Kazna za prekoračenje brzine

Kazna za prekoračenje brzine je nešto što su mnogi vozači iskusili na sopstvenoj koži.

Neka kršenja propisa su učestalija od drugih.

Jedno od najčešćih i najopasnijih je svakako vožnja automobila brže od dozvoljenog, odnosno vožnja automobila neprilagođenom brzinom za date uslove puta.

Brzina kretanja

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da je vozač dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi uslovima puta.

To znači da treba uzeti u obzir osobine i stanje puta, vidljivost, preglednost, atmosferske prilike, stanje vozila i tereta, gustinu saobraćaja i druge saobraćajne uslove, tako da vozilo može blagovremeno da se zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi, ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Ograničenja brzine u Republici Srbiji

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje ograničenja brzine kretanja koja razvrstava u dve grupe:

 1. Ograničenje brzine u naselju – 50 km/h, odosno prema postavljenom saobraćajnom znaku za celo naselje ili njegov deo.
 2. Ograničenje brzine van naselja – 120 km/h na auto-putu, 100 km/h na motoputu, 80 km/h na ostalim putevima, odnosno prema postavljenom saobraćajnom znaku.

Kazna za prekoračenje brzine

Nije potrebno da se dođe do zaključka da je prekoračenje brzine veoma čest saobraćajni prekršaj. Potrebno je samo da sednete u kola i da se provozate po gradskim ulicama ili krenete na kraći put.

Ukoliko budete vozili prema propisanim ograničenjima brzine primetićete da gotovo svi vozači voze brže od vas. Ovo je opasan trend ako se uzme u obzir da je glavni uzročnik saobraćajnih nezgoda upravo nepropisna odnosno neprilagođena brzina.

Saznajte još… i kako radari mere brzinu kretanja.

Vozače zanima i Kazne za vožnju u pijanom stanju

 1. Kazna za prekoračenje brzine u naselju:

***NOVO***

Nova pravila predviđena Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju nove kazne za prekoračenje brzine. Ova pravila važe od 03.04.2018. godine

 • Za vožnju koja je do 10 km/h veća od dozvoljene

Novčana kazna od 3.000 dinara.

 • Staro pravilo: Za vožnju koja je od 11 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju koja je za više od 10 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene

Novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara

 • Staro pravilo: Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju koja je za više od 20 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene

Stara kazna: novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.

Nova kazna: od 10.000 – 20.000 rsd, 3-5 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane uravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je od 51 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja je za više od 50 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene

Stara kazna: Od 15.000 – 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, 7 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 4 meseca.

Nova kazna: Od 20.000 – 40.000 rsd ili kazna zatvora do 30 dana, 6- 8 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja od najmanje 4 meseca.

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja je za više od 70 km/h do 90 km/h veća od dozvoljene

Kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna u rasponu od 100.000 – 120.000 dinara, 14 kaznenih poena uz kumulativnu primenu mere zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci.

 1. Kazna za prekoračenje brzine van naseljenog mesta:

 • Za vožnju brzinom koja je do 20 km/h veća od dozvoljene

Novčana kazna od 3.000 dinara.

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je od 21 km/h do 40 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja za više od 20 km/h do 30 km/h veća od dozvoljene

Novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara

 • Novo pravilo: Za vožnju koja je za više od 30 km/h do 40 km/h veća od dozvoljene

Novčana kazna u iznosu od 10.000 rsd

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je od 41 km/h do 60 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja je za više od  40 km/h do 60 km/h veća od dozvolejene

Stara kazna: Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 3 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.

Nova kazna: od 10.000 – 20.000 rsd, 2-4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane uravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je od 61 km/h do 80 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja je za više od 60 km/h do 80 km/h veća od dozvoljene

Stara kazna: novčana kazna od 15.000 – 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, 6 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca.

Nova kazna: Od 20.000 – 40.000 rsd ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana, 5-7 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca.

 • Staro pravilo: Za vožnju brzinom koja je preko 80 km/h veća od dozvoljene
 • Novo pravilo: Za vožnju brzinom koja je preko 80 km/h do 100 km/h

Kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna u rasponu od 100.000 – 120.000 dinara i 14 kaznenih poena uz kumulativnu primenu mere zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci.

Ako Vas interesuje koliko kaznenih poena donosi određeni prekršaj i koje su kazne za saobraćajne prekršaje za koje možda niste znali, čitajte naš blog.

Saznajte i kako do manje kazne? Sporazum o priznanju prekršaja

Napomena: Od juna su kompletirane stacionarne kamere za merenje brzine ( Bulevar Mihajla Pupina). Merenje je moguće od 400- 800 metara pre uređaja, tako da smanjite brzinu, poštujte bezbednost  i izbegnite kaznu.

Poštuj pravila, smanji brzinu – sačuvaj život!

Želimo Vam sigurnu i bezbednu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd.

242 thoughts on “Kazna za prekoračenje brzine

 • Mala pomoc, radar snima suprotni smer, i oni imaju ogranicenje 60km/h a ja u mom smeru nemam nikakav znak za ogranicenje brzine 60, prosao sam pored radara brzinom od 65, da li mogu da me kazne?

  • Poštovani,
   U zavisnosti od uređaja kojim se vrši merenje brzine je i mogućnost merenja brzine vozila u odlasku. Uglavnom se kontrole brzine kretanja vrše tako da se meri brzina vozila u dolasku, pa pretpostavljamo da nećete imati problema po ovom pitanju.
   Povedite računa o brzini kako zbog bezbednosti saobraćaja tako i zbog pojačane kontrole koja će se sprovoditi tokom ove nedelje.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Danas su mi pisali kaznu za prekoracenje brzine u naseljenom mestu, gde je moja brzina bila 53km/h.. Zanima me da li postoji neki osnov za zalbu i koja bi procedura bila?

  • Poštovani gospodine Velimire,
   Ove nedelje je u toku akcija kontrole brzine saobraćaja u sklopu TISPOL-a (mreža saobraćajnih policija) tokom koje je najavljena 0 tolerancija prekoračenja. U praksi bi trebalo da tražite uvid u merni instrument kojim je vršena kontrola radi provere da li ima validan atest i ukoliko ga nema da taj prigovor odmah stavite u zapisnik o izvršenoj kontroli. Kako bi trebalo da ste za ovo dobili prekršajni nalog i uplatnicu za izmirenje novčane kazne u fiksnom iznosu (za prekoračenje brzine u naselju do 10 km/h iznos je 3.000 rsd uz mogućnost da u roku od 8 dana platite polovinu ovog iznosa), postoji mogućnost da pokrenete postupak pred prekršajnim sudom po ovom pitanju pa da eventualno na ročištu zatražite veštačenje tipa uređaja (što vam ne bismo preporučili zbog malih izgleda na uspeh na osnovu sadašnjih propisa o metrologiji).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Pozdrav,
    Zanima me zasto je tolerancija 0 km/h ako je dobro poznato da svi proizvodjaci radara u specifikaciji tog uredjaja pisu da radar moze pogresiti od 3 do 5 km/h u zavisnosti od modela i tipa uredjaja ( radara ), pa me zanima da li ste “ Vi “ ( Policija Republike Srbije ) izmislili novi radar koji meri brzinu kretanja vozila tacno u kilometar i ako jeste molim vas da mi kazete koji je proizvodjac i tip tog uredjaja ( radara ) jer bi se hvalio kako Srbija ima te uredjaje a ni jedna drzava u svetu te uredjaje nema.
    Srdacan pozdrav i jedva cekam vas odgovor.

    • Poštovani,
     Ovo je možda dobro pitanje za MUP, odnosno sudsku praksu o kome je već bilo dosta reči u medijima. Mi smo AMK Novi Beograd i bavimo se uslugama iz oblasti saobraćaja (tehnički pregled,registracija vozila, međunarodna vozačka dokumenta, auto škola, predavanja o bezbednosti saobraćaja itd).
     Srdačan pozdrav,
     AMK Novi Beograd

  • Licno sam slao mail kompaniji „Ramet“ koja proizvodi „Ramer“ uredjaje. Fabricko odstupanje od tacnosti merenja je 3km/h do brzine od 100km/h. Preko 100km/h odstupanje od tacnosti je 3%. Tako da imate pravo na zalbu, kolika god tolerancija policije bila, uredjaj ima propisano odstpanje od tacnosti. Takodje stariji uredjaji imaju I vece odstpanje.

 • Ne razumem 0-tu toleranciju, ako je radar zabelezio npr 53km/h, a ja , kao sto je juce bilo, vozio tacno 50km/h po brzinomeru u vozilu, i pisana mi kazna, nisam ja carobnjak da znam koliko i zasto me neko laze , odnosno , kaznjava, i kao sto rekoh ne razumem 0-tu toleranciju, mislim da je to samo kod nas, punjenje budzeta.

  • Poštovani,
   Brzinomeri u automobilu u principu pokazuju nešto veću brzinu od one kojom se zaista krećete. Na žalost novi uređaji za merenje brzine FAMA navodno ne prave grešku na 100 uzastopnih merenja, pa se za ova merenja uzima da su apsolutno tačna. Dokazivanje na sudu je jako teško pa vam savetujemo da ne pokrećete postupak.
   Srdačan pozdrav
   AMK Novi Beograd

   • Nema „apsolutne tačnosti“. Taj pojam ne postoji dokle god je na snazi Pravilnik o metrološkim merama za radare koji priznaje grešku od 3km/h pri brzinama do 100km/h i grešku od +/-3% za brzine preko 100km/h. E sad je druga stvar što naši sudovi znaju za taj Pravilnik ali se ponašaju kao da je nebitan. Prekršajne sudije imaju naređenje da ovaj Pravilnik ne uzimaju u obzir.

    • Poštovani,
     Postoji jedna sporna činjenica u Pravilniku a to je broj merenja. Slažemo se da bi svakako moralo da bude uzeto u obzir fabrički dato odstupanje po tipu uređaja, ali se rezultati merenja uzimaju kao konačno utvrđeni.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani, da li je dozvoljeno i validno merenje brzine u nocnim uslovima?
  Konkretno, zaustavila me je saobracajna patrola u 22.59h zbog prekoracenje brzine u naselju Hrtkovci.

  • Poštovani,
   Merni uređaji za merenje brzine kao što su lidari mere brzinu u svim vremenskim uslovima. Nažalost nećete moći da koritite taj argument pred prekršajnim sudom.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za početak je potrebno da vas je radar uopšte snimio. Kazna zavisi od dela auto puta na kome ste prekoračili brzinu za 40 km/h ili više (ako je na tom delu npr. kroz Beograd ograničenje 80).
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, zanime me da li je pocela naplata kazni za prekoracenje ‘prosecne’ brzine na autoputevima(prolasci kroz naplatne rampe) ili je to za sad samo proba. I ako nije zna li se kad ce biti to.

  • Poštovani,
   Za sada se testira sistem i na tiketima za putarinu se već pojavljuje informacija o prosečnoj brzini.
   Kažnjavanje može da počne bez posebnog najavljivanja iako očekujemo da će ta informacija biti saopštena u sredstvima javnog informisanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, stigla mi je kazna za prekoracenje brzine iz SUP-a u Valjevu, a zivim u Beogradu. Vozila sam 66km/h a dozvoljeno je 50km/h. Kaznu mi je urucio policajac na kucnu adresu, a u pozivu se navodi da je potrebno da se javim u SUP u Valjevu. Mogu li da se javim u SUP u Beogradu i da priznam krivicu i platim i resim to odmah ili je potrebno zaista da idem u VA?
  Hvala Vam puno unapred,
  Pozdrav,
  Aleksandra

  • Poštovana,
   Nažalost teritorno je nadležna ona organizaciona jedinica saobraćajne policije na čijoj teritoriji je učinjen prekršaj, to je u vašem slučaju Valjevo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Slikajte svi vi koji ste u mogucnosti preksaje koje cini saobracajna policija, pa da znaju da nisu ni oni iznad zakona. Gledao sam svojim ocima kako policijski auto juri vozilo koje je ( preteklo kamion preko pune na obilaznici u momentu kada nije bilo nikoga iz suprotnog smera ) Policijski auto koji je bio iza mene, krenuo je u poteru sa ukljucenom rotacijom i ugrozio bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju koji su vozili u suprotnom smeru, tako sto je policijski auto vozio njihovom trakom preticuci kolonu vozila u ne pregednoj krivini i sve saterao do zastitne ograde. Pitam ja sad nadlezne za bezbednost saobracaja, da li je veci prekrsaj to sto je vozilo preteklo kamion na punoj liniji u trenutku kada nije bilo nikoga u suprotnom smeru na pravcu, ili to sto je policijski auto izazvao opstu opasnost na putu ugrozivsi sve ucesnike u saobracaju koji su vozili iz suprotnog smera ? Ako nam takvi pripadnici zakona dele lekcije na ovakav nacin, kako onda da se ponasaju ostali ucesnici u saobracaju. Naravno, tu je voznja bez upaljenih svetala nocu, kao i presecanje pune linije na putu. O vezivanju pojasa i da ne pricam. Policija u Nemackoj zaustavlja saobracaj na auto putu jer su uocili parce pukle gume pored saobracajne trake, kako bi je uklonili. Kod nas guma stoji pored policije koja je parkirana sa radarom, a njima ne pada na pamet istu da sklone i samim tim odrzavaju bezbednost u saobracaju. Molim nadlezne iz unutrasnje kontrole da sprovode ceste akcije i sami se uvere u preksaje koje cine oni koji sprovode zakon. Bezbednost u saobracaju, mora da bude iznad svega, makar to bila i potera za opasnim beguncem. Odgovorni vozac. Hvala.

  • Poštovani,
   Organi reda i kontrole bi trebalo da apsolutno poštuju sva pravila saobraćaja i Pravilnika o vršenju same kontrole. Svako prekoračenje ovih ovlašćenja bi trebalo da podleže strogim sankcijama.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Da li moze da mi stigne kazne na kucnu asresu za napravljeni prekrsaj, ako sam prosao pored radara tronozca pored kojeg je bio policajac, a nisu me zaustavili? Ne sporno je da li sam vozio brze…jesam.

  • Poštovani,
   Može da vam stigne kazna ako ste snimljeni u prekršaju. Po pravilu stiže prekršajna prijava sa slikom vozila i zabeleženom brzinom u trenutku merenja. Ipak, ako ste vozili nešto iznad ograničenja najverovatnije ćete proći bez prijave.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Pozzz imao sam isti slucaj kao Ivan tronozac je stajao a ja sam od prilike prosao sa neki 60 km/h i isto tako policajci me nisu zaustavili jer su dvojici pre mene zaustivili pa sad me interesuje oce stici neki prekraj, a i ako stigne sta bih mogao ja da uradim jer automobil nije na mom imenu a vlasnica je u inostranstvu

    • Poštovani,
     Svako procenjivanje da li jeste ili nije nešto snimljeno je u domenu čistog nagađanja. Vlasnica će dobiti snimak sa pozivom da se izjasni o identitetu vozača mada iskreno sumnjamo da ćete imati bilo kakav problem po ovom pitanju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Posto je pocelo merenje srednje brzine izmedju naplatnih rampi da li je moguce da ako idem 130km/h iz Madjarske u Makedoniju da mi posalju kuci 4 kazne jer sam prosao kroz 4 naplatne rampe?

  • Poštovani,
   Još uvek nije počelo kažnjavanje za prekoračenje srednje brzine. Inače što se samog hipotetičkog slučaja tiče, moguće je jer se merne stanice tretiraju isto kao da ste na putovanju uhvaćeni 4 puta u kršenju ograničenja brzine.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Svaki prekršaj zastareva. Godinu dana od prekršaja ako nije pokrenut postupak ili apsolutna zastara dve godine od učinjenog prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Danas me radar u naseljenom mestu snimio sa 125 kmh gde je ogranicenje 50. Kolika me novcana kazna ocekuje i da li je obavezna zabrana upravljanja vozilom i na koliko???

  • Poštovani,
   Tolikim prekoračenjem brzine u naseljenom mestu ste grubo prekršili Zakon o bezbednosti saobraćaja ali i osnovne principe bezbedne vožnje. Za vožnju brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene ZOBS predviđa:
   Kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna u rasponu od 100.000 – 120.000 dinara i 14 kaznenih poena uz kumulativnu primenu mere zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Ti si druže ***! I nadam se da će ti teško pasti bilo koja kazna, jer samo tako može da se stane na put bahatim vozačima! Da li imaš decu, sestru, braću i da li misliš da si baš ti mogao da ubiješ nekog od njih? Eeeejjj, 125km/h a ograničenje 50 km/h i to u naseljenom mestu! Nisu nas dovoljno bombradovali!

   • Poštovani,
    Molimo vas da ne pišete komentare uvredljive sadržine bez obzira šta mislili o postavljenim pitanjima ili opisima prekršaja. Takve komentare ćemo izbacivati iz teksta vašeg komentara, a u slučaju da je ceo tekst uvredljiv nećemo objaviti komentar.
    Hvala na razumevanju.
    AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako ste zaustavljeni, prijava se piše vozaču i sa tim nije povezan vlasnik vozila.Ako ste snimljeni, vlasnik će dobiti prijavu uz mogućnost da se u predviđenom roku izjasni ko je upravljao vozilom kada je prekršaj učinjen, nakon čega vozač dobija poziv od suda.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Interesuje me da li je dozvoljeno prekoracenje brzine prilikom preticanja vozila ili se mora preticati brzinom koja je maksimalno dozvoljena na tom delu puta. Ako je dozvoljeno prekoracenje brzine, koliko je dozvoljeno?

 • Postovani,
  Napravio sam prekrsaj prekoracenja brzine za 25kmh u Valjevu a ja sam iz Sremske Mitrovice i dobio sam poziv da se javim kod sudije za prekrsaje u Valjevu, e sad pitanje je da li ja moram i da li je pametnije da idem u Valjevo ili mogu telefonom da trazim da mi posalju uplatnicu? Da li mogu da trazim popust od 50% ukoliko platim u roku od 8 dana? Pozdrav

  • Poštovani,
   Učinili ste prekršaj za koji se ne izdaje prekršajni nalog i plaća mandatna kazna u fiksnom iznosu da biste mogli uopšte da birate oko plaćanja iznosa od 50%.
   Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene sledi:
   Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.
   Sudski postupak će biti pokrenut u Valjevu, ono što možete je da od dobijanja poziva pokušate da sklopite sporazum o priznanju učinjenog prekršaja sa nadležnom ispostavom saobraćajne policije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, danas su me zaustavili u Pančevu gde je dozvoljena brzina 50km/h a mene je radar upucao 76km/h.. Dobio sam zapisinik ali nigde nije napisana kazna. Da li da odem do Sup-a ili da cekam da mi uruče poziv? A cuo sam da kada te zaustavi policija napiše ti kaznu i imas fore 8 dana da platis upola cene. Zanima me samo zasto meni nisu napisali iznos? Pozdrav

  • Poštovani,
   Kaznu izriče sud, a ne saobraćajna policija zapisnikom. Za prekršaje za koje je predviđena isključivo novčana kazna u fiksnom iznosu se izdaje prekršajni nalog uz koji dobijate uplatnicu koju imate priliku da platite u roku od 8 dana. U vašem slučaju prekoračenje brzine u naselju za 26 km/h više od dozvoljenog je prekršaj za koji nije predviđena mandatna kazna već pokretanje prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Danas mi je stiglo obavestenje da se javim Sudu zbog prekoracenja brzine koje se desilo 19.11.2016
  Kako auto jos uvek vozim na ovlasnjenje prvog vlasnika , vlasnik vozila je primio obavestenje 04.08.2017 i obavestio me tek danas. Preuzela sam obavestenje od MUP-a kao i slike.
  Obzirom da je prekrsaj ucinjen prosle godine u novembru a nisam ni sigurna da sam u trenutku vozila auto ja ili neka druga osoba da li postoji mogucnost nagodbe ili nekih pribliznijih dokaza da se utvrdi ko je vozio auto jer se zaista ne secam sta je bilo pre skoro godinu dana a auto je snimljen sa zadnje strane?

  Unapred Hvala
  Srdacan pozdrav
  Maria

  • Poštovana,
   Vlasnik vozila je pozvan da da obaveštenje ko je upravljao vozilom. Ako je vozilo kod vas verovatno je zbog toga ukazao na vas. Pokušajte da vidite sa nadležnom ispostavom MUP-a oko nagodbe pre termina za sud.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prekoracio sam brzinu do 20km/h, pisana mi je samo novcana kazna od 2500 dinara, da li ima tu nekog popusta ako platim odma ili ne?

  • Poštovani,
   Ako ste prekoračili brzinu u naseljejnom mestu, mandatna kazna je 5,000 rsd, a iznos od 2,500 je upravo pola od te mandatne kazne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • vozio sam i zaustavili su me..kazu da sam isao 74 a da je dozvoljeno 50..e sada..imali su radar onaj sve ono za snimanje…rekli smu da se na snimku ne vidi lepo bas koliko sam isao..pa mi nisu pisali nista vec kao uzeli su mi podatke i br tel..i kao zvace me sutra pa da jave kao ako me zovu kao bice kazne? ja valjda imam puno pravo da vidim taj snimak i to?

  • Poštovani,
   Ukoliko se na snimku odnosno fotografijama ne vidi koliko ste išli znači da nije dobro izvršeno merenje. Ukoliko budete dobili poziv za prekršajni sud biće vam predočen snimak.
   Srdačno
   AMK Novi Beograd

   • oni kazu da se ne vidi na snimku lepo,ne znam kolike su sanse da oni tu sa izmene nesto ako vec kao sto kazete nije dobro izvrseno merenje

    • Poštovani,
     Teško da su moguće izmene snimaka sa radarskog uređaja. Ako nisu mogli da vide na malom displeju kada bude vršeno pohranjivanje snimka nejverovatnije će utvrditi da li mogu da pošalju zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili ne.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Da li se deo puta od Pupinovog mosta,koji ima tri saobracajne trake u jednom smeru, do skretanja za Borcu,gde je ogranicenje brzine do 50km/h,tretira kao voznja kroz naseljeno mesto ili van naseljenog mesta?Kakve su kazne za prekoracenje brzine na tom delu?Ne znam kojom sam se brzinom kretao ali znam da sam znatno smanjio brzinu kada sam primetio policijski auto iz koga je potom usledilo slikanje.

  • Poštovani, u naseljenom mestu su sve saobraćajnice koje se nastavljaju na gradske ulice,a niste videli znak za izlazak iz naselja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, ako je stigla fotografija za vlasnika vozila, pri čemu nije on vozio. Kakav je postupak? Vlasnik daje obavestenje o tome ko je bio za volanom? I da li u tom slučaju, vozač ima pravo na sporazumno priznavanje prekršaja? Unapred hvala.

  • Poštovana,
   Vlasnik se izjašnjava ko je upravljao vozilom, ako vozač koji je imenovan to ne negira dobija prekršajnu prijavu za učinjeni prekršaj i nakon toga je sve u normalnoj proceduri, dakle može i sklopiti sporazum o priznanju krivice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako ste u mogućnosti proverite preko interneta registar neplaćenih novčanih kazni koji vodi prekršajni sud. Od uplate nakon 24 h bi trebalo da kazna nestane sa spiska, ako se to ne dogodi možete otiči u prekršajni sud sa uplatom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, sinoc me je zaustavila policija,u trenutku preticanja, radar je uslikao brzinu vecu od dozvoljene. Nista mi nisu dali,nista nisam potpisala niti su mi rekli kolika je bila brzina kojom sam se kretala, samo da je veca od dozvoljene i vratili su mi vratili dokumenta. Sta mogu da ocekujem. Hvala

  • Poštovana,
   Trebalo je da tražite da vidite sliku koja je načinjena i brzinu koja je izmerena kao i da se raspitate o tipu uređaja kojim je izvrđeno merenje. Ako je prekršaj snimljen, u zavisnosti od visine prekoračenja, dobićete poziv od prekršajnog suda na kućnu adresu. Ako ste već zaustavljeni ipak smatramo da je bilo potrebno da vam se da zapisnik o učinjenom prekršaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, ako se prekoraci brzina i radar snimi prekoracenje brzine, i pri tome me ne zaustavi policija, da li cu sigurno biti kaznjen? Ja sam vozio oko 80 i onda spustio na ispod 65 ali ne znam kad oni to mere.

  • Poštovani,
   Postoji mogućnost da ste snimljeni u prekršaju ali u praksi nije čest slučaj da prođete bez zaustavljanja. Iskreno sumnjamo da ste evidentirani u ovom prekršaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li radar (tronozac) moze da snimi npr.cetvrto vozilo u koloni, gde nije bilo puno rastojanja medju vozilima, i da na taj nacin slika prekrsaj? Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Odgovor na ovo pitanje zavisi od tipa uređaja. FAMA i lidarski uređaji mogu u principu izvršiti merenje za više vozila istovremeno merenjem prolazne brzine u odnosu na referentnu tačku laserskog snopa ali ako ste vi bili četvrti u koloni sumnjamo da ćete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li postoji mogucnost da se pokrene predlog o promeni ogranicavanja brzine na pojedinim mestima. Negde po gradu stoji 40km/h ogranicenje, a pre kruznog toka sto metara je 30km/h. Pobogu ljudi, pa niko toliko sporo ne vozi nikada?!? Cemu zaustavljanje ljudi sa takvim brzinama? Ko smislja ta pravila? Pa sprinteri trce brze od toga.

  • Poštovani,
   Pravo predlaganja zakona i drugih opštih akata kao i amandmana imaju svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine ili najmanje 30.000 birača. Što se tiče ograničenja od 30 km/h može se raditi o zonama usporenog saobraćaja ali sumnjamo da je to slučaj isped raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja. Ne znamo o kojoj se konkretno lokaciji radi pa ne možemo reći mišljenje o razlozima za takvo ograničenje brzine.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene
   Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • ukoliko vozač napravi prekršaj prekoračenje brzine , a vozilo je u vlasništvu pravnog lica da li će kazna koja je napisana biti izrečena i pravnom licu ili samo vozaču .

  • Poštovani,
   Ukoliko je vozač zautstavljen i izdat mu je prekršajni nalog ili zapisnik o učinjenom prekršaju tu bi priča trebalo da je okončana. Osim ako se ne radi o slučajevima kada za prekoračenje brzine odgovara i pravo lice (autobusi i dr.). Ako je prekršaj snimljen pravno lice će biti pozvano da da podatke o vozaču u određenom roku, ako se ne identifikuje vozač pokrenuće se postupak protiv pravnog lica i tada je moguća veća kazna.
   Pozovtie Prekršajni sud u Ustaničkoj 14 za dobijanje zvanične pouke o ovoj situaciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani ,prosla sam pored radara tronozca ,gde je ogranicenje 50km ja sam vozila oko 55km pored koga nije bio policajac,da li je moguce da ce mi stici kazna na kucnu adresu?

 • Poštovani,
  koji je rok i da li postoji za pristizanje kazne na kućnu adresu?
  Prošao sam pored fiksne kamere za merenje brzine većom brzinom od dozvoljene. To je bilo u 5h ujutru pa se nadam da i tim kamerama nešto promakne.

  • Poštovani,
   U zavisnosti od mesta gde ste prošli, fiksne kamere koje su na nosačima iznad saobraćajnih traka po gradu imaju toleranciju od 10-20 km/h. Ako ste slikani prekršajni nalog ili zapisnik sa fotografijama mogu stići i do godinu dana kasnije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Uhvatio me radar 83km/h..ogranicenje 50.. Dobio sam poziv da se javim u sup i otisao sam,potpisao da sam ja upravljao vozilom,i sta sad? Rekli su mi da se javim u sup i da se nagodim,pa je l’ treba da cekam da stigne neki poziv ili da odem sa onom slikom koja mi je prethodno stigla?

 • Poštovani,

  Prošao sam pored radara sa brzinom od 68km/h u naseljenom mestu (proverio gps-om, auto pokazuje 70km/h), nisu me zaustavili (nisu nikoga ko je prošao). Da li mogu da očekujem da stigne kazna na kućnu adresu?

  Hvala!

  • Poštovani,
   Sumnjamo da ćete imati problema jer je praksa da se vozilo koje učini ovakav prekršaj i zaustavi. Svakako postoji mogućnost da je izvršeno beleženje prekršaja ali se ono više praktikuje kod merenja brzine uređajima iz vozila tako da najverovatnije nećete imati problema. Ipak, najbolji lek za brigu ove vrste je da uvek vozite po ograničenju i zbog vas i zbog drugih učesnika u saobraćaju.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prekoračio sam brzinu vozeći 75km/h na deonici puta gde je dozvoljeno 50 km/h, put tehnički pripada naseljenom mestu ali u široj okolini nema stambenih objekata. Dobio sam poziv za sud i kaznu od 6000 din. Koliko sam video na sajtu za ovo prekoračenje uz kaznu od 6000 din dobijaju se i 4 kaznena bode i oduzimanje dozvole na min 30 dana. Aktivni sam vozač 8 godina i ovo je moj prvi prekršaj ikada, pa me interesuje da li je moguće da sporazumom (nagodbom) budem oslobođen kazne oduzimanja dozvole? Novčanu kaznu bih naravno platio.

 • mene zanima sledece kolika je kazna za vozaca kojem je oduzeta dozvola pritom mu je prosao vremenski period zabrane upravljanjem vozilom,nakon toga je vozio bez dozvole i zaustavljen je za prekrsaj prekoracenja brzine. kolika je kazna i da li takav vozac ima pravo ponovo da polaze i da dobije dozvolu

  • Poštovani,
   Nismo vas najbolje razumeli da li vam je oduzete dozvola ili imate izrečenu meru zabrane upravljanja motornim vozilom? Pogledajte više u tekstu http://www.amknovibeograd.com/oduzimanje-vozacke-dozvole-zabrana-upravljanja/
   Ako imate izrečenu zabranu upravljanja koja je istekla bićete kažnjeni za prekoračenje brzine i za to što niste imali kod sebe vozačku dozvolu fizički.
   AKo vam je dozvola oduzeta, to znači da ste upravljali vozilom bez dozvole za tu kategoriju vozila i uz to da te načinili prekršaj prekoračenja brzine. U tom slučaju bićete kažnjeni u zavisnosti od kvalifikacije ovog prekršaja (upravljanje vozilom bez dozvole za tu kategoriju u sticaju sa prekršajem prekoračenja brzine ili nasilnička vožnja).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Vozio sam na autoputu oko 140 i primetio sam radar sa strane, medjutim policajac iza njega mi je, dok sam prolazio, samo prstom pokazao gest „no-no“, a malo nize je bila mala obilaznica kao za pumpu i tuda su sva vozila prolazila i usporavala gde je bio njegov kolega sa patrolnim kolima koji me uopste nije ni zaustavio iako sam usporio i gledao u njega na sta me je on samo nezainteresovano pogledao pa sam produzio dalje…
  Jel moguce mozda da mi je izmerio brzinu ali mozda nije stigao da snimi, posto ni sam ne znam tacno funkcionisanje tog mernog uredjaja, ili da ocekujem kaznu na kucnoj adresi?
  Takodje koliku kaznu da ocekujem posto sam isao preko 20kmh iznad dozvoljene granice na autoputu?

  • Poštovani,
   Ako niste zaustavljeni na licu mesta jako je mala šansa da ćete imati problema po ovom pitanju. Kazna za vožnju brzinom van naseljenog mesta koja je do 20 km/h veća od dozvoljene je 3.000 dinara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ukoliko vozite sluzbeno vozilo, registrovano kao teretno, zbog posla koji obavljas na deonici puta na kojoj je ogranicenje 120km/h pri prosenoj brzini ne vecoj od 135km/h i maksimalnoj ne vecoj od 145km/h, sta moze da se ocekuje, obzirom da me je mimoisao A6 (verujem presretac) i moguce slikao ( kao blic iz zadnje desne stop lampe) – bez zaustavljanja.

  • Poštovani,
   Sumnjamo da ste slikani jer se merenje obično vrši u sustizanju prilikom čega se pravi i snimak.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Pogresno sam se izrazio, o sustizanju je rec. Posto sam vozio levom kolovoznom trakom i video da mi se priblizava, sklonivsi se u desnu, nakon obilazenja mene prestrojio se ispred mene i nakon toga je usledilo blicanje 3-4 puta u nekih 20-ak sekundi. Proverom na GPS-u moja maximalna brzina iznosi <140, tacnije 139.
    Unapred zahvalan!

    • Poštovani,
     Da bi bilo izvršeno merenje brzine u pokretu, potrebno je da vozilo iza vas u određenom vremenu drži konstantno odstojanje kako bi zabeležilo vašu brzinu bez promena. Da li je došlo do snimanja možemo samo da nagađamo, dok ne stignu slike ili ne dobijete poziv od suda.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Dobio sam kaznu za prekoračenje brzine. Uz prekšajni nalog sam dobio i tri identične uplatnice. Zanima me da li samo jednu treba da popunim i uplatim i da li mogu kaznu da platim u nekoj pošti?
  Hvala.

  • Poštovani,
   Dobili ste jednu uplatnicu u tri primerka kao što je uobičajeno. Možete da platite bilo gde.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zanima me sta bi bilo da na delu puta gde je brzina 50kmh a neko vozi npr. 170,180 ili 190kmh i uslika ga radar. Da li policija obazezno zaustavlja u tom slucaju ili salje kaznu na kucnu adresu?
  Hvala unapred

  • Postovani,
   Ako se radi o stacionarnom merenju brzine sto je slucaj u naseljenim mestima pitanje je uopste mogucnosti za pokusaj bezbednog zaustavljanja sa tolikom brzinom.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

   • Izvinjavam se. Zaboravio sam da napisem, mislio sam na radar tronozac, ne na stacionarni radar. Ili je postupak isti. Mislim da stacionarni radar ima samo po gradovima, nema u manja sela

    • Postovani,
     I to spada u stacionarno merenje. Vozilo nije krenulo u poteru za vozacem sto ne znaci da nije snimljen prekrsaj.
     Srdacno,
     AMK Novi Beograd

 • Danas me je u Uzicama zaustavila saobraćajna policija gde je ograničenje brzine 60km na sat.po njihovom radaru ja sam vozio 64 i napisali su mi kaznu 1500 dinara oduzeli dokumente saobracajnu i vozacku i poslali u postu da to platim i onda da dodjem po dokumente.Da li je to standardna procedura?I da ja sam strani državljanin.Pozdrav

  • Poštovani,
   Teritorijalno nadležna policijska uprava van mesta vašeg prebivališta ima pravo da vam zadrži dokumenta koja bi bila dužna da vam vrati sutradan odnosno po plaćanju kazne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,prosao sam pored Sava centra brzinom oko 70 km/h. Na putu su bili policajci i tronozac, nisu me zaustavili ali ne znam da li su me slikali. Kako da znam da li cu dobiti kaznu i koliko otprilike treba da ona stigne na kucnu adresu.

  • Postovani,
   Najverovatnije necete imati problema a da li ste slikani ne mozete znati dok ne dobijete poziv. Organ ima rok od godinu dana do relativne zatare da pokrene postupak pred sudom.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,uhvatio je radar da sam isao 89km/h a dozvoljeno je bilo 50km/h,posto mi je ovo inace prvi preksaj koji sam napravio dosad,policajac mi je rekao da posto mi je prvi put da cu najverovatnije samo da platim kaznu od 6000 din,takodje na papiru koji je policajac predao meni pise clan 332. stav 1 tacka 8,interesuje me da li ce biti upisani i kazneni poeni i zabrana voznje 30 dana, posto mi je prvi preksaj da li je moguce da mi se ponisti zabrana voznje,jer koliko sam citao moguce je samo da se plati kazna od 6000 i upisivanje kaznenih poena a zabrana voznje da ne vazi?
  Unapred hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Prekoračili ste brzinu u naseljenom mestu (pretpostavljamo zbog navedenog ograničenja) za 39 km/h za šta je zaprećena upravo kazna o kojoj ste govorili. Potrebno je da kada dobijete poziv od suda prvo pročitate još jedan naš članak (http://www.amknovibeograd.com/zakon-o-prekrsajima-kako-manje-kazne/) gde je detaljno objašnjena procedura o sporazumu. Na ovaj način potencijalno možete izbeći zabranu upravljanja.
   Pratite nas i srećno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Da li onda moram da cekam da mi stigne na adresu preksajni nalog ili mogu da pre toga odem u bilo koju policijsku ispostavu sa zapisnikom koji sam dobio i tamo ostvarim nagodbu?
    Hvala unapred

    • Poštovani,
     Od kada saznate da je protiv vas pokrenut prekršajni postupak možete zaključiti sporazum, dakle kada dobijete poziv od suda. Savetujemo vam da uvek pustite da vidite da li može da nastupi relativna ili apsolutna zastara u vašem predmetu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zavisi o kom tipu uređaja se radi. Fama 3 radarski uređaj ima merni opseg od 3m do 1800 metara rastojanja. Predlažemo da ne testirate tehničke mogućnosti radarskih uređaja jer je ovo oprema koja je u neprekidnom obnavljanju resursa, tako da svaka informacija jako brzo postaje zastarela primenom novijeg tipa uređaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,mala pomoc i hvala unapred
  jutros u postanskom sanducetu nadjem poziv da s javim u roku od 8 dana u prostorije ps vrbas broj sobe itd.pocetkom oktobra me snimio radar u naseljenom mestu gde je po njihovom papiru pise tacno ogranicenje 55kmh a ja moja max brzina bila 73 kmh imajui 4 slike jasno se sve vidi cak sam i preticao jedan automobil ovo mi je prvi prekrsaj u zivotu.sta da cinim

  • Poštovani,
   Pozvani ste kao vlasnik vozila koje je snimljeno u prekršaju da se izjasnite o identitetu vozača koji je naznačenog dana upravljao vozilom. Predlažemo da se pozivu svakako odazovete kako ne biste došli u problematičnu situaciju da se neodazivanjem nađete u još jednom prekršaju. Više o ovome u našem članku http://www.amknovibeograd.com/kazna-za-tudji-prekrsaj/.
   Ako ste vi vozili to će biti konstatovano i najverovatnije će biti pokrenut prekršajni postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,mala pomoc i hvala unapred
  jutros u postanskom sanducetu nadjem poziv da s javim u roku od 8 dana u prostorije ps vrbas broj sobe itd.pocetkom oktobra me snimio radar u naseljenom mestu gde je po njihovom papiru pise tacno ogranicenje 55kmh a ja moja max brzina bila 73 kmh imajui 4 slike jasno se sve vidi cak sam i preticao jedan automobil ovo mi je prvi prekrsaj u zivotu.sta da cinim

  Odgovori
  Ostavite odgovor

 • Postovani,

  Stigao mi je snimak na kom se vidi prekoracenje brzine i poziv za izjasnjenje ko je upravljao vozilom. S obzirom da na datum kada je snimak napravljen nisam bila vlasnik bila vozila, vec sam vozilo kupila 2 meseca kasnije.
  Sta se radi u ovakvoj situaciji?

  • Pošttovana,
   Mišljenja smo da bi trebalo da ponesete ugovor o kupoprodaji i da evnetualno od MUP-a zatražite neki papir na kome se vidi kada ste prvi put na vaše ime registrovali vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, prošla sam u subotu pored radara vozeći brzinom od 50-55 km/h, a ograničenje je 40 km/h (ispod Novog mosta u Beogradu). Uzimajuci u obzir to da sam podstanar i prijavljena na adresu na kojoj mi ne stize posta redovno (desavalo se da postar ne ostavi, ili da neko od stanara zgrade baci postu), kako da proverim da li me je radar snimio kako bih na vreme kaznu platila? Moze li se to negde proveriti? Unapred zahvalna na odgovoru.

  • Poštovana,
   S obzirom da niste zaustavljeni tom prilikom, sumnjamo da ćete imati problema. Možete zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova – uprave saobraćajne policije informaciju da li je protiv vas ovaj organ pokrenuo postupak pred sudom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Vozio sam 83km/h u naselju u Smederevu, stigla mi je kazna na kucnu adresu u Mladenovcu. Kakva je procedura I da li mogu da troskove platim u sup-u u Mladenovcu?

  • Poštovani,
   S obzirom da ste prekoračili brzinu u naseljenom mestu za 33 km/h za ovaj prekršaj nije predviđena mandatna kazna već pokretanje prekršajnog postupka. Ako ste dobili poziv od suda možete probati sa sporazumom, a sam iznos kazne će vam biti utvrđen u presudi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li na prekoračenje brzine u službenom autu, postoje kazne i za osobu koja je vozila i za firmu čije je vozilo? Tj. da li me prekoračenje brzine više „košta“ u službenom nego u privatnom automobilu? Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovana,
   Ako ste zaustavljeni i evidentirani da ste vi izvršili prekršaj prekoračenja brzine u principu ne bi trebalo da bude daljih problema. U zavisnosti od zapisnika i učinjenog prekršaja (u zapisniku se popunjava deo pravno lice) ostaje da vidite protiv koga će se pokrenuti prekršajni postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, na autoputu Pirot-Dimitrovgrad ima jedan put za iskljucivanje koji je lose postavljen i navodno je samo na to mesto ogranicenje 50, ja sam isao 53-55, odma pored je postavljen radar a iza radara kako je on postavljen gde se put nastavlja je ogranicenje 80, nisam bio zaustavljen i sada ne znam sta da ocekujem, ako moze pomoc?

  • Poštovani,
   Ako niste zaustavljeni sumnjamo da ćete imati problema jer se radi o minimalnom prekoračenju za koje je predviđena mandatna kazna, a u najgorem slučaju će vam stići snimak i poziv da se izjasnite ko je upravljao vozilom tog dana nakon čega ćete platiti kaznu odnosno polovinu iznosa kazne ako platite u roku od 8 dana.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Organ ima rok od godinu dana od učinjenog prekršaja da pokrene postupak pred nadležnim sudom kako ne bi došlo do relativne zastare.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,upravo sam prekoracio u Jurija Gagrina brzinu vozeci 75km/h, ne znam koji je tip radara,ali me je verovatno snimio kao i ostale…
  Prosao sam uredno pored njih,nisu me zaustavili. Tj druga kola koja verovatno zaustavljju bila su zauzeta pisanjem kazne drugom vozilu.
  Da li da ocekujem kaznu na kucnu adresu?

  • Poštovani,
   Uvek postoji mogućnost za kaznu u ovakvim slučajevima ali sumnjamo da ćete imati problema ako niste zaustavljeni.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Odgovor na ovo pitanje ne možete znati sa sigurnošću sve dok ne dobijete snimak i poziv da se izjasnite ko je upravljao vozilom Ipak, sumnjamo da ćete imati problema ali ipak za vaše i dobro svih drugih učesnika i saobraćaju nemojte voziti tako brzo i kršiti ograničenja brzine.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan sanas me je zaustavio policajac sa radarom i rekao da sam vozi 70km/h uzeo dozvolu i saobracajnu pogledao i vrati mi. Nista mi nije pisao. Zaista mislim da nisam vozio 70km ali stvarno ne znam. Auto se ne vodi na mene pa me zanima da li ce stici kazna na auto i ako hoce zasto odmah nije meni pisao kaznu?

  • Poštovani,
   Trebalo bi da dobijete zapisnik o izvršenom prekršaju odnosno prekršajni nalog pošto ste vozili tačno 20 km /h više od dozvoljene brzine za šta je predviđena mandatna kazna, ako ste već zaustavljeni. Najverovatnije ako ništa nije zapisivano da ćete proći bez kazne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Trebalo bi da je za kategoriju kojom ste načinili prekršaj ali svakako će na obaveštenju o sprovođenju mere kao i na presudi kojom se izriče mera jasno biti naznačeno da li se zabrana odnosi samo na određenu kategoriju vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,napravio sam prekrsaj prekoracenje brzine 24 septembra 2016,a danas sam bio kod sudije za prekrsaje.Interesuje me da li je ranije mogao poceti prekrsajni postupak,s obzirom da je proslo godinu dana?hvala

  • Poštovani,
   Što se tiče rokova za prekršajni postupak oni su određeni rokovima zastarelosti. Organ koji je konstatovao prekršaj (MUP) ima rok od godinu dana da pokrene postupak kako zahtev ne bi bio izložen relativnoj zastari, a apsolutna zastara nastupa u roku od 2 godine od učinjenog prekršaja. Još uvek možete pokušati sa zaključenjem sporazuma o učinjenom prekršaju i tako eventualno umanjiti ili izbeći meru zabrane upravljanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, Sta se desava ako preticete na punoj liniji a policija vas nezaustavi tj bude iza vas, a recimo vidi vam tablice, da li u tom slucaju moze da vam stigne kazna na kucnu adresu?.

  • Poštovani,
   Ništa se ne dešava, ako ste snimljeni u činjenju prekršaja stići će vam poziv od suda i tada je vreme za razmišljanje. Dok ne dobijete poziv bespredmetno je licitirati da li je prekršaj zabeležen ili ne
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, kako da dokažem da 29.3.2017 u 19:38 na auto putu 2km pre petlje Umčari nije bilo ograničenja brzine na 80km/h.
  Na sajtu i AMSS i Puteva Srbije, na tom mestu nije bilo ograničavanja brzine, čak je tog dana označeno zelenom bojom, kao mesto „velikog protoka saobraćaja“.
  Patrola u „presretaču“ nije htela da se vratimo 1km i da mi pokaže znak na kome je navodno bilo ograničenje. Ja sam se posle vratio, pregledao i snimio potez od 8km i naravno, nije bilo ograničenja na 80km/h.
  Opis celog toka prekršaja:
  Vozio sam 166km/h, a pritom bio prisiljen da podignem brzinu. Imam satelitsko praćenje mog auta koje jasno pokazuje prosečnu brzinu 106km/h 7km pre prekršaja (od Malog Požarevca do petlje Umčari). Onda su velikom brzinom naišla 2 vozila, VW Golf, beli NP tablice i Superb-presretač iza njega. Golf mi je prišao vrlo blizu i „ablendovao“ dok sam preticao kolonu šlepera sa 110km/h. Ubrzao sam da im napravim prolaz i kod poslednjeg kamiona postigao 166km/h. Presretač je tada prešao u zaustavnu traku i slikao me. Zaustavio je i Golfa i mene, a vozaču golfa nisu ni tražena dokumenta, ni prozor nije spustio… Iz njihovog međusobnog gestikuliranja video sam da se „dobro poznaju“.
  Terenski sam inženjer i vozim godišnje 80-100 hiljada km. Za pređenih milion km u zadnjih 12 god imam samo jedno prekoračenje od 21km/h. Gubitak dozvole na godinu dana za mene bi značio i gubitak posla, pa Vas molim za savet.
  Poziv kod sudije još nisam dobio. Pokušao sam u lokalnoj policijskoj stanici nagodbu, ali su odbili jer vide da je neko u sistemu izmenio tip prekršaja, iz blažeg 333 u 330 (onaj najteži).
  Hvala

  • Poštovani,
   Savete o dokazivanju i postupku pred sudom ne dajemo jer se naša delatnost prvenstveno sastoji iz pružanja usluga iz oblasti saobraćaja i korisnih informacija za vozače. Što se tiče sporazuma, on se ne zaključuje u policijskoj stanici već u nadležnoj ispostavi saobraćajne policije. Više o tome u tekstu http://www.amknovibeograd.com/zakon-o-prekrsajima-kako-manje-kazne/
   Svakako da je prekoračenje brzine na auto putu (za razliku od naseljenog mesta) i delatnost kojom se bavite nešto što možete istaći prilikom zaključivanja sporazuma, a s obzirom na nezgodan položaj u koji možete doći zbog zaposlenja ne bi bilo loše da razmislite i o angažovanju branioca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani-Vozio sam 73 na ogranicenje od 50km/h,upoznat sam sa trenutnom kaznom(4 boda,6000-20000,i dozvola na 30 dana).Danas 13.dec.2017 sam dobio poziv na sud zakazan za 16.jan.2018.S’obzirom na najavljenu promenu zakona od 2018god.(kazna na 10.000)…..pitam…Da li mi je bolje da odmah idem da se nagodim(dosad ne kaznjavan)…ili da cekam sud u januaru pa dobijem 10.000…..i drugo pitanje:da li se novcane kazne dobijene od suda ili nagodbom mogu prepoloviti u placanju od 8 dana od presude,tj nagodbe.??? HVALA

  • Poštovani,
   Nažalost suočeni smo sa mnogo najava promene zakona. Koliko nam je poznato, izmene i dopune zakona nisu još uvek bile u Skupštinskoj raspravi ni na glasanju, tako da je pitanje trenutka kada će izmene o kojima govorimo stupiti na snagu. Smatramo da je najbolje da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći da biste dobili odgovor na ovo pitanje. Što se tiče novčanih kazni koje izrekne sud, nije moguće umanjenje od 50%, ovo važi samo za mandatne novčane kazne na osnovu prekršajnih naloga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Prilikom placanja putarine pogresio sam rampu i morao sam da se vratim u rikverc i odem u odgovorajucu traku. Lice je izaslo iz kabine i uputilo na pravu rampu i takodje mi spomenulo da se javim policajcu. Kako policajca nije bilo samo sam platio putarinu i nastavio put. Da li ce mi stici kazna jer se nisam zaustavio i sacekao policajca kako bih prijavio da sam pogresio naplatnu rampu?

  Hvala puno

  • Poštovani,
   Zaista je nezahvalno pričati da li će vam stići kazna kada ne znate ni koji prekršaj niti šta vam se stavlja na teret.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani,
    Hvala Vam na odgovoru. U pravu ste, prekrsaja nema. Ono sto me zabrinjava je to da mozda mogu da me terete za pokusaj izbegavanja putarine. Ispred mene je bilo lice koje je autom proslo rampu koja nije predvidjena za automobile. Mahinalno sam krenuo za tim autom i rampa se spustila. Nakon toga je izaslo lice iz ‘kucice’ i reklo da platim putarinu gde treba i da se javim policajcu. Nakon toga sam platio kao sto sam i inace planirao medjutim policajcu se nisam javio jer ga nisam ni video.

    Srdacno,

    Marko

    • Poštovani,
     Dok ne dobijete zapisnik o prekršaju ili snimak i poziv da se izjasnite o identitetu vozača eventualno bespotrebno je da razvijamo teorije šta bi moglo da se desi. Vi kako kažete i niste prošli rampu bez plaćanja putarine. Niste ni zaustavljeni od strane policijskih službenika. Prilično je nesjasno šta je zapravo sporno u ovom slučaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • letos sam zaustavljen na sajmu..vozio sam 74 hm-h a dozvoljeno 50…kada sam trazio policajcima snimak ili bilo kakav dokaz da mi priloze rekli su da im se na radaru ne vidi bas najbolje moj br registracije i da ce mi uzeti samo podatke na obicnom papiru belom…sto su i uradili i ako sutradan budu na kompjuteru vide da sam to ja..pozvati i javiti tel…i naravno to nisu uradili a rekli su da ako me ne pozovu nece biti kazne.. kao sto sam i ocekivao kazna j stigla..no dobro…u medjuvremenu imao sam jos jedno zaustavljanje isto za brzinu pre mesec dana naselejno mesto ogr 50 ja isao 82…i nista sve regularno kriv sam nema tu sta…receno mi je od strane policajca za priznavanje u kraljice jelene..kaze sticice mi poziv negde posle praznika..i sada se sa onom prvom kaznom komplikuje sve..sada nez nam sta da radim..ne znam da li da odem sada odmah za tu prvu na priznavanje?? jer vrvtn za ovu drugu to necu moci ? kriv sam priznajem ..za 10 god od dobijanja vozacke jedine dve kazne eto u razmaku od 3 mes

 • Postovani, danas sam napravio prekoracenje brzine u ulici Mihaila Pupina gde je postavljena kamera. Zanima me kada mogu da ocekujem kaznu? I kada stigne, da li postoji mogucnost dogovora oko datuma pocetka zabrane upravljanja vozilom? Unapred hvala!

  • Poštovani,
   Prvo ćete dobiti poziv sa slikama prekršaja. Tada bi trebalo da se odazovete u policijsku upravu da date podatke o vozaču, tek nakon toga kada bude pokrenut eventualni prekršajni postupak možete ići na sporazum o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz zaustavili su me u indjiji 5. Decembra. I video je da imam lose letnje gume i poslao me na vanredni tehnicki pa je na tehnickom utvrdjeno da je automobilom sve ok osim sto ima letnje pneumatike i uzeo mi je tablice nije rekao nista ni da sam iskljucen iz saobracaja ni nista samo je rekao da mu trebaju moje tablice i da mogu da ih vratim kad stavim zimske gume i odradim o5 tehnicki pa sve to odradio i sad cekam pozim od sudije za prekrsaj dosta vozaca mi kaze da on nije imao pravo da skine tablice jer je bilo suvo vreme ?
  I jos nesto ja prvi put idem kod sudije za prekrsaj hocu li dobiti neku manju kaznu ili?

 • Pozdrav,

  u naseljenom mestu negde kod Aleksinca, iz policijskog punta (nije civilno vozilo) je policajac (sa suvozacevog mesta) snimao radarom a njegov kolega je u tom trenutku zaustavio jedno vozilo.
  Sada je pitanje, koja je sansa da mi stigne kazna na kucnu adresu i u proseku kroz koliko dana stize kazna na kucnu adresu ?
  Prilicnno sam siguran da sam vozio preko 21 km/h od dozvoljene brzine 🙁

  • Poštovani,
   Zaista ne možemo da nagađamo da li ste snimljeni ili ne. Ako jeste stićiće vam snimak na kućnu adresu i poziv da se izjasnite o identitetu vozača. Nakon pokretanja prekršajnog postupka možete ići na sporazum o priznanju učinjenog prekršaja. Ako niste zaustavljeni, sumnjamo da ćete imati problem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala na odgovoru.
    Da li mogu da se izjasnim u mestu stanovanja (ko je upravljao vozilom) ili moram ići 400 kolimetara kako bi se izjasnio i onda tek išao na sporazum o priznanju učinjenog prekršaja.

    • Poštovani,
     Po pravilu dobijate poziv od policijske uprave po mestu prebivališta u svakom slučaju će to bii naznačeno u eventualnom pozivu, nakon čega bi trebalo da vam bude omogućeno i pismeno izjašnjavanje.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Stigao mi je poziv za prekoracenje brzine. Stvar je u tome sto nisam vlasnik auta sa slike, niti sam vozio taj auto. Vlasnik sam auta koji ima slice reg tablice kao auto sa slike, razlika je u jednom broju, pa me zanima da li se desava da pogrese vlasnika? Ili se desava da “ namerno“ pogrese?
  Srdacan pozdrav

  • Poštovani,
   U zavisnosti od tipa kamere kojim je snimljen prekršaj moguće su greške kod evidentiranja registarskih tablica, naročito onih koje u sebi sadrže (W, Ć,Č…) pokušajte da ukažete da nije vaše vozilo (sigurno da postoje razlike u odnosu na vozilo na slikama, boja, model, tip…).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Vozeci bulevarom vojvode misica prekoracio sam brzinu nekih 15-20km/h,ali me patrola nije zaustavila,bili su u vozilu (radar na suvozacevom mestu),da li mogu da ocekujem kaznu na kucnu adresu.U povratku sam video da zaustavljaju.

 • Postovani,
  Zaustavila me je policija zbog neupaljenih farova u 22h nocu u Jurija Gagarija NBgd, gde je osvetljen deo puta. Rekli su da ce mi stici poziv od suda, nisu mi dali zapisnik, ja sludjena nisam ni trazila.
  Dobila sam Zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka od Prekrsajnog suda u BG da se pojavim 21.2.2018. na saslusanju (prekrsaj je bio 23.11.2017), „zbog postojanja osnovane sumnje da je ucinjen prekrsaj iz clana 331 stav 1 tacka 13 Zakona o bezbednosti saobracaja na putevima-novi“. Da li je policajac duzan da mi da zapisnik, ili moram da trazim? Vozim aktivno 15 god, bezbroj puta sam prosla sve njihove rutinske i alko testove, nemam nijedan ucinjen prekrsaj.
  Da li da idem u Kraljice Jelene 9, Rakovica, pre datuma saslusanja da to i kazem, da mi smanje kaznu? Da li ako platim u roku od 8 dana ta kazna moze da bude manja? Koliko mi poena sledi za taj prekrsaj i da li mogu da mi zabrane da vozim neko vreme, jer mi je voznja posao… svetla su bila naravno – slucajno zaboravljena.
  Zanima me i da li je policajac ucinio prekrsaj sto mi nije dao zapisnik?
  Veliko hvala

  • Poštovana,
   Po našem mišljenju trebalo bi da dobijete zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju jer je u krajnjem na osnovu njega i pokrenut postupak. Uvek imate opciju da pokušate sa sporazumom o priznanju prekršaja. Za ovaj prekršaj se ne izriče mandatna kazna tako da umanjenje plaćanjem u roku od 8 dana nije moguće. Pokušajte da uz adekvatne navode obezbedite izbegavanje mere zabrane upravljanja, ako vam je to od velike važnosti razmislite da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  danas me je zaustavila policijska patrola u naseljenom mestu vozeći 71 km/h i uručila zapisnik. Snimak je načinjem radarom. Tražio sam atest o izvršenom baždarenju uređaja i na njemu stoji tolerancija +/- 3 km/h do 100 km/h brzine. Nisu mi dozvolili da napravim fotografiju atesta kako bih je priložio sudu kao dokaz.

  Zanima me Vaše iskustvo u ovakvim situacijama. Da li imam ikakve šanse da na sudu da dokažem da je zbog greške u merenju, moja brzina mogla biti niža (kao protivargument oni mogu reći i da je bila viša za tih 3 km/h), ili da idem na opciju priznavanja krivice bez dokazivanja i maltretiranja? Šta u slučaju nagodbe (sporazuma) mogu očekivati kao kaznu?

  Hvala unapred i srdačan pozdrav.

  • Poštovani,
   Naš savet vam je da prihvatite poziv koji vam bude dostavljen na adresu i odete u Prekršajni sud u Rakovici (Miška Kranjca 12) radi sporazuma.Novčana kazna će vam u svakom slučaju biti manja nego u redovnom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,

    zahvaljujem na brzom odgovoru, ali mi se čini da me niste u potpunosti razumeli.

    Dakle, moja je pretpostavka, na osnovu onoga što sam od drugih čuo, pa i od Vas, da će novčana kazna prilikom nagodbe biti manja nego u redovnom postupku, kao i da ću dobiti uslovno oduzimanje vozačke dozvole.

    Ali moje pitanje je: da li imam ikakve šanse da dokažem da je uređaj pogrešno izmerio moju brzinu za tih 1 km/h preko 70 km/h za šta mi sleduje poziv kod sudije, bodovi i oduzimanje vozačke? Jer, vrlo je prosto, ako to uspem da dokažem, neću dobiti bodove, platiću manju kaznu i neću imati (uslovno) oduzimanje vozačke dozvole od koje mi i posao zavisi.

    Unapred hvala na odgovoru.

    Srdačan pozdrav.

    • Poštovani,
     Vaše pravo je da tražite potvrdu da je uređaj baždaren i suočavanje sa saobraćajnim policajcem koji vam je napisao kaznu za taj prekršaj.Ako se dokaže da ste u pravu,platićete samo novčanu kaznu bez oduzimanja kaznenih poena.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • postovani mislim da sam prekoracio brzinu od 4-5 km\h. prosao sam ispod kamere,fiksirane. jel ima neka tolerancija. ogranicenje 30 a ja sam prosao sa 34-35

 • Ukoliko me je radar slikao znaci nije bilo zaustavljanja a vozio sam sluzbeno vozilo sigurno 20 preko dozvoljenog gde je ogranicenje 50 a radar nije tronozac nego je bio u kolima da li se naplacuje veca kazna i da li se tereti firma kao kad se pogresno parkiras.?

  • Poštovani,
   Ukoliko ste snimljeni, biće pozvano odgovorno lice u pravnom licu da se izjasni o identitetu vozača. Nakon čega ćete vi dobiti prekršajnu prijavu. Ne bi trebalo da bude drugih sankcija po pravno lice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, sredinom decembra 2017.god sam se kretao iz pravca Beograda ka Čačku i kod mesta Rušnja me je snimio radar (iz vozila bez policijskih obeležja, presretač). Brzina kretanja je na tom delu magistrale ograničena na 80km/h. , a ja sam se (prema dostavljenom snimku ) kretao brzinom od 112km/h.
  USP me poziva da se u roku od 8 dana po prijemu obavestanja poziva da dodjem u prostorije USP Čukarica ili se pismeno izjasnim o okolnosti prekrsaja.
  Zanima me da li ovim pismenim izjašnjenjem koje bi mi dostavio dobijam mogucnost prepolovljenja novčane kazne ? (S obzirom da sam iz Raske dalek mi je da dolazim licno).
  Takodje, zanima me kolika je novcana kazna predvidjena za pomenuti prekrsaj i koliko kaznenih poena dobijam.
  U aprilu 2017 sam takodje nacinio blaži prekrsaj prekoracenja brzine u naseljenom mestu.

  • Poštovani,
   Pozvani ste da se izjasnite o identitetu vozača koji je upravljajući vašim vozilom načinio prekršaj. Kada budete dali izjavu da ste vi upravljali dalje će vam biti izdat prekršajni nalog 5.000 rsd (mogućnost plaćanja polovine iznosa u roku od 8 dana).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Kazna za tuđi prekršaj je u pitanju i kao vlasnik možete biti sankcionisani novčanom kaznom od 6- 20.000 rsd
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Nisam se odazvala na poziv da se izjasnim ko je upravljao mojim vozilom za prekrsaj prekoracenja brzine koji je usnimljen kamerom u pitanju je 24km/h veca brzina od dozvoljene.Interesuje me kakva je dalja procedura?I da li mogu da odgovaram za neodazivanje da kazem ko je vozio moje vozilo? Kao i da li postoji rok za zastarelost?
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   To možete znati tek ako primite sliku na kojoj je zabeležen prekršaj. Predlažemo vam da ne testirate kamere i vozite po ograničenju kako ne biste imali ovakvih briga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  Ucinio sam prekrsaj prekoracenja brzine od 49 km/h van naselja. Obilaznica oko Borce, preko pupinovog mosta, gde je ogranicenje, moram da dodam sramnih 50kmh, ja sam uhvacen sa 99. Znam da je to 6-20.000 6 kaznenih jedino me zanima da li je ova zabrana od 30 dana obavezna ili oko toga moze da se pregovara i nagodi kod sudije? Radim kao vozac u firmi i to me najvise pogadja. U zadnjih 2 godine sam mislim imao jedan pojas i jedno prekoracenje od 13km sto sam oboje uredno platio u roku od 8 dana. Posto sam ja iz NS a prekrsajj je ucinjen rekao sam gde, da li cu morati dolaziti na sud u BG?
  Drugo pitanje, ako odlucim da izbegavam poziv znam da ce mi posle treceg poziva zalepiti na vrata ono i time se smatra da je uruceno, znaci postupak se vodi bez mene. Da li u tom slucaju mogu doci u situaciju da me neko vraca i privodi sa granice?
  I trece ako nije problem da malo bolje objasnite delimicnu i apsolutnu zastarelost

  • Poštovani,
   Ako se odlučite za sporazum o priznanju prekršaja mera zabrane upravljanja može biti umanjena ili izbegnuta ali o tome odlučuje organ koji pokreće postupak. Proverite sa teritorijalno nadležnom upravom po vašem prebivalištu, trebalo bi da je omogućeno da sporazum zaključite i u NS, a što se tiče suda možete uvek poslati pisanu odbranu.
   Izbegavanje sudskih poziva bez opravdanja može prouzrokovati naredbu za dovođenje.
   Relativna zastara je vreme u kome je organ dužan da pokrene postupak – godinu dana od učinjenog prekršaja
   Apsolutna je vreme u kome mora biti doneta pravnosnažna presuda pred (2 godine od učinjenog prekršaja)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, iduci prema Beogradu,na vijaduktu pre skretanja za Sremsku Mitrovicu i Nis,vozila sam krajnjom levom stranom brzinom oko 100km na h,obilazila sam kolonu kamiona. Kada sam ih obisla, primetila sam parkirana policijska kola i pocela sam da kocim. U desnu traku sam se vratila sa snanjenom brzinom. A vec kada sam skretala prema izlazu gde je ogranicenje 60km na h, ja sam vec isla 60-62km na h. Policija mi je ostala sa leve strane, nisu me zaustavili. Sta mogu da ocekujem i kada? Ne zivim u Beogradu.

  • Poštovana,
   Sve što bismo vam rekli bi bilo puko nagađanje. Ako ste snimljeni u prekršaju prekoračenja brzine dobićete poziv da se kao vlasnik vozila izjasnite da li ste vi ili neko drugi upravljao vozilom. Dok ne stigne eventualno takvo obaveštenje, nema razloga da razmišljate da li i šta može biti.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ako smatrate da ima osnova za vašu odbranu, što pre pbezbedite dokaze za prekršajni sud kada dobijete poziv. Takođe ne bi bilo loše da konsultujete stručnu pravnu pomoć po ovom pitanju.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Da li mi samo možete reći koje je ograničenje na ovoj deonici ?https://www.google.rs/maps/@44.8378696,20.4926373,3a,75y,190.89h,76.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sa9LtCDlBuMYm_dn478h0gw!2e0!7i13312!8i6656

  I ako se vratite unazad 200 metara naićićete na znak za početak naselja (isti znak je sada u jadnom stanju i iskrivljen je ), ali znaka za prestanaka naselja sa drugfe strane nema . https://www.google.rs/maps/@44.8392397,20.4920902,3a,30.8y,5.63h,88.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZZTaQJzMaTlWkiWzh_8tlQ!2e0!7i13312!8i6656

  • Poštovani,
   Ograničenja brzine na putevima su određena opštim pravilima saobraćaja (u zavisnosti od klasifikacije puta) i saobraćajnom signalizacijom. Možete od upravljača puta tražiti o kojoj se kategoriji puta radi i dokle se proteže nadležnost.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav
  Kretao sam se brzinom od 82km/h u naseljenom mestu i radar me snimio i dobio sam kaznu za prekoracenje od 32km/h.
  Prva kuca sa leve strane je na 40m od puta odnosno na oko 55m od mog vozila a sa desne strane su sve njive narednih 7km i ne postoji nikakva firma u blizini samo nekoliko kuce koje su sa te leve strane na 40m od puta.
  Zanima me koji su ulovi koji trebaju da se ispune sa bi se taj put nalazio u “ Naselju “
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Putevi su kategorisani po granicama naseljenih mesta, a ne po tome da li ima ili ne kuća na delu puta. Kada uđete u naseljeno mesto do izlaza iz naseljenog mesta (saobraćajni znak) važi opšte ograničenje, ako drugačije nije regulisano saobraćajnim znakom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav..posto nailazim na netu..oprečne stavke i propise zanima me sta je aktuelno sada..o zakonu ZOBS.
  Na autoputu sam preticao tri vozila..(zaobilazio..ili kako vec)..ja u levoj oni u srednjoj traci..
  Vozio sam oko 145.km..na sat..i kada sam se iz srednje preb.u levu traku..poceo zaobilazenje..Noć..22.30h…vec negde na pocetku prvog vozila iza mene se pojavljuje dzip..koji nisam video zbog mosta koji je uzvisem iza mene…
  Poceo je da mi blica..i bas brzo sustize..nisam mogao da se ubavlcim.u srednju traku..opcija je bila iz 6..u 5 brzinu i potopio gas…
  Prestigao tri vozila dao desni i preb.u srednju..dzip je bukvalno hteo da me udari…da se nisam sklonio..99.99% bi me udario…
  Koliko sam se uklj u srednju traku..pa mnoho je 50-100m auto iza mene pali blinkere i sirenu…i sustize me posto sam ja vec pusto gas…iskljucili me na ben.stanici kod Vel.Plane odmah tu 500m ispod..dzip je naravno otisao..Radam mi pokzali..snimak..185km/h..
  Koliko li je tek onda dzip vozio!? Ali ok..njega nisu mene jesu snimili..i to je to..
  Zanima me..policajci su videli sve sta se desavalo…i ok je to sve aliii…
  Meni ide( 331.stav 1.član 7 Zobs)..
  Koliko sam video..negde je 15-30.000 din..6 kazn.poena i vozačka na 3 meseca..
  U propisi.com… takodje 15-30 hiljada..6 poena ali nema zabrane…upr.motornim vozilom.. (naravno ici cu na dogovor i priznanje krivice)..e sada ima tu gde se javlja i član 44..i član 45.tacka 1..2.3…
  U clanu 44 stoji da sud me moze osloboditi kaze ukoliko je iz nehata..i da ce kazna uzorkovati tesku situaciju kod ucinioca iste. I svrha kaznjavanja nece dati efekat zeljeni vec..uzrokovati veci problem…a meni je vozilo..osnov za rad..Bez vozacke mogu i ostajem bez posla 100%…a jedini ja radim..Supruga i troje dece ne..
  Molim vas..koji je zakon..propis tačan..sada..
  Nije sporno novac..kazneni poeni..
  Problem je zabrana upravlj.motornim vozilom…
  Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Čini se da smo vam već dali odgovor na ovo pitanje što se tiče kazni predviđenih ZOBS… Član 331. definitivno jer ste vozili preko 60 km na sat od ograničenja van nasela, dok je za kršenje članova 44 i 45 koji govore o brzini predviđena i mera zabrane upravljanja motornim vozilom. Možete pokušati sa sporazumom ali sumnjamo da bi dovelo do potpunog izbegavanja mere zabrane upravljanja ili možete pokušati sa odbranom na sudu, ali s obzirom na postojanje verodostojnih isprava o prekršaju (snimci i zabeležena brzina) razmislite kako da koncipirate odbranu. Toplo preporučujemo da ako idete na ovu opciju, konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zavisno od ažurnosti policijske uprave. Relativna zastara za pokretanje postupka po zabeleženom prekršaju nastupa kroz godinu dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li se deonica puta Ibarske magistrale od Orlovace do skretanja na Lipovacki put smatra deonicom koja prolazi kroz naseljeno mesto i ako nigde ne stoji znak za naseljeno mesto a ograninjenje je 60km/h.
  Hvala

  • Poštovani,
   Do znaka koji označava kraj naseljenog mesta se smatra da ste u naselju, a ograničenje brzine saobraćajnim znakom važi bez obzira na to na kom se putu nalazite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,

  u kojim slučajevima polocija sme da zaustavlja vozila korišćenjem rotacije?
  U mom slučaju, ja sam vozio po propisima i na semaforu sam stao pored policije koja je uočila da imam zatamljena stakla (za koja imam atest) i zaustavili su me pod rotacijom pogledali da je sve OK i otišli dalje.
  I isto tako u poslednje vreme policija me konstantno zaustavlja čim vidi da imam zatamljena stakla, što smatram da nije OK i da je uznemiravanje jer me u poslednjih 10 godina nisu toliko puta zaustavili koliko su me zaustavili u poslednjih par meseci.

  • Poštovani,
   U svim slučajevima kada je potrebno zaustaviti i prekontrolisati vozilo koje se kreće. Pojačana kontrola vozila koja imaju neatestirane folije je uzrok što ste u proteklom periodu zaustavljeni više puta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li kamera(radar) u bul. Nikole Tesle(raskrsnica sa Tresnjinim Cvetom) snima prekoracenje brzine? Prosao sam sa oko 55km/h. Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, kamere na koje mislite još uvek nisu uključene.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz imam jedno pitanje. Juce sam izlazio sa parkinga i udario u auto koji se kretao.. Pa nismo hteli da pozovemo policiju nego smo ispisali Evropski izvestaj. Pa me sad interesuje dali ce moje osiguranje i kolko da me kazni razbio sam samo levi far u pitanju je Ford mondeo 2011 god. I hrvatske tablice.. To moze da se sredi za nekih 100 eura polovan far da se nadje u SRB. ali covek iz agencije kaze da ne dajem iz dzepa nego ostavim da plati osiguranje a oni ce mi podici polisu za 50posto a Ona je placena 11000 tako da bih za 3 godine dao oko 150 evra. Sta vi mislite sta da radim?

  • Poštovani,
   Osiguravajuća kuća vas ne može kazniti (nije državni organ). Na iznos polise osiguranja će biti zaračunat malus (negativni poeni koji se ogledaju u povećanju premijskog stepena što zavisi od iznosa štete) pa ćete polisu plaćati skuplje onoliko godina koliko poraste premijski stepen npr. bili ste u premijskom stepenu 2, nakon zaračunavanja malusa premijski stepen je 5, ovo znači da ćete tri godine plaćati „skuplju“ polisu dok se ne vratite u onaj premijski stepen u kome ste bili pre štetnog događaja. Predlažemo da konsultujete vašu osiguravajuću kuću povodom popunjavanja Evropskog izveštaja da vam ukažu da li je potrebno da priložite još neku dokumentaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvana,
   Čini se da smo o ovom pitanju već pričali. Radi se o prekršaju vožnje jednosmernom ulicom u suprotnom smetu za šta je po sada važećem zakonu predviđena kazna od 10.000- 20.000 rsd uz dva kaznena boda i u zavisnosti od okolnosti slučaja potencijalno mera zabrane upravljanja ako sud nađe za shodno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Član 332 koji sadrži raspon novčane kazne a ne mandatnu kaznu podrazumeva da se za ovaj prekršaj pokreće prekršajni postupak, naročito ako je u pitanju merenje brzine u naseljenom mestu sa prekoračenjem od 29 km/h. Član 332. stav 1 tačka 4 kako ste naveli se odnosi na član 29. odnosno na korišćenje uređaja za ometanje i otkrivanje radara. Pročitajte dobro na zapisniku o učinjenom prekršaju šta vam se tačno stavlja na teret i po potrebi konsultujte Upravu saobraćjane policije za tumačenje.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • postovanje,
  isao sam brzinom od 70-75 km posle znaka gdje je prestanak ogranicenja 60,da li mogu ocekivati kakve kazne posto se ramer nalazio iza tog znaka na ulazu u tunel.
  pozz

  • Pošotvani,
   Uobičajeno je da se vozilo zaustavi nakon snimljenog prekoračenja brzine. Nezahvalno je nagađati ali dok vam ne stigne poziv nemojte razmišljati o tome da li će vam stići snimak ili ne, jer vam to sa sigurnošću niko ne može reći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ako u istom danu napravim prekrsaj vozila 84km/h dozvoljeno 60
  I volzila 112ckm/h dozvoljeno 60.
  Radar uslikao.
  Sta mogu da ocekujem kao kaznu.
  Ovo mi je prvi put da sam tako nepropisno vozila.
  Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Možete da očekujete dve prijave prekršajnom sudu i kaznu propisanu za ove prekršaje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Veceras sam prosao pored radara tronošca koji je stajao ispred policijskog vozila. Nisu me zaustavili a isao sam oko 15km/h preko ogranicenja. Dva vozila su bila zaustavljena u tom trenutku. Jedan policajac je sedeo u kolima dok je drugi stajao pored jednog zaustavljenog vozila. Da li da ocekujem kaznu?
  Hvala unapred

  • Pošotvani,
   Ovakva pitanja koja često čitaoci postavljaju su zaista u domenu nagađanja. Najverovatnije nećete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    Stigao mi je poziv za sud sa fotografijama mog vozila o prekoračenju brzine..E sad na slici gde su 10tak vozila, izmedju ostalog i moje, stoji brzina 68 kmh gde je dozvoljeno 60, ali na uveličanoj fotografiji samo mog vozila nema prikazane brzine?!

    To je zbunjujuće jer kako ja da znam da su baš mene izmerili 68kmh, jer na fotki samo mog vozila nema izmerene brzine??

    Molim za savet?

    • Poštovani,
     Ako smo vas dobro razumeli poziv se odnosi na vas kao vlasnika da ukažete na vozača koji je u datom trenutku načinio prekršaj.
     Trebalo bi da se fotografija koja sadrži podatak o brzini odnosi na vaše volzilo. Morate proveriti o kom se tipu uređaja za merenje brzine radi i njegovim tehničkim mogućnostima.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Na adresu ne stižu kazne, već poziv vlasniku vozila da se izjasni ko je upravljao vozilom koje je snimljeno u prekršaju prekoračenja brzine. U zavisnosti od prekoračenja i kvalifikacije prekršaja zavisi i da li će vozaču na koga je ukazano i koji potvrdi ovu činjenicu biti izdat prekršajni nalog ili će se pokrenuti prekršajni postupak. Rok u kome snimci stižu zavisi od ažurnosti policijske uprave a svakako organ vodi računa da to bude u roku od godinu dana od snimljenog prekršaja kako ne bi nastupila relativna zastara vođenja eventualnog prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postoani,
  ja sam se kretao brzinom od 50 km na sat a radar je registrovao 57. sta da radim, da ustanovim da li moj sat na auto ili radar ne ocitava tacno brzinu kretanja.

  • Poštovani,
   Radarski uređaji su etalonirani i podležu redovnom atestiranju. Obratite se nekom od ovlašćenih servisa da proverite pokazivač brzine ili se obratite stručnoj pravnoj pomoći ako idete u postupak dokazivanja pred sudom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  koliko je ogranicenje brzine na Pancevackom mostu i da li se smatra naseljenim mestom? Da li kamera na iskljucenju sa mosta prema Dragoslava Srejovica snima brzinu, tj. prekoracenje brzine?

  Hvala

  • Poštovani,
   Most je saobraćajnica koja pripada gradu Beogradu kao naseljenom mestu. Koliko nam je poznato kamera služi za snimanje prolaska kroz crveno svetlo ali proverite ovu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani dali zakon predvidja obavezan znak da je meranje brzine u toku neposredno ispred mernog uredjaja i sa koje strane vozila je validno merenje brzine (prednje ili zadnje)
  Hvala.

  • Poštovani,
   Uređaji mere kako dolaznu tako i odlaznu brzinu vozila (zavisi od postavljanja i tipa uređaja). U principu su stacionarni uređaji obeleženi znakom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz da li policajac koji stoji saa radarom moze da slika i da posalje sliku na kucnu adresu? Juce na novom bg sa vozio nekih 80 km/h i kad sa ga video usporio sam al sad neznam dal mora da me zaustavi ili ce mi stici slika?

  • Poštovani,
   Vozilo iz koga se vrši snimanje saobraćaja ili druge službene radnje ne mora biti obeleženo, službena vozila moraju imati odgovarajuće svetlosne znake samo kada stoje na kolovozu odnosno kada se iz njih vrši kontrola odnosno zaustavljanje vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li mogu negde da proverim da li me je snimila kamera u omladinskih brigada i da li da ocekujem kaznu?
  Cuo sam da je moguce negde proveriti da li si snimljen i traziti da ti odmah izdaju kaznu a ne da cekas da ti dodje kada ne ocekujes.
  Takodje, na kojoj udaljenosti staticna kamera u O. Brigada belezi brzinu? Kada sam bio na nekih 200 metara od kamere vozio sam blizu 80 na sat, a na 30-50 metara od kamere oko 65 na sat. Razlika u kazni za ta dva prekrsaja je znacajna pa me zanima na kojoj udaljenosti kamera belezi brzinu?

  • Poštovani,
   Obratite se nadležnoj policijskoj upravi za proveru da li postoji eventualno snimak. Što se tiče razdaljine ovo zavisi od tipa merila i uređaja za snimanje koji više nisu jednoobrazni tako da ovo pre nego što vidite eventualne fotografije i tip merila ne možete znati.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Treba obeleziti svaku ulicu znakom koliko je dozvoljena brzina voznje , jer sramota je nekog kazniti ako sam vozac ne zna koliko je dozvoljena brzina van naseljenog mesta ako ne postoji znak obranicenja brzine .. ovo kazem za Jagodinsku opstinu ,jer para za provode ima , a za puteve i znakove ogranicenja nema koliko vidim , rupa do rupe ,putevi su losi , znakova nema , znaci bruka

  • Poštovani,
   Nasilnička vožnja je definisana zakonom i u zakonskom opisu ne postoji ovakva kvalifikacija škripanja guma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Postoji li neka kazna za nezaustavljanje saobracajnoj policiji? Skretao sam na oštrijoj krivini u predgradju Beograda i iza skretanja je bilo službeno vozilo i lice koje nisam mogao da vidim na vreme da se odmah zaustavim. Usporio sam naglo i u retrovozoru video da je policajac okrenut ledjima, kao da me je pustio jer je kasno krenuo da signalizira da se zaustavim. Iza mene je bilo drugih vozila koja su išla. Onda se okrenuo ali ja sam i dalje bio u pokretu i nastavio sam da vozim jer sam mislio da me ipak propustio. Nije me pojurila patrola niti bilo šta slično. Da li da očekujem neku vrstu kazne?

  • Poštovani,
   Svakako da je nezaustavljanje na naredbu službenog lica veoma težak prekršaj u saobraćaju. Ipak koliko smo vas razumeli vama ovlašćeno službeno lice nije izdalo neku od naredbi za usporavanje ili zaustavljanje, što je propisano pravilima saobraćaja. Samo kretanje policajca ka kolovozu ne znači da vozač zaustavi vozilo, već se to čini kada znacima rukom ili svetlosnim uređajem bude signalizirano da se vozilo zaustavi. Nezahvalno je da dajemo prognoze na okolnosti događaja koje nisu sasvim jasne.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  nedavno me je zaustavila saobraćajna policija u civilnom vozilu u selu Vladimirovac.Po njima prekoračio sam brzinu za 6km/h tj. išao sam 56 km/h umesto dozvoljenih 50 km/h.Na moj zahtev da želim da vidim snimak ili fotografije prekršaja policajac koji me je zaustavio je izjavio da samo po naređenju suda oni mogu da mi pokažu taj snimak i da ja nemam prava da tražim da vidim snimak u tom trenutku.Interesuje me da li je to istina što je izjavio taj policajac ili ne?Ako imam pravo da vidim taj snimak onda me zanima na koji deo zakona mogu da se pozovem na sudu pošto nisam potpisao zapisnik jer sam ubeđen da nisam prekoračio brzinu.Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Ovo su već pitanja na koja vam mi ne možemo davati odgovor jer nismo ovlašćeni da pružamo pravnu pomoć oko sporova i sudskih postupaka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani.
  Zanima me posto sam vozio motocikl. Da li policajac sa radarom moze da mi posalje kaznu na kucnu adresu, posto imam samo tablicu pozadi

  • Poštovani,
   Radar može da snima i u dolasku i u odlasku. Suvišno je nagađati da li ste snimljeni ili niste, ako dobijete poziv, kao vlasnik da se izjasnite ko je upravljao vozilom tada ima razloga za brigu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Policajac je bio u auto sa radarom. Vozio sam 80 kmh pa se nadam da je se ogranicenje vodi kao van nasenja, posto nigne nisam video tablu za nasenje…

 • Postovani,
  Koliko cesto stizu kazne za prekoracenje brzine na Brankovom mostu s obzirom da postoje kamere za brzinu koliko sam upucena? Vozila sam oko 70/80 km/h pa me zanima koliko je verovatno da cu dobiti kaznu?

  • Poštovana,
   Ne stižu kazne, već pozivi vlasniku da se izjasni ko je upravljao vozilom, a nakon toga u zavisnosti od prekršaja ide prekršajni nalog ili poziv za sud.
   Sve zavisi od policijske uprave i ažurnosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Dobio sam od Policije slike da su me snimili da sam vozio brzinom od 77 km/h na mestu gde je dozvoljeno 70. Znači da je prekoračenje svega 7 km. Pročitao sam u vašim objavama da je za tako mali prekršaj kazna 3.000 dinara, odnosno .1500 ako se plati za 8 dana.
  Pošto sam vozio teretno vozilo Caddy koje je registrovano na pravno lice, tj. privatno preduzeće, da li važi ista visina kazne? Ili osim vozača mogu da kazne i firmu, kao i odgovorno lice u firmi? Znači da li se plaća jedna kazna, ili tri?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Vlasnik vozila treba da ukaže na vozača odnosno da donese overenu izjavu vozača, koji je upravljao vozilom kako bi se postupak usmerio ka konkretnom vozaču. Ne mislimo da će firma i odgovorno lice imati posledica po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  urucen poziv za prekoračenje brzine pored škole, vreme vanredne situacije zbog korone i onlajn nastave dece u skoli nije bilo, naseljeno mesto vozila sam 50km/h, poslali su kaznu jer sam vozila 50 u zoni škole koja ne radi, ako moze savet

  • Poštovanje,
   Član 163. Zakona o bezbednosti saobraćaja jasno definiše propisanu brzinu u zoni škole. Zona škole je deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole, i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.
   Brzina kretanja vozila u zoni škole u naselju je ograničena do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7,00 do 21,00 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani prosao sam pokraj tronosca u naseljenom brzinom oko 75,kraj njega nije bio niko svi su sedeli u kolima desetak metara dalje a bila je i noc…dal postoji mogucnost da me nisu ni snimili

  • Poštovani,
   Ne možemo nagađati oko mogućnosti. Morate sačekati da vidite da li ćete dobiti bilo šta na kućnu adresu.
   Srdačno
   AMK Novi Beograd

   • Dali moze sam tronozac snimati i ako kraj njega nema niko…izmesten je od vozila desetak metara cela patrola je u svom vozilu a pri tom 23:30 uvecer…mogli su me sto puta zaustavit da su hteli,nisu izasli iz vozila

 • Poštovani,
  Dobila sam poziv da se javim u stanici saobracajne policije u Loznici ,radi izjašnjavanja o tome ko je vozio automobil pri činjenju prekršaja prekoračenja brzine u ovoj grupi od 21 do 50km u naseljenom mestu,ili da podatke o licu koje je vozilo dostavim na adresu te SPI u Loznici ,a iz Zemuna sam i zelela bih da izbegnem nepotrebno odlazenje ako je to moguce,kako bi trebala da izgleda da procedura dostavljanja podataka?

  • Poštovana,
   Kontaktirajte nadležnu policijsku upravu i pitajte da li prihvataju izjavu overenu od strane javnog beležnika, ali kada se radi o pozivu državnog organa pravilo je da se traži lično prisustvo ako u samom pozivu nije drugačije naznačeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *