola.

U pijanom stanju možete biti kažnjeni i ako kao pešak ili biciklista koji učestvujete u saobraćaju.

Kako da bezbedno stignete kući?

Ako se odlučite da se opustite uz neku čašicu više nemojte sedati za volan.
Poštujte svoj i tuđe živote.

 • Pozovite taksi i vratite se bezbedno vašoj kući bez bespotrebnih rizika.
 • Prošetajte ako mesto vašeg veselja nije mnogo udaljeno od vaše kuće i ako ste umereno konzumirali alkohol, osim što ćete bezbedno stići kući pomoći ćete sebi da lakše podnesete sutrašnji mamurluk.
 • Pozovite safe driver – ova mogućnost postoji u Beogradu. Pozovite pravi broj i po vas će stići vozač koji će vas i vaš auto bezbedno vratiti do kuće.

2 thoughts on “Alkohol u krvi i vožnja

 • Imam pitanje , nevezano za alkohol vec, za navigaciju koju koristim, maps here, .
  Na saobracajnom putu stoji znak , sa ogranicenjem 60 .km , a na navigaciji mi stoji da je dozvoljeno 80.km
  Molim vas ko je u pravu , mozda znak putari nisu promenili ..,ili ko je radio navigaciju nije iscrpno upisao dozvoljenu brzinu kretanja na pojedinim delovima puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *