Vozačka dozvola na skijanju

Zašto je potrebna vozačka dozvola na skijanju?
Vozačka dozvola je dokument koji svakako treba da ponesete sa sobom kada krenete ka nekom od skijaških centara. Međutim, jedno od pitanja koje treba da imate na umu je i da li Vam je pored Vaše vozačke dozvole neophodna i međunarodna vozačka dozvola, ukoliko odlučite da ove godine posetite neki od skijaških centara u inostranstvu.

Isto tako bi trebalo da se, ako se odlučite da svoj odmor provedete u nekom od inostranih skijaških centara, pre polaska na put upoznate sa osnovnim saobraćajnim propisima koji važe u tim državama.

Kako bismo vam olakšali posao, izdvojili smo nekoliko karakterističnih destinacija za skijanje i dali Vam kratak opis saobraćajnih propisa u tim zemljama.

Međunarodna vozačka dozvola na skijanju

  1.  Francuska

Da, potrebna je.

Dakle, da biste Vašim automobilom vozili kroz Francusku, moraćete pre polaska da obezbedite i međunarodnu vozačku dozvolu.

Pored ovog osnovnog uslova za vožnju po francuskim putvima, korisno je da znate i da su svi putnici dužni da koriste sigurnosne pojaseve. Isto tako ćete morati da imate svetloodbojne prsluke za sve putnike u kolima.

Koncentracija alkohola u krvi koja je dozvoljena je 0,05 promila. Preporuka je da držite upaljena svetla i ne morate posedovati protivpožarni aparat u automobilu.

  1. Planine Bugarske

Ako se zaputite ka bugarskim skijalištima treba da znate da za vožnju po putevima ne morate imati međunarodnu vozačku dozvolu.

Uz ovo olakšanje znajte da na bugarskim putevima obavezno morate da držite upaljena srednja svetla od 1. novembra do 1. marta.

Ograničenja brzine su 50 km/h u naselju i 130 km/h na auto-putu.

  1. Bosna i Hercegovina

Ako ste ipak pristalica dobrog skijanja u blizini i krenete put BiH, možete mirno da vozite sa nacionalnom vozačkom dozvolom. Kada izvadite zelenu kartu osiguranja, spremni ste za put.

Koncentracija alkohola u krvi koja nije inkriminisana je 0.03 promila tako da vodite računa ako se opuštate nakon skijaškog dana sa nekom čašicom rakije.

Posedovanje protivpožarnog aparata je potrebno samo ako vozite auto sa pogonom na tečni naftni gas.

  1. Austrija

Za vožnju po austrijskim putevima Vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Uz sve predrasude o strogoći, saobraćajni propisi su postavljeni liberalnije nego kod nas. To znači da u Austriji, na primer, nećete morati da držite upaljena svetla a, ni da posedujete protivpožarni aparat u automobilu.

Ograničenje na auto putu je 130 km/h, a meri se prosečna brzina na određenim deonicama.

Poštujte propise i vozite u granicama koje su dozvoljene.

  1. Švajcarska

Ako ste se odlučili da uživate u čarima Sent Morica potrebno je da pre putovanja obezbedite međunarodnu vozačku dozvolu.

Obavezno držite upaljena svetla tokom vožnje i nemojte voziti brže od 80 km/h na magistralnim putevima.

Putno zdravstveno osiguranje na skijanju

Naravno, pored neophodne saobraćajne dokumentacije, ne zaboravite da na vreme izvadite putno osiguranje, koje će Vas spasiti paprenih zdravstvenih troškova u inostranstvu.

S obzirom na to da radi o aktivnostima sa visokim stepenom rizika od povreda koje obična polisa ne pokriva, savetujemo Vam da izvadite posebnu polisu koja se odnosi isključivo na rekreativno skijanje.

U prostorijama Auto moto kluba Novi Beograd i ove godine mozete da ostvarite popust od 20% na svaku polisu.

 

Mislite na vreme!

AMK Novi Beograd Vam želi lep skijaški odmor, a za sve ostalo su vam naša vrata uvek otvorena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *