Sedišta za decu – bezbednost na prvom mestu

Sedišta za decu su veoma važan element u bezbednom učestvovanju dece u saobraćaju, kao putnika u automobilima.

Obavezu upotrebe sedišta za decu i način prevoza dece predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ipak, prvenstvena upotreba sedišta za decu i bezbedan prevoz dece treba da bude posledica savesnosti roditelja, a ne straha od kažnjavanja.

Potreba za prevozom deteta postoji već prilikom izlaska bebe iz porodilišta. Kako beba raste, veća je i  potreba da i ona kao putnik učestvuje u saobraćaju, pa i upotreba sedišta za decu postaje neminovnost.

Zašto su sedišta za decu neophodna?

 • Zato što upotreba homologovanog sedišta (koje je atestirano po standardu ECE R44/03 i l i ECE R44/04) smanjuje rizik povreda deteta i do 70%
 • Zato što homologovano sedište izdržava direktan udar spreda do 50 km/h
 • Zato što se težina deteta prilikom udara zbog delovanja sila povećava i do 10 puta, pa je nemoguće zadržati ga rukama
 • Zato što su deca osetljivija i povrede dece u saobraćajnim nezgodama su uglavnom opasne po život
 • Zato što se vazdušni jastuk otvara brzinom od 250-300 km/h i predviđeno je da ste vezani i da u krilu nikako ne držite dete

Sedišta za decu i statistika u Srbiji

Kada je reč o bezbednom prevozu dece u automobilu statistika je u našoj zemlji poražavajuća.

Istraživanja su pokazala da svega 10% roditelja za prevoz mališana koristi odgovarajuća sedišta za decu.

Najčešće se deca prevoze na zadnjem sedištu, pri čemu nisu vezana. Karakteristična poza, koja je svakome poznata, je kada dete, sedeći na zadnjem sedištu, u želji za komunikacijom sa roditeljima, faktički boravi tokom cele vožnje između vozačkog i suvozačkog sedišta. Prevoz dece do tri godine u krilu je takođe veoma čest.

Deca su jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. U 2015. godini je u saobraćajnim nezgodama živote izgubilo četrnaestoro dece. Od toga je njih desetoro bilo na mestu putnika u automobilu. (Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja)

Objektivan problem kod upotrebe sedišta za decu kod nas stvara i starost voznog parka i nepostojanje sigurnosnih pojaseva, odnosno priključaka ISOFIX sistema za montažu sedišta. Međutim, ovi problemi se mogu i moraju prevazići, jer svakako prioritet treba dati zaštiti života dece.

Šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima?

U opštim pravilima saobraćaja, Zakon propisuje obavezu vozača da ne dozvoli da se na prednjem sedištu vozi dete mlađe od 12 godina.

Takođe je propisana obavezna upotreba sigurnosnih pojaseva za sva deklarisana mesta za sedenje na kojima su sigurnosni pojasevi ugrađeni. To znači da se u ovom slučaju to odnosi i na decu do 12 godina, kada se prevoze u automobilu.

Zakon predviđa obavezu da se dete do 3 godine starosti prevozi u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, na zadnjem sedištu vozila. Dete do 3 godine se izuzetno može prevoziti i na prednjem sedištu, takođe u bezbednosnom sedištu/korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, i to u slučaju kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Sedišta za decu moraju biti homologovana, u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima i postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila.

Kako se dele sedišta za decu?

Proizvođači sedišta dele u nekoliko kategorija u zavisnosti od uzrasta, odnosno težine i visine deteta.

 • Grupa 0 

Namenjena je bebama do 10 kg telesne težine, odnosno uzrasta do 9 meseci.

 • Grupa 0+

Namenjena je bebama do 13 kg telesne težine, odnosno uzrasta do 15 meseci.

 • Grupa 1

Namenjena je deci od 9-18 kg telesne težine, odnosno uzrasta od 9 meseci do 4,5 godine.

 • Grupa 2

Namenjena je deci od 15.25 kg telesne težine, odnosno uzrasta od 3-7 godina.

 • Grupa 3

Namenjena je deci od 22-36 kg telesne težine, odnosno uzrasta od 6-12 godina.

Par korisnih saveta

 • Pre kupovine se uverite da je sedište odgovarajuće za Vaše dete i da može da se montira u Vaš automobil.
 • Sedišta koja se pričvršćuju sigurnosnim pojasevima moraju biti takva da dužina sigurnosnog pojasa u Vašem automobilu omogućava pravilno postavljanje.
 • Proizvođači automobila koji imaju igrađene vazdušne jastuke imaju i mogućnost isključivanja vazdušnog jastuka za suvozačko sedište, ukoliko se dečje sedište postavlja na njega. Nikako nemojte zaboraviti da isključite vazdušni jastuk ako sedište za dete postavljate na suvozačevo sedište!
 • Uverite se da li vaše vozilo i sedište za dete ispunjavaju ISOFIX standard koji omogućava poseban način učvršćivanja sedišta za vozilo i time obezbeđuje ponašanje sedišta za dete kao sastavnog dela vozila.

Želimo Vam sigurnu i bezbednu vožnju.

Vaš AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *